Skjønnlitteraturen forskjønner ikke alderdommen

Alderdommen, sett gjennom samtidsforfatternes øyne, er ikke akkurat noe å glede seg til. Dette viser en litteraturanalyse en forsker har gjort av norske samtidslitteratur.
Alderdommen, sett gjennom samtidsforfatternes øyne, er ikke akkurat noe å glede seg til. Dette viser en litteraturanalyse en forsker har gjort av norske samtidslitteratur. Foto: Laurin Rinder / Shutterstock / NTB scanpix

Å være gammel er for jævlig. Det kan du få inntrykk av om du leser norsk samtidslitteratur.

Slår du opp ordet alderdom i synonymordboka, kommer ord som angst, besvær, byrde, helvete, lidelse, plage og pinsel opp.

Også litteraturen i vår samtid gjenspeiler dette synet, viser en ny litteraturstudie.

Litteraturforsker Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy ved Universitetet i Oslo har analysert rundt 20 verk der forfatterne forsøker å beskrive hvordan det er å bli gammel. Det er primært romaner, men også en del noveller i utvalget hennes. De er skrevet av både kvinner og menn, i ulike aldre. (En liste over verkene kan du se nederst i denne artikkelen).

Prosjektet blir presentert i boka «Skjønnlitterære alderdommer», som kommer på nyåret.

Ikke akkurat noe å glede seg til

Skjønnlitteraturen er en av kildene til å forstå hvordan alder oppleves og hvilke spesielt særegne problemer alderdommen bringer med seg.

Den kan gi oss innsikt, og den kan redusere fordommer og angst, og faktisk ruste oss til alderdommen, mener Bjørkøy.

Men alderdommen, sett gjennom samtidsforfatternes øyne, er ikke akkurat noe å glede seg til. Det viser en analyse hun har gjort av norske samtidslitteratur.

Det handler nemlig mye om det som er tungt og trist.

Forfatterne legger stor vekt på krisene og tapene. De gamle blir demente. De mister ektefeller. De mister jobben. De tar livet av seg.

– Jeg skulle ønske at jeg kunne gitt et mer nyansert bilde av alderdommen i boka, men det er altså slik litteraturen framstiller den, sier Bjørkøy.

(Saken fortsetter under)

Litteraturforsker Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy opplever at det er en tendens til at alderdom får en stadig større plass i litteraturen. Foto: Siw Ellen Jakobsen
Litteraturforsker Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy opplever at det er en tendens til at alderdom får en stadig større plass i litteraturen. Foto: Siw Ellen Jakobsen

Johan Harstad skriver om en gammel mann som tar sitt eget liv i novellesamlingen «Ambulanse». Han er pensjonist og er nettopp blitt enkemann.

«Det å ha gjort sitt. Gitt ungene trygg oppvekst, sommerferier i bil og hender å holde i, jobbet i årevis, klippet plenen i hagen om sommeren. Pyntet juletrær. Stemt for og imot EF, EU, det å ha gjort sitt, og så bare gå i stuen en morgen, etter at din kone er død og det bare er deg igjen, en morgen, gå ned trappen, inn på kjøkkenet, hvislende, symfoniske tøfler over gulvet, sette på kaffen, sette seg i stolen. Vente. Og ingenting hender.»

(Fra novellesamlingen «Ambulanse» av Johan Harstad, 2002)

Eldretsunamien

Noen har kalt det en tsunami, bølgen av aldrende mennesker som kommer i årene framover. Vi lever nemlig stadig lenger og andelen gråhårede kvinner og menn vil prege samfunnet sterkere i årene som kommer.

Simone de Beauvoir skriver i boka «Alderdommen» fra 1970 at «oldingen» ikke kan være en romanhelt. Det vil være en stivnet karakter. En som er ferdig. Uten forventninger. Uten håp.

Bjørkøy er ikke enig med Beauvoir.

– Alderdommen er en av de mest intense periodene i livet. Mange vil i denne livsfasen oppleve situasjoner og hendelser som appellerer til hele følelsesregisteret. Som gammel kan man kanskje med større intensitet kjenne på ro, lykke, tilfredshet og frihet, men også frustrasjon, sorg, lengsel, ensomhet, tap og umyndiggjøring?

Det kan se ut som om heller ikke norske forfattere er enig med den franske forfatteren og filosofen. Bjørkøy opplever at det er en tendens til at alderdommen også får større oppmerksomhet i skjønnlitteraturen nå enn tidligere.

En skattkiste

Forfatteren Bergljot Kaslegard er en av forfatterne bak tekstene som litteraturforskeren har brukt i sin analyse.

Hun sier til forskning.no at hun også har inntrykk at alderdom har blitt mer interessant i kulturen.

Det er i grunnen ikke så rart at forfattere interesserer seg for eldre mennesker, mener hun.

– Når du skriver om et eldre menneske, har du et helt liv å ta fra, i tilbakeblikk. Tenk på alle rollene en kvinne på 80 år har hatt. Hun har kanskje vært datter, søster, tante, mor, kone, elskerinne, bestemor. Det er virkelig en skattkiste å ta av.

(Saken fortsetter under)

Forfatter Bergljot Kaslegard gruer seg til å bli gammel. Hun mener at hun har skriver ut sin redsel i sin siste roman. Foto: Niklas Lello/Aschehoug forlag
Forfatter Bergljot Kaslegard gruer seg til å bli gammel. Hun mener at hun har skriver ut sin redsel i sin siste roman. Foto: Niklas Lello/Aschehoug forlag

Hun har selv skrevet tre romaner som handler om gamle mennesker.

I 2009, da hun var midt i trettiårene, debuterte hun med romanen «Magda» som handler om en eldre kvinne som blir enke. Hun innrømmer at hun har planer om å skrive flere romaner om alderdom.

