Star Wars-kvinnene mister klær og makt gjennom filmene

Skuespiller Carrie Fisher som prinsesse Leia iført slavekostyme i den tredje Star Wars-filmen, «Jediridderen vender tilbake» fra 1983. (Foto: Mary Evans Picture/NTB scanpix)
Skuespiller Carrie Fisher som prinsesse Leia iført slavekostyme i den tredje Star Wars-filmen, «Jediridderen vender tilbake» fra 1983. (Foto: Mary Evans Picture/NTB scanpix)

De kvinnelige karakterene går fra mektige ledere til sexsymboler i løpet av tre filmer, hevder forskere.

Kvinnene i «Star Wars» blir mer lettkledde i takt med at rollen deres endrer seg. Samtidig mister de makt, hevder to amerikanske forskere som har valgt å analysere de populære science fiction-filmene med et kjønnsperspektiv.

De ser på kvinner og klær gjennom de to trilogiene som kom på henholdsvis 1970/80-tallet og 1990/2000-tallet, kalt episode én til seks. Episode én til tre ble laget etter fire-seks.

Både for 40 og 10 år siden forandrer de kvinnelige rollefigurene seg i løpet av de tre filmene.

Romantikk gjør myk

Det gjelder prinsesse Leia Organa i de tre eldste filmene og hennes mor, dronning Padmé Amidala, i de nyere filmene.

Til sammen deltar de i 118 scener iført 43 ulike kostymer.

De to har blitt hyllet som uvanlig sterke og uavhengige kvinneskikkelser på film. De kriger og blir respektert som politiske ledere. The New York Times skriver at prinsesse Leia aldri var en hjelpeløs jomfru i nød, og at hun ble mer selvsikker i løpet av filmene.

Likevel blir Leia og Padmé ofre for stereotype framstillinger av kvinner i en romantisk rolle, argumenterer forskerne.

For når romantikken blomstrer, faller klærne. De to kvinnene går fra å være tildekkede til å bruke plagg som viser hud og kroppsfigur.

De slår også bokstavelig talt ut håret. Det blir løsere oppsatt og rammer mykt inn ansiktet.

/Artikkelen fortsetter under bildet)

Prinsesse Leia i ledigere klær i den første Star Wars-filmen fra 1977. (Foto: Zuma Press/Lucas Films/NTB scanpix)
Prinsesse Leia i ledigere klær i den første Star Wars-filmen fra 1977. (Foto: Zuma Press/Lucas Films/NTB scanpix)

En berømt bikini

70-tallet var en tid for kvinnefrigjøring. Men rollen til prinsesse Leia blir ikke mer frigjort mellom den første filmen i 1977 og den siste i 1983. Tvert imot. Hun blir i større grad kledd opp for å behage det mannlige blikket, mener forskerne.

Selv om historien starter med at prinsessen må reddes fra fangenskap, blir hun framstilt som uavhengig. I den første filmen får vi bare se hodet og hendene hennes. Ellers er hun dekket av en løs kjole.

Ikledd gullbikini i den siste filmen ble Leia et sexsymbol for en hel generasjon. Da hadde prinsessen blitt slave og mistet all makt. Skurken Jabba bestemte at hun skulle bruke slavekostymet. Hjelpeløs er Leia derimot ikke. Hun kveler kidnapperen med lenken hun selv er festet i.

Når hun slipper fri, dekker innholdet i garderoben riktignok igjen mesteparten av kroppen. Men fargene på klærne har endret seg, og de er langt mer ettersittende enn mennenes kostymer. Forskerne mener at en løs flette er mer feminin enn de karakteristiske stramme knutene på hver side av hodet.

I mellomtida har Leia blitt forelsket i Han Solo, og de utvikler et forhold. Mens opprørslederen Leia i den første filmen kjempet side om side med Han, flykter hun nå fra angrep.

Slik tolker forskerne kvinnerollen

Status: Leder hun en gruppe?

Forhold: Hva er forholdet hennes til andre rollefigurer?

Figur: Framhever eller skjuler kostymet kroppsformen?

Nakenhet: Hvor mye hud vises og på hvilke kroppsdeler?

