Meny

Ny studie: Bare halvparten av de som trodde de hadde matallergi var virkelig rammet

Langt færre enn de som oppgir at de har matallergi, er faktisk rammet, ifølge amerikansk studie.
Langt færre enn de som oppgir at de har matallergi, er faktisk rammet, ifølge amerikansk studie. Foto: NTB scanpix / Shutterstock

Bare halvparten av amerikanerne som trodde de hadde en matallergi, fikk det bekreftet hos legen. Mange oppga symptomer som ikke en gang stemmer med matallergi, viser ny studie.

Ekte matallergi kan utløse allergisk sjokk som er en livstruende reaksjon.

Det er forsket mye på matallergier blant barn, men blant voksne er problemet hittil lite kartlagt. Nå har forskere i USA gjort en omfattende studie av utbredelsen i den voksne befolkningen.

To av ti voksne i USA tror de har en matallergi. Dette er nesten dobbelt så mange som faktisk har fått en bekreftet diagnose, viser studien som nylig ble publisert i tidsskriftet JAMA Network Open.

I studien, som er basert på spørreundersøkelser blant over 40 000 innbyggere, oppga 10,8 prosent å ha en bekreftet matallergi. Blant dem som trodde de var allergiske, rapporterte mange om symptomer som ikke stemmer med ekte matallergi.

Les også: – Jeg har snakket med allergikere som ikke tør å gå ute

Stemmer med norske funn

Dette er en godt kjent problemstilling fra de fleste vestlige land, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet.

– En europeisk studie viser at 5,9 prosent mener de selv har matallergi, mens kun 2,6 prosent kan bekreftes ved enten overbevisende sykehistorie eller ved positiv kostprovokasjon, opplyser Landaas til forskning.no. Altså under halvparten.

Ved en kostprovokasjon så gis pasienten ulike typer mat under kontrollerte forhold slik at leger kan se om det virkelig kommer en allergisk reaksjon.

Og i Nord-Europa er spriket enda større, her mener hele 14,9 prosent at de har en matallergi, mens fasit er 2,6 prosent, ifølge The European Academy of Allergy and Clinical Immunology.

Les også:

Christine Henriksen , ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, kjenner ikke til noen lignende matallergi-studier av voksne i Norge. Men resultatene stemmer med norske studier på barn, bekrefter hun.

– Det er veldig bra at forskerne har utført en såpass stor undersøkelse blant voksne. Resultatene er interessante, men ikke så veldig overraskende. At langt flere tror de er allergiske enn antallet som har fått det bekreftet fra legen, stemmer godt overens med det vi vet fra før, sier hun til forskning.no.

Les også: Pollenallergi forårsaker ikke bare plager for nese og øyne

Barn kan vokse av seg matallergi

Årsaken til spriket mellom antakelser og virkelig matallergi kan være mange. For barn er det åpenbart at de kan ha vokst av seg allergien i mellomtiden, sier Henriksen.

En svensk studie blant skolebarn fra 2015, viste at syv av åtte barn enten hadde vokst av seg sin allergi eller hadde aldri noen allergi fra starten. Studien ble gjort blant 2600 skolebarn i alderen 11-12 år. Ifølge foreldrene var fem prosent av barna allergiske mot melk, egg, torsk eller hvete, mens bare 0,6 prosent av barna faktisk var det.

Testen var en dobbeltblindet og placebokontrollert matprovokasjon. Resultatet tyder på at mange flere enn nødvendig utelukker ulike matvarer fra kosten, konkluderer forskerne i denne saken fra Karolinska Institutet.

Øker risiko for feilernæring

– Men det er også mulig at personene som selv mener de har matallergi, har en type reaksjon som er vanskelig å påvise med objektive tester, og som kun kan diagnostiseres ved hjelp av eliminasjons- og provokasjonsforsøk, påpeker Henriksen.

Hun mener den totale forekomsten av matallergier sannsynligvis var enda lavere i virkeligheten, siden studien bare baserte seg på spørreundersøkelser, og det ble ikke gjort noen matvareprovokasjoner.

