Meny

Abortlovens historie:

Slik er vi gått fra halshogging til fri abort

Lørdag 17. november møtte tusenvis av mennesker foran Stortinget i Oslo i en demonstrasjon mot å endre dagens abortlov. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Lørdag 17. november møtte tusenvis av mennesker foran Stortinget i Oslo i en demonstrasjon mot å endre dagens abortlov. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Kampen om kvinners rett til selvbestemt abort startet i 1913. Vi ser fremdeles spor av den i 2018.

I 1687 ble kvinner som tok abort halshogd og hodene deres ble satt på stake. Det var ikke før på 1800-tallet at det skjedde en liberalisering. Da ble både dødsstraffen opphevet og abort ble tillatt dersom kvinners helse og liv var i fare. Ulovlige aborter ble regulert av straffeloven og ble straffet med inntil 3 år i fengsel.

Forrige helg var det demonstrasjoner mot å endre dagens abortlov i 33 byer i Norge. Mer enn 8000 personer møtte opp foran Stortinget i Oslo lørdag 17. november. Lignende demonstrasjoner fant sted i andre byer rundt om i landet.

Meldingen var klar: «Ikke rør abortloven!».

Kvinnekampen for lovlig abort

I 1913 startet kvinneforkjemper Katti Anker Møller kampen for lovlig abort i Norge. Hun skrev først en avisomtale om en kvinne som døde under en ulovlig abort, før hun to år senere holdt foredraget Moderskapets frigjørelse.

Katti Anker Møller (1868-1945) blir regnet som den som startet kampen for lovlig abort i Norge. Foto: Nasjonalbiblioteket / CC-BY 2.0
Katti Anker Møller (1868-1945) blir regnet som den som startet kampen for lovlig abort i Norge. Foto: Nasjonalbiblioteket / CC-BY 2.0

Hun mente at lovgivningen var et produkt av tidligere tider og at svangerskapsavbrytelse burde være en privatsak. Så lenge abort var ulovlig tvang dette kvinner til å søke usakkyndig hjelp eller greie seg på egenhånd, ofte med store konsekvenser. Hun argumentere også for at ulovlige aborter ble utført i et høyt antall til tross for straffebestemmelsene.

Forsker på abortlovens historie, Kari Tove Elvbakken, forteller at de fleste vestlige land hadde lover som både straffet de som tok aborter og de som utførte dem. Straffene har variert, men generelt ble de mildere over tid.

Fra 1920-tallet begynte arbeiderkvinner, radikalere og leger i Norge, Sverige og Danmark arbeidet for å liberalisere bestemmelsene som fantes i straffeloven. De ville at det skulle være lovlig å utføre abort i andre tilfeller enn hvor kvinnens liv var i fare.

– Det var stor strid om abortlovgivningen på 1930-tallet og mest strid om sosiale grunner, sier Elvbakken til forskning.no

Hun forteller videre at motstandere av å legalisere abort fryktet at kvinner ville bli mer lettsindige og bruke abort som prevensjon. I en Stortingsdebatt i 1939 ble hele nasjonens moral diskutert.

– På den tiden mente mange at prevensjon var en uting, om barn ble følgen av sex måtte det bæres frem. Arbeiderkvinnebevegelsen tok tidlig opp kampen for kvinners rett til fødselskontroll, med skille mellom reproduksjon og seksualitet, forteller Elvbakken.

Les også:

Måtte få samtykke fra mannen

I 1964 fikk Norge en lov om svangerskapsavbrudd i visse tilfeller. Formålet var å innskrenke det høye antallet av ulovlige aborter. Abort ble da lovlig på medisinske, biologiske og humanitære indikasjoner. Hvis morens liv og helse var truet, ved fare for arvemessige lyter hos fosteret, eller om graviditeten skyldtes voldtekt eller incest.

De fleste vestlige land har hatt lover som både straffet de som tok aborter og de som utførte dem, ifølge professor Kari Tove Elvbakken. Foto: Universitetet i Bergen
De fleste vestlige land har hatt lover som både straffet de som tok aborter og de som utførte dem, ifølge professor Kari Tove Elvbakken. Foto: Universitetet i Bergen

Å inkludere sosiale indikasjoner ble avvist. Kvinnen måtte få en lege til å søke for seg, og var hun gift, måtte hun få samtykke fra mannen.

– Søknadene ble vurdert av en nemd som kunne innvilge abort. Nemndene ble raskt kritisert. De besto ofte av menn, og det viste seg at synet på abort var svært ulikt i forskjellige deler av landet. Det var blant annet vanskeligere å få tillatelse i distriktene enn i Oslo. Det var også lettere for kvinner i høyere sosiale lag å få innvilget en abortsøknad, sier Elvbakken.