Frisyre: Er den streng eller myk, typisk maskulin eller feminin?

Bølgende hår

Tydeligst er endringen likevel hos Padmé. Når hun blir introdusert i filmen «Den skjulte trussel» fra 1999, opptrer hun i overdådige klær som dekker kroppen og med en stram frisyre. Hun er en mektig dronning som aktivt styrer folket sitt.

I 2005-filmen «Sithene tar hevn» er hun derimot blitt en helt annen type. Nå viser hun hud og har ettersittende klær som framhever figuren.

Håret faller i bølgende lokker. En kjole i svart skinn med korsett viser bryst og nakne skuldre.

Dette skjer parallelt med at hun utvikler et forhold til Anakin Skywalker, den etter hvert onde Darth Vader. Og det er særlig i scenene der hun er sammen med mannen at huden kommer fram.

Les også: Slik har Star Wars inspirert vitenskapen

Avhengig av mannen

Dronningen blir senator. Selv om hun formelt sett fortsatt har makt, ser vi henne sjelden i rollen som maktutøver. I den tredje filmen sitter hun stort sett hjemme i leiligheten.

Selve symbolet på endringen kommer i den andre filmen da et heldekkende kostyme rives opp. Hun har knapt rukket å erklære sin kjærlighet før det ødelegges i kamp og viser fram midjen hennes.

Anakin redder henne. Den tidligere så mektige dronningen er redusert til en som er avhengig av mannen, slik forskerne tolker det.

Padmé dekker seg til igjen i den tredje filmen for å skjule at hun nå er gravid, men fargene på klærne er tonet ned og frisyren fortsatt enkel.

Star Wars-filmene forskerne har studert

1977: Episode IV: Et nytt håp (A New Hope)

1980: Episode V: Imperiet slår tilbake (The Empire Strikes Back)

1983: Episode VI: Jediridderen vender tilbake (Return of the Jedi)

1999: Episode I: Den skjulte trussel (The Phantom Menace)

2002: Episode II: Klonene angriper (Attack of the Clones)

2005: Episode III: Sithene tar hevn (Revenge of the Sith)

Seksualisering

De to forskerne er ikke de første som har kritisert kvinnesynet i stjernekrigernes univers. I boka «Star Wars on trial» peker for eksempel forfatter Jeanne Cavalos på mye av det samme.

Analyser av 80 filmer viser for øvrig at kvinnelige superhelter er langt mer lettkledde enn sine mannlige motparter.

Lettkleddheten innebærer en seksualisering av kvinnen, ifølge forskerne.

På den annen side kan man jo spørre om ikke også kritikerne inntar et konservativt syn på kvinner når de antyder at de må være tildekket for å bli tatt seriøst.

Les også: Håper Rey i Star Wars kan få jenter til å like realfag

Feministisk film

Det er ikke noe i veien for at kvinner kan ha makt og samtidig være feminint kledd, understreker de to forskerne.

Men så lenge filmindustrien fortsetter å knytte romantikk sammen med det å være lettkledd og hjelpeløs, blir det et problem, hevder de.

«Filmer har muligheten til å sende signaler om at en kvinne ikke trenger å vise hud, framheve kroppsform eller endre frisyre for å være tiltrekkende for andre rollefigurer eller for publikummet som ser på», skriver de i den vitenskapelige artikkelen sin.

Trilogiene de har analysert, er ikke de siste Star Wars-filmene i rekka. Siden har det kommet to filmer til, og enda en kommer i år.

Filmuniverset fikk for første gang en kvinnelig hovedrolle i 2015, og i 2017 framhevet den britiske avisa The Guardian filmen «The Last Jedi» som feministisk.

Referanse:

Mary C. King og Jessica L. Ridgway: Costume evolution during the development of romantic relationships and its impact on the positions of power in the Star Wars prequel and original trilogies. Fashion and Textiles, 2019. DOI: 10.1186/s40691-018-0167-8.

Saken er først publisert på Forskning.no

Les også: Lady Gaga med gigadiamant vant Oscar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Politiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling
Siste nytt
11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgePolitiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling
Populært