Disse mysteriene stjeler nattesøvnen til krimeksperten

I sekken til en mann som ble funnet omkommet på Hardangervidda i 1992 fant politiet en teddybjørn, vannflasker og kart.
I sekken til en mann som ble funnet omkommet på Hardangervidda i 1992 fant politiet en teddybjørn, vannflasker og kart. Foto: Torstein Seim
Artikkelen fortsetter under annonsen

True crime-sjangeren har tatt Norge med storm, og stadig flere får dilla på mordmysterier og uløste gåter. Her får du krimekspertens fem favoritt-mysterier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

True crime er navnet på sjangeren som skildrer ekte, kriminelle hendelser - gjerne i form av tv-serier, dokumentarer, podcaster, bøker og artikler. Mange fikk øynene opp for sjangeren etter Netflix-suksessen «Making a murderer», og i senere tid har det dukket opp flere og flere produksjoner som tilfredstiller fascinasjonen for ekte drap- og kriminalsaker. Blant annet podcasten «Truecrimepodden».

– Det har tatt helt av! sier Pernille Radeid, programleder for Truecrimepodden. Hun har selv sett en voldsom økning i interessen for true crime, og forteller at podcasten stort sett har ligget på topp 10-listene siden oppstarten.

Pernille Radeid med David Rudolf, forsvarsadvokaten fra Netflix-serien The Staircase.
Pernille Radeid med David Rudolf, forsvarsadvokaten fra Netflix-serien The Staircase.

– Det er jo en litt merkelig fascinasjon å ha, kanskje litt morbid? Selv har jeg vært fascinert av true crime siden jeg var altfor ung til å være interessert i slikt. Nå er det akseptert å si at man liker sjangeren, men tidligere var det kanskje litt tabu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Programlederen drømte egentlig om å bli krimforfatter, og drev tidligere en blogg om true crime. Nå skriver hun selv manus for hver episode av podcasten.

– Uløste mysterier er en stor del av true crime, og det er en spesiell fascinasjon for saker man ennå ikke har funnet ut av, sier Radeid.

Her er fem uløste mysterier som programlederen selv sier hun kan miste nattesøvnen over.

Les også: «Making a Murderer» er tilbake – men begynner besettelsen vår med true crime å bli problematisk?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Teddybjørnmannen

– Den første på listen er faktisk norsk, starter Pernille med.

Saken omhandler en mann som ble funnet omkommet på Hardangervidda i 1992. Personen hadde ligget ute over lengre tid – opp til to år - og forråtnelsesprosessen hadde gått så langt at det ble vanskelig å identifisere hvem mannen var. Han hadde ligget i et provisorisk leie, med et veikart som underlag, og en regnfrakk over seg. Det var ingen ryggsekk på åstedet, men politiet fant flere gjenstander som lå spredt omkring i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er disse gjenstandene som gjør saken så mystisk, sier Radeid.

Ingen av gjenstandene kunne bidra til en identifisering av mannen, men étt av funnene ga både politiet og krimeksperten hodebry – en teddybjørn. Teddybjørnen bar tegn på å være godt brukt, og var lappet og sydd. De fant også noen vannflasker, et tysk rugbrød, og et par halvtomme vinflasker.

Torstein Seim var lensmann i Geilo på den tiden, og har vært med på å etterforske sakenover flere år.

– Vi tror mannen hadde utenlandsk bakgrunn, så vi etterlyste internasjonalt – men vi fant ingen som passet. Han hadde fraktet med seg ganske mye vann – som tydet på at personen ikke visste at den norske fjellheimen er full av rene drikkekilder, forklarer Seim.

Seim påpeker muligheten for at det kan ha vært flere gjenstander som ville bidratt med identifisering, men siden liket hadde ligget ute i lang tid, var mye flyttet på av dyr og vind.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo litt rart, å gå på fjelltur med en teddybjørn, sier Pernille spørrende.

Hun har tidligere gått offentlig ut og spurt om tips og detaljer rundt saken, da mysteriet aldri har kommet nærmere en konklusjon.

Les saken fra Krimdokumentet: Parteringsmorderen som forsvant

2. «The boy in the box»

– Neste på listen er en særdeles tragisk sak, sier programlederen.

Grafisk rekonstruksjon av ansiktet til den ukjente gutten (Wikipedia)
Grafisk rekonstruksjon av ansiktet til den ukjente gutten (Wikipedia)

I Philadelphia i 1957 ble det funnet en død og forslått gutt i en pappeske – og det ble fastslått at han var myrdet. Gutten var mellom tre og syv år gammel, men ingen visste hvem han var, eller hvor han kom fra. Det hadde heller ikke blitt etterlyst noen med lignende signalement. Saken fikk stor oppmerksomhet i pressen, og avisene trykket bilder av gutten - men det kom ingen videre informasjon som hjalp med identifiseringen. Saken er fortsatt uløst, og gutten er kjent som «Amerikas ukjente barn».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er det som gjør det så grusomt – at ingen visste hvem han var, og vi vet det fortsatt ikke, sier Radeid.

Det finnes flere teorier om hvem den uidentifiserte gutten var, men ingen har ennå blitt ansett som plausible forklaringer. Én teori forteller om en dame som angivelig skulle ha kjøpt gutten fra hans biologiske foreldre, og senere tatt livet av ham ved en feiltakelse.

Les også: Ny sesong av «Making a murderer»

3. Forsvinningen av Bobby Dunbar

Krimekspertens tredje historie er en forsvinningssak fra 1912. Fire år gamle Bobby Dunbar var på ferie med familien sin i Louisiana, USA – da han plutselig sporløst forsvant under en fisketur. Etter åtte måneder med leting, får politiet endelig tips om en mann som er sett reisende rundt med en gutt lignende på Bobby Dunbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen hevder at gutten heter Bruce, og at moren til gutten, Julia Anderson, har gitt ham tillatelse til å passe på ham. Julia bekrefter dette, men da hun møter gutten de kaller Bruce, viser ikke gutten tegn til å kjenne igjen den angivelige moren. Julia blir etterhvert erklært hysterisk, og gutten blir sendt til familien Dunbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Moren til Bobby følte det var noe galt, men hun fortsatte likevel livet med tanken om at gutten var hennes Bobby, sier Radeid.

Bobby Dunbar vokser opp, gifter seg og får barn, men dør i 1966.

I 2004 begynte en reporter å snuse i saken igjen, og ba sønnen til Bobby om å ta en DNA-test. Det viste seg da at personen som hadde levd livet som Bobby Dunbar ikke var i slekt med resten av Dunbar-familien – og egentlig var sønnen til Julia Anderson.

Hva som skjedde med den ekte Bobby Dunbar er fortsatt et mysterium.

Saken fortsetter under

Avisutklipp fra 1914 viser Bobby Dunbar til venstre, og gutten som ble funnet 8 måneder etter forsvinningen (Wikipedia)
Avisutklipp fra 1914 viser Bobby Dunbar til venstre, og gutten som ble funnet 8 måneder etter forsvinningen (Wikipedia)

4. Mysteriet om Somerton-mannen

1. desember 1948, blir det tidlig på morgenen funnet en død mann på Somerton-stranden utenfor Adelaide, Australia. Han ligger i sanden med kryssede armer og utstrakte ben, som om han har lagt seg til å hvile. Han har ingen identifikasjon på seg, og lommene inneholder kun småting som en kam, og en ubrukt bussbillett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet finner etter hvert en koffert som trolig tilhører den ukjente mannen, men innholdet hjelper ikke på identifiseringen. Rettsmedisineren fastslår at mannen var i meget god form, og hadde et «britisk» utseende. Fingeravtrykk ble sendt til både USA og Storbritannia, men det ble ikke funnet noen match, og det var heller ikke meldt noen savnede personer som kunne ligne mannen på stranden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En måned senere, finner politiet en liten lapp som er sydd inn i lommen på buksen til den ukjente mannen – med ordene «Tamam Shud» påskrevet. Det blir raskt etablert at lappen er revet ut fra en side fra en bok av en persisk forfatter.

