Meny

Skjønnlitteraturen forskjønner ikke alderdommen

Alderdommen, sett gjennom samtidsforfatternes øyne, er ikke akkurat noe å glede seg til. Dette viser en litteraturanalyse en forsker har gjort av norske samtidslitteratur. Foto: Laurin Rinder / Shutterstock / NTB scanpix

Å være gammel er for jævlig. Det kan du få inntrykk av om du leser norsk samtidslitteratur.

Slår du opp ordet alderdom i synonymordboka, kommer ord som angst, besvær, byrde, helvete, lidelse, plage og pinsel opp.

Også litteraturen i vår samtid gjenspeiler dette synet, viser en ny litteraturstudie.

Litteraturforsker Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy ved Universitetet i Oslo har analysert rundt 20 verk der forfatterne forsøker å beskrive hvordan det er å bli gammel. Det er primært romaner, men også en del noveller i utvalget hennes. De er skrevet av både kvinner og menn, i ulike aldre. (En liste over verkene kan du se nederst i denne artikkelen).

Prosjektet blir presentert i boka «Skjønnlitterære alderdommer», som kommer på nyåret.

Ikke akkurat noe å glede seg til

Skjønnlitteraturen er en av kildene til å forstå hvordan alder oppleves og hvilke spesielt særegne problemer alderdommen bringer med seg.

Den kan gi oss innsikt, og den kan redusere fordommer og angst, og faktisk ruste oss til alderdommen, mener Bjørkøy.

Men alderdommen, sett gjennom samtidsforfatternes øyne, er ikke akkurat noe å glede seg til. Det viser en analyse hun har gjort av norske samtidslitteratur.

Det handler nemlig mye om det som er tungt og trist.

Forfatterne legger stor vekt på krisene og tapene. De gamle blir demente. De mister ektefeller. De mister jobben. De tar livet av seg.

– Jeg skulle ønske at jeg kunne gitt et mer nyansert bilde av alderdommen i boka, men det er altså slik litteraturen framstiller den, sier Bjørkøy.

(Saken fortsetter under)

Litteraturforsker Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy opplever at det er en tendens til at alderdom får en stadig større plass i litteraturen. Foto: Siw Ellen Jakobsen

Johan Harstad skriver om en gammel mann som tar sitt eget liv i novellesamlingen «Ambulanse». Han er pensjonist og er nettopp blitt enkemann.

«Det å ha gjort sitt. Gitt ungene trygg oppvekst, sommerferier i bil og hender å holde i, jobbet i årevis, klippet plenen i hagen om sommeren. Pyntet juletrær. Stemt for og imot EF, EU, det å ha gjort sitt, og så bare gå i stuen en morgen, etter at din kone er død og det bare er deg igjen, en morgen, gå ned trappen, inn på kjøkkenet, hvislende, symfoniske tøfler over gulvet, sette på kaffen, sette seg i stolen. Vente. Og ingenting hender.»

(Fra novellesamlingen «Ambulanse» av Johan Harstad, 2002)

Eldretsunamien

Noen har kalt det en tsunami, bølgen av aldrende mennesker som kommer i årene framover. Vi lever nemlig stadig lenger og andelen gråhårede kvinner og menn vil prege samfunnet sterkere i årene som kommer.

Simone de Beauvoir skriver i boka «Alderdommen» fra 1970 at «oldingen» ikke kan være en romanhelt. Det vil være en stivnet karakter. En som er ferdig. Uten forventninger. Uten håp.

Bjørkøy er ikke enig med Beauvoir.

– Alderdommen er en av de mest intense periodene i livet. Mange vil i denne livsfasen oppleve situasjoner og hendelser som appellerer til hele følelsesregisteret. Som gammel kan man kanskje med større intensitet kjenne på ro, lykke, tilfredshet og frihet, men også frustrasjon, sorg, lengsel, ensomhet, tap og umyndiggjøring?

Det kan se ut som om heller ikke norske forfattere er enig med den franske forfatteren og filosofen. Bjørkøy opplever at det er en tendens til at alderdommen også får større oppmerksomhet i skjønnlitteraturen nå enn tidligere.

En skattkiste

Forfatteren Bergljot Kaslegard er en av forfatterne bak tekstene som litteraturforskeren har brukt i sin analyse.

Hun sier til forskning.no at hun også har inntrykk at alderdom har blitt mer interessant i kulturen.

Det er i grunnen ikke så rart at forfattere interesserer seg for eldre mennesker, mener hun.

– Når du skriver om et eldre menneske, har du et helt liv å ta fra, i tilbakeblikk. Tenk på alle rollene en kvinne på 80 år har hatt. Hun har kanskje vært datter, søster, tante, mor, kone, elskerinne, bestemor. Det er virkelig en skattkiste å ta av.

(Saken fortsetter under)

Forfatter Bergljot Kaslegard gruer seg til å bli gammel. Hun mener at hun har skriver ut sin redsel i sin siste roman. Foto: Niklas Lello/Aschehoug forlag

Hun har selv skrevet tre romaner som handler om gamle mennesker.

I 2009, da hun var midt i trettiårene, debuterte hun med romanen «Magda» som handler om en eldre kvinne som blir enke. Hun innrømmer at hun har planer om å skrive flere romaner om alderdom.

Ville gå mot strømmen

Hvorfor velger hun, som er en ung forfatter, en gammel som hovedperson i sine bøker?

Hun forklarer det delvis med at hun ville gå mot strømmen.

