Er hunder bra for helsa?

Hundeeiere er nødt til å gå flere lufteturer om dagen.
Hundeeiere er nødt til å gå flere lufteturer om dagen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

En ny studie viser at hundeelskere kan ha 23 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom – men det kan også være at gladere mennesker foretrekker hunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hunder er virkelig et menneskets beste venn, ifølge en svensk studie som viser at det å ha hund kan redusere forekomsten av hjerte- og karsykdommer.

Studien av 3,4 millioner mennesker mellom 40 og 80 år, viser at det å ha en firbent venn fører til 23 prosent lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdom. Risikoen for å dø av andre årsaker reduseres også med 20 prosent. Studien gikk over 12 år.

Tidligere studier har vist at det å ha hund minsker forekomsten av ensomhet og depresjon, som har vist seg å øke risikoen for å dø av hjertesykdom, samt tidlig død generelt.

Les også: Flere tilfeller av sjelden nyresykdom hos hund

Daglige lufteturer hjelper

Hundeeiere takler stress bedre, og de har gjennomgående lavere blodtrykk og puls enn andre. De har også et høyere aktivitetsnivå og noe lavere kolesterol-nivåer. The American Heart Association ble i 2013 tilstrekkelig overbevist av en sammenstilling av et dusin ulike studier, til å publisere en uttalelse om at å eie en hund sannsynligvis er forbundet med en lavere risiko for hjertelidelser. Deres tilbakeholdenhet med å sterkt oppfordre til hundehold kommer av at de fleste studier er av typen observasjonsstudier, der forskere observerer og analyserer, men ikke kan bevise årsakssammenheng. Dette betyr at det er andre faktorer som også kan forklare hvorfor hundeeiere er sunnere enn for eksempel gullfiskeiere. Det kan jo være det bare er folk som i utgangspunktet er i god form som skaffer seg hund som trenger daglige lufterunder.

Les også: Er du allergisk mot hund eller katt?

Tove Fall, hovedforfatter av den siste studien som nå er publisert, forklarer at de gjorde sitt ytterste for å finne forskjeller i utdannelse, eksisterende helse og livsstil mellom deltakerne med og uten hunder.

Den største positive effekten av å ha hund så de på mennesker som bodde alene. – Det ser ut til at en hund kan være en erstatning for å leve med andre mennesker når det gjelder å redusere risikoen for å dø, sier Fall til The Guardian.

– Hunder oppfordrer deg til å gå tur, de gir sosial støtte, og de gjør livet mer meningsfylt. Hvis du har en hund, samhandler du mer med andre mennesker. Hvis du blir syk og havner på sykehus og du har en hund, er det en stor motivasjon for å prøve å komme hjem.

Les også: Hund er bra for helsa

Hunder er viktige for mennesker

Det er klart at det å skaffe seg hund, for så å bare se på den fra sofaen mens man spiser fet mat ikke kommer til å redusere risikoen for hjertesykdom.

Og en veskehund er kanskje søt, men den vil heller ikke ha noen effekt. Studien til Tove Fall viser at de største helseeffektene kommer av å eie retrievere og pointere. Før hennes egen korthårede vorsteher døde i fjor, løp hun en mil med den hver dag.

– I Sverige har vi en av de laveste ratene for å eie hund i Europa, sier Fall, som nettopp har skaffet seg en ny valp.

– Kanskje denne studien vil øke aksepten for at hunder er viktige for mennesker.

Oversatt av Guro Thorbu/ ABC Nyheter /Pressworks © Guardian News & Media Limited