– Tamam Shud betyr «slutten» eller «ferdig», forklarer Pernille. Dette er bakgrunn for teoriene om at mannen begikk selvmord.

Politiet går deretter offentlig ut med informasjon om lappen, i håp om å finne boken den er revet ut av. En anonym kilde kommer kort tid etter til politiet, og gir over den aktuelle boken som han angivelig hadde funnet ved en bil på en parkeringsplass. Et hull i sistesiden på boken passer med lappen funnet i bukselommen, og i boken finner politiet flere håndskrevne notater – blant annet et telefonnummer og kryptiske bokstavrekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye, merkelige funnene skaper teorier om at mannen var en spion, og at han muligens hadde blitt forgiftet og deretter dumpet på stranden.

Til den dag i dag er det ingen som vet hvem mannen på Somerton-stranden var.

Les også: Flytter grenser med Orderud-serie: – Vi sover ikke veldig godt om natten

5. Dødsfallet til Elisa Lam

– Siste på listen er en god gammel favoritt, sier programlederen.

Radeid har fortalt historien om Elisa Lam på en episode av truecrimepodden, og de bisarre omstendighetene rundt dødsfallet gjør dette til et av hennes favorittmysterier.

Elisa Lam var en 21 år gammel kanadisk student som ferierte alene i USA i 2013 – og mens hun oppholder seg i Los Angeles, blir hun meldt savnet. I tiden før forsvinningen bodde hun på Hotel Cesil, i downtown Los Angeles. Gjestene på hotellet begynte etterhvert å klage på dårlig lukt fra vannet, og den forsvunnede jenta ble funnet død i en vanntank på taket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er videoene av Elisa som er det mest forstyrrende med denne saken, forklarer Radeid.

Saken fortsetter under

Elisa Lam i den beryktede heisvideoen
Elisa Lam i den beryktede heisvideoen

Politiet offentligjorde etterhvert overvåkningsbilder hvor man ser Elisa Lam på hotellet. I videoen, som ligger tilgjengelig på youtube, viser Elisa en merkelig oppførsel i og rundt heisen. Hun forsøker å trykke på knapper, men heisen rører seg ikke. Etterhvert begynner hun å se ut mot gangen i raske bevegelser, som om hun gjemmer seg for noen. Videoen, som varer i flere minutter, viser etterhvert at hun står utenfor heisdøren i gangen, og gestikulerer i løse luften – tilsynelatende alene.

– De lurte på om hun var sinnssyk da de så klippene, sier Radeid.

Mysteriet fortsetter med funnet på taket. Området på taket var avlåst, og kun ansatte på hotellet hadde tilgang med nøkkelkort. I tillegg var vannstanden i tanken så lav at Elisa umulig kunne lukket igjen luken selv – hevdet etterforskere. En populær teori er derfor at hun må ha fått hjelp til å komme seg inn, eller at noe kriminelt har foregått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elisa Lam: Et ekstremt uvanlig dødsfall

(Artikkelen fortsetter under)

Se heisvideoen her:

Saken ble svært populær på internettforum, og videoen fra heisen ble raskt knyttet til en japansk «urban legend» kalt «The elevator game» . I følge legenden skal leken la personen reise til en annen dimensjon, hvis man følger instruksjonene til punkt og prikke.

Andre teorier tar en mer fysiologisk forklaring, og peker på at Elisa hadde diagnosene bipolar lidelse og depresjon, og at dette kan ha hatt noe med oppførselen og dødsfallet å gjøre

Til tross for voldsom oppmerksomhet, er saken om Elisa Lam fortsatt uløst, og fortsetter å inspirere teorier og konspirasjoner på internett.

Les også: Håkon (30) dusjet og pusset tennene i likvann