Meny

På leting etter min indre helt – en moderne maskulin seremoni

«Rebel Wisdom Retreat», skjermbilde fra arrangørens nettsted.
«Rebel Wisdom Retreat», skjermbilde fra arrangørens nettsted.

Tim Lott danser, brøler og går runder med seg selv på maskulinitetsworkshop som ender i tårer, ros og ny innsikt.

Til tross for å ha tilbrakt 62 år som mann, har jeg aldri helt kommet til bunns i hva mitt definerende Y-kromosom egentlig innebærer. Sant og si så er jeg usikker på om den gamle greia kommer til å overleve i det hele tatt. Selv vokste jeg opp i en generasjon hvor nesten alt omsorgsarbeidet kom fra mødrene. Jeg har i dag lagt bak meg mesteparten av jobben med å fostre opp fire døtre – i tillegg til å ha vært gjennom to ekteskap. Kort sagt, det meste av livet mitt har jeg levd i kvinners gravitasjonsfelt.

I det siste, i etterskjelvene fra #MeToo, #TimesUp, Jordan Peterson-fenomenet, fremveksten av « Incels» (ufrivillige sølibatære) og Mgtow (men going their own way), blir jeg sittende å undre meg over spørsmålet: hva er maskulinitet? For å prøve å svare på spørsmålet meldte jeg meg på en intensiv weekend-workshop som drives av medieplattformen og event-selskapet Rebel Wisdom. Kurset, med tittelen The New Masculinity, ble holdt en ombygget låve i Buckinghamshire.

Helgens innhold er bygget på ideen om «the hero’s journey» fostret frem av den Carl Gustav Jung-inspirerte antropologen Joseph Campbell. Det bygger på tanken om at alle myter, historier og eventyr dypest sett følger det samme arketypiske mønsteret fordi de reflekterer indre psykologiske tilstander som er tilstede i alle mennesker og derfor inneholder ledetråder til hvordan vi bedre kan «integrere» oss selv. Symbolsk sett handler det om å gå inn i en hule og konfrontere monsteret der inne – vanligvis negative aspekter av oss selv som vi fornekter. Siden kommer vi tilbake med «skatten» – en mer integrert personlighet.

Jeg venter på at aktivitetene skal begynne i et rom med om lag 30, normalt utseende og sosialt anlagte, unge til middelaldrende menn. Dette inkluderer blant annet en krigskorrespondent, en TV-produsent, en yogalærer og en kampsportlærer. Vi møtes av tre tilretteleggere som deler oss i grupper på seks stykk. Vi skal bygge tillit, ved å lukke øynene og falle bakover for så å bli tatt i mot av resten. Siden skal hver av oss forplikte seg med ett offentlig utsagn - «Å møte de mørke og uakseptable delene av oss selv» - og ett personlig utsagn, som vi deler med gruppa vår. Jeg forplikter meg til å delta med et åpent sinn.

«Wildman-workout»

Vi legger oss for natten, i stillhet etter instruksjoner fra kursholderne. Neste morgen står vi opp kl. 6.45 for en «wildman-workout». Etter solide push-ups og tøying akkompagnert av Navajo-sang, blir gruppen bedt om å gå, og siden løpe i en sirkel rundt i rommet, og fange og holde hverandres blikk. Etter frokost har vi en «legemliggjort meditasjon» kalt Out-of-the-box, som skal «slippe ut frustrasjon». Menn jogger rundt i rommet og grynter, så skriker, til rommet er fullt av røde ansikter. Vi deles inn i to-og-to, stopper og stirrer dypt inn i en annen manns øyne. En etter en begynner mennene i rommet å brøle på hverandre.

Det er spesielt å stå foran en mann med et ansikt forvrengt av raseri og vite at ens eget ansikt må se ut omtrent på samme måten.

Vi begynner å bevege oss igjen. «Firestarter» av the Prodigy eksploderer ut av høyttalerne og marsjeringen blir til en vill dans. Til tross for at jeg er temmelig lavmælt person, blir jeg revet med. Halvdelen av mennene tar av seg skjortene. Gruppelederen roper over kakofonien: «Gå ut av boksen!» Jeg er ikke sikker på hvilken type boks, men jeg skjønner tegninga. Det er frigjørende, og så intenst at en mann faktisk kaster opp etter økten.

Vi står ved «hulens munn». Tiden er kommet for å «møte vår egen skygge». Jeg ymter frempå for gruppen at vi under Ut-av-boksen-øvelsen bare var noen skritt unna å gå berserk og plyndre nærmeste landsby. Om en kvinne hadde vært i rommet ville hun sannsynligvis ha funnet det hele temmelig skremmende. Jeg blir forsikret om at ideen ikke var å «la dyret løpe fritt», men å kontrollere det gjennom å danne et forhold til det, for å fremme en «positiv maskulin ånd».

Under lunsj ber jeg noen av mennene prøve å definere denne ånden. Blant deres forslag var vilter, nøktern, risikosøkende, beskyttende og viljesterk. Senere går vi inn i en en-til-en «samtalemeditasjon». Vi samtaler uavbrutt i 10 minutter om våre fedre, og opprettholder alltid øyekontakt med våre partnere. Min «kompis» er «Adam», en sympatisk og mild mann i midten av 30-årene. Jeg stirrer inn i øynene hans da jeg sier det som kommer inn i hodet mitt om min far som døde for fem år siden. Jeg opplever at øynene mine raskt fylles av tårer. Jeg hadde ikke forstått hvor mye jeg har savnet ham.

«Inn i hulen»

Vi forbereder oss på å gå «inn i hulen». Ved å kontrollere pusten forbereder vi kropp og sinn på gå inn i en annen bevissthetstilstand. Det er overraskende effektivt. Adam ligger på gulvet. Jeg legger hånden på brystet hans slik at han kan registrere min tilstedeværelse og støtte. Til slutt vrir han seg, buer ryggen og former hendene til klør. Han begynner å gråte og mumle og samtaler med sin far. Utrop fyller låven. «Faen ta deg,» roper en fyr, gjentatte ganger, av full hals. Mange andre roper ut og hulker. Adam hulker så mye at jeg selv begynner å gråte.

Når min egen tur kommer, går jeg inn i en tilstand som jeg bare kan beskrive omtrent som å ta en liten dose LSD – dissosiert, svakt euforisk. Jeg gråter ikke, men jeg mister kontroll, og skriker av mine lungers fulle kraft uten å huske hva jeg sier.

Etter å ha møtt «monsteret» kan vi gå tilbake til den virkelige verden med vår «skatt». Hver av oss må skrive våre «Letting Goes» på et papir – faste psykologiske eller emosjonelle tilstander vi fanges av i hverdagen, som vi nå symbolsk kan legge fra oss. Vi samles rundt et bål, går inn i sirkelen av ansikter en etter en og nok en gang holder øyekontakt med hver av deltakerne etter tur. Vi kaster våre «Letting Goes» i bålet og sier - eller roper - innholdet i dem. En slipper behovet sitt for å bli likt i bålet. En annen lar sitt ønske om å beholde kontrollen forsvinne i flammene. Og så videre.

Feiringen begynner. En gitar dukker opp. Sanger synges. En hiphop-artist begynner å improvisere tekst. Det er tid for vitser og historier. Stemningen i gruppen preges av kameraderi, nærhet og varme.

Neste dag skal vi lære «reintegrering». Det handler angivelig om å være «kongelig», noe som i denne sammenhengen betyr å være tilstede fullt og helt - «å sjekke inn» - og ta ansvar for oss selv i situasjonen. En annen samtaleterapitime handler om å avdekke «den mannen jeg vil være og hva som hindrer meg fra å komme dit.»

Vi skriver et løfte til hverandre på et papir og går ut, hvor en bro krysser en bekk. Vi krysser bekken alene, og roper ut vårt løfte på den andre siden. Så kommer vi tilbake og blir applaudert av hele gruppen når vi krysser elven. Vår egen gruppe på seks samler seg for en gruppeklem.

Så kommer en siste samtalemeditasjon i våre respektive seks grupper, hvor hver av oss må si hva vi setter pris på ved oss selv og de andre i gruppen forteller hva de setter pris på ved oss.

Medfølelse og erting

Min erfaring er at menn ofte er gode på inkluderende kameratslig erting og kan ha stor medfølelse for hverandre, men at vi likevel sjelden gir direkte komplimenter til hverandre (mens kvinner synes å gjøre det naturlig). Å bekrefte hverandre uten ironi føles som et friskt pust og veldig givende. Når de andre mennene i gruppen forteller meg hva de setter pris på ved meg, blir jeg veldig beveget. Jeg forstår at jeg ikke er vant til å oppleve denne typen ros, fra begge kjønn. Menn lever ofte i en kultur av kritikk. Jeg tror ikke jeg er unik i å huske en far som nesten aldri ga meg ros.

Vi sier farvel i en sirkel på 30 foran lærerne. En etter en blir vi spurt om vi har noe å si før vi forlater seansen. Når min tur nærmer seg, tenker jeg på hvor snodig det er å skulle oppleve noe langt mer intimt med fremmede, enn du gjør med mannlige venner du har kjent hele ditt liv. Dessverre vil frykt - for det ukjente, for intimitet, for å føle seg dum - holde mange menn borte fra workshoper som dette. Delvis også fordi det som skjer der faktisk er så pass feminint – med opplevelser fylt av varme, tilknytning og bekreftelse.

Det er synd. Kanskje en tragedie, til og med. Når min tur kommer, forteller jeg om en bekjent av meg som tok livet sitt tidligere i år – en karismatisk, attraktiv mann i 50-årene. Jeg dedikerer tiden min på workshopen til ham og menn som han – overfladisk selvbesatt, men på et annet nivå, dypt sårbar. Mine venner møter mine øyne - jeg tenker nå på dem som mine venner - og de forstår, innbiller jeg meg i alle fall. Det er en liten trøst. Med det forlater jeg sirkelen, mens jeg allerede vurderer når jeg skal komme tilbake.

Les også: #metoo, ett år etter, hvor er vi nå?

For mer informasjon, gå til rebelwisdom.co.uk . @timlottwriter

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:39 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA23:01 Enebolig i Tana overtent22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet
Siste nytt
00:39NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA23:01NorgeEnebolig i Tana overtent22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet
Populært