– Det vil si at man testet ikke hva som hadde skjedd hvis man ga matvaren til deltagerne i praksis, sier Henriksen.

Uansett er det viktig at det forskes på dette temaet, fordi det angår mange mennesker, mener hun.

– Kostrestriksjoner kan få konsekvenser både for det sosiale liv og for inntak av næringsstoffer, påpeker ernæringsfysiologen.

Viktig med diagnose før man kutter ut mat

Den nye, amerikanske studien var ledet av Ruchi Gupta ved Northwestern University og Ann & Robert H. Lurie Children´s Hospital i Chicago. Resultatene er basert på en landsomfattende, representativ spørreundersøkelse.

– Det er viktig å gå til en lege for å få en hensiktsmessig test og diagnose, før man unngår visse matvarer helt fra kostholdet., sier hovedforfatteren Ruchi Gupta. Han er professor i barnesykdommer ved Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Allergisk sjokk og adrenalin

Blant dem med påvist matallergi, oppga 38 prosent at de hadde vært gjennom minst et tilfelle av akutt behandling i helsevesenet for matallergi i løpet av livet.

Forskerne avdekket også at bare 25 prosent av dem med matallergi rapporterte at de hadde en aktiv adrenalin-resept.

– Hvis matallergi blir bekreftet, er det også viktig å forstå at man må håndtere dette riktig. Det inkluderer å gjenkjenne symptomer på allergisk sjokk og hvordan og når man skal bruke adrenalin, sier Gupta i pressemeldingen.

Hvert år dør 200 personer i USA av allergisk sjokk grunnet mat.

– Likevel er risikoen for å dø av matrelatert allergisjokk statistisk mindre enn å treffes av lynet. Men for en person med matallergi kommer det aldri til å føles som en null-risiko, Jennifer Protudjer, som er tilknyttet Institutt for miljømedisin ved Karolinska Institutet, i pressemeldingen.

Skalldyr-allergi er vanligst

Allergi mot skalldyr var klart mest utbredt blant voksne amerikanere. Hele 7,2 millioner er rammet av dette, beregnet forskerne.

– Skalldyrallergi begynner vanligvis i voksen alder, og er påfallende vanlig gjennom livsløpet, sier Gupta. Han mener det trengs mer forskning på hvorfor dette er så utbredt.

– Vi vet at skalldyrallergi er den matallergien det tar lengst tid for barn å «vokse av seg», men i denne studien ser det faktisk ut som forekomsten av skalldyrallergi øker i voksen alder, så det er et interessant, nytt funn, kommenterer Henriksen.

Nest vanligst var allergi mot melk og peanøtter. Henholdsvis var 4,7 millioner og 4,5 millioner amerikanere rammet av dette. Andre nøtteallergier var også vanlig, som allergi mot valnøtter, mandler, hasselnøtter, pistasjnøtter og cashewnøtter. Tre millioner var rammet av dette.

Allergi mot fisk, egg, eller hvete var mindre utbredt. Om lag to millioner var rammet av en av disse. Deretter kom soya og sesamfrø.

Mange utvikler matallergi som voksen

De amerikanske forskerne fant også ut at nesten halvparten av de som var matallergiske, hadde utviklet allergi for minst en av matvarene i voksen alder.

– Vi ble overrasket over at det var så vanlig å få matallergi i voksen alder, sier Gupta.

Han mener det trengs mer forskning for å forstå hvorfor dette oppstår og hvordan vi kanskje kan forebygge det.

Symptomene hos de som ikke hadde fått allergien sin bekreftet, kan tyde på at de egentlig har matvareintoleranse eller andre matrelaterte problemer, ifølge Gupta.

Saken er først publisert på Forskning.no

Referanse:

R.S. Gupta mfl: Prevalence and Severity of Food Allergies Among US Adults, JAMA Network Open, 4. Januar 2019

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Politiet i Hongkong avfyrer varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig eksplosiv gjenstand14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner
Siste nytt
16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenPolitiet i Hongkong avfyrer varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig eksplosiv gjenstand14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner
Populært