Åpen for alle - alltid

Arteval Duarte fyller munnen med giftige dyr for å redde regnskogen

Arteval Duarte er ikke helt som andre regnskogforkjempere. Det kommer veldig klart frem i denne videoen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasilianeren Arteval Duarte er ikke som andre aktivister: For å øke oppmerksomheten rundt avskogning av Amazonas, risikerer han livet ved å putte giftige slanger inn i munnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes mange måter å skape engasjement og oppmerksomhet rundt kampen for å stanse nedhuggingen av regnskogene.

Her hjemme er det nok mange som fremdeles husker stuntet som den norske miljøorganisasjonen Fuck for forest gjennomførte på Quartfestivalen i 2004:

Midt under The Cumshots-konserten løp organisasjonens to grunnleggere ut på scenen og hadde sex til inntekt for regnskogen foran måpende tilskuere.

Det er riktignok dårlig med sex i bildet når brasilianeren Arteval Duarte går til aksjon for å skape blest om kampen for bevare regnskogene. Til gjengjeld risikerer han å bli både lam og blind.

Rangler til ingen nytte

Stuntmannen Arteval Duarte har gjort seg kjent på Internett de siste årene med en rekke videoer der vi ser ham putte giftige, levende dyr inn i munnen for så å ta de ut igjen. Og dette er ikke videoer for de lettskremte, noe du blant annet kan se øverst i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ikke gjør dette hjemme. Skjermdump
Ikke gjør dette hjemme. Skjermdump

Duartes foreløpig siste stunt går ut på å putte hodene til fire søramerikanske klapperslanger inn i munnen. Klapperslanger er lett gjenkjennelig med «ranglen» som de har på halen og som brukes som advarsel når de føler seg truet. Men selv ikke fire rangler kunne forhindre at de fikk hodene stappet inn i brasilianerens gap.

Det hele ble gjort for å få oppmerksomhet rundt avskogingen i Amazonas. Skjønt noen vil kanskje hevde det drukner ved synet av en mann med fire slanger stikkende ut av munnen. Dersom en av slangene hadde fått inn et bitt, ville Duarte risikert lammelse og å miste synet, men alle fem kom tilsynelatende fra det uten en skramme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video av slangestuntet øverst i saken

Bitt i tunga av giftig slange

Dette er ikke første gang Duarte har puttet slanger i munnen for å rette søkelyset mot nedhuggingen av Brasils regnskog. Og selv om han har jobbet tett med giftige dyr i mer enn femten år, er det ikke alltid det går så bra som det gjorde med klapperslangene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fire år siden var det en annen giftig slangeart som skulle få «gleden» av å delta i Duartes stunt, men i motsetning til klapperslangene klarte den å sette seg til motverge. Først fyller han opp munnen med de små, glatte krypdyrene. Men når han så skal ta de ut igjen, har den en av slangene klart å bite seg fast i tunga.

Londons glemte kjæledyrmassakre: «Tilgi oss, lille venn»

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Mange vil nok mene at mannen ikke kunne vente seg noe annet, etter å ha stappet flere slanger inn inn i munnen.

Duarte virker å ta det hele med ro og klarer å fjerne slangen uten at han kommer med en lyd. I utgangspunktet skal ikke giften til denne slangen være dødelig. Men den fører til hevelser, og det kan utgjøre en kvelningsfare når bittet er i munnen. Heldigvis for Duarte slapp han fra det med en hoven tunge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Løvekvinnen» Joy Adamson: Levde blant Afrikas store katter, ble drept av mennesker

Edderkopper og giftfrosk på menyen

Det er ikke bare slanger som har fått oppholde seg i munnen på brasilianeren som også går under navnet «Slange-ninjaen», og for fire år siden ble han filmet mens han «serverte» seg selv intet mindre enn fire taranteller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én etter én forsvinner de digre edderkoppene inn i Duartes gapet på Duarte, og for de som lider av edderkoppskrekk må dette være nok til å få det til å krible i munnen. Et eneste bitt av edderkoppene kan skade ham, men de er heldigvis ikke dødelig giftig for mennesker. Og denne gangen gikk det bra.

Naturfilmens gudfar: – Skremmende å gi ham manus

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Edderkoppskrekk? Ikke se dette i så tilfelle:

Skal det være litt frosk?

Mens noen opplever froskelår som en velsmakende delikatesse, synes andre de små ambifiene gjør seg best i vann og våtmarker. Hvorvidt Duarte synes froskelår smaker godt er usikkert, men skal vi dømme etter ansiktsuttrykket i videoen under så er ikke tre levende, giftige frosker så behagelig å ha i munnen.

De er bare inne i munnen hans i et par sekunder før de får hoppe ut igjen, det hele for å få oppmerksomhet rundt avskoging.

Froskegiften er ikke dødelig for mennesker, men det ser ut som Duarte finner stuntet litt i ekleste laget.

VIDEO: Her putter Arteval Duarte giftige frosker i gapet for regnskogen: