Meny

Ønsker statlig regulering: – Ser økende tendens til ekstremavl i Norge

Hunderasen mops er blant de som har fått avlet frem alvorlige helseplager.
Hunderasen mops er blant de som har fått avlet frem alvorlige helseplager. Foto: Shutterstock

Ekstremavl kan gi alvorlige helseplager for de mest utsatte hunderasene, som alvorlig pustebesvær, ifølge veterinær. MDG etterspør statlig regulering av hundeavl.

Enkelte hunderaser er utsatt for uforsvarlig oppdrett som gir alvorlige og livsvarige helseskader. Likevel er det ingen statlig regulering av hundeavl, som kan være en medvirkende årsak til problemene.

Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, er bekymret.

– Vi ser dessverre en svært sterkt økende tendens til det vi kaller for ekstremavl i Norge. Hunder avles kun frem for hvordan de ser ut, og det tas ikke hensyn til funksjon eller hvordan de har det. I Tyskland kalles det torturavl, sier hun til ABC Nyheter.

Les også : Advarer mot «valpefabrikker» i Norge: – Skyldes egoisme og grådighet

Helseplager fra en tidlig alder

– For noen av de mest utsatte rasene forventer vi en eller flere operasjoner i løpet av første året. Da er det viktig at valpekjøper forstår de økonomiske konsekvensene og risikoen som knyttes til dette, sier Moseng.

Hun legger også til at flere forsikringsselskaper ikke lenger dekker visse sykdommer til utsatte raser. Grunnen er at problemene er avlet frem av oss mennesker.

Engelsk bulldog har samme avlsproblematikk som mops. Den korte snuta gir trange luftveier og pustebesvær. Foto: Shutterstock
Engelsk bulldog har samme avlsproblematikk som mops. Den korte snuta gir trange luftveier og pustebesvær. Foto: Shutterstock

Hunderaser som Mops, Cavalier king charles spaniel og Bulldo er blant de mest utsatte for ekstremavl.

Samtlige har stor risiko for å oppleve alvorlige helseplager av forskjellige typer. Mops og bulldog har så korte snuter at det går på bekostning av størrelsen på luftrøret. Det betyr at de kan oppleve enormt pustebesvær.

Alle de nevnte rasene har også fått avlet frem altfor store øyne i forhold til størrelsen på hodet, og i verste fall kan øynene «poppe» ut.

Les også : Hunden min angrep, hvem tar veterinær-regningen?

Baby-lignende fjes

Mattilsynet synes trenden er bekymringsverdig.

– Hvorfor kjøper folk disse rasene når det er allmenn kjent at de har alvorlige helseplager?

– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme, mener Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme, mener Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme. Alle de rasene du nevner har til felles at de har store øyne og runde hoder, og det er noe som ligner litt på en baby. Rasene ser snille og tiltalende ut. Engelsk bulldog er kanskje litt annerledes, men er kanskje en slags macho variant av «barnehund», sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet.

Knævelsrud tror også rasenes størrelse gjør dem aktuelle for mange som ønsker hund i leilighet og byer. I tillegg blir rasene ofte omtalt som hunder som ikke trenger mye mosjon.

– Det burde ikke sies at de trenger lite mosjon, men at de orker lite mosjon, understreker Knævelsrud, og viser til at pustebesværet deres gjør dem mye raskere slitne enn normalt avlede hunder.

Les også : Svensk hund ble anmeldt - trodde det var en løve

– Hundeavl ikke lenger bare en hobby

Tematikken om uforsvarlig hundeavling ble på nytt aktuell da Une Bastholm (MDG) benyttet spørretimen i Stortinget denne uken til å rette kritikk mot landbruksministeren for mangel på regulering av oppdrett.

– Hundeavl er ikke lenger bare en hobby i Norge. Det har blitt butikk, og for nye hundeeiere er det fullstendig umulig å vite hvem som er seriøs. Det er helt ubegripelig, synes jeg, at regjeringen tillater at man kan tjene tusenvis av kroner på å avle fram valper for salg uten at det er regulert eller stilt krav til kunnskap, uttalte Bastholm i Stortingssalen.

