Attraktiv som eldre: Utseende betyr langt mindre enn du tror
Ikke la deg lure av «spotlight»-effekten: Vi tror nemlig at vi er mer synlig enn vi er.
(Vi.no): – Det er helt klart et ungdomsfokus i vårt samfunn; å se ung og frisk ut, ha ren hud uten rynker, skjule grått hår, se slank og veltrent ut, sier professor i helsepsykologi, Ingela Lundin Kvalem.
Ikke så rart at noen av oss da synes det er kjipt at utseende eldes.
Ønsker du å være attraktiv for andre er det faktisk ikke ditt ytre som er det viktigste i andres øyne.
Les også: Derfor tiltrekkes menn av eldre kvinner
«Spotlight»-effekten
– Da jeg fikk briller var jeg ekstremt selvbevisst på at jeg hadde på meg disse svære klumpene i ansiktet. Men det gikk faktisk en hel uke før en kollega sa til meg: «Det er noe annerledes ved deg, har du klippet deg?». Jeg ble helt sjokkert over at ingen hadde sett brillene mine, ler Lundin Kvalem.
Det er dette professoren kaller «spotlight»-effekten: Vi tror at vi er mer synlig enn vi er.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFor det du kan oppleve som «skavanker» ved deg selv, og som du tror gjør deg mindre attraktiv for andre, er som regel noe andre overhodet ikke legger merke til.
Som regel er det flere ting enn nettopp utseendet ditt som gjør deg attraktiv i andres øyne:
– I lengden handler attraktivitet mer om hvem du er som person, ikke om utseende. Vi blir glad i mennesker med en personlighet og verdier som vi liker. Å like en av egenskapene, smitter over på utseende til personen, utdyper Lundin Kvalem.
Et eksempel hun pleier å bruke når hun foreleser for sine studenter er:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Hvis jeg ser jeg en vakker mann i en bar og begynner å snakke med ham, hjelper det ikke at han er flott på utsiden hvis det viser seg at han er nynazist. Da vil jeg jo ikke snakke mer med han.
– Personlighet, holdninger og verdier har mye mer å si i henhold til det å ville være sammen med vedkommende. Mennesker vi blir glad i er mye mer attraktive enn mennesker man ikke liker personligheten til.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Maten som forebygger aldersproblemene
– Alder et godt tegn
Å bli gammel er et godt tegn, mener Lundin Kvalem.
Aldringstegn er et tegn på et levd liv - et tegn på at du har fått det til.
– Og det er i alle fall ikke noe å skamme seg over! Det er positivt å være i live, alternativet er jo å være død. Det er også derfor fokuset til eldre som regel skifter fra utseende til helse, mener psykologen.
Gjennom sine studier har Lundin Kvalem funnet ut at vi ofte blir mer fornøyde med utseende jo eldre vi blir, sammenlignet med ungdom i dag.
– Det finnes selvsagt unntak i den eldre gruppen også, men det ser ut til at eldre flytter fokus fra utseende til funksjon.
– Det blir viktigere med en god helse, at kroppen fungerer godt og at man er frisk. Den gjennomsnittlige 60-åringen er litt mer fornøyd enn den gjennomsnittlige 30-åringen, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: 8 tips som gjør deg til en suksess - i ditt eget hode
Hvorfor ser noen yngre ut?
Derfor er det kanskje et paradoks at mulighetene for å holde utseende ungt så lenge som mulig, er mange i dag.
Artikkelen fortsetter under annonsenFor noen kan det gi en slags skamfølelse ikke å benytte seg av noen av metodene jo eldre man blir, mener professoren.
– Samtidig ser noen av dagens 60-åringer ut som 40-åringer, uten at de har foretatt noe kosmetisk kirurgi. Fordi vi er friskere enn før, mer fysisk aktive, jobber lengre og tar vare på oss selv. Dette får oss til å se yngre ut, sier hun.
Det er først når man passerer 80 at de mer alvorlige sykdommene kommer, og dette kan selvsagt påvirke utseende, understreker Lundin Kvalem.
Les også: Derfor føler du deg yngre enn du er
Gen gjør utseende eldre
At noen eldre mennesker ser naturlig yngre ut enn andre på samme alder, har med et spesielt gen å gjøre. Det viser en nederlandsk studie.
Artikkelen fortsetter under annonsenI studien The MC1R Gene and Youthful Looks, kommer det frem at genet MC1R, som er med på å styre hud-og hårfarge, spiller en viktig rolle for hvor gammel du ser ut.
Forskning.no har tidligere omtalt denne studien her.
Rundt 2700 eldre nederlendere, alle rundt 70 år gamle, deltok i forsøket. Forskerne analyserte mange forskjellige genvarianter hos alle sammen.
Bilder av de eldre nederlenderne ble vist til en stor gruppe folk som skulle gjette hvor gamle de var.
Forskerne sammenlignet genanalysene med den antatte alderen til de eldre nederlenderne.
Genet MC1R stakk seg ut. Folk som hadde én spesiell variant av dette genet ble gjennomsnittlig vurdert til å være to år eldre enn det de egentlig var.
Artikkelen fortsetter under annonsenGenet påvirker hud- og hårfarge, men forskerne er ikke sikre på hvorfor folk vurderte mennesker med denne genvarianten som eldre.
Artikkelen fortsetter under annonsenDe som vurderte bildene kunne ikke vite noe om genene til personene på bildene, men den spesielle genvarianten viste seg å være en viktigere faktor enn rynker og grått hår for å bestemme den antatte alderen.
Les også: Derfor blir livet blir bedre med alderen
– Robotsamfunn
Fokuset på å følge idealer står ifølge Lundin Kvalem sterkere plantet hos nettopp ungdommene.
Samtidig mener hun at jo «strengere» dette idealet blir, jo flere motkrefter vil vi oppleve i samfunnet fremover.
– Folk blir irritert av å føle seg presset, så ser vi på tidstrender har slike ting en tendens til å snu, sier hun.
Les også: Forsker: - Folk som blir gamle har tre faktorer til felles
Professoren mener at særlig godt voksne har et ansvar for å lære de yngre å stå imot presset.
– Det betyr selvsagt ikke at man trenger å gi opp utseende i godt voksen alder. Selvsagt skal man få lov til å fikse håret og gå med stilige klær! Det viktigste er å ikke ha en holdning om at «jeg er så gammel og stygg», understreker Lundin Kvalem.
Artikkelen fortsetter under annonsenHun tenker at så lenge vi passer på helsen ved å være fysisk aktive og spise riktig, vil dette gjøre noe positivt med hele holdningen man har til seg selv.
Og hvorfor er det så viktig å se ung ut hele livet?
– Er det et mål at alle skal se helt like ut? Da får vi jo et robot-samfunn hvor ingen lenger er unike. Og unikhet er en viktig ting, avslutter hun.
Artikkelen ble først publisert av Vi.no - ny nettavis for godt voksne