Er privatlivet over når livet tar slutt?

Fridtjof Nansen 1861-1930 fikk nakenbilder spredt etter sin død.
Fridtjof Nansen 1861-1930 fikk nakenbilder spredt etter sin død. Foto: Novosti / NTB scanpix

Fred over minnet. Hva betyr egentlig disse ordene? Betyr det at vi bare skal snakke pent om de som har gått bort? Eller er privatlivet over når livet tar slutt?

Stemmer: Kristin Nøkleby Holth
Sosiolog fra UiO og daglig leder i Sortie AS

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det finnes mange eksempler på personer som har blitt avkledd etter sin død, mest i overført, men også i mer bokstavelig forstand.

I 2011 publiserte Aftenposten private bilder av Fridtjof Nansen naken. Han var i slutten av 60-årene da han sendte bildene i flere kjærlighetsbrev til den tretti år yngre Brenda Ueland , som han hadde forelsket seg i. Barnebarnet til Ueland, Eric Utne, presenterte både bildene og kjærlighetsbrevene i boken « Nansens siste kjærlighet » i 2011. Ifølge TV2 var det Ueland selv som hadde bedt barnebarnet om å gjøre dette etter hennes død. I et innlegg i Huffington Post skiver Utne selv: «I thought long and hard for over five years about whether to publish these letters and photos». Til slutt konkluderte han altså med at det var riktig å gi offentligheten innsyn også i disse sidene ved polarheltens liv og personlighet.

Det ble raskt debatt. Var ikke dette private bilder som ikke burde vises offentlig? Eller hadde bildene allmenn interesse og dermed var det riktig å publisere dem?

Folk over hele verden engasjerte seg i debatten. Aftenposten fikk refs både på telefonen og i sosiale medier. Morgenbladet omtalte Nansen som sårbar og latterlig under overskriften « Dust av kjærlighet ». Også internasjonalt fikk saken oppmerksomhet. Vice skrev at « Fridtjof Nansens penis får Norge til å gråte . Og søker du etter de tre ordene « Fridtjof Nansen naken » på Google, trenger heller ikke du å lure på hvordan Nansen tar seg ut kun iført Adams drakt.

Dette reiser altså det åpenbare spørsmålet: Er privatlivet over når livet tar slutt?

Per Fugelli mente det var viktig å rydde før sin død. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Per Fugelli mente det var viktig å rydde før sin død. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Debatten om Nansens nakenbilder illustrerer at det kan være helt forskjellige syn på dette. Og vi kan alle ha ulike meninger om akkurat dette tilfellet siden det er snakk om en så kjent person. Men problemstillingen kan bli relevant for oss personlig også. Enten vi tenker på hva som skjer etter vår egen bortgang, eller vi er de etterlatte. Hva bør vi gjøre med intime bilder eller private brev når noen går bort? Hva med andre hemmeligheter? Er det slik at vi fritt frem kan snakke om alt når en person er død? Er det greit at privatlivet dør sammen med personen?

Et leserinnlegg i Kragerø Blad tar for seg nettopp denne problematikken. Under overskriften « Vi lyser fred over hans/hennes minne» lister debattanten opp flere eksempler på kjente, avdøde personer som har fått sitt ettermæle endret ved at mer eller mindre hemmelige opplysninger om dem har nådd offentlighetens lys. Blant disse er Bing Crosby, Lennardt Hyland, Rolf Kirkvaag og Alf Prøysen. Debattanten stiller spørsmål ved om dette har noe å si for deres kunstneriske utførelse og mener vi ikke har noen interesse av å vite disse tingene. Hun oppsummerer: Det skal bety noe å si «Vi lyser fred over ditt minne».

Heldigvis kan vi til en viss grad forebygge uønsket dyneløfting etter vår død, selv om de fleste av oss verken kan eller vil leve et helt, ut fra alle perspektiver, prikkfritt liv blottet for enhver mulighet for kritikk. Men det vi kan gjøre, er å være litt nøye med hva vi etterlater oss. Eller som Per Fugelli ville sagt, vi kan «fjerne hemmelighetene». I sin siste bok «Per dør» gir han oss åtte huskeregler for livet. Da VG publiserte utdrag fra boken i forbindelse med hans bortgang i 2017, siterte de ham som følger: « Før døden må du rydde i livet. Blant annet fjerne hemmeligheter du har gjemt for dem du er glad i.» Jeg liker Pers innfallsvinkel. For ham er det av kjærlighet til de nærmeste at man gjør denne opprydningen.

Noen hemmeligheter er små og bare litt flaue. Mens andre kan være store og alvorlige. Uansett hemmelighetenes karakter, kan vi gjøre familien en tjeneste ved å la dem slippe å eksponeres for disse, og kanskje også stille spørsmål de aldri vil få svar på.

Noen hemmeligheter er små og bare litt flaue. Mens andre kan være store og alvorlige.

Tilbake til Nansen. Synes vi synd på ham som ble så avkledt etter sin død? Eller synes vi det er fint at også disse sidene ved polarhelten kommer frem i lyset? Kanskje er det en trøst for andre som har oppført seg idiotisk i forelskelsens rus? Eller skal vi være glade på hans vegne over at han omsider fikk vist frem sin staute kropp for allmennheten?

Nansen-ekspert Carl Emil Vogt uttalte til NRK at han mente Fridtjof Nansen ville likt tanken på at hele landet studerte nakenbilder av ham. TV2 fremmer i en artikkel om samme tema den motsatte oppfatningen og siterer historikeren Karin Berg. Hun mener at Fritjof Nansen selv neppe ville likt at brevene og bildene ble offentligjort. Hun mener det er «et etisk overtramp» og at «personlige brev er ikke ment for å offentligjøres».

Fjerning av bilder på nettet er en atskillig mer omstendelig prosess enn å rydde i de fysiske hemmelighetene.

Svaret på hva Nansen egentlig ville ment om dette, får vi av åpenbare grunner aldri.

De fleste av oss som er godt voksne, trenger ikke bekymre oss over at bilder av oss i kompromitterende situasjoner skal spres på nett og leve sitt eget liv der ute etter vår død. Det holder som regel å rydde litt i skuffen, skapet eller i boksen med de gamle kjærlighetsbrevene. Ifølge NRK har 40 prosent av unge tatt nakenbilder av seg selv, og tre av fire har delt slike bilder av seg selv. Dermed ser det ut til at de yngre generasjonene vil kunne få en betydelig større jobb enn sine foreldre og besteforeldre. Fjerning av bilder på nettet er en atskillig mer omstendelig prosess enn å rydde i de fysiske hemmelighetene.

Om du da ikke er som Nansen, skal vi tro Vogt, og gleder deg over å versere naken i mediene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt
Populært