Ønsker statlig regulering: – Ser økende tendens til ekstremavl i Norge

Hunderasen mops er blant de som har fått avlet frem alvorlige helseplager.
Hunderasen mops er blant de som har fått avlet frem alvorlige helseplager. Foto: Shutterstock

Ekstremavl kan gi alvorlige helseplager for de mest utsatte hunderasene, som alvorlig pustebesvær, ifølge veterinær. MDG etterspør statlig regulering av hundeavl.

Enkelte hunderaser er utsatt for uforsvarlig oppdrett som gir alvorlige og livsvarige helseskader. Likevel er det ingen statlig regulering av hundeavl, som kan være en medvirkende årsak til problemene.

Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, er bekymret.

– Vi ser dessverre en svært sterkt økende tendens til det vi kaller for ekstremavl i Norge. Hunder avles kun frem for hvordan de ser ut, og det tas ikke hensyn til funksjon eller hvordan de har det. I Tyskland kalles det torturavl, sier hun til ABC Nyheter.

Les også : Advarer mot «valpefabrikker» i Norge: – Skyldes egoisme og grådighet

Helseplager fra en tidlig alder

– For noen av de mest utsatte rasene forventer vi en eller flere operasjoner i løpet av første året. Da er det viktig at valpekjøper forstår de økonomiske konsekvensene og risikoen som knyttes til dette, sier Moseng.

Hun legger også til at flere forsikringsselskaper ikke lenger dekker visse sykdommer til utsatte raser. Grunnen er at problemene er avlet frem av oss mennesker.

Engelsk bulldog har samme avlsproblematikk som mops. Den korte snuta gir trange luftveier og pustebesvær. Foto: Shutterstock
Engelsk bulldog har samme avlsproblematikk som mops. Den korte snuta gir trange luftveier og pustebesvær. Foto: Shutterstock

Hunderaser som Mops, Cavalier king charles spaniel og Bulldo er blant de mest utsatte for ekstremavl.

Samtlige har stor risiko for å oppleve alvorlige helseplager av forskjellige typer. Mops og bulldog har så korte snuter at det går på bekostning av størrelsen på luftrøret. Det betyr at de kan oppleve enormt pustebesvær.

Alle de nevnte rasene har også fått avlet frem altfor store øyne i forhold til størrelsen på hodet, og i verste fall kan øynene «poppe» ut.

Les også : Hunden min angrep, hvem tar veterinær-regningen?

Baby-lignende fjes

Mattilsynet synes trenden er bekymringsverdig.

– Hvorfor kjøper folk disse rasene når det er allmenn kjent at de har alvorlige helseplager?

– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme, mener Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme, mener Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

– Folk er i alle sammenhenger ute etter det ekstreme. Alle de rasene du nevner har til felles at de har store øyne og runde hoder, og det er noe som ligner litt på en baby. Rasene ser snille og tiltalende ut. Engelsk bulldog er kanskje litt annerledes, men er kanskje en slags macho variant av «barnehund», sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef i Mattilsynet.

Knævelsrud tror også rasenes størrelse gjør dem aktuelle for mange som ønsker hund i leilighet og byer. I tillegg blir rasene ofte omtalt som hunder som ikke trenger mye mosjon.

– Det burde ikke sies at de trenger lite mosjon, men at de orker lite mosjon, understreker Knævelsrud, og viser til at pustebesværet deres gjør dem mye raskere slitne enn normalt avlede hunder.

Les også : Svensk hund ble anmeldt - trodde det var en løve

– Hundeavl ikke lenger bare en hobby

Tematikken om uforsvarlig hundeavling ble på nytt aktuell da Une Bastholm (MDG) benyttet spørretimen i Stortinget denne uken til å rette kritikk mot landbruksministeren for mangel på regulering av oppdrett.