Landbruksminister Bård Hoksrud (FrP) svarte ved å poengtere at det allerede finnes mye tilgjengelig informasjon for hundekjøpere på internett, hos blant annet Mattilsynet og Norsk Kennel Klubb.
Video: Se innslaget fra spørretimen på Stortinget onsdag:


Les også : Vil se nærmere på norske «valpefabrikker»

«Valpefabrikker»

NKK: Valg av oppdretter

På sine nettsider lister Norsk Kennel Klub opp noen kriterier for valg av hundeoppdretter:

 • En seriøs oppdretter vil stille mange spørsmål.
 • Unngå oppdrettere som:
  ikke stiller spørsmål
  ikke stiller krav til valpens oppvekstvilkår
  ikke kan gi deg råd
  ikke tillater deg å besøke dem i hjemmet
  vil at valpen skal overleveres på et tilfeldig sted¨
  Ikke kan vise deg foreldrene til valpene.
 • De aller fleste raseklubber har en valpeformidler og liste over godkjente oppdrettere.

Kilde: NKK

Uforsvarlig avl trenger ikke kun innebære uetisk oppdrett av utsatte hunderaser. Blant verstingene innenfor uforsvarlig avl, finner vi såkalte «valpefabrikker» - useriøse oppdrettere som avler et stort antall hunder uten å ta hensyn til dyrevelferd eller dyrenes helsetilstand. Dette kan forekomme blant alle raser, men de populære rasene er ofte mest utsatt for masseproduksjon.

– «Valpefabrikker» kan også virke profesjonelle, men hundeeieren må ha kunnskap til å vurdere om hvorvidt dyrene har det bra. Dersom myndighetene innfører reguleringer på dette området, blir det enklere for hundeeieren å oppdage bekymringsverdige forhold, mener Moseng i Den norske veterinærforeningen.

Hun mener at det bør opprettes et register av oppdrettere, ikke minst for å forhindre veksten av slike «valpefabrikker». Man vet ikke hvor mange det finnes i Norge i dag, eller om det er i stadig øking.

Les også : Den norske veterinærforening advarer mot å gi bein til hunder

– Snakk med veterinær i forkant

Torill Mosengs beste tips til fremtidige hundekjøpere, er å rådføre seg med en veterinær i forkant. Foto: Den norske veterinærforening
Torill Mosengs beste tips til fremtidige hundekjøpere, er å rådføre seg med en veterinær i forkant. Foto: Den norske veterinærforening

Mosengs beste tips til vordende hundeeiere er å snakke med en veterinær om hunderasen i forkant av et kjøp. Hun påpeker at oppdretter har en dobbel rolle, ettersom vedkommende også er en selger i situasjonen.

– Det er masse vitenskap rundt hva slags problemer man kan tenke seg at forskjellige typer raser får. Derfor oppfordrer vi til å snakke med veterinærer i forkant. Veterinæren kan gi deg en nøytral, kompetent mening om helseproblematikk og dyrevelferdsmessige utfordringer knyttet til den aktuelle rasen, forteller Moseng.

Ifølge Knævelsrud er det visse indikatorer som kan gi vordende hundeeiere en god pekepinn for hvorvidt en oppdretter er seriøs eller ikke.

– Det er useriøst å ikke få komme inn og se hvordan avlshundene har når du er hundekjøper. Da har oppdretteren noe å skjule.

I tillegg bør man etterse at man som hundekjøper får tilstrekkelig informasjon om hunderasen og at man ved kjøp får salgskontrakt, veterinærattest og stamtavle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island13:10 Newcastle banket West Ham i Kina12:57 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:46 «Hvaldimir» har forlatt Hammerfest10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Boeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59 Fransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død
Siste nytt
13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island13:10SportNewcastle banket West Ham i Kina12:57NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:46Norge«Hvaldimir» har forlatt Hammerfest10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerBoeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59VerdenFransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeForlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død
Populært