Meny

Da Caroline møtte Maurizio var det få som trodde forholdet kom til å vare

En felles drøm: I fremtiden ønsker Caroline og Maurizio å starte en liten restaurant et sted i Norge hvor de kan dele sin lidenskap for mat med nordmenn.

Kjærligheten dem imellom ble bare sterkere og sterkere med årene. Etter over 30 år sammen er alle dystre spådommer gjort til skamme.

Caroline Schøning (57) besøkte Italia for første gang som 20-åring. Hun ble helt fortapt. Både menneskene, språket, omgivelsene og den deilige maten fascinerte den unge Oslo jenta.

– Å høre italienerne snakke var som å høre festlige fortellinger, selv om jeg ikke forsto et ord av hva de sa, forteller Caroline.

To år etter sitt første møte med dette vakre landet, bestemte hun seg for å følge drømmen. Hun pakket kofferten og flyttet til Sestri Levante, et sjarmerende sted ved den italienske rivieraen.

Det tok ikke lang tid før hun fikk jobb som servitør ved en lokal restaurant. For å spe på inntekten tok hun oppdrag med å designe plakater, visittkort og skilt.

– Jeg har alltid vært kunstinteressert og glad i å tegne og male, så dette passet meg utmerket, sier Caroline.

Les også: Voksen kjærlighet: Derfor er den annerledes

Jenta på sykkelen

Sykkelen ble Carolines trofaste fremkomstmiddel, og hun ble raskt kjent blant lokalbefolkningen som «hun lyse som sykler».

Caroline og italienske Maurizio har holdt sammen i over 30 år, og er idag bosatt i vakre Torino. Her arrangerer hun blant annet matkurs og utflukter for italiafrelste nordmenn, og driver også matbloggen Carolines gourmet.

– Det gikk rykter om at jeg hadde kommet syklende helt fra Norge, sier Caroline lattermildt.

– På den tiden var det nesten ingen som syklet, bortsett fra søndagssyklistene i sykkeldressene sine. Selv syklet jeg overalt, til alle årets tider og i all slags vær.

En av dem som la merke til den sjarmerende jenta, var den jevngamle italieneren Maurizio. Han pønsket ut en helt egen plan for å fange Carolines oppmerksomhet.

– Han har fortalt at han ventet på at jeg til slutt skulle bli lei av å sykle. Da tenkte han at han skulle klare å få meg på kroken, og det gjorde han bokstavelig talt, sier Caroline.

En dag lar hun sykkelen stå, uvitende om at det er busstreik akkurat den dagen. Sammen med ei venninne står hun og venter på busstoppet i nærmere en time. Idet tålmodigheten er i ferd med å ta slutt, får hun øye på en ung mann som kommer kjørende forbi. Det er Maurizio.

Caroline gjenkjenner ham fra baren hun jobber på og vinker. Bilen kjører rett forbi, men det tar ikke mange minuttene før den kommer kjørende tilbake. Maurizio svinger inn på holdeplassen og spør høflig: «Vil dere ha skyss inn til sentrum?». Glade og fornøyde setter de seg inn i bilen, der tonene fra rockebandet U2 står på full guffe. Han spør Caroline om hun kjenner til musikken, men uttaler navnet på gruppen med italiensk aksent så det er overhodet ikke mulig å forstå hva han mener.

– Du kan tro vi har ledd mye av dette i ettertid, sier Caroline.

Vel fremme takker jentene for skyssen og tar farvel. Men Maurizio har imidlertid ingen planer om å slippe den norske jenta av syne nå som han endelig har fått kontakt. Noen timer senere dukker han «tilfeldig» opp rundt et gatehjørne og ber Caroline på en kaffe. Dette blir starten på et vakkert og sterkt kjærlighetsforhold.

Ekte magi

Etter få uker spurte Maurizio om Caroline vil flytte inn i leiligheten som han egentlig har tenkt å dele med en venn.

– På den måten ble vi kjent med hverandre på godt og vondt med en gang, uten muligheter til å utgi oss for en annen enn den vi er. Små hverdagslige ting som mange ikke opplever før man lever sammen i en grå hverdag, selv om man har kjent hverandre lenge, sier Caroline.

Ikke alle er like begeistret for dette samboerskapet. Caroline glemmer ikke første gangen hun blir invitert hjem til samboerens familie. Maurizio hadde aldri før presentert ei jente for sine foreldre, og av ren nervøsitet drikker han begge glassene med siciliansk hetvin som er satt frem til dem. De blir vist inn i finstuen som aldri blir brukt.

– I alle årene etterpå har jeg kun vært inne i dette rommet ved et par anledninger, og stolene er fremdeles dekket av plasten fra da de ble kjøpt. Jeg ble tatt imot med åpne armer, men svigermor gjorde lite for å legge skjul på at hun var overbevist om at mitt forhold til sønnen hennes ikke kom til å vare, sier Caroline.

