Fristen for å søke barnehageplass nærmer seg – dette bør du tenke på

Besøk gjerne flere barnehager før du tar et valg, lyder ett av ekspertrådene.
Besøk gjerne flere barnehager før du tar et valg, lyder ett av ekspertrådene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Første mars går fristen for de fleste ut for å søke barnehageplass, men hvilken barnehage bør man velge? Her er ekspertenes beste råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det viktigste er å oppsøke barnehagen selv. Ring barnehagestyrer og spør om det passer å komme innom en dag. De fleste er positive til det, sier Marie Skinstad Jansen, leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB), til NTB.

Selv om det er mange formelle ting man bør ser på – eksempelvis antall ansatte i forhold til antall barn, hvor stor andel av de ansatte som har pedagogisk utdanning og om organer som foreldreråd er på plass – handler mye om kjemi.

– Barnehagen skal passe hver enkelt familie, og det som passer for én familie passer ikke nødvendigvis for alle. Åpningstider, beliggenhet, uteområde, barnehagens profil og verdier, kjemien med de ansatte – alt dette bør man oppsøke barnehagene for å kjenne på, sier FUB-lederen.

Les også: Forskning: Stor variasjon i kvaliteten på norske barnehager

Bruk god tid

Ekspertenes tips til deg som skal søke barnehageplass:

* Sjekk antall ansatte i forhold til størrelsen på barnegruppa.

* Sjekk om det er stabilitet i personalgruppa, eller om den preges av hyppige utskiftninger.

* Sjekk om det er ansatt pedagogisk personale i alle barnehagelærerstillingene.

* Undersøk om barnehagens profil stemmer overens med din families ønsker og behov.

* Finn ut av barnehagens verdisyn. Hvordan kommer dette fram i den pedagogiske årsplanen? Er verdisynet retningsgivende for hvordan de ansatte møter barna og foreldrene?

* Sjekk om barnehagen har en god plan for samarbeid med foreldrene. Er de formelle foreldreorganene som foreldreråd og samarbeidsutvalg på plass? Hvordan ser barnehagen for seg at foreldrene kan medvirke til en best mulig barnehagehverdag for de små?

* Hør med naboer og venner om hvilke erfaringer de har med barnehagen.

* Finn ut om barnehagen er opptatt av å være ute daglig med alle barn. Hvordan er de fysiske utearealene, turmulighetene og sikkerheten?

* Finn ut hva slags mat som serveres i barnehagen.

* Besøk barnehagen – se med egne øyne hvordan de som jobber der, forholder seg til barna.

(Kilde: Foreldreutvalget for barnehager/Espiria/Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring)

For å få mest mulig ut av besøket i barnehagen, kan det være en fordel å gjøre research på forhånd.

Barnehagefakta.no finner du informasjon om hvorvidt barnehagen er privat eller kommunal, antall ansatte per barn, de ansattes utdanningsnivå, kostpenger, størrelse på lekeareal og resultater fra foreldretilfredshetsundersøkelser. FUB og flere andre har i tillegg utarbeidet utfyllende sjekklister over de viktigste spørsmålene man bør stille seg selv og barnehagene.

For å rekke å gjøre alt dette i forkant, bør du begynne å tenke på barnehagevalget i god tid før søknadsfristen, som for de fleste er 1. mars.

– Det er lurt å ikke vente til siste uke i februar – da kan barnehagene oppleve stor pågang fra foreldre som har mange spørsmål, påpeker Pia Paulsrud, fag- og kvalitetsdirektør i barnehagekjeden Espira.

Les også: Barnehage innfører «sovevakt» etter ulykke i Bergen

Mange er ute i siste liten

En fersk undersøkelse fra medie- og reklamebyrået KO & CO antyder at mange foreldre ikke følger dette rådet.

– Analyser av internettsøk forbundet med barnehageplass viser at temaet er mer eller mindre fraværende gjennom størstedelen av året. Men i den siste uken før fristen 1. mars, skyter grafen rett til topps, sier daglig leder i KO & CO Nina Marie Hølke.

– Dette skjer hvert eneste år og betyr at svært mange begynner å lete etter informasjon om barnehager kun få dager før de må bestemme seg, sier hun.

Les også: Ny forskning: – ADHD har sammenheng med gener

Privat eller offentlig?

Debatten om hvorvidt man bør velge seg en privat eller offentlig barnehage har rast i flere år.

Private barnehager og tilhengere av private barnehager trekker gjerne fram Utdanningsdirektoratets årlige foreldreundersøkelse. Den siste viser at foreldre i private barnehager er noe mer tilfredse enn foreldrene i de offentlige. Å delta i disse undersøkelsene er imidlertid frivillig, og i fjor deltok kun 3.169 av 5.763 barnehager.

– Det stemmer at de private barnehagene har hatt en liten fordel de siste årene, men det er noen men her, sier NOVA-forsker Lars Gulbrandsen til NTB.

– For det første er det snakk om veldig små forskjeller. For det andre er undersøkelsesmetoden noe omdiskutert. Noen mener for eksempel at kommunale barnehager oftere blir pålagt å delta i undersøkelsene, mens de private i stor grad gjør dette frivillig. Men ingen har noen gang undersøkt dette systematisk, sier han.

Gjennomgangsmelodien er uansett at foreldre i stor grad er fornøyde både med private og kommunale barnehager.

– Man skal være ganske så ideologisk høy på pæra dersom man lar dette spørsmålet styre valget man tar, sier Gulbrandsen.

Personvernpolicy