Meny

Mysteriet rundt Thomas Harper Ince:

Var det et hjerteattakk … eller drap?

TRAILER: Filmskaperne bak kriminalthrilleren «The Cat’s Meow» (2001) mener filmen forteller historien om hva som egentlig skjedde om bord på avisongen Hearsts luksusyacht 16. november 1924

19. november 1924 døde en av Hollywods mest innflytelsesrike produsenter brått av hjerteproblemer. Men ryktebørsen hvisket om drap, og det ble hintet at selveste Charlie Chaplin var involvert.

Historien om den legendariske filmprodusenten Thomas Harper Inces tragiske bortgang er som hentet ut av en krimroman i beste Agatha Christie-stil, med sine forlokkende ingredienser av luksus, celebre stjerner og champagne, vakre kvinner, sjalu menn og plutselig død.

Men la oss begynne fortellingen i drømmefabrikken Hollywood i stumfilmens gyldne æra, en epoke hvor Thomas Harper Ince (1882-1924) var blitt en av de mektigste kongene på filmhaugen.

Westernfilmens far

Mysteriet som fremdeles omgir hans tidlige bortgang har i stor grad overskygget det faktum at Thomas Harper Ince betraktes som en av amerikansk filmindustris viktigste pionerer.

Thomas Harper Ince var den første som organiserte filmproduksjonen på en moderne måte, og er derfor en av den amerikanske filmindustriens betydeligste pionerer. Foto: Wikimedia

Ince startet på klassisk Hollywood-vis som stumfilmskuespiller. Deretter klatret han oppover karrierestigen som manusforfatter og regissør før han til slutt ble en av de mektigste uavhengige produsentene med eierskap i flere filmstudioer.

Gjennom karrieren produserte Ince over 800 filmer, hvor «The Italian» (1915) og «Civilization» (1916) regnes som to av de ypperste. Han ble kjent som westernfilmens far og revolusjonerte industrien ved å bygge de første store studioanleggene i Hollywood. Han er kreditert som skaperen av samlebåndsmetoden å lage film på og var sterkt medvirkende i utformingen av produsentrollen slik vi kjenner den i dag.

Les også: Måtte velge mellom filmkarriere og drømmemannen

Sensasjonspressens enehersker

Spol så frem til den fatale helgen i november 1924.

Gjennom sitt avisimperium eide og personlig redigerte William Randolph Hearst 20 større aviser. Han ble en pioner i sensasjonspressen, også kalt den gule presse. Foto: Wikimedia

Gjennom karrieren hadde Ince knyttet bånd til en rekke innflytelsesrike personer både i og utenfor filmbransjen, og få var mektigere enn mediemagnaten og mangemillionæren William Randolph Hearst. Hearts ble en pioner innen sensasjonspressen og gjennom årene bygget han seg opp et avisimperium som omfattet 20 større aviser.

Hearst hadde lenge ønsket seg tilgang til Inces filmstudioer, mens Ince på sin side selv trengte penger. Dermed brukte Hearst filmprodusentens 42-årsdag som unnskyldning til å invitere ham til storstilt feiring på sin private yacht, der planen var å få til en kontrakt innimellom sigarer og champagne.

Aviskongen var viden kjent for å slå på stortromma når han inviterte til fest. Og det ble så visst ikke spart på dollarsedlene i løpet av den champagneflytende festhelgen om bord på Oneida.

Les også: Reddet liv ved å endre hårsveisen

Mysteriets celebre hovedroller

Luksusyachtens mange lugarer var fylt opp med et glitrende utvalg av filmstjerner, skribenter, dansere, koreografer og en doktor. Øverst på gjestelisten finner vi flere kjente navn:

Charlie Chaplin (1889-1977) trenger neppe noen nærmere introduksjon. Men for å være på den sikre siden: Den engelske komikeren ble en av verdens mest berømte filmstjerner og er særlig kjent for landstryker-karakteren. I 1924 hadde han allerede skrevet og regissert flere av sine filmer og fem år tidligere grunnla han filmselskapet United Artists. Men Chaplin hadde en akilleshæl - sin forkjærlighet for unge kvinner.

