Bollestad stekte lapper fra bestemors oppskrift til sykehjemsbeboere

Bollestads hjemmelagde lapper var en stor hit på sykehjemmet.
Bollestads hjemmelagde lapper var en stor hit på sykehjemmet. Foto: Tone Knipperud

Beboere på Raufosstun Helsehus fikk lappene både stekt og servert av statsråden, som tror endringer i rutinene rundt måltidene til eldre vil gi store helseeffekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raufoss (ABC Nyheter): Landbruks- og matminister Olaug Bollestad står i tykk stekeos fra lappene som nærmer seg ferdigstekt på et sykehjem i Vestre Toten. Statsråden er med på Matgledekorpsets første ordinære besøk, et tiltak for å bedre rammene rundt måltider for eldre.

Det er på Raufosstun Helsehus at lappene skal serveres, men stekingen er ikke helt uproblematisk:

– Tenk, de har gitt meg en helt ny takke å jobbe med. Det blir jo ikke noe greie på det da! utbryter Bollestad.

Lappene er laget på oppskrift fra Bollestads bestemor, og stasråden skal selv servere baksten til de eldre på sykehjemmet. Men ikke bare er takka så ny at den er vanskelig å jobbe med, sykehjemmet har heller ikke en tynn nok stekespade for å snu lappene.

– Har dere ikke en sånn tynn en, av metall?

Det er kritisk å få snudd dem før de svir seg, og en lettere stresset Bollestad får en ung kokk til å finne noe som kan duge. Statsråden må erklære unntakstilstand:

– Dette pleier å gå mye bedre hjemme!

Les også : Matgledekorpset skal øke fokuset på sykehjemsmat

Sammensatt problemstilling

– Oppskriften min pleier alltid å fungere fint, sa Bollestad, og mente takken var for ny til å fungere optimalt. Foto: Tone Knipperud
– Oppskriften min pleier alltid å fungere fint, sa Bollestad, og mente takken var for ny til å fungere optimalt. Foto: Tone Knipperud

Eldreomsorg står Bollestads hjerte nært, og hun har stort engasjement for Matgledekorpsets visjon om å skape bedre rammer rundt måltidene for de eldre. Ved å bedre rutinene rundt måltidene tror hun helseeffektene vil bli store.

Vi ser at bare det å flytte en middag fra klokka 13 til klokka 15 gjør at folk får et annet opptak av mat, og som gjør at det blir roligere på ettermiddagen, sier landbruks- og matministeren til ABC Nyheter.

Raufosstun Helsehus erfarte at denne lille endringen i matrutinene gjorde at de eldre rakk å bli sultne på middag etter lunsj, og at de spiste mer. Dette gjorde også pasientene roligere på kveldstid.

– Den endringen gjør kanskje igjen at man trenger andre medisiner på natten siden de har hatt det roligere – dette henger jo sammen, mener Bollestad.

– Må ta pasientene på alvor

I tillegg til å endre rutinene til det bedre, er hun opptatt av at de eldre skal bli hørt og føle seg ivaretatt. Hvis en pasient uttrykker et ønske, må man prøve å oppnå det, som de har gjort her på Raufosstun Helsehus.

En pasient med nedsatt smaksevne på grunn av medisinering ønsket seg en ting som kom til å smakes: blåmuggost. Umiddelbart så det vanskelig ut å tillate osten på grunn av reglene for upasteurisert mat, men ved nøyere granskning oppdaget man at blåmuggost ikke var regulert av disse reglene. Dermed kom osten rett inn på bestillingslistene.

Når en pasient sier at man vil ha roquefortost fordi det smaker, så må man ta det på alvor, mener Bollestad, som er enig Matgledekorpsets hypotese om at endringer ikke nødvendigvis trenger å være store og kostbare for å ha stor effekt på beboerne.

Les også : Sylvi Listhaug som matanmelder: Spy-aktig i Ap-Bergen, snadder i Frp-Os

Ministeren tok seg god tid til å snakke med de eldre på sykehjemmet, noe som falt henne naturlig som tidligere sykepleier. Foto: Tone Knipperud
Ministeren tok seg god tid til å snakke med de eldre på sykehjemmet, noe som falt henne naturlig som tidligere sykepleier. Foto: Tone Knipperud

Tidligere sykepleier

Bollestad er tidligere sykepleier, og omsorgen hun har tillært seg gjennom yrket blir tydelig når hun skal servere de ferske lappene til beboerne på sykehjemmet. Til tross for de utfordrende omstendighetene ble lappene vellykkede.

Statsråden holder godt rundt pasientene, snakker høyt og tydelig til dem, og spør en og en hva slags syltetøy de vil ha på lappen sin. Eple er den tydelige favoritten.

– Dette er jo helt fantastisk, smiler en fornøyd beboer. Hun setter pris på at ministeren disker opp og tar seg tid.

Mens ministeren snakker med en beboer som har fått lapp med syltetøy servert, kommer en annen beboer bort for å hilse på det staselige besøket.

Det tar ikke lange tiden før pasienten kommer med kritikk til regjeringen Bollestad sitter i, og peker på en stol i hjørnet av rommet. Hun forteller at en beboer så gjerne vil ha en god stol som den å sitte i, men at stolen er for dårlig tilpasset hans helsetilstand.

– Med den forrige regjeringen kunne vi få en ny stol raskt og uten problemer, men ikke nå, sier hun til Bollestad. Tonen hennes er hverken angripende eller påståelig, kun konstaterende.

– Jaså? sier Bollestad muntert, og småprater videre med damen uten å gi noen løfter hun ikke kan holde, og selv den regjeringskritiske beboeren går ut fra rommet med en lapp i hånd og et smil om munn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden