Da Caroline møtte Maurizio var det få som trodde forholdet kom til å vare

En felles drøm: I fremtiden ønsker Caroline og Maurizio å starte en liten restaurant et sted i Norge hvor de kan dele sin lidenskap for mat med nordmenn.
En felles drøm: I fremtiden ønsker Caroline og Maurizio å starte en liten restaurant et sted i Norge hvor de kan dele sin lidenskap for mat med nordmenn.

Kjærligheten dem imellom ble bare sterkere og sterkere med årene. Etter over 30 år sammen er alle dystre spådommer gjort til skamme.

Caroline Schøning (57) besøkte Italia for første gang som 20-åring. Hun ble helt fortapt. Både menneskene, språket, omgivelsene og den deilige maten fascinerte den unge Oslo jenta.

– Å høre italienerne snakke var som å høre festlige fortellinger, selv om jeg ikke forsto et ord av hva de sa, forteller Caroline.

To år etter sitt første møte med dette vakre landet, bestemte hun seg for å følge drømmen. Hun pakket kofferten og flyttet til Sestri Levante, et sjarmerende sted ved den italienske rivieraen.

Det tok ikke lang tid før hun fikk jobb som servitør ved en lokal restaurant. For å spe på inntekten tok hun oppdrag med å designe plakater, visittkort og skilt.

– Jeg har alltid vært kunstinteressert og glad i å tegne og male, så dette passet meg utmerket, sier Caroline.

Les også: Voksen kjærlighet: Derfor er den annerledes

Jenta på sykkelen

Sykkelen ble Carolines trofaste fremkomstmiddel, og hun ble raskt kjent blant lokalbefolkningen som «hun lyse som sykler».

Caroline og italienske Maurizio har holdt sammen i over 30 år, og er idag bosatt i vakre Torino. Her arrangerer hun blant annet matkurs og utflukter for italiafrelste nordmenn, og driver også matbloggen Carolines gourmet.
Caroline og italienske Maurizio har holdt sammen i over 30 år, og er idag bosatt i vakre Torino. Her arrangerer hun blant annet matkurs og utflukter for italiafrelste nordmenn, og driver også matbloggen Carolines gourmet.

– Det gikk rykter om at jeg hadde kommet syklende helt fra Norge, sier Caroline lattermildt.

– På den tiden var det nesten ingen som syklet, bortsett fra søndagssyklistene i sykkeldressene sine. Selv syklet jeg overalt, til alle årets tider og i all slags vær.

En av dem som la merke til den sjarmerende jenta, var den jevngamle italieneren Maurizio. Han pønsket ut en helt egen plan for å fange Carolines oppmerksomhet.

– Han har fortalt at han ventet på at jeg til slutt skulle bli lei av å sykle. Da tenkte han at han skulle klare å få meg på kroken, og det gjorde han bokstavelig talt, sier Caroline.

En dag lar hun sykkelen stå, uvitende om at det er busstreik akkurat den dagen. Sammen med ei venninne står hun og venter på busstoppet i nærmere en time. Idet tålmodigheten er i ferd med å ta slutt, får hun øye på en ung mann som kommer kjørende forbi. Det er Maurizio.

Caroline gjenkjenner ham fra baren hun jobber på og vinker. Bilen kjører rett forbi, men det tar ikke mange minuttene før den kommer kjørende tilbake. Maurizio svinger inn på holdeplassen og spør høflig: «Vil dere ha skyss inn til sentrum?». Glade og fornøyde setter de seg inn i bilen, der tonene fra rockebandet U2 står på full guffe. Han spør Caroline om hun kjenner til musikken, men uttaler navnet på gruppen med italiensk aksent så det er overhodet ikke mulig å forstå hva han mener.

– Du kan tro vi har ledd mye av dette i ettertid, sier Caroline.

Vel fremme takker jentene for skyssen og tar farvel. Men Maurizio har imidlertid ingen planer om å slippe den norske jenta av syne nå som han endelig har fått kontakt. Noen timer senere dukker han «tilfeldig» opp rundt et gatehjørne og ber Caroline på en kaffe. Dette blir starten på et vakkert og sterkt kjærlighetsforhold.

Ekte magi

Etter få uker spurte Maurizio om Caroline vil flytte inn i leiligheten som han egentlig har tenkt å dele med en venn.

– På den måten ble vi kjent med hverandre på godt og vondt med en gang, uten muligheter til å utgi oss for en annen enn den vi er. Små hverdagslige ting som mange ikke opplever før man lever sammen i en grå hverdag, selv om man har kjent hverandre lenge, sier Caroline.

Ikke alle er like begeistret for dette samboerskapet. Caroline glemmer ikke første gangen hun blir invitert hjem til samboerens familie. Maurizio hadde aldri før presentert ei jente for sine foreldre, og av ren nervøsitet drikker han begge glassene med siciliansk hetvin som er satt frem til dem. De blir vist inn i finstuen som aldri blir brukt.

– I alle årene etterpå har jeg kun vært inne i dette rommet ved et par anledninger, og stolene er fremdeles dekket av plasten fra da de ble kjøpt. Jeg ble tatt imot med åpne armer, men svigermor gjorde lite for å legge skjul på at hun var overbevist om at mitt forhold til sønnen hennes ikke kom til å vare, sier Caroline.