– Hundeavl er ikke lenger bare en hobby i Norge. Det har blitt butikk, og for nye hundeeiere er det fullstendig umulig å vite hvem som er seriøs. Det er helt ubegripelig, synes jeg, at regjeringen tillater at man kan tjene tusenvis av kroner på å avle fram valper for salg uten at det er regulert eller stilt krav til kunnskap, uttalte Bastholm i Stortingssalen.

Landbruksminister Bård Hoksrud (FrP) svarte ved å poengtere at det allerede finnes mye tilgjengelig informasjon for hundekjøpere på internett, hos blant annet Mattilsynet og Norsk Kennel Klubb.
Video: Se innslaget fra spørretimen på Stortinget onsdag:


Les også : Vil se nærmere på norske «valpefabrikker»

«Valpefabrikker»

NKK: Valg av oppdretter

På sine nettsider lister Norsk Kennel Klub opp noen kriterier for valg av hundeoppdretter:

 • En seriøs oppdretter vil stille mange spørsmål.
 • Unngå oppdrettere som:
  ikke stiller spørsmål
  ikke stiller krav til valpens oppvekstvilkår
  ikke kan gi deg råd
  ikke tillater deg å besøke dem i hjemmet
  vil at valpen skal overleveres på et tilfeldig sted¨
  Ikke kan vise deg foreldrene til valpene.
 • De aller fleste raseklubber har en valpeformidler og liste over godkjente oppdrettere.

Kilde: NKK

Uforsvarlig avl trenger ikke kun innebære uetisk oppdrett av utsatte hunderaser. Blant verstingene innenfor uforsvarlig avl, finner vi såkalte «valpefabrikker» - useriøse oppdrettere som avler et stort antall hunder uten å ta hensyn til dyrevelferd eller dyrenes helsetilstand. Dette kan forekomme blant alle raser, men de populære rasene er ofte mest utsatt for masseproduksjon.

– «Valpefabrikker» kan også virke profesjonelle, men hundeeieren må ha kunnskap til å vurdere om hvorvidt dyrene har det bra. Dersom myndighetene innfører reguleringer på dette området, blir det enklere for hundeeieren å oppdage bekymringsverdige forhold, mener Moseng i Den norske veterinærforeningen.

Hun mener at det bør opprettes et register av oppdrettere, ikke minst for å forhindre veksten av slike «valpefabrikker». Man vet ikke hvor mange det finnes i Norge i dag, eller om det er i stadig øking.

Les også : Den norske veterinærforening advarer mot å gi bein til hunder

– Snakk med veterinær i forkant

Torill Mosengs beste tips til fremtidige hundekjøpere, er å rådføre seg med en veterinær i forkant. Foto: Den norske veterinærforening
Torill Mosengs beste tips til fremtidige hundekjøpere, er å rådføre seg med en veterinær i forkant. Foto: Den norske veterinærforening

Mosengs beste tips til vordende hundeeiere er å snakke med en veterinær om hunderasen i forkant av et kjøp. Hun påpeker at oppdretter har en dobbel rolle, ettersom vedkommende også er en selger i situasjonen.

– Det er masse vitenskap rundt hva slags problemer man kan tenke seg at forskjellige typer raser får. Derfor oppfordrer vi til å snakke med veterinærer i forkant. Veterinæren kan gi deg en nøytral, kompetent mening om helseproblematikk og dyrevelferdsmessige utfordringer knyttet til den aktuelle rasen, forteller Moseng.

Ifølge Knævelsrud er det visse indikatorer som kan gi vordende hundeeiere en god pekepinn for hvorvidt en oppdretter er seriøs eller ikke.

– Det er useriøst å ikke få komme inn og se hvordan avlshundene har når du er hundekjøper. Da har oppdretteren noe å skjule.

I tillegg bør man etterse at man som hundekjøper får tilstrekkelig informasjon om hunderasen og at man ved kjøp får salgskontrakt, veterinærattest og stamtavle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene05:06 Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket
Siste nytt
05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene05:06VerdenMedier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket
Populært