Meny

Kronprinsesse Mette-Marit har fått lungefibrose – vil jobbe så mye som mulig

Kronprinsesse Mette-Marit (45) har fått konstatert en uvanlig variant av lungefibrose, men varsler at hun ønsker å jobbe så mye hun er i stand til fremover.

– Selv om en slik diagnose i perioder vil legge begrensninger på livet mitt, er jeg glad for at sykdommen er oppdaget så tidlig. Mitt mål er fortsatt å arbeide og delta i offisielt program så mye som mulig, sier kronprinsessen.

Mette-Marit har over tid gjennomgått omfattende utredninger knyttet til sin helse, og det er påvist en uvanlig variant av fibrose i lungene, ifølge kronprinsessens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospitalet.

– Jeg har hatt perioder hvor jeg har vært dårlig over noe tid, så jeg vet jo litt om hva dette handler om. Jeg er først og fremst innstilt på å jobbe så mye som mulig og er veldig glad for det, men så er det klart at det vil være perioder hvor jeg ikke er i så god form som jeg skulle ønske at jeg var, sier hun.

Det er foreløpig ikke avklart om lungesykdommen er ledd i en mer omfattende autoimmun sykdomsprosess eller om det er andre årsaker som ligger til grunn for lungeforandringene, heter det i en pressemelding fra Kongehuset.

Langsom utvikling

– Jeg har i en del år tidvis hatt helseutfordringer, og nå vet vi mer om hva disse bunner i. Tilstanden gjør at arbeidskapasiteten vil variere. Kronprinsen og jeg velger å informere om dette nå, blant annet fordi det fremover vil være behov for å planlegge perioder uten offisielt program. I forbindelse med behandling, og når sykdommen er mer aktiv, vil dette være nødvendig, sier Mette-Marit.

– Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sier Mette-Marit til NRK.

Fakta om lungefibrose

  • Lungefibrose medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.
  • Når det dannes arr i stedet for normalt lungevev, blir gassutvekslingen mellom lunge og blod dårligere enn normalt. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og arealet som kan brukes til gassutveksling, minker.
  • Samtidig blir ikke lungene i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, og du får mindre volum å puste med. Har du beskjeden grad av lungefibrose, er det ikke sikkert du merker det på pusten, bortsett fra når du anstrenger deg. Men jo mer fibrose som dannes, desto vanskeligere blir det å puste.
  • Det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som har forårsaket sykdommen.
  • Symptomene kommer nesten alltid «snikende». Kort pust ved anstrengelse kombinert med tørrhoste er hovedsymptomene.
  • Hvis sykdommen utvikler seg, blir selv lette fysiske anstrengelser krevende. Ved alvorlig lungefibrose kan man ha åndenød, også i hviletilstand.
  • Det er viktig at diagnosen stilles tidlig. Da vil behandlingen være mest effektiv, og den kan gi stabilitet i flere år.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Nødt til å fortelle

Paret har valgt å gå ut offentlig om sykdommen fordi den kommer til å begrense kronprinsessens arbeidskapasitet i tiden framover.

– Det er klart at det er aldri noe behagelig å snakke om sin egen helse offentlig, men det er klart at vi ser nå at i den perioden jeg skal inn i med videre utredninger og mulig behandling, så kommer jeg til å være en del borte. Det gjør at vi er nødt til å fortelle om det uten at det blir mye spekulasjoner rundt det.

– Jeg er først og fremst innstilt på å jobbe så mye som mulig, men så er det klart at det vil være perioder hvor jeg ikke er i så god form som jeg skulle ønske at jeg var, sier kronprinsesse Mette-Marit (45).

(Saken fortsetter under)

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var sammen i Stavern i september. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsparet ønsker ikke å gå nærmere inn på den nøyaktige diagnosen.

– Det er jo en lungefibrose. Det kommer til å være en situasjon hvor vi trenger mer utredning og kommer til å finne ut ting etter hvert, men det er nok også ting vi ikke får svar på, så vi må nok leve med noe usikkerhet, sier kronprins Haakon.

Har vært syk lenge

Kronprinsessen har levd med sykdommen i flere år, men har først fått diagnosen nå.

– Jeg har hatt perioder hvor jeg har vært dårlig over noe tid, så jeg vet jo litt av hva dette handler om. Jeg er først og fremst innstilt på å jobbe så mye som mulig, og er veldig glad for det, men så er det klart at det vil være perioder hvor jeg ikke er i så god form som jeg skulle ønske at jeg var.

– Nå er det oppdaget tidlig, og det har vært veldig stabilt fram til nå. Det er to tegn som er positive for prognosen framover. Jeg tenker at med en del tilpasninger, så er det mest sannsynlige at det kommer til å være mange gode dager også foran oss, sier kronprinsen.

