Dansk far (54) fortviler over norsk regelverk: – Jeg vet ikke hva som foregår

Danske «Jesper» har fått det fulle foreldreansvaret for sin datter. Men før dommen er rettskraftig kan de to ikke flytte til Danmark.
Danske «Jesper» har fått det fulle foreldreansvaret for sin datter. Men før dommen er rettskraftig kan de to ikke flytte til Danmark. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om danske «Jesper» fikk omsorgsretten for sin norske datter, får de ikke flytte sammen til Danmark. I verste fall kan de måtte bli boende i Norge frem til i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember fikk den danske statsborgeren «Jesper» tildelt foreldreansvaret for sin snart to år gamle datter i en tingrett på Østlandet.

Han ønsker å starte et nytt liv hjemme i Danmark, men inntil dommen er rettskraftig står de fast i Norge. Barnets mor har anket dommen, noe som kan bety at saken kan bli behandlet på nytt senere i år. Trolig må dansken vente frem til sommeren - om anken blir tatt opp for Lagmannsretten.

Det reagerer «Jesper» kraftig på.

– Jeg synes det er kritikkverdig at jeg og min datter er tvunget til å bli i Norge inntil dommen er gjort rettskraftig, sier han.

Han mener avgjørelsen ikke tar høyde for at han er dansk statsborger og har en annen datter hjemme i Danmark.

Bakgrunn: «Jesper» (54) vant i retten - nå kritiserer han barnevernet

– Kan ikke være riktig

I dommen fra tingretten kommer det frem at barnet ikke kan flytte til Danmark uten samtykke fra mor eller en rettskraftig avgjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge barnelovens paragraf 40 kan ikke barnet flytte før saken er avgjort, om ikke begge foreldrene samtykker til det.

Liselott Blixt (DF) vil ta opp saken i Nordisk Råd.
Liselott Blixt (DF) vil ta opp saken i Nordisk Råd.

– Vi mottar ingen økonomisk støtte eller mulighet for midlertidig barnehageplass, til tross for at hun er norsk statsborger. Det kan ikke være riktig at denne avgjørelsen skal ligge henne til last, sier han.

«Jesper» forteller at han hverken mottar økonomisk støtte fra norske eller danske myndigheter under sitt opphold i Norge. Selv må han bruke egne penger og lånte penger fra venner for å leie et hus i Norge for å være i landet frem til saken er løst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan ikke være riktig, for jeg har ikke bedt om å bli i Norge. Det er derimot en norsk domstol som har besluttet at jeg ikke kan flytte hjem. Nå er det to måneder siden dommen ble avsagt og den dag i dag vet jeg ikke hva som foregår eller hva som skal skje, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Polen vil lære Norge polsk barnevern

Dansk politiker: – Forstår det ikke

Liselott Blixt i Dansk Folkeparti (DF) har fulgt saken til «Jesper» i Norge. Hun reagerer på at dansken ikke får flytte hjem til Danmark før dommen er rettskraftig.

– Jeg undrer meg over at han er låst fast i Norge. Det er jo et naboland, så jeg forstår ikke helt at han ikke kan flytte hjem til Danmark og vente på om saken skal gå videre eller ikke. Jeg synes ikke det er barnevennlig. I Norden snakker vi så mye om menneskerettigheter for andre, men når det gjelder våre egne gjør vi det stikk motsatte, sier hun.

Og følger opp:

– Han burde fått reist hjem til Danmark så fort saken var over, slik at han og datteren kunne fått et så normalt liv som mulig.

Les også: Privat barnevernsaktør trakk pengestøtte etter kritikk av utbytte

Heiser opp til Nordisk Råd

Danskens advokat, Linn Doornich, støtter Blixts uttalelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vanskeliggjør fars situasjon at han blir tvunget til å bli i Norge frem til en eventuell ankebehandling, og at det ikke er til barnets beste.

Advokat Linn Doornich mener dommen vanskeliggjør dansken situasjon
Advokat Linn Doornich mener dommen vanskeliggjør dansken situasjon

Hun forteller til ABC Nyheter at hun vil ta opp saken i Nordisk Råd.

– Når jeg velger å reise saken i Nordisk Råd er det for å spørre Norge om dette er de gjeldende reglene, om man har tenkt til å endre det eller om de på noen måte synes denne situasjonen er urimelig for de involverte, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blixt har også sendt to spørsmål til den danske sosialministeren Mai Mercado om hva slags bistand danske myndigheter kan gi i tilfeller hvor danske statsborgere er låst til et annet nordisk land under barnefordelingssaker.

Hun har foreløpig ikke fått svar.

Les også: Tøff overgang fra barnevern til voksenliv

– Helt høl i hue

Frp-politiker Ulf Leirstein sier til ABC Nyheter at han har forståelse for danskens frustrasjon over situasjonen i Norge. Leirstein har vært kjent med saken i en god stund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er helt høl i hue. Tingretten har sagt at han skal ha datteren sin. Er man redd for at han skal stikke av så kan han jo gjøre det i morgen, selv om han er i Norge.

Ulf Leirstein (Frp) forstår ikke hvorfor den danske mannen ikke kan flytte hjem til Danmark i påvente av en eventuell ankebehandling. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ulf Leirstein (Frp) forstår ikke hvorfor den danske mannen ikke kan flytte hjem til Danmark i påvente av en eventuell ankebehandling. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Å sette en person i den situasjonen, en økonomisk skvis, går ut over ham og datteren. Vi snakker om en person som skal bo i Danmark, et land som ikke akkurat er et U-land langt unna Norge. Det er for meg helt uforståelig at han ikke kan flytte hjem, sier han.

Leirstein, som selv sitter i Nordisk Råd, er kjent med at Blixt vil ta opp saken.

– Målet er å bruke denne saken som en brekkstang for å se om vi kan få mer smidige løsninger. Jeg kan ikke skjønne at det man nå gjør er til barnets beste, sier han.

Han reagerer på at barnet ikke har fått tildelt en midlertidig barnehageplass mens hun fortsatt er i Norge.

– Man skal ta hensyn til barnet. Her har vi, Norge, satt personene i denne situasjonen. Man skulle tilrettelagt for at datteren kunne få det bra. Det er om å gjøre at barnet får en best mulig oppvekst. Denne enkeltsaken viser at det er hull i systemet og viser hvordan det ikke skal være, sier han.