Synger for de døde: – Jo eldre vi blir, jo flere mister vi

– Styrken og den naturlige stoltheten Rim Banna hadde er veldig inspirerende, sier Kari Bremnes om sin avdøde venn og kollega som er gjenstand for hyllesten under årets åpningskonsert på Oslo World. Foto: Mode Steinkjer
– Styrken og den naturlige stoltheten Rim Banna hadde er veldig inspirerende, sier Kari Bremnes om sin avdøde venn og kollega som er gjenstand for hyllesten under årets åpningskonsert på Oslo World. Foto: Mode Steinkjer

I løpet av to marsuker mistet Kari Bremnes både faren sin og venninnen Rim Banna. Sistnevnte hyller hun under Oslo Worlds åpningskonsert.

– Jo eldre vi blir, jo flere mister vi. Det er prisen vi betaler.

Kari Bremnes vil hylle det over femten år lange vennskapet med Rim Banna, den palestinske artisten og aktivisten som døde av kreft i hjembyen Nazareth i mars, med konserten «Tribute To Rim Banna». Rim Banna ble 51 år, men satte dype spor etter seg, også i Norge etter at Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted ga ut «Voggesanger fra ondskapens akse».

– George W. Bush brennemerket disse menneskene på en stygg måte, og det å utgi voggesanger fra disse landene var et fantastisk svar. Erik Hillestad hadde vært i Nazareth og tatt opp Rims «This Never Ending Night», som han så spilte for meg. Jeg ble enormt betatt av stemmen hennes fordi den var så mektig og sårbar, rett og slett en så sjelfull stemme, sier Bremnes, som oversatte sin del av sangen som de framførte sammen.

Rim sin stemme

Rim Banna og Kari Bremnes delte scene og voggesanger. Foto: NTB Scanpix
Rim Banna og Kari Bremnes delte scene og voggesanger. Foto: NTB Scanpix

Konserten for Rim Banna finner sted 30. oktober i Folketeatret i Oslo, med en rekke artister på scenen. Kari Bremnes var i så måte en selvskreven gjest. På fjorårets album «Det vi har» synger hun «Rim sin stemme», en sang som fikk fornyet kraft da Banna døde:

«Æ har en venn som søng

Ho hete Rim

Du glem ikkje den stemmen

Har du hørt den

Den høres ut som tusen år

Og som en grønn arabisk vår».

– Høsten 2003 dro jeg til Nazareth og møtte henne. Det ble et vennskap, og vi reiste rundt og hun fortalte meg sin historie. Jeg visste ikke hva jeg skulle synes om Midtøsten-konflikten da jeg møtte Rim. Man har en veldig forståelse for all den gruen jødene og israelerne gikk gjennom, men så kommer jeg ned og ser at palestinerne er så på undersida. Det er så mye avmakt og håpløshet. De har mista mulighetene til å gå på egen olivenmark, til å jobbe og det er reist en mur, sier Bremnes, som mener det hun var vitne til var en systematisk ydmykelse av palestinerne fra israelernes side.

– Jeg ble slått av hvor komplett kompromissløs Rim Banna var da hun reiste rundt med fare for eget liv og spilte i flyktningleirene. Det var en ulovlig okkupasjon hun slåss mot. Hun var enormt stolt og inntok ikke offerrollen en eneste gang. Verdigheten gjorde henne til et viktig symbol for palestinere og mange i Midtøsten. Ble hun spurt av soldater så nektet hun å svare på om hun var muslim eller kristen fordi hun visste at om hun sa hun var kristen så ble hun sett på som mer verdt, og den gleden ville hun ikke gi dem.

Les om Rim Bannas siste plate: Men stemmen lever

Politisk

Bremnes og Rim Banna fant hverandre på tvers av tradisjoner og kulturer. Banna var utdannet på konservatoriet i Moskva, og hun var kristen. Bremnes hadde en gammeltante i Kvæfjord som aldri hadde vært i Midtøsten, men som kunne mane fram den geografiske historien med troen som ledestjerne. Bremnes’ barneminner og Rim Bannas historier ble utgangspunktet for juleforestillingen de lagde sammen.

– Du har ikke blitt oppfattet som en direkte politisk artist til tross for en politisk nerve. Ble den forsterket av møtet med Rim?

– Rim jobbet fra et tydelig ståsted, min metode er annerledes blant annet fordi jeg bor i dette landet, men også fordi stigmatisering er en måte å låse dører på. Jeg har valgt å ikke være feig, og mye i mine tekster er dypt humanistisk. Gjennom å bruke det kan man nå folk, men idet man bestemmer seg for å fortelle folk tydelig hva du mener, stenger du mange ut. Det er et spørsmål om virkemidler, sier hun, og kommer inn på «Rim sin stemme», sangen som maner fram budskapet hennes for et nytt publikum.

Les Dagsavisens intervju med Rim Banna før Mela-konserten: - Kunst er våpen i motstandskamp:

– De rekker ikke å lukke igjen, og det synes jeg er et poeng. På konsertene forteller jeg om Rim, men også om de folka jeg traff i Jerusalem. Det er mye fint på israelsk side og mange som slåss for urettferdigheten der også, og på begge sider har de mistet barn. Jeg tror man skal være forsiktig med de begrepene man bruker veldig lett, som rasisme og slike ting, fordi de er med på å drive folk ned i skyttergravene og gjøre at frontene forsteines. Det er viktig å sukre pillen litt, mener hun.

– Jeg tenker at dette er en mulighet jeg har som jeg ikke ville hatt som politiker, en frihet til å snakke om sinnet og sanser som er en del av oss og avgjørende for hva vi bestemmer oss for å mene.

– Samtidig var «Det vi har» mørkere og mer politisk da det kom?

– Tidligere var jeg nok redd for å ikke underholde. De senere årene har jeg sett at folk har større behov for å bli snakket til med alvor. Det er alvor i alles liv, og alvorlige ting behøver ikke å ta vekk gleden eller bli trist og traurig. Det er en veldig sensitivitet i et publikum, sier Bremnes, som opplever at det er mye hjertelighet og vilje til godhet blant folk. Og hun er ydmyk over at ukjente folk tar kontakt med henne når de har noe livsomveltende de vil dele, om de har mistet noen nære.

Les også: Le Trio Joubran: Fra Palestina med Roger Waters

– Jeg ser ofte at folk greier å mobilisere et lys. Slik var Rim også. Hun var hos meg så sent som i januar, og hun satt i rullestol. Hun hadde vondt, men var kraftfull og hadde masse latter, hun ga virkelig aldri opp. «I am strong», sa hun. Hun så seg selv som et forbilde som skulle være sterk for andre, forteller Bremnes, som selv erfarer at sangene hennes får betydning for andre, som «Stjerneløse døgn» og «Denne veien», som en mor ville bruke strofer av på graven til sin døde sønn.

– Jeg skjønner at det egentlig ikke er mine sanger lenger, de tilhører andre. Det gjør at jeg føler en forpliktelse når jeg lager nye sanger.

Les anmeldelsen av Kari Bremnes' «Det vi har»: Bryter med det trygge

Til sin far

Nå er hun straks klar med en ny sang som kan komme til å få betydning utover seg selv, «Når du går», skrevet i kjølvannet av at Bremnes mistet faren sin.

– Den handler om undringen over hvor vi går, når vi går. Jeg mistet han 9. mars, rett før Rim døde. Jeg tror nok jeg på en merkelig måte begynte på den sangen et par år før han døde, da han fikk slag. Jeg tenker at er det noe vi har felles så er det døden, sier Bremnes.

En annen nær samarbeidspartner, svenske Richard Wolff fra duetten «Fantastisk allerede», døde for et år siden. Bremnes mener at det å miste noen ikke bør være et ikke-tema, slik det ofte er i et samfunn der døden blir mer og mer usynlig.

– Før da du fikk være med var du mye nærmere den fysiske overgangen enn man er i dag. Den overgangen var mye mer skremmende før jeg var med på den, enn etter. Det er sånne ting man må erfare, og på samme måte mer det med palestinerne og Midtøsten. Det var et tema jeg ikke hadde kunnet så mye om hvis jeg ikke hadde vært der og erfart ting, møtt mennesker og sett hvordan de lever. Det er ganske lurt å vite hva man snakker om, sier hun og forteller at styrken og den naturlige stoltheten Rim Banna hadde er veldig inspirerende.

Det å tørre å være tydelig og sterk syns jeg er kjempetøft. Det er ofte at damer underselger seg, men slik var ikke Rim. Hun var også lydhør og fin å dele scene med. Både hun og Richard Wolff var veldig generøse mennesker. Det de gjorde var ut av redelighet.

Les intervjuet med Ella Marie Hætta Isaksen: – Joiken er et trumfkort ingen andre har

Disse artistene er med og hyller Rim Banna på Oslo Worlds åpningskonsert tirsdag 30. oktober i Folketeatret:

Rim Banna. Foto: Luca Kleve-Ruud
Rim Banna. Foto: Luca Kleve-Ruud

Kari Bremnes

Bugge Wesseltoft, som blant annet produserte Rim Bannas «Revelation Of Ecstasy» og «Voice Of Resistance»

Solveig Slettahjell

Checkpoint 303

Ministry Of Dub-key

Tania Saleh

Maryam Saleh

Marthe Valle

Rune Arnesen

Gjermund Silset

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet
Siste nytt
08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet
Populært