Denne dagen kalles årets verste

Dagen i dag skal være årets verste dag, ifølge pseudovitenskap. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Dagen i dag skal være årets verste dag, ifølge pseudovitenskap. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville ikke bilen starte i morges? Har katta spydd på det pene teppet? Klarte du ikke å holde nyttårsløftet? Slapp av, her er forklaringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muligens har du skjønt det allerede. Dette er dagen som slår oss i ansiktet med flat hånd, som tramper inn i stua med søle på bena mens den gauler at helga er over, som sørger for at alt går på tverke og som får deg til å ønske at du forble i senga.

Det er bare å glemme fredag den trettende. Ifølge den selvutnevnte lykkeguruen Cliff Arnall ved universitetet i Cardiff er det den tredje mandagen i januar måned som er årets verste dag.

Det vil si at det i år er mandag 21. januar som er den blåeste av alle blåmandager.

Konklusjonen kommer etter at Arnall i 2005 lagde den litt innviklete formelen [W+(D-d)]xTQ MxNA, hvor W står for vær, D for gjeld, d for tiden siden jul, T for tiden som har gått siden du ikke klarte å kvitte deg med en uvane, M for motivasjonsnivå og NA for hva du har å se fram til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og formelen levnet ingen tvil. Dagen i dag er årets verste.

Les også: Ny forskning: Dette gir mer lykke enn kyssing og fotball

Kanskje finnes det likevel en god trøst. Formelen er nemlig ikke vitenskapelig bevist. Det dreier seg om såkalt pseudovitenskap. Ifølge den engelske tabloidavisen The Sun var det faktisk et britisk reiseselskap som i sin tid sto bak ideen om å finne fram til årets verste dag.

Dette innrømmet Dr Arnall i 2010.

– Jeg ble bedt om å uttale meg om hvilken dag jeg mente ville være den beste i året for å bestille sommerferien.

– Da jeg begynte å gruble på motivene for å bestille en ferie, kom jeg til å tenke på hva tusener av klienter og pasienter har fortalt meg under kurs om stressmestring og lykke. Flere ting pekte på den tredje mandagen i januar som ekstra deprimerende, har Cliff Arnell uttalt ifølge The Sun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Styrketrening hjelper mot depresjon

Flere indikatorer

I utregningen har Cliff Arnall pekt på flere indikatorer som understreker hans konklusjon. Han mener blant annet at selv om dagene teknisk sett blir lysere etter 21. desember, har folk flest følelsen av januar som en mørk og kald måned.

I tillegg bryter mange løftene om et sunnere liv seks, syv dager inn i det nye året. Enkelte klarer riktignok å holde ut litt lenger. Men i løpet av den tredje uken av januar, har selv de mest iherdige falt av vognen, kastet seg over nikotinet eller spist kjøleskapet tomt, skal man tro forskeren.

Alt dette tærer på selvtillit og humør.

Vi trenger dessuten positive hendelser å se fram til, men ifølge Arnall virker dette ekstra vanskelig på en tid der sommeren knapt skimtes i det fjerne.

Kritikk

Den deprimerende mandagen får imidlertid motbør fra organisasjoner som arbeider med mental helse. Ifølge avisen Daily Mail kaller de dagen en myte som ikke bidrar positivt.

Les også: Ny studie: Lavere risiko for depresjon hos de som gikk på kino og teater