Meny

Slik kommer du i gang med egen vinkjeller

Har du ikke egen kjeller til rådighet kan du lagre vinen i bod eller i vinskap på kjøkkenet. Foto: Shutterstock

Her er rådene til deg som vil samle på vin.

Det er mange årsaker til å samle på vin, enten man vil spare til et spesielt jubileum, en fødselsdag eller investere i vin.

Er du fersk vinsamler lurer du helt sikkert på hvor du skal starte, og hva slags viner du bør kjøpe til startsamlingen.

Her får du tipsene.

Les også : Husker du «sekskroneren»? Dette drakk vi før i tiden

Gå opp i pris

– Det som er viktig når man skal lagre vin er at vinene har potensiale til å kunne lagres, sier vinekspert og lærer ved Beverage Academy, Cathinca Dege.

Litt kunnskap er smart å ha i forkant, mener hun, og sier Vinmonopolet har mye kunnskap.

Der kan du selv se om vinen er egnet til lagring ved å se på etiketten på hyllekanten:

Se etter liggende flaske. Skrå eller liggende flaske betyr at den kan lagres og ikke trenger og drikkes nå. Foto: NTB Scanpix

Stående flaske: Vinen er drikkeklar og blir ikke bedre ved lagring.

Skråstilt flaske: Vinen er drikkeklar, men kan lagres.

Liggende flaske: Vinen bør lagres. Den kan være god å drikke nå, men vil utvikle seg positivt ved lagring. Vin med liggende flaskesymbol kan gjerne lagres over ti år, mens noen fortrekker vinene etter tre til fem år.

Dege anbefaler å satse på regioner kjent for å lage lagringsdyktige viner, som en klassisk Bordeaux.

Andre regioner med lagringsdyktige viner er:

Frankrike: Rhone, spesielt den nordlige delen og Châteauneuf-du-Pape i sør. Burgund er også kjent for viner av god kvalitet.

– Skaff deg litt kunnskap på forhånd, og les deg opp på gode årganger, råder vinlærer Cathinca Dege. Foto: Privat

Italia: Barolo, Barbaresco, Chianti Classico og Chianti Classico Riserva, og Brunello di Montalcino.

Spania: Ribera del Duero, Rioja Reserva og Rioja Gran Reserva.

California i USA har også en del å by på, og Australia likeså, legger hun til.

– Det som er viktig er at man går litt opp i pris for å få kvalitet på vinen. Det er ikke noe vits å legge vin i vinkjelleren til 120 kroner som er laget for drikke nå, sier hun.

Les også : Dette er de gamle myntene i skuffen verdt

Velg «riktig» årgang

Flere kjøper fransk vin

De siste to årene har salget av fransk vin økt betraktelig. Vinmonpolet kaller det en «liten renessanse».

– Frankrike har slankere viner enn deres sydeuropeiske konkurrenter, og comebacket kan derfor forklares med lett-og-lyst-trenden vi har observert en stund.

– Det kan også ha sammenheng med fransk lagringsvin. Vi ser at de tre klassiske vindistriktene Sør Rhône, Bordeaux og Burgund helt klart er med å bidra til denne veksten, sier pressekontakt Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet.

Hun understreker også viktigheten av å sjekke ut gode årganger.

Du kan lese deg opp på nettet, ved for eksempel å søke på Bordeaux og årganger.

Viner som stiger mest i verdi er de fra de mest kjente vinprodusentene.

– Det er knapphetsfaktoren som gjelder; færre flasker gjør de mer verdifulle, sier Dege.

Vil du gjøre gode kjøp til kjelleren er et annet tips å følge med på auksjonene til Vinmonopolet, som finner sted et par ganger i året, og der privatpersoner også selger vin fra egne samlinger.

Les også : - Jeg finner ingen argumenter for å kjøpe billetter på automat

Følg utviklingen

Når du kjøper vin for lagring er det lurt å tenke kvantitet.

– Kjøp gjerne en kasse eller to, så kan man ta frem en flaske nå og da og se hvordan den har utviklet seg. Det er veldig spennende å følge en vins utvikling over tid. Ha en liten bok i kjelleren og ta smaksnotater underveis, råder Dege.

Slik lagrer du vinen

Hvordan du lagrer vinen er viktig. Den bør lagres kjølig og mørkt. Helst et sted mellom 8-12 grader.

De færreste har egen kjeller til rådighet, men det finnes alternativer.

– Det er mange gode vinskap på markedet. Da ser man også vinene, som er veldig hyggelig. Man kan også la de ligge i en bod.

– Det viktigste er at temperaturen er jevnt stabil uten for store variasjoner. Det bør være jevnt fuktig. Er det for tørt, vil det gå ut over flasker med naturkork. Er det for fuktig vil etikettene ødelegges, avslutter Dege.

Les også : Slik vet du at viltkjøttet er trygt

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært