Synger for de døde: – Jo eldre vi blir, jo flere mister vi

– Styrken og den naturlige stoltheten Rim Banna hadde er veldig inspirerende, sier Kari Bremnes om sin avdøde venn og kollega som er gjenstand for hyllesten under årets åpningskonsert på Oslo World. Foto: Mode Steinkjer
– Styrken og den naturlige stoltheten Rim Banna hadde er veldig inspirerende, sier Kari Bremnes om sin avdøde venn og kollega som er gjenstand for hyllesten under årets åpningskonsert på Oslo World. Foto: Mode Steinkjer

I løpet av to marsuker mistet Kari Bremnes både faren sin og venninnen Rim Banna. Sistnevnte hyller hun under Oslo Worlds åpningskonsert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jo eldre vi blir, jo flere mister vi. Det er prisen vi betaler.

Kari Bremnes vil hylle det over femten år lange vennskapet med Rim Banna, den palestinske artisten og aktivisten som døde av kreft i hjembyen Nazareth i mars, med konserten «Tribute To Rim Banna». Rim Banna ble 51 år, men satte dype spor etter seg, også i Norge etter at Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted ga ut «Voggesanger fra ondskapens akse».

– George W. Bush brennemerket disse menneskene på en stygg måte, og det å utgi voggesanger fra disse landene var et fantastisk svar. Erik Hillestad hadde vært i Nazareth og tatt opp Rims «This Never Ending Night», som han så spilte for meg. Jeg ble enormt betatt av stemmen hennes fordi den var så mektig og sårbar, rett og slett en så sjelfull stemme, sier Bremnes, som oversatte sin del av sangen som de framførte sammen.

Rim sin stemme

Rim Banna og Kari Bremnes delte scene og voggesanger. Foto: NTB Scanpix
Rim Banna og Kari Bremnes delte scene og voggesanger. Foto: NTB Scanpix

Konserten for Rim Banna finner sted 30. oktober i Folketeatret i Oslo, med en rekke artister på scenen. Kari Bremnes var i så måte en selvskreven gjest. På fjorårets album «Det vi har» synger hun «Rim sin stemme», en sang som fikk fornyet kraft da Banna døde:

«Æ har en venn som søng

Ho hete Rim

Du glem ikkje den stemmen

Har du hørt den

Den høres ut som tusen år

Og som en grønn arabisk vår».

– Høsten 2003 dro jeg til Nazareth og møtte henne. Det ble et vennskap, og vi reiste rundt og hun fortalte meg sin historie. Jeg visste ikke hva jeg skulle synes om Midtøsten-konflikten da jeg møtte Rim. Man har en veldig forståelse for all den gruen jødene og israelerne gikk gjennom, men så kommer jeg ned og ser at palestinerne er så på undersida. Det er så mye avmakt og håpløshet. De har mista mulighetene til å gå på egen olivenmark, til å jobbe og det er reist en mur, sier Bremnes, som mener det hun var vitne til var en systematisk ydmykelse av palestinerne fra israelernes side.

– Jeg ble slått av hvor komplett kompromissløs Rim Banna var da hun reiste rundt med fare for eget liv og spilte i flyktningleirene. Det var en ulovlig okkupasjon hun slåss mot. Hun var enormt stolt og inntok ikke offerrollen en eneste gang. Verdigheten gjorde henne til et viktig symbol for palestinere og mange i Midtøsten. Ble hun spurt av soldater så nektet hun å svare på om hun var muslim eller kristen fordi hun visste at om hun sa hun var kristen så ble hun sett på som mer verdt, og den gleden ville hun ikke gi dem.

Les om Rim Bannas siste plate: Men stemmen lever

Politisk

Bremnes og Rim Banna fant hverandre på tvers av tradisjoner og kulturer. Banna var utdannet på konservatoriet i Moskva, og hun var kristen. Bremnes hadde en gammeltante i Kvæfjord som aldri hadde vært i Midtøsten, men som kunne mane fram den geografiske historien med troen som ledestjerne. Bremnes’ barneminner og Rim Bannas historier ble utgangspunktet for juleforestillingen de lagde sammen.

– Du har ikke blitt oppfattet som en direkte politisk artist til tross for en politisk nerve. Ble den forsterket av møtet med Rim?

– Rim jobbet fra et tydelig ståsted, min metode er annerledes blant annet fordi jeg bor i dette landet, men også fordi stigmatisering er en måte å låse dører på. Jeg har valgt å ikke være feig, og mye i mine tekster er dypt humanistisk. Gjennom å bruke det kan man nå folk, men idet man bestemmer seg for å fortelle folk tydelig hva du mener, stenger du mange ut. Det er et spørsmål om virkemidler, sier hun, og kommer inn på «Rim sin stemme», sangen som maner fram budskapet hennes for et nytt publikum.

