Her sier de «skinnbrokaslått» (og da bør du komme deg derfra)

HERLIGE DIALEKTER: Det kan skrives hundrevis av bøker om norske dialektord- og uttrykk. Og du skal ikke lete lenge for å finne ord som gir deg latterkrampe. Foto: NTB scanpix.
HERLIGE DIALEKTER: Det kan skrives hundrevis av bøker om norske dialektord- og uttrykk. Og du skal ikke lete lenge for å finne ord som gir deg latterkrampe. Foto: NTB scanpix.

Språket vårt er fullt av morsomme dialekter - og mye skjitpreik.

(Vi.no): Norge er et langstrakt land, som også gjenspeiles gjennom de utallige dialektene. De er mange og så forskjellige, at de for enkelte kan være nærmest umulig å forstå.

Til og med dialekter som ligger relativt nært hovedstaden, hvor de fleste snakker såkalt «riksmål», kan til tider virke som et helt annet språk.

La oss ta noen eksempler på ord og uttrykk fra Ådalsmålet - et østlandsk flatbygdmål påvirket av fjellbygdmål:

• «Ballut» = vanskelig.

• «Bøssin» = drøy/stor.

•«Føskin» = råtten.

• «Glure » = gjøre narr av.

• «Hufs» = Skrent.

• «Hukrete» = Fryse.

• «Judisere» = Diskutere.

– Skarre-R sprer seg

Norske dialektord

Det norske språket er fullt av herlige dialektord. Her er bare noen få eksempler:

«Studd»: mett, stappfull ( Arendalsk )

«Bækkalokk»: kommelokk ( Bergensk)

«Kæ»: hva ( Jærsk)

«Hæsj»: hals ( Ringeriksmål)

«Hér å dar»: her og der ( Saltendialekt)

«Mædda»: middag ( Hadelandsdialekt)

«Kim»: hvem ( Haugesundsdialekt)

«Vokko»: uke ( Namdalsdialekt)

«Fyrau»: kraftig ( Nordmørsdialekt)

«Baot»: båt ( Sognemål)

«Tâki»: taket ( Solungdialekt)

«Kossen»: hvordan ( Stavangerdialekt)

«Låke»: vondt ( Sunnmørsdialekt)

«Fua»: rumpa ( Sørlandskdialekt)

«Skoja»: skogen ( Trønderdialekt)

«Hønd»: hånd ( Valdresdialekt)

«Bilær»: biler ( Viværskdialekt)

«Murua»: mareritt ( Ådalsmål)

(Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon)

Tor Erik Jenstad, som forsker på dialekter ved NTNU, forteller at det er umulig å fastslå hvor mange dialekter som finnes i Norge.

– Dialekt er et tøyelig begrep. Det kan spenne fra grendedialekt og bydelsdialekt og helt opp til landsdelsdialekt, forteller Jenstad.

Alle dialektene i Norge stammer i prinsippet fra norrønt, og har utviklet seg kontinuerlig derfra.

Omfanget av dialekter i Norge har blitt større og større bare i løpet av de siste hundre årene, ifølge språkforskeren.

At Norge har så mange ulike dialekter, mener Jenstad skyldes både topografi og samfunnsorganisering.

Langs kysten spenner R-uttalen seg som kjent fra skarre-til rulle-R, men skarre-R er et ganske nytt fenomen i historisk sammenheng, som har kommet gjennom Bergen og Kristiansand - og som stadig sprer seg, ifølge Jensen.

Les også: - Elsker deg, ditt naut!

Ekte «skjitpreik»

Jensen har nylig gitt ut boken Fysekjerringer og glupstuter. Norges morsomste dialektuttrykk.

Som tittelen tilsier har han samlet en rekke dialektuttrykk fra hele landet. Og er det én ting Jensen har bemerket seg, er det at ordforrådet som brukes for kroppslige uttrykk og betydninger er særdeles rikt.

– Her finner vi ord for kroppsdeler, skavanker med kroppen, sykdommer og plager, men også hva vi gjør med kroppen, opplyser forskeren.

