Barn av foreldre som har sonet i fengsel

– Jeg skal gå i mammas fotspor, ikke pappas

<p>Prosjektleder Anette Skjerven (t.v.) og tre av chattevertene som to ganger i uka skal serve den nasjonale samtaletjenesten for barn og unge, kommer fra Kirkens Bymisjons FRI-avdeling i Drammen, som tilbyr støtte til tidligere innsatte og deres familier. Karoline Rese (foran) har jobbet i fengsel.</p>
Prosjektleder Anette Skjerven (t.v.) og tre av chattevertene som to ganger i uka skal serve den nasjonale samtaletjenesten for barn og unge, kommer fra Kirkens Bymisjons FRI-avdeling i Drammen, som tilbyr støtte til tidligere innsatte og deres familier. Karoline Rese (foran) har jobbet i fengsel. Foto: Katrine Strøm / dagsavisen fremtiden

For mange barn av innsatte i Norge er hverdagen tung og full av hemmeligheter. En ny tjeneste med base i Drammen skal gi dem mer kontroll over alt de lurer på og føler seg alene om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg mistet den trygge barndommen min, forteller gutten på skjermen.

Da han var ti år, ble familien hans annerledes enn alle andres. «Pappa er på jobb», sa moren, men etter hvert skjønte han at når familien besøkte pappas «arbeidsplass» med vakter, nakne rom og ukjente lyder var det ikke akkurat slik. Likevel valgte han å leve i løgnen – ingen måtte vite at pappa hadde gjort noe han ikke burde gjort. Som 17-åring startet gutten å ruse seg, og sier nå at han savnet noen å prate med.

– Pappa var alltid min, selv om han satt i fengsel, avslutter gutten i kortfilmen Godt Sagt har regi på.

Historien hans er ikke unik, viser Kirkens Bymisjons arbeid med familier der en forelder sitter inne. Avdelingen FRI som ble etablert i 2016 har hittil i år hatt 44 barn med på 239 aktivitetsopplevelser, og gjennom følgetjeneste bistått ti familier. Torsdag utvidet de tilbudet, for å treffe flere barn uten voksne som mellomledd.

LES OGSÅ: - Man reparerer for mye etterpå, framfor å jobbe forebyggende

– Dette har jeg ventet på

To dager i uka kan barn fra hele Norge chatte med et godt forberedt team om alt de tenker på og lurer på.

I ni måneder har Anette Skjerven og hennes kolleger jobbet med å bygge opp Ifengsel.no-portalen, som er rammen for den nye chattetjenesten Kirkens Bymisjon skal drifte med midler fra BUFdir.

I dialog med Kripos, Datatilsynet, Kirkens SOS og danske Børnechatten har de møysommelig sikret seg innenfor personvernbestemmelser, sikkerhet og fagkunnskap, og rekruttert et solid lag av verter.

FAKTA: Barn med foreldre i fengsel

Hvert år er det mellom 6.000 og 9.000 barn som har en forelder i fengsel. Mange av dem opplever mye skam, tabu og hemmelighold, og de oppsøker ikke hjelp eller samtale direkte, men oftest via en voksen.FRIs familieaktivitet og følgetjeneste er mye brukt.

Hemmeligholdet og at man ikke prater med noen, kan medføre at tankene om fengsel og livet på innsiden avler masse fantasi som ikke stemmer med virkeligheten.

Ikke ulikt barn i krisesituasjoner kan barn med mor eller far i fengsel føle ensomhet, sorg, savn, sinne, skyldfølelse, bitterhet, og lettelse. Fysiske reaksjoner kan være spise- og søvnproblemer, svekket presta­sjonsevne, konsentrasjons- og aggresjonsvansker.

En stor andel av de som soner har selv hatt en forelder i fengsel.

Kilder: Kirkens Bymisjons FRI, FAFOs Levekårsundersøkelse

– Her vil jeg jobbe! Dette har jeg ventet på, var Karoline Reses reaksjon da hun så utlysningen. Hun har både jobbet i fengsel og i friomsorgen, og startet i Kirkens Bymisjon i sommer.

Les også : Åpnet chat for barn og unge med far eller mor i fengsel

Martine var åpen

– Det er utrolig viktig at disse familiene og barna bli sett og ivaretatt. Det vil også trygge innsatte, som føler de ikke får gjort noe med barnas situasjon fra der de befinner seg, sier Rese, som har sett familiefokus ofte komme i annen rekke i fengselsarbeid, bak problemer som rus.

Ifengsel.no inneholder også informasjon og intervjuer rettet mot et ungt publikum. Martine Jenseg-Wang (19) er en av dem som deler fra sin oppvekst, i en familie der far satt i fengsel det meste av tida.

