Hvordan sikre seg mot innbrudd?

Innbruddstyvene har fått et nytt favorittbytte

STJÅLET FRA ELDRE: Disse verdisakene skal ha blitt stjålet fra eldre. 11 rumenere ble nylig dømt etter et tyveriraid på Østlandet.
STJÅLET FRA ELDRE: Disse verdisakene skal ha blitt stjålet fra eldre. 11 rumenere ble nylig dømt etter et tyveriraid på Østlandet. Foto: Politiet

Politiet anbefaler deg å smøre inn det kjæreste du eier med et spesielt stoff.

(Vi.no): Både i påsken, og til sommeren kommer mange av oss til å forlate hus og hjem forsvarsløst, noe som kan få lokale- og/eller profesjonelle kriminelle til å få store øyne.

Hva slags hus ser tyvene etter? Og hva vil de ha når de har kommet seg inn i huset? Politiet kan røpe at det ikke lenger er tv og høyttalere som er hovedprioritet.

Se full oversikt over hva du bør ha ordnet før du drar nederst i saken.

Les også : Slik sjekker du om nettbutikken er seriøs

To ulike typer tyver

Politistasjonssjef på Lillehammer, Terje Krogstad, mener det finnes ulike grupperinger av innbruddstyver.

– De lokale gjengangerne begår oftere innbrudd spontant hvor de ser muligheten uten særlig planlegging i forkant, mens de profesjonelle legger mer vekt på planlegging og forberedelser, sier han.

Selv om det er en kraftig nedgang i antall innbrudd i Norge, mener han at det er lurt å forebygge. Det er alltid noen som ser etter lett omsettelige varer for å gjøre seg noen lettjente penger.

– Politiet har tidligere blitt varslet om at det er oppdaget tape-biter på dørene eller gjenstander som er flyttet på og satt foran inngangsdøren til bolighus. Dette kan være en form for kartlegging for å se om folk er hjemme. Det er slike ting man kan være litt obs på i tilfelle innbruddstyvene har fokus på huset ditt.

Ikke la deg lure : Slik avslører du datingsvindel

(Saken fortsetter under bildet).

GJEM GULL OG SØLV: Smykker er attraktivt tyvegods, så gjem det godt, og gjerne legg et lag med syntetisk DNA på det. Foto: MBLifestyle / Shutterstock / NTB scanpix
GJEM GULL OG SØLV: Smykker er attraktivt tyvegods, så gjem det godt, og gjerne legg et lag med syntetisk DNA på det. Foto: MBLifestyle / Shutterstock / NTB scanpix

Gjem smykkene dine ekstra godt

Har tyvene først kommet inn i huset, er det lett omsettelige varer som PC, Mac, Iphone og smykkeskrinet ditt de er mest opptatt av å stjele.

– Gjenstander som var vanlige å stjele tidligere, som tv, radio og høyttalerutstyr har blitt mye billigere, så det er rett og slett ikke alltid verdt risikoen for tyvene. Nå er det mer gull og sølvtøy tyvene går etter, sier Krogstad.

Nylig ble 11 rumenere dømt for å ha stjålet fra hjemmene til eldre folk i Norge, og det var slike gjenstander tyvene tok mest av.

– Det er ting som kan omsettes raskt, og det er ting er lett å ta med seg uten at det er så synlig på veien ut, sier han.

Det kan derfor være lurt å gjemme slike ting litt ekstra når man drar på ferie.

– Ikke la det ligge inne på badet i andreetasjen sammen med alle smykkene. Det er sånn typisk sted hvor folk har smykkene sine, sier han.

Les også : Her er svindler-triksene du må se opp for i e-post

(Saken fortsetter under bildet).