Les også:

Aldri mer strikkepinner

Fra 1969 hadde Arbeiderpartiet selvbestemt abort på sitt program. På begynnelsen av 1970-tallet begynte den nye kvinnebevegelsen kampen for selvbestemt abort. Samtidig ble det etablert en folkeaksjon mot en liberalisering av abortloven. Abortmotstanderne klarte å få inn over 600.000 underskrifter .

– Dette var den største underskriftsaksjonen etter krigen, sier Elvbakken.

Det kom likevel en ny abortlov i 1975. Den utvidet adgangen til abort.

8. mars 1978 marsjerer tusenvis av kvinner og menn over hele landet under paroler som «Aldri mere strikkepinner». Strikkepinnene var et symbol på ulovlige aborter. Parolene vekker sterke motreaksjoner.

Det var ikke flertall i Stortinget for et lovforslag om fri abort før i 1977, og i 1978 ble forslaget vedtatt med knappest mulig flertall, forteller Elvbakken. Kvinner hadde da rett til å ta abort innen svangerskapets 12. uke.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Abort var ikke bare tema på kvinnedagen 8. mars. Slik så det ut da arbeiderkvinnene tok til gatene 1. mai 1978. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Abort var ikke bare tema på kvinnedagen 8. mars. Slik så det ut da arbeiderkvinnene tok til gatene 1. mai 1978. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

40 år etter selvbestemt abort

40 år senere er abortloven fortsatt et omdiskutert tema. I 2014 foreslo regjeringen Solberg at fastleger skulle ha reservasjonsrett til å henvise kvinner til abort. I 2018 brukte Kjell Ingolf Ropstad, nestelder i KrF, muligheten for å endre abortloven som argument for å gå inn i et samarbeid med dagens regjering.

– I historisk politisk sammenheng er det fellestrekk med situasjonen i 1981. Man kan se at gammel konflikt i Høyre kommer opp igjen, forklarer Elvbakken.

Hun forteller at mange i Høyre var for fri abort også på 1970-tallet. Høyre hadde stemt mot de mykere abortlovene i 1960 og i 1975. Men på Høyres landsmøte i 1980 fikk representantene stå fritt til å stemme hva de ville.

Etter dette har det vært flertall for fri abort i Stortinget. Høyres valg bidro også til at KrF ikke ble med i Willoch-regjeringen i 1981, sier Elvbakken.

Les også:

(Saken fortsetter under)

«Aldri mer strikkepinner» er en av de faste parolene når nordmenn tar til gaten for å forsvare abortloven. Bildet er fra en demonstrasjon i Oslo i 1986. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
«Aldri mer strikkepinner» er en av de faste parolene når nordmenn tar til gaten for å forsvare abortloven. Bildet er fra en demonstrasjon i Oslo i 1986. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix

Paragrafen KrF vil endre handlet opprinnelig om hvem som ikke burde få barn

I dag ønsker KrF å endre paragraf 2c i abortloven og gjøre det ulovlig med fosterreduksjon.

– Paragraf 2c rører ved en veldig gammel diskusjon. Den handlet opprinnelig om hvilke kvinner som ikke burde få barn, forklarer Elvbakken.

Fra 1930-tallet var det oppmerksomhet om at dårlige arveegenskaper ville bli ført videre til barnet, ifølge professoren.

– Dette gjaldt både hvis kvinnen var fysisk eller psykisk utviklingshemmet eller for eksempel var alkoholiker. Politikerne den gangen fryktet at foreldrene ikke ville kunne ta seg av barnet og det ville bli en utgift for samfunnet, sier hun.

I 2016 konkluderte lovavdelingen i Justisdepartementet med at retten til selvbestemt abort inntil uke 12 i svangerskapet også gjelder for kvinner som er gravid med tvillinger, og som ønsker å fjerne ett eller flere friske fostre.

– Antallet på hvor mange fosterreduksjoner som blir utført er veldig lav, men for dem som er veldig kritiske til abort kan det tenkes at alle små endringer som kan gi færre aborter vil være et fremskritt, legger Elvbakken til.

Aborttallene i Norge har i de siste årene vært historisk lave og fremdeles fallende. Nedgangen er høyest blant kvinner under 25 år.

Les også:

Støre vil fortsette å presse Solberg om abort

Vi trenger ikke endre kvinners holdninger til abort

Folk er splittet i synet på tvillingabort

Fronter internasjonal abortkamp – taus om abortstriden hjemme

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:59 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 TV 2: Trine Skei Grande sier nei til bompengeskissen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn
Siste nytt
17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:59SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkTV 2: Trine Skei Grande sier nei til bompengeskissen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn
Populært