Kunne jeg fått en sexy hamburger?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock

Nå er det snart klart for Halloween igjen, og gatene kommer til å kry av sexy katter, sexy rørleggere og sexy babyer!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Carina Elisabeth Carlsen
Kroppspositivist, blogger og spaltist

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg elsker Halloween. Jeg elsker hekser, og jeg elsker gamle skrekkfilmer med Bela Lugosi. Det jeg ikke elsker er hvordan denne ene dagen i året har blitt en sexistisk voksenfest der det handler om hvor lite du kan ha på deg, før det ikke er et kostyme lengre.

Dette er helt klart et dilemma, for som feminist og kroppsaktivist vil jeg med hele meg forsvare enhvers rett til å kle seg i akkurat det man vil, om det så er en tanntråd. Samtidig vil jeg oppfordre folk til å unngå kostymer som reduserer kvinner til sexobjekter.

Her må nok handelsstanden ta sin del av skylden. Det er en enorm forskjell på hvordan den samme kostymet ser ut, basert på kjønn, og det er jo sånn man tjener penger. Ta Hamburger, for eksempel, hvor manneburgeren er en burger, mens kvinneversjonen er en åletrang kjole som ser ut som den kommer til å skli opp for hvert tredje skritt (no pun intended). Det samme gjelder for sexy snømann, sexy katt, sexy pirat, sexy hai, sexy nonne - you name it. Selv Handmais Tale har fått sin egen sexyfiserte versjon, med korte skjørt, høye heler og dype utringninger.

Ikke bare har kostymet mistet sin mening, det ser også fryktelig kaldt ut.

Og ikke minst har vi denne evinnelige kjønningen av kostymer, hvor du i tillegg til å være sexy, aller helst skal opprettholde de tradisjonelle kjønnsrollene ved å kle deg ut som prinsesse eller sykepleier.

Unngå seksualisering av barn!

Og – «don’t get me wrong» - jeg synes også kropp kan være fint og gøy å se på, men problemet er valgene vi står ovenfor. Menn har fritt spillerom til å være både morsomme og skumle, og ikke minst ligner de på det de faktisk skal være. Selv om kvinner for så vidt også har muligheten til å bruke disse kostymene, er fortsatt salgsstrategien og forventningen at du skal være sexy. Og med tanke på at vi fra vi er små lærer at det å være attraktive er noe av det viktigste man som kvinne kan være, er det kanskje ikke så rart at vi kaster oss på bølgen.

Og om man er uenig i dette, så bør man i hvert fall åpne øynene opp for seksualiseringen av kostymer for barn.

Igjen har gutter det langt friere enn jenter, som i beste fall kan velge om de vil være rosa eller blå prinsesse. Og om de vil være noe annet, er det som regel iført tutu. Igjen lærer vi små jenter opp til at de skal være yndige og vakre. Det er ikke det at det er feil å ville være prinsesse, men igjen – du har ikke så mange valg. Og ved å opprettholde de trange kjønnsrollene er det kanskje spesielt vanskelig for barn å skulle bryte ut av de, dersom du eksempelvis er gutt og har lyst til å gå i kjole, jente som vil være Batman, eller ikke føler deg komfortabel i noen av boksene.

Noen bryter likevel med normen, som Ainsley Turner fra Nord-Carolina. Hun bestemte seg for å kle seg ut som en pølse, mens alle de andre jentene troppet opp i prinsessekostymer. Videoen av Ainsley, «hot dog-girl», har tatt nettet med storm. Sånne som henne er det bare å heie frem!

Ikke dra en Siv Jensen - dropp Pocahontas-kostymet

Når alt dette er sagt – husk også at det å kle seg sexy, eller «provoserende», ikke under noen omstendigheter er å be om noe som helst. Det er ikke umoralsk å kle seg på hverken den ene eller andre måten, og sier ingenting om vedkommende som person.

Det jeg derimot mener er umoralsk, og som ikke under noen omstendigheter er sexy, er å kle seg ut som en annen kultur. Med andre ord – unngå å ta en Siv Jensen, selv om du synes Pocahontas er aldri så flott. Å kle seg ut som en annen kultur er rasistisk, og ved å iføre deg noe ala «sexy indianer», er du med å opprettholde en pornopreget stereotypi som overseksualiserer andre kulturer. Bare fordi du ikke synes det er feil, betyr ikke at andre ikke kjenner på det. Du kan ta av deg kostymet når du kommer hjem, mens dette er mennesker som ikke kan ta det av, men som må leve med rasismen daglig.

Det er ikke søtt å være ignorant.

Ikke kle deg ut som en annen hudfarge enn det du selv har, og ikke tråkk på andres kultur ved å kalle det en «hyllest», når du egentlig bare synes kimonoer er skikkelig fine. Uansett hvilken grunn du måtte ha for å ikle deg en annen kultur, finn på noe annet.

Da er det faktisk bedre å gå som sexy hamburger.

Personvernpolicy