Men kjærligheten mellom de to unge menneskene blir bare sterkere og sterkere for hver dag som går, og etter et år bestemmer de seg for å gifte seg. Det skal imidlertid vise seg å bli vanskeligere enn antatt. Kommunen gjør alt de kan for å stikke kjepper i hjulene og gjøre det vanskelig for dem. De blir fortalt at de ikke ville ha dette giftermålet på samvittigheten og ber de forelskede om å skaffe dokumenter som de med sikkerhet vet er helt unødvendige.

Økonomien er dårlig, så på bryllupsdagen drar Caroline og Maurizio til en liten klesbutikk og kjøper et par bukser og et par skjorter. Hverdagsklær som de har glede av i mange år etterpå. Imidlertid møter ikke viseordføreren opp som avtalt til vielsen.

– Han lå nemlig hjemme og sov ettermiddagsluren sin. De måtte ringe og vekke ham. Da han omsider kom, fant han ikke «beltet» av det italienske flagget som han skulle ha på seg. Til slutt ble det funnet ett som kunne brukes, men det var så stramt at de måtte bruke sikkerhetsnåler for å forlenge det. Det var ikke så gøy der og da, men i dag er det en morsom historie å fortelle, sier Caroline.

Svigermors spådommer om at ekteskapet kom til å bli svært kortvarig, blir gjort til skamme. Etter at de har vært gift i et par år, ringer svigermoren en dag glad og fornøyd og meddeler at hun omsider har klart å få tak i en prest som er villig til å gi dem en kirkelig velsignelse. I hennes øyne er ikke giftermålet i kommunen å anse som gyldig.

Les også: Slik blir Italia-turen enda bedre

Kjærlighetsbarnet

Både Caroline og Maurizio ønsker seg en stor ungeflokk, men det går fem år før Caroline blir gravid med deres første og eneste barn, Thomas (27).

– Jeg er nesten sikker på at det var et dørhåndtak i en kirke i Tsjekkoslovakia som man skulle ta på mens man ønsket seg noe intenst som hjalp oss på vei. Jeg liker i alle fall å tro litt på det, selv om Maurizio sier at det bare er vrøvl og fantasi, sier Caroline.

Hun beskriver det som en velsignelse å være mamma og forteller med stolthet om en ung voksen mann som til sommeren fullfører sine jusstudier ved universitetet i Genova.

– Da jeg og Maurizio flyttet fra Sestri Levante til Torino for noen år siden, fikk Thomas bestemme om han ville bli med på «flyttelasset» eller være igjen. Du kan tro vi ble sett på som noen dårlige foreldre som kunne finne på å forlate den voksne sønnen vår helt alene. Nå er det seks år siden vi flyttet og etter hvert som alle har sett hvor bra det har gått, får vi mange hyggelige tilbakemeldinger om hvilken flink, høflig og snill sønn vi har. Det varmer et mammahjerte, sier Caroline.

– «Mitt» Italia

Ektemannen, som ifølge Caroline på mange områder skiller seg sterkt ut fra den klassiske italienske mannen, beskriver hun som sin sjelevenn.

– Vi har alltid hatt et utrolig nært og tett forhold og vært trygge på hvor vi begge har hverandre. Bare ved et blikk eller ved å lytte til tonen på stemmen, vet vi med det samme hvordan den andre har det. Klart det til tider kan gå høylytt for seg og at vi kan være uenige. Men vi klarer alltid å snakke oss gjennom de problemene som måtte dukke opp.

Mens Caroline er den livlige og spontane som alltid er full av planer, er Maurizio den mer rolige typen.

– Han sier at hverdagen med meg aldri kan bli kjedelig, men er heldigvis flink til å få meg ned på jorden når det bobler over av altfor mange påfunn og ideer, sier Caroline.

Hun berømmer samtidig ektemannen for at han alltid har tatt sin del av husarbeid, matlaging, barnepass og oppdragelse, noe som ikke er så vanlig.

I dag tar Caroline imot nordmenn som ønsker å oppleve det genuine av regionene Piemonte og Liguria. Hun arrangerer utflukter og matkurs, og deler mer enn gjerne av sin kunnskap.

– Jeg elsker «mitt» Italia. Fra terrassen har vi utsikt over elven Po og en vakker kirke på toppen av en ås. Det er vakkert å se hele fjellkjeden med alpene som bakgrunnskulisser. Den fantastiske naturen her kan ta pusten fra alle og enhver. Italienerne er livsglade og det er mye smil og latter. For meg, som elsker mat og matlaging, er dette et mekka. Og du kommer alltid i snakk med en italiener om du bringer temaet mat på banen, sier Caroline.

Til tross for at det italienske livet er godt, bærer både Caroline og Maurizio på to felles, «hemmelige» drømmer.

– Vi drømmer om å få oppleve midnattssolen på nært hold. På grunn av at vi begge alltid har jobbet masse på den tiden av året, har vi frem til nå aldri fått muligheten. I fremtiden har vi et ønske om å starte en liten restaurant et sted i Norge og dele matgleden vår med nordmenn. Jeg håper begge disse drømmene en dag, om ikke så altfor lenge vil gå i oppfyllelse, sier Caroline.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak
Siste nytt
16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak
Populært