Mobbing på nett gir symptomer på posttraumatisk stress

Å ha en mobil tilgjengelig hele døgnet og vite at det når som helst kan tikke inn noe negativt, kan i seg selv være ganske angstfremmende, mener forsker. (Foto: Shutterstock)
Å ha en mobil tilgjengelig hele døgnet og vite at det når som helst kan tikke inn noe negativt, kan i seg selv være ganske angstfremmende, mener forsker. (Foto: Shutterstock)

Mange barn og unge har mobilen med seg i senga når de legger seg om kvelden. For noen er det helt nødvendig. De vet aldri når det tikker inn en melding fra en mobber.

Søndag er den verste dagen.

Da jobber mange barn som er utsatt for alvorlig mobbing på nett med å finne på unnskyldninger overfor foreldrene for hvorfor de ikke skal gå på skolen på mandag.

– En av hovedstrategiene til et barn som opplever mobbing er å unngå skolen. Forskning finner en sammenheng mellom mobbing og skolevegring, forteller Ida Risanger Sjursø.

Redsel, engstelse og angstanfall

Sjursø er stipendiat ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger. Hun har funnet ut at barn som opplever digital mobbing opplever mer redsel, engstelse og angstanfall enn ofre for tradisjonell mobbing. Dette skrev forskning.no om i 2015.

Posttraumatisk stresslidelse

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en tilstand hvor man kan få «flashbacks» og sterke minner om noe traumatisk som har skjedd. Noen kan også få hodepine, svimmelhet, kvalme og høy puls.

(Kilde: helsenorge.no)

Nå har hun gått videre og sett på hvordan det går med de som opplever mobbing på nett over lengre tid. Sammen med kolleger har hun intervjuet unge i Norge og i Irland som har vært utsatt for digital og tradisjonell mobbing over en periode på mellom ett og sju år.

– Vi finner at de beskriver en del symptomer som ligner posttraumatisk stress. Det viser hvor alvorlig dette er og hvor mye det går innpå barn og unge.

Det er ofte et stort overlapp mellom å bli mobbet på nett og det å oppleve tradisjonell mobbing. Rundt halvparten av de som blir utsatt opplever begge deler. Dette er en spesielt utsatt gruppe i forhold til utvikling av emosjonelle problemer, mener forskeren.

Mobbingen har mange ansikter

Innholdet i mobbing på nett er veldig forskjellig avhengig av hvor gamle barna er.

Allerede fra barn er sju–åtte år kan de begynne å oppleve vanskelige ting knyttet til bruk av digitale medier.

For de aller yngste handler det ofte om å bli utestengt fra spill, forteller Sjursø. Spill er en viktig del av hverdagen for barn og det å ikke få være med å spille online, kan være tøft for en sjuåring.

Når barn blir eldre, blir mobbingen mer avansert og handler i større grad om krenkende ord på sms eller sosiale medier. For både de yngste og de eldre kan det også dreie seg om bildedeling eller tyveri av passord, for eksempel.

Det kan komme en negativ melding når som helst

Hvorfor den digitale mobbingen fremmer mer angst enn den tradisjonelle, vet ikke forskerne noe sikkert om.

Sjursø tror det har sammenheng med tilgjengeligheten.

Ida Risanger Sjursø finner at digital mobbing fremmer mer angst enn tradisjonell mobbing (Foto: UiS)
Ida Risanger Sjursø finner at digital mobbing fremmer mer angst enn tradisjonell mobbing (Foto: UiS)

– Barn og unge har med seg mobilen overalt, og de tar den med seg når de skal legge seg. Det er et nødvendig onde for noen fordi de opplever en del negative ting der. Å ha en mobil tilgjengelig hele døgnet og vite at det når som helst kan tikke inn noe negativt, kan i seg selv være ganske angstfremkallende.

Det kan også publisering og spredning.

Ved tradisjonell mobbing har du mer kontroll. Du vet du hvem som var der da det skjedde. Men om noen legger ut en negativ kommentar eller et bilde av deg på nettet, har du ingen kontroll med hvor mange som har sett dette.

Les også: Regjeringen trapper opp kampen mot mobbing

Skjer ofte anonymt

Mye digital mobbing skjer anonymt. Den som blir utsatt kjenner kanskje mobberen, men vet ofte ikke hvem han eller hun er. Personen har ofte en anonym profil, et skjult nummer eller later som om den er en annen.