Marion Davies (1897-1961), en vakker og talentfull skuespillerinne med særlig grep om de komiske rollene. Tidlig i karrieren var hun blitt introdusert for Hearst og snart ble hun hans dårlig skjulte elskerinne. Kort etter tok magnaten full kontroll over karrieren hennes. Han finansierte filmene og sørget for at skjønnheten fikk massiv pressedekning i avisene.

(Saken fortsetter under)

Marion Davies huskes best for sitt forhold til avismagnaten William Randolph Hearst, samt hennes høyprofilerte sosiale liv som ofte overskygget hennes profesjonelle skuespiller-karriere. Foto: Doctor Macro

Louella Parsons (1881-1972), en fremadstormende journalist med fryktet penn som var ansatt av Hearst og som med jevne mellomrom roste Davies opp i skyene. Med tiden skulle Parsons sladrespalter bli lest av 20 millioner mennesker i 400 aviser over hele verden og hun fikk tittelen «Dronningen av Hollywood».

For en garvet krimelsker er den eneste ingrediensen som mangler i denne rollebesetningen en privatdetektiv av Hercule Poirot eller Miss Marples kaliber til å observere hendelsene fra sidelinjen. Da ville kanskje ikke det som fulgte fremdeles være omstridt.

Les også: Filmstjernen som fant opp WiFi

Avhørte kun ett vitne

Den offisielle historien går som følger:

Gjestene om bord på Oneida hadde allerede festet et døgn da dramaets hovedperson Thomas Harper Ince mønstret på 16. november. Han hadde vært opptatt med filmarbeid og var derfor forsinket til sin egen bursdagsfeiring. Den kvelden var gjestene samlet for en overdådig middag, men selve æresgjesten trakk seg etter hvert tilbake mens han klaget på magesmerter.

Ince hadde over lengre tid slitt med magesår, og selv om det var strengt forbudt for ham så hadde han kost seg rikelig med både saltet mat og boblende champagne.

(Saken fortsetter under)

Oneida var luksusyachten til William Randolph Hearst. Hva som egentlig skjedde om bord 16. november 1924 får vi kanskje aldri vite sikkert. Foto: Wikimedia

Ince fikk etter hvert følge av en lege til strandbyen Del Mar i California hvor han ble tatt med til et hotell der han fikk behandling. Ince skal så ha tilkalt sin kone, sin eldste sønn og privatlegen Ida Cowan Glasgow før han så tok toget hjem til Los Angeles der han senere døde.

I dødsattesten oppførte Glasgow «hjertesvikt» som dødsårsak, og kort etter ble Inces døde legeme kremert, noe han selv hadde ønsket i sitt testamente. Det ble innkalt kun ett vitne til høringen i forbindelse med Inces død og det var Daniel Goodman, legen som hadde fulgt Ince da han hadde forlatt skipet for helsesjekk.

Det hører med til historien at Goodman var ansatt av Hearst, men politiet fant ingen grunn til nærmere etterforskning av dødsfallet.

På papiret virket det hele som en enkel historie med trist utfall. Men allerede dagen etter Inces bortgang kunne man på forsiden av morgenutgaven av Los Angeles Times lese overskriften «Filmprodusent skutt på Hearsts yacht!».

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Chaplin det egentlige målet

Innen ettermiddagsavisen var ute i bladkioskene hadde Los Angeles Times byttet ut overskriften med en klassisk dødsannonse der det sto at dødsfallet skyldtes hjertesvikt. De skrev videre at Ince hadde slitt med sviktende helse etter han var blitt utsatt for en bilulykke to år tidligere.