– Jeg har vært med på flere prosjekter, som kortfilmer og foredrag for innsatte og folk som jobber i fengsel, og vil gjerne gjøre det lille jeg kan gjøre for å bedre situasjonen til mange barn der ute, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

Hun har ikke pleid å diskutere det med faren før hun har sagt ja til ting.

– Jeg føler ikke at han har rett til å hindre meg i å snakke om hvordan jeg har hatt det. Det er min greie, sier 19-åringen.

Innholdet på nettsiden er der for å heve barns kunnskap, og dempe bekymring og utrygghet, forklarer Anette Skjerven som har ledet arbeidet. I tllegg til intervjuene er det mange bilder, for å vise hvordan fengselssamfunnet er langt større enn innsatte og voktere. Ringerike og Hof fengsel har åpnet dørene og bydd på alt fra kloke kokker, til avmystifisering av celler og bomiljø.

Les også: Professor: Uetisk å tilby informasjon om avvik og så ikke abort

– Vil bli A4

Å forebygge såkalt sosial arv er også en grunn til at Kirkens Bymisjon satser tungt på arbeidet på dette feltet. En stor andel av de som soner, har selv hatt forelder i fengsel, viser levekårsundersøkelsen til FAFO.

Martine kjenner igjen kreftene som kan dytte i feil retning hvis de ikke får riktig motstand.

– Jeg har selv utagert mye fysisk som yngre, og gjort ting som lett kan utvikle seg til det verre. At jeg gikk til psykolog hjalp meg mye, for der kunne jeg utagere mer verbalt enn å gjøre ulovlige ting. Har man ikke mulighet til å få anerkjennelse for det som føles dumt, så siles kanskje følelsene ut på feil måte. Å kunne snakke med noen om hvordan jeg kunne vise følelser på en annen måte, har vært bra for meg, sier hun.

Les også: Utfordringene løses ikke med gammel medisin!

– Jeg skal gå i mammas fotspor

Psykologen har også vært opptatt av at man selv velger forbilder og hvilket blikk man ser foreldrene sine med.

– Å velge hva du vil arve, rett og slett. Jeg skal gå i mammas fotspor, ikke pappas. Samtidig ser jeg etter pappas positive sider, ikke først og fremst at han har sittet i fengsel.

– Hva vil du trekke fram som det du ser mest opp til med moren din?

– Mamma er en veldig selvstendig kvinne som har vært alenemor for meg og broren min fra vi ble født. Hun har nok vært sint på pappa, men ikke latt sine personlige følelser komme i veien for at vi skulle få et godt forhold til pappa. Og hun har vært åpen: det er ikke vårt problem. Hun har gitt mye omsorg, sier Martine.

– Hva med faren din da?

– Pappa er veldig hyggelig og karismatisk, selv om jeg ser ham sjelden. Få av dem som møter ham tror nok at han er en som har gjort noe man havner i fengsel for. Jeg vil også være en karismatisk person.

Les også: Kampen om kinogjengerne

– Hun har ikke villet at det skal være tabu

– I intervjuet på Ifengsel.no forteller du ærlig om følelser du har hatt, og at du tidlig valgte å snakke åpent om det på skolen. Har du vært redd for hva faren eller moren din ville si til at du deler så mye?

– Nei, ikke for mamma, hun har alltid støttet meg i det å være åpen, hun har ikke villet at det skal være tabu. For pappa var jeg litt mindre sikker. Jeg kjenner ham ikke så veldig godt, ganske enkelt fordi han har ikke vært så deltagende i min barndom. Da er det jo litt skummelt å snakke om ham og mene noe om ham foran andre. Men han leste om intervjuet og chaten, og sa til meg at han var stolt og fornøyd med at jeg bidro. Det overrasket meg, jeg syntes det var hyggelig at han følger med på livet mitt.

Neste år skal Martine starte på studier, hun vil bli bioingeniør.

– Og så vil jeg flytte inn i barndomshjemmet mitt og få et så A4-liv som mulig: NI til fem-jobb, mann og barn! Jeg vil ikke at mine barn skal gå gjennom det samme som meg, sier hun.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen Fremtiden)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:37 Brøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Støre om Corona: – Blir vår generasjons største oppgave05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47 Donald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Anbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenskene ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh
Siste nytt
10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:37NorgeBrøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35KulturOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30NorgeStøre om Corona: – Blir vår generasjons største oppgave05:30PolitikkBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00Helse og livsstilOver 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00PolitikkSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49PengerBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47VerdenDonald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02PengerMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54Helse og livsstilHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12Helse og livsstilAnbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Norge92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PengerFolk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54PolitikkBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58VerdenGareth løper maraton i sin egen hage16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenskene ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh
Populært