Star Wars-kvinnene mister klær og makt gjennom filmene

Skuespiller Carrie Fisher som prinsesse Leia iført slavekostyme i den tredje Star Wars-filmen, «Jediridderen vender tilbake» fra 1983. (Foto: Mary Evans Picture/NTB scanpix)
Skuespiller Carrie Fisher som prinsesse Leia iført slavekostyme i den tredje Star Wars-filmen, «Jediridderen vender tilbake» fra 1983. (Foto: Mary Evans Picture/NTB scanpix)

De kvinnelige karakterene går fra mektige ledere til sexsymboler i løpet av tre filmer, hevder forskere.

Kvinnene i «Star Wars» blir mer lettkledde i takt med at rollen deres endrer seg. Samtidig mister de makt, hevder to amerikanske forskere som har valgt å analysere de populære science fiction-filmene med et kjønnsperspektiv.

De ser på kvinner og klær gjennom de to trilogiene som kom på henholdsvis 1970/80-tallet og 1990/2000-tallet, kalt episode én til seks. Episode én til tre ble laget etter fire-seks.

Både for 40 og 10 år siden forandrer de kvinnelige rollefigurene seg i løpet av de tre filmene.

Romantikk gjør myk

Det gjelder prinsesse Leia Organa i de tre eldste filmene og hennes mor, dronning Padmé Amidala, i de nyere filmene.

Til sammen deltar de i 118 scener iført 43 ulike kostymer.

De to har blitt hyllet som uvanlig sterke og uavhengige kvinneskikkelser på film. De kriger og blir respektert som politiske ledere. The New York Times skriver at prinsesse Leia aldri var en hjelpeløs jomfru i nød, og at hun ble mer selvsikker i løpet av filmene.

Likevel blir Leia og Padmé ofre for stereotype framstillinger av kvinner i en romantisk rolle, argumenterer forskerne.

For når romantikken blomstrer, faller klærne. De to kvinnene går fra å være tildekkede til å bruke plagg som viser hud og kroppsfigur.

De slår også bokstavelig talt ut håret. Det blir løsere oppsatt og rammer mykt inn ansiktet.

/Artikkelen fortsetter under bildet)

Prinsesse Leia i ledigere klær i den første Star Wars-filmen fra 1977. (Foto: Zuma Press/Lucas Films/NTB scanpix)
Prinsesse Leia i ledigere klær i den første Star Wars-filmen fra 1977. (Foto: Zuma Press/Lucas Films/NTB scanpix)

En berømt bikini

70-tallet var en tid for kvinnefrigjøring. Men rollen til prinsesse Leia blir ikke mer frigjort mellom den første filmen i 1977 og den siste i 1983. Tvert imot. Hun blir i større grad kledd opp for å behage det mannlige blikket, mener forskerne.

Selv om historien starter med at prinsessen må reddes fra fangenskap, blir hun framstilt som uavhengig. I den første filmen får vi bare se hodet og hendene hennes. Ellers er hun dekket av en løs kjole.

Ikledd gullbikini i den siste filmen ble Leia et sexsymbol for en hel generasjon. Da hadde prinsessen blitt slave og mistet all makt. Skurken Jabba bestemte at hun skulle bruke slavekostymet. Hjelpeløs er Leia derimot ikke. Hun kveler kidnapperen med lenken hun selv er festet i.

Når hun slipper fri, dekker innholdet i garderoben riktignok igjen mesteparten av kroppen. Men fargene på klærne har endret seg, og de er langt mer ettersittende enn mennenes kostymer. Forskerne mener at en løs flette er mer feminin enn de karakteristiske stramme knutene på hver side av hodet.

I mellomtida har Leia blitt forelsket i Han Solo, og de utvikler et forhold. Mens opprørslederen Leia i den første filmen kjempet side om side med Han, flykter hun nå fra angrep.

Slik tolker forskerne kvinnerollen

Status: Leder hun en gruppe?

Forhold: Hva er forholdet hennes til andre rollefigurer?

Figur: Framhever eller skjuler kostymet kroppsformen?

Nakenhet: Hvor mye hud vises og på hvilke kroppsdeler?

