Meny

Kan vi slutte å si at jenter «mister jomfruhinnen»?

I enkelte kulturer er det forventet at kvinner skal være jomfru fram til de gifter seg. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock
Stemmer: Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Er det virkelig noe som er så verdifullt at man må ta vare på det, og ikke miste det?

Fra jeg var liten av, har jeg vokst opp med beskjed om at jomfruhinnen er noe man må ta vare på. En jente skal være jomfru til man gifter seg, ellers bringer man skam over sin familie. Selvsagt er dette mye knyttet til religion, noe jeg respekterer, men mye er også knyttet til en ukultur som jeg finner fryktelig mot jenter og kvinner.

Den siste tiden har jeg gjennom frivillig arbeid snakket med flere jenter som er bekymret. De har nemlig mistet sin jomfruhinne og er utrolig redde for at familien skal finne det ut.

Mistet jomfruhinnen.

Legg merke til ordet mistet. Hva er det vi mennesker pleier å si at vi mister?

Du mister noe som er verdifullt. Du mister viktige ting.

Uviktige ting har du rotet bort eller kastet, men når du beskriver noe som mistet, så er det ting du bryr deg om og som du burde ha passet på. Hvorfor sier vi da at jenter mister sin jomfruhinne? Er det virkelig noe som er så verdifullt at man må ta vare på det, og ikke miste det?

Jeg stusser over hvorfor det er denne jomfruhinnen som i mange kulturer karakteriserer om en jente er ren eller ikke, for det er utrolig mange ting som strider med kultur og religion som jenter kan gjøre, uten at det berører jomfruhinnen, og likevel er det kun jomfruhinnen det fokuseres på.

Noen bloddråper på en klut

I mange kulturer praktiseres fortsatt en avskyelig tendens hvor en hvit klut skal ligge på senga under bryllupsnatta. Blødningen som kommer fra kvinnen under hennes første samleie tørkes da med denne kluten, og leveres til mannens familie som bevis på at hun var jomfru inntil akkurat denne natten. Flere jenter fra blant annet Irak og Egypt har snakket med meg om denne ukulturen, og mange arabiske dokumentarer ligger ute på f.eks Youtube som omhandler nettopp dette. Ikke nok med det, mange jenter blir fortsatt til den dag i dag tvunget til jomfrusjekk hos leger for å bevise sin uskyld, før de giftes bort. Tallene på de som blir presset til slike undersøkelser er dessverre ikke dokumentert noen steder, og det er all grunn til å tro at det er store mørketall.

Hvor krenkende er ikke dette?

Hele kvinnen, hennes personlighet, karriere, intelligens, utseende, meninger og eksistens reduseres til noen bloddråper på en klut. Dette avgjør om hun er verdifull eller ikke.
Mange av jentene som har snakket med meg om dette er ikke lei seg for denne ukulturen, tvert i mot ser de på det som et selvfølge. Dette forundrer meg veldig, for hvorfor skal jenter fortsatt tenke at de er pliktige til å bevise noe slikt?

Les kommentaren: Klarer norsk bistand å takle morgendagens utfordringer?

Du har ikke mistet noe!

Om man velger å være jomfru eller ikke før et ekteskap er et personlig valg som kvinnen alene må ta, hun skal ikke måtte bevise noe for noen. Hun skal aksepteres for den hun er og for valgene hun har tatt.

Men hvordan skal vi forklare dette til jenter og kvinner som er vokst opp med denne tankegangen og som tror at dette er normalt? For når man snakker om slike tematikker, tror mange at jeg oppfordrer kvinner til å ha samleie før ekteskapet, mens jeg egentlig bare oppfordrer jenter til å ikke ta jomfrutester eller legge frem en klut som bevis på sin uskyld! Du er mye mer verdt enn det!

Og tilbake til begrepet «å miste jomfruhinnen»... Kan vi ikke slutte å bruke det begrepet? Du har ikke mistet noe!

Les også:

Når manndommen sitter i pungen Himmelen er et bedre sted for Sesam Rufus fremover Å jakte action og penger i brutale Kongo kan umulig beskrives som en heltehistorie
Stemmer
Helse og livsstil
Populært