– Drag Syndrome utfordrer stereotyper
Drag Syndrome er Storbritannias første dragensemble bestående utelukkende av artister med Downs syndrom. Til helgen gjør de sin internasjonale scenedebut i Oslo.
– Jeg tror samfunnet er i ferd med å åpne seg for det som er «annerledes», men til syvende og sist avhenger det av hvilket land og hvilken kultur man er en del av, sier Daniel Vais til ABC Nyheter.
Vais er kunstnerisk leder i Culture Device, et innovativt kunstselskap med fokus på dans og performance for kunstnere med Downs syndrom.
– I noen land blir folk med Downs syndrom mishandlet og forsømt, mens de i andre land tas mer i mot med åpne armer og får mange av de samme mulighetene og rettighetene som andre mennesker, fortsetter han.
(Saken fortsetter under)
Drag med suksess
For ett år siden tok han med seg sin utviklingshemmede kollega Sarah Gordy til LimeWharf i London for å sjekke ut lokalitetene i forbindelse med en opptreden de var invitert til å gjøre.
– Der fikk vi se et fantastisk nummer med to dragdronninger, og jeg spurte Sarah om hun kunne tenke seg å eksperimentere med drag. Hun svarte at det ville hun gjerne og like etter kom jeg opp med navnet «Drag Syndrome».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen(Saken fortsetter under)
Vais samlet resten av kunstnertroppen og spurte om de også kunne tenke seg å prøve drag. Samtlige skjøt hånda bekreftende og entusiastisk i været.
– Helt uoppfrodret begynte de straks å gjøre research i hva drag går ut på, og den første opptredenen fant sted på Vogue Fabrics. Det ble en stor suksess, både for kunstnerne selv og for publikum. Så vi bestemte oss for å fortsette og siden har vi opptrådt på flere festivaler og klubber.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Vil vise at kvinner over 60 kan være både tullete og sexy
– Alle kan gjøre drag
Drag er en underholdningsform der aktørene fremfører kostyme-, dans- og musikknumre mens de kler seg og agerer som sitt motsatte kjønn. Drag er spesielt utbredt i og forbundet med LHBT-kulturen, men Daniel Vais er tydelig på at drag ikke handler om hvilken seksuell legning uttøveren har.
Artikkelen fortsetter under annonsen– De er alle individer. De fleste av artistene betegner seg som heterofile, mens noen er uttalt skeive. Poenget er at alle kan gjøre drag. Det handler ikke om å kle seg opp som sitt motsatte kjønn, drag er en kunstform som er bygget på performance.
(Saken fortsetter under)
Vais mener Drag Syndrome er med på å utfordre stereotyper, samtidig som det gir mennesker med Downs muligheten til å uttrykke seg på en helt ny måte.
– Å gjøre drag er en flott mulighet for kunstneren til å prøve noe nytt, noe friskt og være fryktløs.
Les også: Toppsjef skiftet kjønn: – Det fikk koste hva det ville
Mer selvtillit av drag
Blant artistene som inngår i Drag Syndrome-troppen, er Otto Baxter (31), en prisbelønt skuespiller med bred erfaring fra blant annet flere Shakespeare-oppsetninger. I Drag Syndrome kan han oppleves som den forrykende Horrora Shebang, og Baxter tror drag har forsterket både selvtilliten og selvbildet hans.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg liker svært godt å være i drag - jeg har definitivt fått mer selvsikkerhet og jeg er mye mer komfortabel med meg selv. Å være en dragartist er faktisk helt herlig, kjære , sier han i et intervju med ITV.
Artikkelen fortsetter under annonsen(Saken fortsetter under)
Ottos mor, Lucy Baxter, forteller til ITV om hvor stolt hun er av å se hvordan sønnen - sammen med sine tre brødre - kanaliserer sin kreativitet gjennom drag.
– Grunnen til at jeg har adoptert fire personer med Downs syndrom, var at jeg tidligere jobbet ved et gammelt viktoriansk sykehus. Der ble utviklingshemmede bare gjemt unna. Men jeg innså at de var svært talentfulle og veldig interessante mennesker. Så det å få se hvordan de utfolder seg slik de gjør nå, er akkurat hva jeg drømte om den gangen.
Internasjonal debut i Oslo
Drag Syndrome-artistene er blitt tatt imot med åpne armer av publikum, men det har også vært enkelte kritiske røster. Blant annet ber nettstedet Life Site lesere som ikke ønsker at skattepengene deres skal gå til støtte av prosjekter som Drag Syndrome, om å ta kontakt med Arts Council of England.
Artikkelen fortsetter under annonsenDaniel Vais tror noen mennesker føler seg ukomfortable med at noen ikler seg og fører seg som sitt motsatte kjønn på generell basis, mer enn at artistene selv er utviklingshemmede.
– Ettersom dette er første gang folk får se mennesker med Downs syndrom i dragshow-setting, gir vi folk muligheten til å fordøye inntrykkene, forteller Vais entusiastisk.
– Reaksjonene har til nå vært helt utrolige, og hvis du benytter muligheten til å se oss på scenen, så vil du oppleve at de er strålende artister. Det har ikke lenger noe som helst å gjøre med utviklingshemning - det handler om performance, dyktighet og artisteri.
Daniel Vais ønsker å introdusere et globalt publikum for Drag Syndrome, og en rekke klubber over hele verden har allerede vist interesse. Førstkommende helg gjør de sin internasjonale debut på Elsker i Oslo, i forbindelse med juleshowet «Xmas Tease!».
Artikkelen fortsetter under annonsen– Oslo er vår første internasjonale gig, og det gir oss samtidig en fantastisk mulighet til å kunne reise ut og møte andre, lokale mennesker med Downs syndrom. Vi vil gjerne innlede samarbeid med andre dragartister og håper å kunne nå ut til så mange publikummere som mulig. Vi vil sørge for at publikum summer av energi og glede etter showet.