Frisyre: Er den streng eller myk, typisk maskulin eller feminin?

Bølgende hår

Tydeligst er endringen likevel hos Padmé. Når hun blir introdusert i filmen «Den skjulte trussel» fra 1999, opptrer hun i overdådige klær som dekker kroppen og med en stram frisyre. Hun er en mektig dronning som aktivt styrer folket sitt.

I 2005-filmen «Sithene tar hevn» er hun derimot blitt en helt annen type. Nå viser hun hud og har ettersittende klær som framhever figuren.

Håret faller i bølgende lokker. En kjole i svart skinn med korsett viser bryst og nakne skuldre.

Dette skjer parallelt med at hun utvikler et forhold til Anakin Skywalker, den etter hvert onde Darth Vader. Og det er særlig i scenene der hun er sammen med mannen at huden kommer fram.

Les også: Slik har Star Wars inspirert vitenskapen

Avhengig av mannen

Dronningen blir senator. Selv om hun formelt sett fortsatt har makt, ser vi henne sjelden i rollen som maktutøver. I den tredje filmen sitter hun stort sett hjemme i leiligheten.

Selve symbolet på endringen kommer i den andre filmen da et heldekkende kostyme rives opp. Hun har knapt rukket å erklære sin kjærlighet før det ødelegges i kamp og viser fram midjen hennes.

Anakin redder henne. Den tidligere så mektige dronningen er redusert til en som er avhengig av mannen, slik forskerne tolker det.

Padmé dekker seg til igjen i den tredje filmen for å skjule at hun nå er gravid, men fargene på klærne er tonet ned og frisyren fortsatt enkel.

Star Wars-filmene forskerne har studert

1977: Episode IV: Et nytt håp (A New Hope)

1980: Episode V: Imperiet slår tilbake (The Empire Strikes Back)

1983: Episode VI: Jediridderen vender tilbake (Return of the Jedi)

1999: Episode I: Den skjulte trussel (The Phantom Menace)

2002: Episode II: Klonene angriper (Attack of the Clones)

2005: Episode III: Sithene tar hevn (Revenge of the Sith)

Seksualisering

De to forskerne er ikke de første som har kritisert kvinnesynet i stjernekrigernes univers. I boka «Star Wars on trial» peker for eksempel forfatter Jeanne Cavalos på mye av det samme.

Analyser av 80 filmer viser for øvrig at kvinnelige superhelter er langt mer lettkledde enn sine mannlige motparter.

Lettkleddheten innebærer en seksualisering av kvinnen, ifølge forskerne.

På den annen side kan man jo spørre om ikke også kritikerne inntar et konservativt syn på kvinner når de antyder at de må være tildekket for å bli tatt seriøst.

Les også: Håper Rey i Star Wars kan få jenter til å like realfag

Feministisk film

Det er ikke noe i veien for at kvinner kan ha makt og samtidig være feminint kledd, understreker de to forskerne.

Men så lenge filmindustrien fortsetter å knytte romantikk sammen med det å være lettkledd og hjelpeløs, blir det et problem, hevder de.

«Filmer har muligheten til å sende signaler om at en kvinne ikke trenger å vise hud, framheve kroppsform eller endre frisyre for å være tiltrekkende for andre rollefigurer eller for publikummet som ser på», skriver de i den vitenskapelige artikkelen sin.

Trilogiene de har analysert, er ikke de siste Star Wars-filmene i rekka. Siden har det kommet to filmer til, og enda en kommer i år.

Filmuniverset fikk for første gang en kvinnelig hovedrolle i 2015, og i 2017 framhevet den britiske avisa The Guardian filmen «The Last Jedi» som feministisk.

Referanse:

Mary C. King og Jessica L. Ridgway: Costume evolution during the development of romantic relationships and its impact on the positions of power in the Star Wars prequel and original trilogies. Fashion and Textiles, 2019. DOI: 10.1186/s40691-018-0167-8.

Saken er først publisert på Forskning.no

Les også: Lady Gaga med gigadiamant vant Oscar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering
Siste nytt
22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering
Populært