SMØR INN EIENDELENE DINE: Hvis smykkene dine er smøret inn i syntetisk DNA vil politiet kunne spore det tilbake til deg etter tyveriet. Foto: Politiet
SMØR INN EIENDELENE DINE: Hvis smykkene dine er smøret inn i syntetisk DNA vil politiet kunne spore det tilbake til deg etter tyveriet. Foto: Politiet

Smør inn det kjæreste du har

Politistasjonssjef i Sandefjord, Brian Jacobsen, er enig i at det er gull og smykker tyvene ser mest etter for tiden.

– Burde man ha et hemmelig rom eller luke i huset til det viktigste?

– Ja det er et godt alternativ, men det må være opp til den enkelte å vurdere, sier han.

I tillegg til å gjemme det du er redd for godt, anbefaler han deg å smøre det inn i

SMØR INN DET VIKTIGSTE: Brian Jacobsen anbefaler deg å smøre inn de viktigste eiendelene dine med syntetisk DNA. Foto: Politiet
SMØR INN DET VIKTIGSTE: Brian Jacobsen anbefaler deg å smøre inn de viktigste eiendelene dine med syntetisk DNA. Foto: Politiet

et spesielt stoff, som gjør at politiet kan spore gjenstandene tilbake til deg, om det skulle bli stjålet.

– Det er en flytende væske som pensles på verdigjenstanden, det kalles syntetisk DNA. Denne merkingen blir registrert i et register, som gjør at politiet kan gjenkjenne DNAet, sier Jacobsen.

– Det er ikke synlig ved det blotte øyet, men man kan finne det ved å bruke UV-lys. Tyvene kan ikke vaske det av, men det kan skjæres vekk. For å få tak i stoffet kan du snakke med et forsikringsselskap eller søke opp en forhandler på nettet, sier han.

Syntetisk DNA kan være greit å bruke på gjenstander du har med på reisen også, men om gullet og smykkene smeltes om av tyvene vil ikke lenger stoffet kunne bli sporet opp.

Øyvind Setnes i Tryg Forsikring, som er en av forhandlerne av stoffet, forteller at man kan få tingene tilbake, selv om det skulle havnet i utlandet.

– DNA-merking støttes av politiet i nærmere 50 land. Ved funn av stjålne verdigjenstander i utlandet kan lokalt politi på tilsvarende måte som i Norge spore gjenstanden, sier han.

Les også : - Eldre som blir svindlet, tier om det

Før du drar på ferie bør du gå gjennom denne sjekklista:

  • Hvordan er sikten inn i huset, ligger det verdifulle gjenstander nærme vinduet?
  • Avtal at naboen ser litt ekstra til huset, som å ta inn post, kaste søppel, og parkere bilen sin ved huset fra tid til annen. På den måten ser det ut som det er aktivitet der.
  • Sørg for at eventuelle sikkerhetsalarmer og kameraer er på, og at du har festet opp merker som viser dette. Det virker forebyggende.
  • Sørg for at vinduer og verandadører er stengt godt.
  • Ha på tidsstyrt lys i flere av rommene. Det samme kan du gjøre med radioen, slik at det høres ut som det er folk inne i huset.
  • Ikke ha stigen lett tilgjengelig ved huset: - Mange har alarmer i førsteetasje, men vi har sett noen profesjonelle tyver da ta seg opp til andreetasje, gjør dine forhåndsregler for den etasjen også, sier Jacobsen.
  • Ikke skriv på nettet at du skal på ferie.
  • Sørg for at huset ser bebodd ut

Om tyvene skulle komme seg inn, og ta med seg byttet, er sjansen stor for at du aldri ser tingene dine igjen, sier Terje Krogstad.

– Ja. Vi må være ærlige på det at det er en lav oppklaringsprosent generelt på grove tyverier. Jo bedre sikkerhetssystem du har, desto større sjanse er det for at vi tar dem.

– Samtidig vil jeg poengtere at det tross alt ikke er mange innbrudd i boliger og leiligheter, men en kan være en stor belastning for de som blir rammet. Det gjør noe med hele trygghetsfølelsen, dersom man har hatt fremmede inne i huset sitt, sier Krogstad.

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer
Siste nytt
02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer
Populært