Marit (27) spontanaborterte to ganger: – Det var smertefullt, trist og ensomt

<p>I dag er Marit Ebeltoft mamma til to. Tanken på at nattarbeidet kunne ha innvirkning på kroppen og de små fostrene hun bar årene før, slo henne aldri.</p>
I dag er Marit Ebeltoft mamma til to. Tanken på at nattarbeidet kunne ha innvirkning på kroppen og de små fostrene hun bar årene før, slo henne aldri. Foto: Privat

Marit Ebeltoft (27) opplevde to spontanaborter i løpet av ett år. Hun ante ikke at det kunne skyldes arbeidshverdagen hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Ebeltoft (27) og samboeren hadde vært sammen i noen år og hadde et trygt og stabilt liv. Marit arbeidet som personlig assistent med nattevakter, mens samboeren var fisker. Alt lå til rette for at paret kunne ta livet et skritt videre, men noen baby hadde de ikke tenkt på før det brått ble realitet.

Svangerskapet var ikke planlagt, men da paret stod der med en positiv test i hånden, spredte lykkefølelsen seg i kroppen.

– Vi brukte ikke prevensjon, men ble likevel overrasket da den første graviditetstesten jeg tok viste to sterke, røde streker. Jeg trodde ikke at jeg kunne bli gravid i det hele tatt, så det ble uten tvil en dag fylt av følelser, forteller hun.

Der stod hun, uplanlagt gravid med hånden sin flettet i samboerens. Etter få minutter sank virkeligheten inn og gleden bruste i kroppen.

– Den dagen bestemte vi oss for å beholde babyen. Samme dagen begynte vi å glede oss, og vi ble glade i det lille livet i magen.

Les også: To av fem med ekstrem svangerskapskvalme har vurdert abort

Marit Ebeltoft jobbet nattevakter da hun ble gravid de to første gangene. Foto: Privat
Marit Ebeltoft jobbet nattevakter da hun ble gravid de to første gangene. Foto: Privat

Lykken ville ikke vare – et nytt forsøk ble planlagt

I uke åtte startet krampene. Deretter kom blødningene.

– Etter noen heftige tak i magen var det hele over. Det var smertefullt, trist, ensomt og ubeskrivelig ekkelt, forteller hun.

Det unge paret hadde gledet seg over graviditeten fra dagen de fikk vite om den. I fire uker hadde de gått og drømt. Den store lykkefølelsen over et lite «frø» gjorde at de ville prøve på nytt da det først ikke gikk veien.

Ny, planlagt graviditet

Den neste graviditeten var, i motsetning til den første, planlagt.

– Jeg ble endelig gravid igjen nesten nøyaktig ett år etter den første graviditeten. Tanken på at det kunne gå galt eksisterte ikke, sier Marit.

Ukene passerte og gleden vokste. Da Marit var i uke 11 hadde de begynt å planlegge å dele nyheten med familie og venner.

– Om bare en uke var det på tide å rope det ut, stolte og glade. Så kom nyttårsaften, og tegn til blødning, forteller Marit med en klump i halsen.

I panikk dro hun til ultralydundersøkelse dagen etter. Der hadde de vært for bare to uker siden og sett at alt stod bra til - det lille hjertet slo den gangen. Det gjorde det ikke nå.

– Nå var det helt stille. Det lille hjertet hadde sluttet å slå. Jeg nektet å tro det, tok blodprøver og ny undersøkelse noen dager senere. Jordmoren mente at utskraping var det rette å gjøre, men jeg nektet, sier hun.

– Jeg dro hjem og ville heller vente på det verste. Tre dager senere startet magesmertene, de var intense. Jeg klarte ikke å stå oppreist en gang. Jeg måtte til sykehuset og deretter til utskraping likevel, fortsetter hun.

Les også: Abort eller ikke – alene om vanskelig valg

Gravid Marit Ebeltoft sammen med eldstemann. Foto: Privat
Gravid Marit Ebeltoft sammen med eldstemann. Foto: Privat

Lykkelige tobarnsforeldre

Marit sluttet i arbeidet som nattevakt og ble gravid igjen. Denne gangen ville lykken vare, og etter tre år dobles den. I dag er Marit og samboeren foreldre til Julian (4) og Elina (10 måneder). Tanken på at nattarbeidet kunne ha innvirkning på kroppen og de små fostrene hun bar årene før, slo henne aldri.

– Jeg ante ikke at nattarbeid utgjorde en ekstra risiko, sier hun.

En fersk, dansk studie tyder imidlertid på at kvinner som har to eller flere nattevakter i uken, aborterer oftere etter åttende svangerskapsuke.

Les også: Studie: – Morgenkvalme kan bety lavere abortfare

– 30 prosent høyere risiko

– Det tyder på at nattarbeid har en akutt effekt på graviditeten. Også gravide som skifter mellom dag- og nattarbeid er utsatt, sier Paula Hammer, doktorgradsstudent ved Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik ved Bispebjerg og Fredriksberg Hospital i Danmark, til Videnskab.dk.

Hun er en av forskerne som står bak studien.

Jo flere nattevakter en gravid har på rad, desto høyere er risikoen, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Occupational & Enviromental Medicine.

Resultatet av studien viser at kvinner som arbeidet om natten to eller flere ganger i uken, hadde 30 prosent høyere risiko for å abortere.

– Morkakens utvikling ser ut til å være regulert av hormonet melatonin, så vi antar at den økte risikoen for spontanabort kan skyldes endringer i melatoninproduksjon, sier Hammer til Videnskab.dk.

Se på mulighetene for tilrettelegging

Allmennlege og daglig leder ved Klipra Legesenter i Ålesund, Kjell Erling Ulleberg, er ikke overrasket over forskningen:

– Jeg kan godt tenke meg at nattarbeid kan gi økt risiko for spontanabort. Det å arbeide natt i seg selv er slitsomt, i tillegg er det ofte snakk om yrker som syke- eller hjelpepleier, som ofte innebærer mye fysisk arbeid, løping i korridorer og et ekstra stress utover det nattarbeidet i seg selv gir.

Også han mener at søvnhormonet melatonin kan spille inn her:

– Om så er tilfelle er det lite annet å gjøre enn å be om tilretteleggelse i arbeidet. Arbeidsgiveren er pliktig å tilrettelegge for gravide, så mitt beste råd er å ta kontakt for å få tilrettelagt på best mulig måte slik at du i svangerskapet kan gå over til å arbeide dagtid. Det er ingen grunn til å ikke arbeide når man er gravid, men man bør altså unngå nattarbeid så langt det lar seg gjøre, forteller Ulleberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden