Ønsker statlig regulering: – Ser økende tendens til ekstremavl i Norge

Hunderasen mops er blant de som har fått avlet frem alvorlige helseplager.
Hunderasen mops er blant de som har fått avlet frem alvorlige helseplager. Foto: Shutterstock

Ekstremavl kan gi alvorlige helseplager for de mest utsatte hunderasene, som alvorlig pustebesvær, ifølge veterinær. MDG etterspør statlig regulering av hundeavl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte hunderaser er utsatt for uforsvarlig oppdrett som gir alvorlige og livsvarige helseskader. Likevel er det ingen statlig regulering av hundeavl, som kan være en medvirkende årsak til problemene.

Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, er bekymret.

– Vi ser dessverre en svært sterkt økende tendens til det vi kaller for ekstremavl i Norge. Hunder avles kun frem for hvordan de ser ut, og det tas ikke hensyn til funksjon eller hvordan de har det. I Tyskland kalles det torturavl, sier hun til ABC Nyheter.

Les også : Advarer mot «valpefabrikker» i Norge: – Skyldes egoisme og grådighet

Helseplager fra en tidlig alder

– For noen av de mest utsatte rasene forventer vi en eller flere operasjoner i løpet av første året. Da er det viktig at valpekjøper forstår de økonomiske konsekvensene og risikoen som knyttes til dette, sier Moseng.

Hun legger også til at flere forsikringsselskaper ikke lenger dekker visse sykdommer til utsatte raser. Grunnen er at problemene er avlet frem av oss mennesker.

Engelsk bulldog har samme avlsproblematikk som mops. Den korte snuta gir trange luftveier og pustebesvær. Foto: Shutterstock
Engelsk bulldog har samme avlsproblematikk som mops. Den korte snuta gir trange luftveier og pustebesvær. Foto: Shutterstock

Hunderaser som Mops, Cavalier king charles spaniel og Bulldo er blant de mest utsatte for ekstremavl.

Samtlige har stor risiko for å oppleve alvorlige helseplager av forskjellige typer. Mops og bulldog har så korte snuter at det går på bekostning av størrelsen på luftrøret. Det betyr at de kan oppleve enormt pustebesvær.

Alle de nevnte rasene har også fått avlet frem altfor store øyne i forhold til størrelsen på hodet, og i verste fall kan øynene «poppe» ut.

Les også : Hunden min angrep, hvem tar veterinær-regningen?

Baby-lignende fjes

Mattilsynet synes trenden er bekymringsverdig.

– Hvorfor kjøper folk disse rasene når det er allmenn kjent at de har alvorlige helseplager?

– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme, mener Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme, mener Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme. Alle de rasene du nevner har til felles at de har store øyne og runde hoder, og det er noe som ligner litt på en baby. Rasene ser snille og tiltalende ut. Engelsk bulldog er kanskje litt annerledes, men er kanskje en slags macho variant av «barnehund», sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet.

Knævelsrud tror også rasenes størrelse gjør dem aktuelle for mange som ønsker hund i leilighet og byer. I tillegg blir rasene ofte omtalt som hunder som ikke trenger mye mosjon.

– Det burde ikke sies at de trenger lite mosjon, men at de orker lite mosjon, understreker Knævelsrud, og viser til at pustebesværet deres gjør dem mye raskere slitne enn normalt avlede hunder.

Les også : Svensk hund ble anmeldt - trodde det var en løve

– Hundeavl ikke lenger bare en hobby

Tematikken om uforsvarlig hundeavling ble på nytt aktuell da Une Bastholm (MDG) benyttet spørretimen i Stortinget denne uken til å rette kritikk mot landbruksministeren for mangel på regulering av oppdrett.

– Hundeavl er ikke lenger bare en hobby i Norge. Det har blitt butikk, og for nye hundeeiere er det fullstendig umulig å vite hvem som er seriøs. Det er helt ubegripelig, synes jeg, at regjeringen tillater at man kan tjene tusenvis av kroner på å avle fram valper for salg uten at det er regulert eller stilt krav til kunnskap, uttalte Bastholm i Stortingssalen.

Landbruksminister Bård Hoksrud (FrP) svarte ved å poengtere at det allerede finnes mye tilgjengelig informasjon for hundekjøpere på internett, hos blant annet Mattilsynet og Norsk Kennel Klubb.
Video: Se innslaget fra spørretimen på Stortinget onsdag:


Les også : Vil se nærmere på norske «valpefabrikker»

«Valpefabrikker»

NKK: Valg av oppdretter

På sine nettsider lister Norsk Kennel Klub opp noen kriterier for valg av hundeoppdretter:

 • En seriøs oppdretter vil stille mange spørsmål.
 • Unngå oppdrettere som:
  ikke stiller spørsmål
  ikke stiller krav til valpens oppvekstvilkår
  ikke kan gi deg råd
  ikke tillater deg å besøke dem i hjemmet
  vil at valpen skal overleveres på et tilfeldig sted¨
  Ikke kan vise deg foreldrene til valpene.
 • De aller fleste raseklubber har en valpeformidler og liste over godkjente oppdrettere.

Kilde: NKK

Uforsvarlig avl trenger ikke kun innebære uetisk oppdrett av utsatte hunderaser. Blant verstingene innenfor uforsvarlig avl, finner vi såkalte «valpefabrikker» - useriøse oppdrettere som avler et stort antall hunder uten å ta hensyn til dyrevelferd eller dyrenes helsetilstand. Dette kan forekomme blant alle raser, men de populære rasene er ofte mest utsatt for masseproduksjon.

– «Valpefabrikker» kan også virke profesjonelle, men hundeeieren må ha kunnskap til å vurdere om hvorvidt dyrene har det bra. Dersom myndighetene innfører reguleringer på dette området, blir det enklere for hundeeieren å oppdage bekymringsverdige forhold, mener Moseng i Den norske veterinærforeningen.

Hun mener at det bør opprettes et register av oppdrettere, ikke minst for å forhindre veksten av slike «valpefabrikker». Man vet ikke hvor mange det finnes i Norge i dag, eller om det er i stadig øking.

Les også : Den norske veterinærforening advarer mot å gi bein til hunder

– Snakk med veterinær i forkant

Torill Mosengs beste tips til fremtidige hundekjøpere, er å rådføre seg med en veterinær i forkant. Foto: Den norske veterinærforening
Torill Mosengs beste tips til fremtidige hundekjøpere, er å rådføre seg med en veterinær i forkant. Foto: Den norske veterinærforening

Mosengs beste tips til vordende hundeeiere er å snakke med en veterinær om hunderasen i forkant av et kjøp. Hun påpeker at oppdretter har en dobbel rolle, ettersom vedkommende også er en selger i situasjonen.

– Det er masse vitenskap rundt hva slags problemer man kan tenke seg at forskjellige typer raser får. Derfor oppfordrer vi til å snakke med veterinærer i forkant. Veterinæren kan gi deg en nøytral, kompetent mening om helseproblematikk og dyrevelferdsmessige utfordringer knyttet til den aktuelle rasen, forteller Moseng.

Ifølge Knævelsrud er det visse indikatorer som kan gi vordende hundeeiere en god pekepinn for hvorvidt en oppdretter er seriøs eller ikke.

– Det er useriøst å ikke få komme inn og se hvordan avlshundene har når du er hundekjøper. Da har oppdretteren noe å skjule.

I tillegg bør man etterse at man som hundekjøper får tilstrekkelig informasjon om hunderasen og at man ved kjøp får salgskontrakt, veterinærattest og stamtavle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:11 Kina bekrefter flere virusdødsfall02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp
Siste nytt
02:11VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55PengerFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp
Populært