Men kjærligheten mellom de to unge menneskene blir bare sterkere og sterkere for hver dag som går, og etter et år bestemmer de seg for å gifte seg. Det skal imidlertid vise seg å bli vanskeligere enn antatt. Kommunen gjør alt de kan for å stikke kjepper i hjulene og gjøre det vanskelig for dem. De blir fortalt at de ikke ville ha dette giftermålet på samvittigheten og ber de forelskede om å skaffe dokumenter som de med sikkerhet vet er helt unødvendige.

Økonomien er dårlig, så på bryllupsdagen drar Caroline og Maurizio til en liten klesbutikk og kjøper et par bukser og et par skjorter. Hverdagsklær som de har glede av i mange år etterpå. Imidlertid møter ikke viseordføreren opp som avtalt til vielsen.

– Han lå nemlig hjemme og sov ettermiddagsluren sin. De måtte ringe og vekke ham. Da han omsider kom, fant han ikke «beltet» av det italienske flagget som han skulle ha på seg. Til slutt ble det funnet ett som kunne brukes, men det var så stramt at de måtte bruke sikkerhetsnåler for å forlenge det. Det var ikke så gøy der og da, men i dag er det en morsom historie å fortelle, sier Caroline.

Svigermors spådommer om at ekteskapet kom til å bli svært kortvarig, blir gjort til skamme. Etter at de har vært gift i et par år, ringer svigermoren en dag glad og fornøyd og meddeler at hun omsider har klart å få tak i en prest som er villig til å gi dem en kirkelig velsignelse. I hennes øyne er ikke giftermålet i kommunen å anse som gyldig.

Les også: Slik blir Italia-turen enda bedre

Kjærlighetsbarnet

Både Caroline og Maurizio ønsker seg en stor ungeflokk, men det går fem år før Caroline blir gravid med deres første og eneste barn, Thomas (27).

– Jeg er nesten sikker på at det var et dørhåndtak i en kirke i Tsjekkoslovakia som man skulle ta på mens man ønsket seg noe intenst som hjalp oss på vei. Jeg liker i alle fall å tro litt på det, selv om Maurizio sier at det bare er vrøvl og fantasi, sier Caroline.

Hun beskriver det som en velsignelse å være mamma og forteller med stolthet om en ung voksen mann som til sommeren fullfører sine jusstudier ved universitetet i Genova.

– Da jeg og Maurizio flyttet fra Sestri Levante til Torino for noen år siden, fikk Thomas bestemme om han ville bli med på «flyttelasset» eller være igjen. Du kan tro vi ble sett på som noen dårlige foreldre som kunne finne på å forlate den voksne sønnen vår helt alene. Nå er det seks år siden vi flyttet og etter hvert som alle har sett hvor bra det har gått, får vi mange hyggelige tilbakemeldinger om hvilken flink, høflig og snill sønn vi har. Det varmer et mammahjerte, sier Caroline.

– «Mitt» Italia

Ektemannen, som ifølge Caroline på mange områder skiller seg sterkt ut fra den klassiske italienske mannen, beskriver hun som sin sjelevenn.

– Vi har alltid hatt et utrolig nært og tett forhold og vært trygge på hvor vi begge har hverandre. Bare ved et blikk eller ved å lytte til tonen på stemmen, vet vi med det samme hvordan den andre har det. Klart det til tider kan gå høylytt for seg og at vi kan være uenige. Men vi klarer alltid å snakke oss gjennom de problemene som måtte dukke opp.

Mens Caroline er den livlige og spontane som alltid er full av planer, er Maurizio den mer rolige typen.

– Han sier at hverdagen med meg aldri kan bli kjedelig, men er heldigvis flink til å få meg ned på jorden når det bobler over av altfor mange påfunn og ideer, sier Caroline.

Hun berømmer samtidig ektemannen for at han alltid har tatt sin del av husarbeid, matlaging, barnepass og oppdragelse, noe som ikke er så vanlig.

I dag tar Caroline imot nordmenn som ønsker å oppleve det genuine av regionene Piemonte og Liguria. Hun arrangerer utflukter og matkurs, og deler mer enn gjerne av sin kunnskap.

– Jeg elsker «mitt» Italia. Fra terrassen har vi utsikt over elven Po og en vakker kirke på toppen av en ås. Det er vakkert å se hele fjellkjeden med alpene som bakgrunnskulisser. Den fantastiske naturen her kan ta pusten fra alle og enhver. Italienerne er livsglade og det er mye smil og latter. For meg, som elsker mat og matlaging, er dette et mekka. Og du kommer alltid i snakk med en italiener om du bringer temaet mat på banen, sier Caroline.

Til tross for at det italienske livet er godt, bærer både Caroline og Maurizio på to felles, «hemmelige» drømmer.

– Vi drømmer om å få oppleve midnattssolen på nært hold. På grunn av at vi begge alltid har jobbet masse på den tiden av året, har vi frem til nå aldri fått muligheten. I fremtiden har vi et ønske om å starte en liten restaurant et sted i Norge og dele matgleden vår med nordmenn. Jeg håper begge disse drømmene en dag, om ikke så altfor lenge vil gå i oppfyllelse, sier Caroline.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans
Siste nytt
00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans
Populært