Ville gå mot strømmen

Hvorfor velger hun, som er en ung forfatter, en gammel som hovedperson i sine bøker?

Hun forklarer det delvis med at hun ville gå mot strømmen.

Hun begynte å skrive sin debutroman da hun holdt på med en masteroppgave i litteratur. Dette var en kultursosiologisk undersøkelse om romaner utgitt i året 2007. Det gikk tydelig fram av denne undersøkelsen at unge forfattere skrev om unge karakterer og at eldre skrev om eldre. Menn skrev om menn. Kvinner om kvinner. Og forfatterne skrev fra de samme sosiale lagene i samfunnet som de selv befant seg i.

– Det var nok litt en reaksjon på alt det jeg leste det året, som gjorde at jeg tenkte at debutromanen min skal i hvert fall ikke handle om en småbarnsmor som er student.

Les også : Menn får fortsatt mest i alderspensjon - men gapet minker

Handler om å være menneske

Norsk samtidslitteratur som handler om alderdom

Dette er de verkene litteraturforsker Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy har brukt i sin analyse:

 • Alnæs, Karsten. 2015. Du kommer i dag.
 • Axelsen, Sunniva Lye. 2011. Følge meg alle mine dager.
 • Bjørnstad, Ketil. 2012. De udødelige.
 • Breiteig, Bjarte 2000. Surrogater.
 • Bugge, Mikkel. «Nag» i Yttersider.
 • Bøksle, Camilla. 2019. Det er vakrest når det skumrer.
 • Enger, Cecilie. 2013. Mors gaver.
 • Enger, Cecilie. 2017. Pust for meg.
 • Flatland, Helga. 2017. En moderne familie.
 • Frobenius, Nikolaj 2011. Så høyt var du elsket.
 • Harstad, Johan. 2002. Ambulanse.
 • Holvik, Ingvild. 2017. Premien for alt.
 • Kaslegard, Bergljot. 2017. Det som nesten er sant.
 • Køltzow, Liv. 2015. Melding til alle reisende.
 • Lindstrøm, Merethe. 2012. Dager i stillhetens historie.
 • Mjønes, Johan B. 2018. Heim.
 • Mühleisen, Wencke. 2016. All gjeldende fornuft.
 • Nordal, Bergljot. 2009. Magda.
 • Nordal, Bergljot. 2012. Ruts bok.
 • Ragde, Anne B. 2014. Jeg har et teppe i tusen farger.
 • Skogstad, Susanne. 2018. Svartsilla.
 • Skomsvold, Kjersti Annesdatter. 2009. Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg.
 • Sæterbakken, Stig. 1997. Siamesisk.
 • Ullmann, Linn. 2002. Nåde.
 • Ullmann, Linn. 2015. De urolige.
 • Østhagen, Laila Sognnæs. 2014. I morgen forsvinner jeg litt til.

Kaslegard mener at all litteratur handler om å være menneske, uansett alder, kjønn og etnisitet.

– De essensielle spørsmålene er veldig like for alle aldre. Gjennom min Magda fikk jeg uttrykt mange av de eksistensielle spørsmålene som jeg surret med på den tiden da jeg skrev om henne.

Det var egentlig en lystig historie hun skrev om Magda, som pakka kofferten og reiste til Berlin da mannen døde. Derimot ble den siste boka hennes mer som annen norsk samtidslitteratur om gamle: trist.

Skrev ut sin egen redsel

I romanen «Det som nesten er sant» møter vi Bodvar. Han sitter på sykehjemmet der han begynner å bli dement.

«Bananen setter seg fast i ganen. Bodvar forsøker å løsne den med tunga, men får det ikke til. Hvordan var det igjen, hvor er ganen, hvor sitter bananen fast, han vil pirke den ut med fingrene, men kommer ikke skikkelig til. Det tjukner nedover i halsen, han vil si at han vet det, Berlin og Truls, men bananen og tunga fyller hele munnen, til slutt brekker han seg og fyller skåla med de andre bananbitene med gul, søt masse.

Banangrøt kalte de det. Truls og Mari ville ha banangrøt, lenge etter at de var store nok til å lage det selv. Most banan med strøkavring på. Han savner moren. Om hun hadde vært her nå, ville hun ha strøket ham over håret. Gutten min, ville hun ha sagt, og han ville hørt til.»

(Fra romanen «Det som nesten er sant» av Bergljot Kaslegard, 2017)

I denne romanen skrev Kaslegard ut sin egen redsel for forfallet og ensomheten som venter der framme. Det tror hun gjelder flere forfattere som skriver om eldre. De gruer seg til den.

– Jeg har jobbet på sykehjem og vet at jeg ikke vil dit. Jeg håper å dø før den tid, sier hun.

Ikke så interessant å skrive om lykke

Også litteraturforskeren Bjørkøy gruer seg til alderdommen, selv om hun fortsatt er en ung kvinne.

– Det er jo noe jeg kjenner på hele tiden. Alderdommen angår oss direkte, uansett hvor unge vi er.

Det er jo et privilegium å bli gammel, og det kan gi stor frihet. Men for mange er ikke alderdommen god, mener hun.

– Men her tror jeg vi står overfor en endring. Vi får økt alder, men også bedre helse i alderdommen og vil kunne ha flere gode dager som gamle.

Det har ikke litteraturen klart å fange opp ennå, mener hun.

– Jeg håper jo at også den gode alderdommen kommer inn i litteraturen. Samtidig så vet vi at det ikke så interessant å skrive om det gode og lykkelige. Forfatteren spiller heller på krisene. Så kanskje kommer vi aldri dit.

Denne saken ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer
Siste nytt
02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer
Populært