Meny

Star Wars-kvinnene mister klær og makt gjennom filmene

Skuespiller Carrie Fisher som prinsesse Leia iført slavekostyme i den tredje Star Wars-filmen, «Jediridderen vender tilbake» fra 1983. (Foto: Mary Evans Picture/NTB scanpix)
Skuespiller Carrie Fisher som prinsesse Leia iført slavekostyme i den tredje Star Wars-filmen, «Jediridderen vender tilbake» fra 1983. (Foto: Mary Evans Picture/NTB scanpix)

De kvinnelige karakterene går fra mektige ledere til sexsymboler i løpet av tre filmer, hevder forskere.

Kvinnene i «Star Wars» blir mer lettkledde i takt med at rollen deres endrer seg. Samtidig mister de makt, hevder to amerikanske forskere som har valgt å analysere de populære science fiction-filmene med et kjønnsperspektiv.

De ser på kvinner og klær gjennom de to trilogiene som kom på henholdsvis 1970/80-tallet og 1990/2000-tallet, kalt episode én til seks. Episode én til tre ble laget etter fire-seks.

Både for 40 og 10 år siden forandrer de kvinnelige rollefigurene seg i løpet av de tre filmene.

Romantikk gjør myk

Det gjelder prinsesse Leia Organa i de tre eldste filmene og hennes mor, dronning Padmé Amidala, i de nyere filmene.

Til sammen deltar de i 118 scener iført 43 ulike kostymer.

De to har blitt hyllet som uvanlig sterke og uavhengige kvinneskikkelser på film. De kriger og blir respektert som politiske ledere. The New York Times skriver at prinsesse Leia aldri var en hjelpeløs jomfru i nød, og at hun ble mer selvsikker i løpet av filmene.

Likevel blir Leia og Padmé ofre for stereotype framstillinger av kvinner i en romantisk rolle, argumenterer forskerne.

For når romantikken blomstrer, faller klærne. De to kvinnene går fra å være tildekkede til å bruke plagg som viser hud og kroppsfigur.

De slår også bokstavelig talt ut håret. Det blir løsere oppsatt og rammer mykt inn ansiktet.

/Artikkelen fortsetter under bildet)

Prinsesse Leia i ledigere klær i den første Star Wars-filmen fra 1977. (Foto: Zuma Press/Lucas Films/NTB scanpix)
Prinsesse Leia i ledigere klær i den første Star Wars-filmen fra 1977. (Foto: Zuma Press/Lucas Films/NTB scanpix)

En berømt bikini

70-tallet var en tid for kvinnefrigjøring. Men rollen til prinsesse Leia blir ikke mer frigjort mellom den første filmen i 1977 og den siste i 1983. Tvert imot. Hun blir i større grad kledd opp for å behage det mannlige blikket, mener forskerne.

Selv om historien starter med at prinsessen må reddes fra fangenskap, blir hun framstilt som uavhengig. I den første filmen får vi bare se hodet og hendene hennes. Ellers er hun dekket av en løs kjole.

Ikledd gullbikini i den siste filmen ble Leia et sexsymbol for en hel generasjon. Da hadde prinsessen blitt slave og mistet all makt. Skurken Jabba bestemte at hun skulle bruke slavekostymet. Hjelpeløs er Leia derimot ikke. Hun kveler kidnapperen med lenken hun selv er festet i.

Når hun slipper fri, dekker innholdet i garderoben riktignok igjen mesteparten av kroppen. Men fargene på klærne har endret seg, og de er langt mer ettersittende enn mennenes kostymer. Forskerne mener at en løs flette er mer feminin enn de karakteristiske stramme knutene på hver side av hodet.

I mellomtida har Leia blitt forelsket i Han Solo, og de utvikler et forhold. Mens opprørslederen Leia i den første filmen kjempet side om side med Han, flykter hun nå fra angrep.

Slik tolker forskerne kvinnerollen

Status: Leder hun en gruppe?

Forhold: Hva er forholdet hennes til andre rollefigurer?

Figur: Framhever eller skjuler kostymet kroppsformen?

Nakenhet: Hvor mye hud vises og på hvilke kroppsdeler?