Det finnes et hav av fascinerende dialektuttrykk for å gjøre sitt fornødne:

SPRÅKFORSKER: Tor Erik Jenstad, forsker på dialekter ved NTNU. Foto: Privat.
SPRÅKFORSKER: Tor Erik Jenstad, forsker på dialekter ved NTNU. Foto: Privat.

«Bøgadretu», for eksempel, er Hallingdalsk for «diaré som står som en bue ut fra kroppen». I Rindal på Nordmøre kalles det «båggåskjettu».

Har du «døradillern» på Trøgstad i Østfold, vil det si at du har magesjuke.

Det finnes andre ord med lignende tanker bakom, som «fykomnov», «skundomnov» og det trønderske «døravippa».

I forkant av magesjau kan det hende at det kommer en «skinnbrokaslått», som de sier på Voss. Altså en høylytt fjert. Så finnes det mange andre saftige uttrykksmåter for slikt, som å «skyte med grautbørsa» eller «såbørsa».

«Skvalamøkk» er kanskje mer ufyselig enn morsomt, for dette er veldig blaut avføring. «Svaladrit» i samme betydning, har fått plass i Norsk Ordbok, og det samme gjelder «skvalaræpu» fra Sandsvær.

Les også: «Fille-Matias», «Ræva Lars», «Slimaalen» og «Papirhanen» hadde én ting felles

«Skitabjørk»

Skal du «skysse futen», vil det si å gjøre sitt fornødne, gjerne ute i marka. Uttrykket er registrert fra Suldal, Hemne og Orkdal.

I Orkdal ble det før i tiden gjerne brukt om å bære ut avføringen etter slike som var nødt til å gjøre fra seg inne. I Stjørna er «kjør futen» brukt både om å bære ut tissepotta og å trille ut gjødsel.

NORSKE DIALEKTORD: Tor Erik Jensen har samlet en hel del dialektord-og uttrykk i sin nye bok. Foto: Kagge forlag AS.
NORSKE DIALEKTORD: Tor Erik Jensen har samlet en hel del dialektord-og uttrykk i sin nye bok. Foto: Kagge forlag AS.

Møter du en trønder som forteller at han skal «sette ned en husmann», så er det greit å vite at det på ingen som helst måte betyr at han skal møte en fyr som leier en hustomt .

«Å sette ned en husmann» er kjent fra Trøndelag og Nordmøre, Vestlandet, i Setesdal og Fauske som å gjøre sitt fornødne ute i det fri. Vi snakker da om fast avføring.

Og skal man først «sette ned en husmann», kan en «skitabjørk» være kjekt å ty til. «Skitabjørk» vil si en krokete bjørk å sitte på for å «løyse buksa». Forfatter Ernst Jensen har presentert uttrykket i sin samling av ranværingsuttrykk. En gammel nabo av forfatteren hadde en metode i slike situasjoner: «Finn deg ei tynn, høvelig lang bjørk, skrev over den og gå framover. Når bjørka slår opp attom deg, er du rein i baken!».

Verste og vakreste dialekt

Dialekter er naturlig nok en stor del av vår identitet, og vi legger mye stolthet i dialekten vår. Kanskje det er nettopp derfor det er så mange meninger om dialekter. Det har versert en rekke uhøytidelige kåringer av Norges «verste» og «vakreste» dialekt.

For eksempel ble Valdresdialekten for noen år siden kåret til Norges vakreste dialekt av lytterne til NRKs program Reiseradioen, mens i Nettavisens uhøytidelige undersøkelse var det nordnorsk dialekt som ble kåret til Norges mest sexy dialekt.

Oslodialekten ble kåret til Norges styggeste dialekt av lytterne til NRKs program Hallo P3 i 2014.

Språkforsker Finn-Erik Vinje har tidligere uttalt til Dagbladet at han synes at Fredrikstad-dialekten er Norges verste dialekt.

Tor Erik Jenstad mener at vi ikke skal ta slike undersøkelser særlig seriøst:

– Slikt blir helt subjektivt. Det finnes mange undersøkelser som gir helt andre resultater.

Les også:

Barn skifter til østnorsk når de leker
Hva heter pålegg på engelsk?

Dette er Noregs verste dialekt

Denne saken ble først publisert i Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling
Siste nytt
14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling
Populært