I 1999 rangerte Det amerikanske filminstituttet Chaplin som den 10. største mannlige filmlegende gjennom alle tider. Bildet er tatt circa 1920. Foto: Wikimedia

Men tannhjulene i ryktemaskineriet var allerede i full gang, og i sentrum av historien sto et trekantdrama mellom to mektige menn om en vakker kvinne:

William Randolph Hearst hadde i lengre tid hatt mistanker om at Marion Davies hadde en affære med kvinnebedåreren Chaplin, som hun flørtet åpenlyst med under båtturen. I løpet av festen skal de to ha trukket seg tilbake og blitt tatt på fersken i sengen av den sykelig sjalu aviskongen. Davies skal ha skreket opp og Ince kom løpende ned for å se hva som skjedde.

Samtidig stormet den hevngjerrige Hearst til lugaren sin der han plukket opp en pistol før han returnerte for å ta hevn over Chaplin og fyrte av flere skudd mot filmstjernen. Men i mørket, og blindet av raseri, tok den ellers skuddsikre Hearst skjebnesvangert feil og traff Ince i hodet.

En av Chaplins tjenere, japaneren Toraichi Kono, hevdet senere å ha bevitnet Ince bli båret av yachten med blødende skuddsår i hodet.

Louella Parsons var «Dronningen av Hollywood» og har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen film og radio. Foto: Wikimedia

Resten av sitt liv unngikk Chaplin helt å snakke om turen med Oneida, og i sin selvbiografi hoppet han bukk over hele skandalehelgen.

Sladrespaltisten Louella Parsons ble også trukket inn i rykteflommen. Det ble sagt at hun oppdaget sannheten og i etterkant presset Hearst til å gi henne livslang kontrakt med tidsskriftene hans.

Dermed utvidet hun leserkretsen sin betraktelig fra New York American til samtlige aviser i Hearsts medieimperium, og hun skulle få en enorm innflytelse på Hollywood.

Men til ellers å være ivrig i å grave frem skjeletter andre hadde i skapene sine, satt hun resten av livet påtagende rolig i båten når det kom til ryktene rundt Ince.

Les også: – Hadde jeg vært hvit, ville jeg erobret verden

Jeg er uskyldig

Da en reporter flere år senere spurte Hearst om ryktet om at han skulle ha drept Ince, svarte Hearst bastant:

– Ikke bare er jeg uskyldig i å ha drept Ince, men det er også alle andre.

Ifølge journalisten Adela Rogers St. Johns, som var personlig venn av ekteparet Ince, var enken Nell frustrert over historiene om at Hearst skulle ha drept hennes mann og deretter betalt henne store summer for å holde tett. I 1969 skrev St. Johns om det i boken «The Honeycomb» hvor han kommer inn på en samtale med Nell der hun uttalte:

– Tror du virkelig at jeg ikke ville gjort noe hvis jeg hadde hatt den minste mistanke om at mannen min var blitt utsatt for noe kriminelt?

Så hva er den egentlig sannheten bak Thomas Harper Inces dødsfall?

Det er aldri blitt fremlagt noen entydige bevis som kan underbygge ryktene. Da faktasjekkerne i amerikanske Snopes gikk saken etter i sømmene, ble konklusjonen «Ubestemt».

Ulike Ince-biografer bestrider drapshistoriene med at han hadde vært syk i lengre tid før han døde, og at han hadde slitt med smerter i brystet etter et tidligere hjerteattakk.

Men historiene lever videre, blant annet i populærkulturen. Da Hearsts barnebarn, Patricia Hearst, ga ut romanen «Murder at San Simeon» i 1996, bygget hun historien på Inces dødsfall på bestefarens yacht.

I 2001 kom filmen «The Cat’s Meow» som regissør Peter Bogdanovich hevder er basert på den sanne historien om hva som skjedde om bord på Oneida, med blant annet Cary Elwes, Kirsten Dunst og Eddie Izzard i sentrale roller.

Kilder: «Murders of Hollywood», Snopes, The Telegraph, Filmweb, IMDB, Wikipedia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere
Siste nytt
14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere
Populært