En av de siste appene som har blitt populære blant unge, er den anonyme chatte-appen Tellonym. Denne har blitt omtalt som en «mobbeapp», blant annet i en artikkel i VG.

Sjursø viser til tidligere forskning som viser at elever som har foreldre som ikke viser interesse i barnets digitale liv har større risiko for å bli utsatt for digital mobbing. De har også større risiko for å utsette andre for digital mobbing.

– Som foreldre må man erkjenne at man ikke klarer å følge med på alt, men bare det å vise interesse og snakke med ungene om det som skjer på nettet kan være ganske forebyggende, sier hun.

Les også: Medelever kobla hjulene av rullestolen hennes

Trenger digital kompetanse

Ida Risanger Sjursø mener at også skolen må jobbe mer med denne problemstillingen. Det er mye en lærer kan gjøre i klasserommet for å lære elevene digitale ferdigheter som kan stoppe mobbingen.

De bør for eksempel lære dem hvordan de kan blokkere andre og hvordan de kan rapportere mobbing. De bør også gi dem verktøy for hvordan de kan bli bedre rustet til å reagere på negative hendelser.

– For eksempel kan det å svare tilbake få veldig negative følger. Da kan snøballen begynne å rulle og det kan komme ut av kontroll.

Mobbing på nett er den største utfordringen

Gréta Björk Guðmundsdóttir er forsker ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Hun er med i et pågående europeisk forskningsprosjekt som prøver å kartlegge utviklingen av lærerstudentes digitale kompetanse. I tillegg underviser hun lærerstudenter.

Gréta Björk Guðmundsdóttir mener at lærere synes digital mobbing er veldig vanskelig å håndtere. (Foto: UiO)
Gréta Björk Guðmundsdóttir mener at lærere synes digital mobbing er veldig vanskelig å håndtere. (Foto: UiO)

Hun mener at mobbeproblematikken er den mest alvorlige og den vanskeligste for dem å ta hånd om når det gjelder digital kompetanse.

– De synes det er utfordrende. Den digitale mobbingen er så usynlig. Den er på arenaer som lærere og foreldre ikke ikke har tilgang til og som elevene følger døgnet rundt. Men uansett om den digitale mobbingen skjer på skolen eller hjemme må lærerne kunne håndtere dette. Den har nemlig stor betydning for læringsmiljøet på skolen. Derfor må de se faresignalene og sette igang tiltak.

Vanskelig å undervise i å være medmenneske

Mye digital dømmekraft er knyttet til lov- og regelverk, for eksempel personvern, opphavsrett og kildekritikk.

Men på nett mobbing handler også om det relasjonelle.

Først og fremst må derfor lærerne jobbe med holdningene til elevene for å forebygge mobbingen, mener Guðmundsdóttir.

– Det er ikke enkelt å undervise i det å være medmenneske. Det er begrenset hvor mye lærerstudenter kan trenes i dette i studiene på campus. Her må de lære av erfaringer. Jeg tenker at det derfor svært viktig at de er ute i praksis og møter reelle situasjoner. Det er her de møter yrket og får brynet seg på slike ting.

Bør ha en trygg voksen å si fra til

Ida Risanger Sjursø mener at det skjer mye bra ute i skolene i dag når det gjelder den tradisjonelle mobbingen. Mye av denne kunnskapen kan overføres til den digitale mobbingen, mener hun.

– Det er viktig å si fra. Vi vet at venner står høyt på listen, men det kan være viktig å vektlegge at en voksen kan hjelpe på en annen måte enn en venn.

Elevene bør ha en trygg voksen på skolen som de føler de kan si fra til, mener hun. I tillegg er mange medelever tilskuere til det som skjer på nettet. Når de er vitner til noe skjer som ikke er greit, bør de ha en voksen å si fra til.

Det handler om mennesker

Det digitale har kommet for å bli. Det er derfor ikke noe vi kan kjempe mot med forbud, mener Sjursø.

– Det livet våre barn lever på nettet er ganske sidestilt med det livet de lever ellers. Det er viktig med et positivt fokus på det digitale. Vi må bare finne ut hvordan ungene kan bruke det på en bra måte mener hun.

– Vi må minne dem på at det er mennesker som står bak det som skjer på nett. Derfor er det de samme reglene som gjelder der som ellers i livet.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:31 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap
Siste nytt
02:31NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap
Populært