Hun begynte å skrive sin debutroman da hun holdt på med en masteroppgave i litteratur. Dette var en kultursosiologisk undersøkelse om romaner utgitt i året 2007. Det gikk tydelig fram av denne undersøkelsen at unge forfattere skrev om unge karakterer og at eldre skrev om eldre. Menn skrev om menn. Kvinner om kvinner. Og forfatterne skrev fra de samme sosiale lagene i samfunnet som de selv befant seg i.

– Det var nok litt en reaksjon på alt det jeg leste det året, som gjorde at jeg tenkte at debutromanen min skal i hvert fall ikke handle om en småbarnsmor som er student.

Les også : Menn får fortsatt mest i alderspensjon - men gapet minker

Handler om å være menneske

Norsk samtidslitteratur som handler om alderdom

Dette er de verkene litteraturforsker Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy har brukt i sin analyse:

 • Alnæs, Karsten. 2015. Du kommer i dag.
 • Axelsen, Sunniva Lye. 2011. Følge meg alle mine dager.
 • Bjørnstad, Ketil. 2012. De udødelige.
 • Breiteig, Bjarte 2000. Surrogater.
 • Bugge, Mikkel. «Nag» i Yttersider.
 • Bøksle, Camilla. 2019. Det er vakrest når det skumrer.
 • Enger, Cecilie. 2013. Mors gaver.
 • Enger, Cecilie. 2017. Pust for meg.
 • Flatland, Helga. 2017. En moderne familie.
 • Frobenius, Nikolaj 2011. Så høyt var du elsket.
 • Harstad, Johan. 2002. Ambulanse.
 • Holvik, Ingvild. 2017. Premien for alt.
 • Kaslegard, Bergljot. 2017. Det som nesten er sant.
 • Køltzow, Liv. 2015. Melding til alle reisende.
 • Lindstrøm, Merethe. 2012. Dager i stillhetens historie.
 • Mjønes, Johan B. 2018. Heim.
 • Mühleisen, Wencke. 2016. All gjeldende fornuft.
 • Nordal, Bergljot. 2009. Magda.
 • Nordal, Bergljot. 2012. Ruts bok.
 • Ragde, Anne B. 2014. Jeg har et teppe i tusen farger.
 • Skogstad, Susanne. 2018. Svartsilla.
 • Skomsvold, Kjersti Annesdatter. 2009. Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg.
 • Sæterbakken, Stig. 1997. Siamesisk.
 • Ullmann, Linn. 2002. Nåde.
 • Ullmann, Linn. 2015. De urolige.
 • Østhagen, Laila Sognnæs. 2014. I morgen forsvinner jeg litt til.

Kaslegard mener at all litteratur handler om å være menneske, uansett alder, kjønn og etnisitet.

– De essensielle spørsmålene er veldig like for alle aldre. Gjennom min Magda fikk jeg uttrykt mange av de eksistensielle spørsmålene som jeg surret med på den tiden da jeg skrev om henne.

Det var egentlig en lystig historie hun skrev om Magda, som pakka kofferten og reiste til Berlin da mannen døde. Derimot ble den siste boka hennes mer som annen norsk samtidslitteratur om gamle: trist.

Skrev ut sin egen redsel

I romanen «Det som nesten er sant» møter vi Bodvar. Han sitter på sykehjemmet der han begynner å bli dement.

«Bananen setter seg fast i ganen. Bodvar forsøker å løsne den med tunga, men får det ikke til. Hvordan var det igjen, hvor er ganen, hvor sitter bananen fast, han vil pirke den ut med fingrene, men kommer ikke skikkelig til. Det tjukner nedover i halsen, han vil si at han vet det, Berlin og Truls, men bananen og tunga fyller hele munnen, til slutt brekker han seg og fyller skåla med de andre bananbitene med gul, søt masse.

Banangrøt kalte de det. Truls og Mari ville ha banangrøt, lenge etter at de var store nok til å lage det selv. Most banan med strøkavring på. Han savner moren. Om hun hadde vært her nå, ville hun ha strøket ham over håret. Gutten min, ville hun ha sagt, og han ville hørt til.»

(Fra romanen «Det som nesten er sant» av Bergljot Kaslegard, 2017)

I denne romanen skrev Kaslegard ut sin egen redsel for forfallet og ensomheten som venter der framme. Det tror hun gjelder flere forfattere som skriver om eldre. De gruer seg til den.

– Jeg har jobbet på sykehjem og vet at jeg ikke vil dit. Jeg håper å dø før den tid, sier hun.

Ikke så interessant å skrive om lykke

Også litteraturforskeren Bjørkøy gruer seg til alderdommen, selv om hun fortsatt er en ung kvinne.

– Det er jo noe jeg kjenner på hele tiden. Alderdommen angår oss direkte, uansett hvor unge vi er.

Det er jo et privilegium å bli gammel, og det kan gi stor frihet. Men for mange er ikke alderdommen god, mener hun.

– Men her tror jeg vi står overfor en endring. Vi får økt alder, men også bedre helse i alderdommen og vil kunne ha flere gode dager som gamle.

Det har ikke litteraturen klart å fange opp ennå, mener hun.

– Jeg håper jo at også den gode alderdommen kommer inn i litteraturen. Samtidig så vet vi at det ikke så interessant å skrive om det gode og lykkelige. Forfatteren spiller heller på krisene. Så kanskje kommer vi aldri dit.

Denne saken ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap
Siste nytt
20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46KulturRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap
Populært