Kronprinsessen innrømmer at det er krevende å ikke ha alle svar, men sier at hun er veldig optimistisk:

– Jeg tror noe av livet handler om å lære seg å leve med usikkerhet. Sånn er det også for meg, men jeg er veldig optimistisk for det som skal skje framover og veldig glad for at jeg har så flinke folk rundt meg, og ikke minst at dette er oppdaget på et så tidlig tidspunkt.

Bjøro opplyser at lungeforandringene har vært fulgt i flere år, og at sykdomsutviklingen i denne perioden har vært langsom. Utredning og behandling skjer ved Rikshospitalet i Oslo og i samarbeid med leger i utlandet.

Les også:  Fortsatt bare barn og ungdom som kan få Spinraza

Behandlingsforsøk

– Kronprinsessen vil måtte gjennomgå ytterligere utredning fremover og også behandlingsforsøk. Ved slike tilstander som den kronprinsessen har, er det vanlig at vi samarbeider med miljøer i utlandet, sier Bjøro.

– Jeg er først og fremst innstilt på å jobbe så mye som mulig, og er veldig glad for det, men så er det klart at det vil være perioder hvor jeg ikke er i så god form som jeg skulle ønske at jeg var, sier kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han sier videre at årsaken til den type fibrose Mette-Marit har fått påvist, er kjent i liten grad, men det er bred enighet om at den ikke har sammenheng med miljø- eller livsstilsfaktorer som er tilfelle ved andre mer vanlige typer av lungefibrose.

Les også:  Trening minsker risiko for kreft hos menn

Begrensninger

Det at sykdommen er påvist i et tidlig stadium, er gunstig med tanke på prognosen. Fortsatt gjenstår noen undersøkelser og utredning, blant annet for å få avklart om dette er en autoimmun prosess kun i lungene eller om det er andre organer som er involvert, eller kan være involvert.

– Når vi har mer oversikt over det kan vi forhåpentligvis tilby kronprinsessen behandling som kan bremse, og i beste fall kontrollere sykdomsutviklingen, sier Bjøro.

Ifølge Bjøro er legene optimistiske på kronprinsessens vegne:

– Dette er påvist tidlig, og vi har et godt håp om at vi skal kunne kontrollere dette, kontrollere sykdomsutviklingen på en god måte.

Fakta om kronprinsesse Mette-Marit

* 19. august 1973: Mette-Marit Tjessem Høiby født. Datter av Sven O. Høiby og Marit Tjessem, yngst av fire søsken.

* 1994: Tar artium ved Kristiansand Katedralskole, inkludert ett år som utvekslingsstudent ved Wangaratta High School i Australia.

* Eksamener ved Bjørknes privatskole og forberedende prøver samt eksamener i kjemi, studerer IKT ved Høgskolen i Agder (Nå Universitetet i Agder).

* 13. januar 1997: Sønnen Marius Borg Høiby blir født.

* Sommeren 1999: Møter kronprins Haakon på Quartfestivalen i Kristiansand.

* 1. desember 2000: Forlover seg med kronprinsen.

* 25. august 2001: Gifter seg i Oslo domkirke.

* 2000-2002: Avlegger eksamener i livssyn og etikk og anvendt etikk ved historisk-filosofisk institutt, Universitetet i Oslo.

* Høst 2002: Flytter til London med kronprinsen.

* Våren 2003: Studerer ved School of Oriental and African Studies, the University of London (SOAS). Eksamener i Development-Experience, Theories of Development, hiv/aids and Development og The Global Refugee Crisis. Hospitant i Norad i tre måneder.

* 21. januar 2004: Prinsesse Ingrid Alexandra blir født.

* 3. desember 2005: Prins Sverre Magnus blir født.

* 2006: Utnevnes til FNs spesialutsending i arbeid mot hiv og aids.

* Høsten 2008: Begynner deltidsstudier ved Handelshøyskolen BI.

* Januar 2010: Utnevnes til ung global leder av Verdens økonomiske forum.

* 2012 Fullfører mastergrad i ledelse.

* 2012: Blir styremedlem i det internasjonale Foundation Board of the Global Shapers Community.

* 24. oktober 2018: Kronprinsessen opplyser at hun har fått konstatert en uvanlig variant av lungefibrose som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program.

Kronprinsessen har de siste årene engasjert seg i å fremme norsk litteratur, både i Norge og i utlandet. I 2017 ble hun utnevnt til ambassadør for norsk litteratur av NORLA - Senter for norsk fag- og skjønnlitteratur i utlandet.

Les også:   Dette er forskjellen på overvekt og fedme

Helse og livsstil
Populært