Meny

Nei mann, du er ikke en taper

FOTO: Anna Samoylova/Unsplash
FOTO: Anna Samoylova/Unsplash

Men vi er nødt til å gjøre noe med ulikheten og skolesystemet vårt.

Stemmer: Madeleine Schultz
Redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Denne uka la Stoltenberg-utvalget fram sin NOU «Nye sjanser-bedre læring» for Kunnskapsdepartementet. Utvalget har spurt «Hva skal vi gjøre med guttene i skolen?» og svarene har ikke latt vente på seg.

«Menn topper de dårlige statistikkene: Lærevansker. Kriminalitet. Fengsel. Skole-frafall. Tidlig død. Sosialhjelp. Selvmord.»

Det tok ikke mange dager før kommentator i VG, Astrid Meland, var ute å gjorde NOU-en om til en historie om alle menn overalt i samfunnet vårt, ikke bare i skolen. Som jo er det NOU-en handler om.

Når kvinner gjør det dårlig på statistikken får vi ofte beskjed om å slutte å sutre, ta mer plass eller lene oss inn.

«Men i kampen for å løfte jentene, kan vi ha kommet i skade for å glemme guttene», skriver Meland og bruker en hel kommentar på mer eller mindre unngå noe som også er ganske vesentlig i en stor del av disse guttenes utenforskap: Klasse og ulikhet.

Les kommentaren: De skyldige går fri

Hvem skal slutte å sutre først?

For å ta det først: Det er absolutt ingenting som tyder på at vi er i ferd med å glemme denne saken. Bare denne uka har Debatten på NRK tatt NOU-en opp til diskusjon , og det har også kommentatorer og statuser på sosiale medier.

En del av argumentasjonen for at det nå er menn som er samfunnets mest sårbare gruppe, blir i Melands kommentar også gjort i form av en slags spådom: «I næringslivet er det fortsatt mannstungt. Det kan være kvinnene kommer etter også der.» Det kan være. Det er en litt absurd måte å argumentere i nåtid på, spesielt når vi vet hvordan statistikkene i næringslivet fortsatt ser ut.

Norske menn er i dag stort sett ikke tapere.

Kun 22 prosent av topplederne i de 200 største selskapene er kvinner. På tross av skoleutfordringer, klarer menn flest seg fortsatt bedre i arbeidslivet enn kvinner , sånn det er i dag. Å formulere problemstillinger basert på en hypotetisk framtid er problematisk i seg selv. For det er ikke sånn at bare «de flotte statistikkene, derimot, har kvinner øverst». På politisk kvarter tidligere denne uka snakket to stortingspolitikere om hvordan kvinner er spesielt sårbare for hets og trusler i politikken og om hvordan dette blir til et demokratisk problem.

Kvinner er fortsatt i størst grad trygda , kvinner er mer deprimerte og mere sykemeldte . Kvinner lykkes kanskje ikke like ofte i selvmord, men de forsøker oftere enn menn. Og så er det arbeidslivet da. Når kvinner får barn drar menna ifra oss, den statistikken kan du dessverre ikke ta fra meg som småbarnsmor i tredveårene, selv om jeg ofte har ønsket det.

Likevel. Når kvinner gjør det dårlig på statistikken får vi ofte beskjed om å slutte å sutre, ta mer plass eller lene oss inn. Det er paradoksalt.

Les kommentaren: Rettferdig skatt på arv

Du er ikke en taper

Jeg skal ikke si til guttene som nå utnevnes til «tapere» av media for øvrig at de bare må slutte å sutre, bli flinkere, gjøre mer lekser, skjerpe seg. For det er å usynliggjøre et helt reelt problem som NOU-en belyser. Men det tjener ingen å framstille den faktiske saken, kjønnsforskjeller og sosial ulikhet i skolen, som en fasit som snur hele virkeligheten vår opp ned. Norske menn er i dag stort sett ikke tapere. Og misforstå meg rett, det er du heller ikke om du er et barn som faller fra på skolen. Om du er en av dem vil jeg gjerne få sagt det med en gang: Du er ikke en taper!

Som kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein, også var inne på denne uka: Kanskje er ikke «problemet» eller «taperne» barna, men skolen og hvordan den er lagt opp. «Barna skal ikke tilpasse seg skolen. Skolen skal tilpasse seg barna», skriver hun.

For hva er i det hele tatt maskulint og hva er feminint?

I en artikkel i Norsk sosiologisk tidsskrift fra i fjor skriver Kristoffer Chelsom Vogt, førsteamanuensis ved Sosiologisk institutt, UiB, at «Offentlig ordskifte i dag lyder som et ekko av faglige diskusjoner som har pågått siden 90-tallet, hvor det er blitt hevdet at «jentene har taklet moderniteten bedre enn guttene» (Pedersen, 1996: 80) og «[m]enn er overrepresentert i alle problemsammenhenger i moderne utdanningssamfunn» (Frønes, 2005: 17). Nye tall om gutter settes inn i en stor fortelling om at menn, og særlig menn med lite utdanning, er i ferd med å bli samfunnets tapere.»

Da Vogt deltok i Debatten på NRK denne uka, gjentok han noen av poengene sine fra artikkelen. Unge i dag sliter med et mangfold av problemer som også går på tvers av kjønn.

Hva er feminisering?

Men også i NOU-en kommer det fram flere utfordringer, f.eks den sterke sammenhengen mellom foreldrenes utdanningsbakgrunn og barnas skoleprestasjoner. I et samfunn hvor ulikheten øker , er det all grunn til å bekymre seg minst like mye over dette aspektet som den såkalte «feminiseringen» av skolen.

For hva er i det hele tatt maskulint og hva er feminint? Hva slags maskulinitet er det som er i krise?

Jeg spør fordi jeg er oppriktig bekymra for at en del nå ser ut til å mene at det finnes en selvforklarende definisjon på hva det ene eller det andre er, eller hva det bør være. Og at grensene for disse deretter aldri kan krysse hverandre. Om det er tilfelle er det ikke bare trist, det er også veldig gammelt.

Som professor og klasseromsforsker Harriet Bjerrum Nielsen har sagt: «Det handler om hele systemet, som er i ferd med å bli helt absurd.»

Som mor til en liten gutt ser jeg med bekymring på en utvikling som av og til virker låst fast i definisjoner over hvilken boks han skal få lov til ta plass i eller ikke. Jeg kler ungen min like gjerne i rosa som i blått, han får leke med dukker om han vil, og det kan jo hende at akkurat det er en løsning mer enn det er en farlig «feminisering» – hva nå enn det skal bety.

Det jeg i alle fall vet er at han fortsatt, som en hvit, norsk gutt som vokser opp i en ressurssterk middelklassefamilie, har alle forutsetninger for å klare seg ganske godt her i verden.

Les kommentaren: Det er sant at innvandrere tar noen av jobbene våre

Og dersom han likevel skulle falle fra på skolen en dag, så håper jeg virkelig at vi har kommet et sted hvor vi ikke bare avskriver han som en «taper», eller skylder på de hardt arbeidende jenters framgang, men forsøker å gjøre noe med et skolesystem som virker ute å kjøre. Som professor og klasseromsforsker Harriet Bjerrum Nielsen har sagt det: «Det handler om hele systemet, som er i ferd med å bli helt absurd.»

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel
Siste nytt
23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel
Populært