Frisyre: Er den streng eller myk, typisk maskulin eller feminin?

Bølgende hår

Tydeligst er endringen likevel hos Padmé. Når hun blir introdusert i filmen «Den skjulte trussel» fra 1999, opptrer hun i overdådige klær som dekker kroppen og med en stram frisyre. Hun er en mektig dronning som aktivt styrer folket sitt.

I 2005-filmen «Sithene tar hevn» er hun derimot blitt en helt annen type. Nå viser hun hud og har ettersittende klær som framhever figuren.

Håret faller i bølgende lokker. En kjole i svart skinn med korsett viser bryst og nakne skuldre.

Dette skjer parallelt med at hun utvikler et forhold til Anakin Skywalker, den etter hvert onde Darth Vader. Og det er særlig i scenene der hun er sammen med mannen at huden kommer fram.

Les også: Slik har Star Wars inspirert vitenskapen

Avhengig av mannen

Dronningen blir senator. Selv om hun formelt sett fortsatt har makt, ser vi henne sjelden i rollen som maktutøver. I den tredje filmen sitter hun stort sett hjemme i leiligheten.

Selve symbolet på endringen kommer i den andre filmen da et heldekkende kostyme rives opp. Hun har knapt rukket å erklære sin kjærlighet før det ødelegges i kamp og viser fram midjen hennes.

Anakin redder henne. Den tidligere så mektige dronningen er redusert til en som er avhengig av mannen, slik forskerne tolker det.

Padmé dekker seg til igjen i den tredje filmen for å skjule at hun nå er gravid, men fargene på klærne er tonet ned og frisyren fortsatt enkel.

Star Wars-filmene forskerne har studert

1977: Episode IV: Et nytt håp (A New Hope)

1980: Episode V: Imperiet slår tilbake (The Empire Strikes Back)

1983: Episode VI: Jediridderen vender tilbake (Return of the Jedi)

1999: Episode I: Den skjulte trussel (The Phantom Menace)

2002: Episode II: Klonene angriper (Attack of the Clones)

2005: Episode III: Sithene tar hevn (Revenge of the Sith)

Seksualisering

De to forskerne er ikke de første som har kritisert kvinnesynet i stjernekrigernes univers. I boka «Star Wars on trial» peker for eksempel forfatter Jeanne Cavalos på mye av det samme.

Analyser av 80 filmer viser for øvrig at kvinnelige superhelter er langt mer lettkledde enn sine mannlige motparter.

Lettkleddheten innebærer en seksualisering av kvinnen, ifølge forskerne.

På den annen side kan man jo spørre om ikke også kritikerne inntar et konservativt syn på kvinner når de antyder at de må være tildekket for å bli tatt seriøst.

Les også: Håper Rey i Star Wars kan få jenter til å like realfag

Feministisk film

Det er ikke noe i veien for at kvinner kan ha makt og samtidig være feminint kledd, understreker de to forskerne.

Men så lenge filmindustrien fortsetter å knytte romantikk sammen med det å være lettkledd og hjelpeløs, blir det et problem, hevder de.

«Filmer har muligheten til å sende signaler om at en kvinne ikke trenger å vise hud, framheve kroppsform eller endre frisyre for å være tiltrekkende for andre rollefigurer eller for publikummet som ser på», skriver de i den vitenskapelige artikkelen sin.

Trilogiene de har analysert, er ikke de siste Star Wars-filmene i rekka. Siden har det kommet to filmer til, og enda en kommer i år.

Filmuniverset fikk for første gang en kvinnelig hovedrolle i 2015, og i 2017 framhevet den britiske avisa The Guardian filmen «The Last Jedi» som feministisk.

Referanse:

Mary C. King og Jessica L. Ridgway: Costume evolution during the development of romantic relationships and its impact on the positions of power in the Star Wars prequel and original trilogies. Fashion and Textiles, 2019. DOI: 10.1186/s40691-018-0167-8.

Saken er først publisert på Forskning.no

Les også: Lady Gaga med gigadiamant vant Oscar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Kraftig tordenvær ryster Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt
Siste nytt
22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenKraftig tordenvær ryster Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt
Populært