Les Dagsavisens intervju med Rim Banna før Mela-konserten: - Kunst er våpen i motstandskamp:

– De rekker ikke å lukke igjen, og det synes jeg er et poeng. På konsertene forteller jeg om Rim, men også om de folka jeg traff i Jerusalem. Det er mye fint på israelsk side og mange som slåss for urettferdigheten der også, og på begge sider har de mistet barn. Jeg tror man skal være forsiktig med de begrepene man bruker veldig lett, som rasisme og slike ting, fordi de er med på å drive folk ned i skyttergravene og gjøre at frontene forsteines. Det er viktig å sukre pillen litt, mener hun.

– Jeg tenker at dette er en mulighet jeg har som jeg ikke ville hatt som politiker, en frihet til å snakke om sinnet og sanser som er en del av oss og avgjørende for hva vi bestemmer oss for å mene.

– Samtidig var «Det vi har» mørkere og mer politisk da det kom?

– Tidligere var jeg nok redd for å ikke underholde. De senere årene har jeg sett at folk har større behov for å bli snakket til med alvor. Det er alvor i alles liv, og alvorlige ting behøver ikke å ta vekk gleden eller bli trist og traurig. Det er en veldig sensitivitet i et publikum, sier Bremnes, som opplever at det er mye hjertelighet og vilje til godhet blant folk. Og hun er ydmyk over at ukjente folk tar kontakt med henne når de har noe livsomveltende de vil dele, om de har mistet noen nære.

Les også: Le Trio Joubran: Fra Palestina med Roger Waters

– Jeg ser ofte at folk greier å mobilisere et lys. Slik var Rim også. Hun var hos meg så sent som i januar, og hun satt i rullestol. Hun hadde vondt, men var kraftfull og hadde masse latter, hun ga virkelig aldri opp. «I am strong», sa hun. Hun så seg selv som et forbilde som skulle være sterk for andre, forteller Bremnes, som selv erfarer at sangene hennes får betydning for andre, som «Stjerneløse døgn» og «Denne veien», som en mor ville bruke strofer av på graven til sin døde sønn.

– Jeg skjønner at det egentlig ikke er mine sanger lenger, de tilhører andre. Det gjør at jeg føler en forpliktelse når jeg lager nye sanger.

Les anmeldelsen av Kari Bremnes' «Det vi har»: Bryter med det trygge

Til sin far

Nå er hun straks klar med en ny sang som kan komme til å få betydning utover seg selv, «Når du går», skrevet i kjølvannet av at Bremnes mistet faren sin.

– Den handler om undringen over hvor vi går, når vi går. Jeg mistet han 9. mars, rett før Rim døde. Jeg tror nok jeg på en merkelig måte begynte på den sangen et par år før han døde, da han fikk slag. Jeg tenker at er det noe vi har felles så er det døden, sier Bremnes.

En annen nær samarbeidspartner, svenske Richard Wolff fra duetten «Fantastisk allerede», døde for et år siden. Bremnes mener at det å miste noen ikke bør være et ikke-tema, slik det ofte er i et samfunn der døden blir mer og mer usynlig.

– Før da du fikk være med var du mye nærmere den fysiske overgangen enn man er i dag. Den overgangen var mye mer skremmende før jeg var med på den, enn etter. Det er sånne ting man må erfare, og på samme måte mer det med palestinerne og Midtøsten. Det var et tema jeg ikke hadde kunnet så mye om hvis jeg ikke hadde vært der og erfart ting, møtt mennesker og sett hvordan de lever. Det er ganske lurt å vite hva man snakker om, sier hun og forteller at styrken og den naturlige stoltheten Rim Banna hadde er veldig inspirerende.

Det å tørre å være tydelig og sterk syns jeg er kjempetøft. Det er ofte at damer underselger seg, men slik var ikke Rim. Hun var også lydhør og fin å dele scene med. Både hun og Richard Wolff var veldig generøse mennesker. Det de gjorde var ut av redelighet.

Les intervjuet med Ella Marie Hætta Isaksen: – Joiken er et trumfkort ingen andre har

Disse artistene er med og hyller Rim Banna på Oslo Worlds åpningskonsert tirsdag 30. oktober i Folketeatret:

Rim Banna. Foto: Luca Kleve-Ruud
Rim Banna. Foto: Luca Kleve-Ruud

Kari Bremnes

Bugge Wesseltoft, som blant annet produserte Rim Bannas «Revelation Of Ecstasy» og «Voice Of Resistance»

Solveig Slettahjell

Checkpoint 303

Ministry Of Dub-key

Tania Saleh

Maryam Saleh

Marthe Valle

Rune Arnesen

Gjermund Silset

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Medier: Sondland retter anklager mot Trump15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse
Siste nytt
16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkMedier: Sondland retter anklager mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse
Populært