Meny

– Hadde aldri trodd jeg ville bli sett på som vakker i min alder

VIDEO: Tova Ringer vant missekonkurransen «Miss Holocaust Survivor». Hun er den eneste som overlevde Holocaust av sin familie.
Tova Ringer mistet foreldrene, fire søstre og bestemoren sin i Auschwitz. På søndag ble hun kåret til årets «Miss Holocaust Survivor».

– Jeg er veldig glad. Det føles veldig spesielt. Jeg hadde aldri trodd at jeg ville bli sett på som vakker på min alder, fortalte den 93 år gamle vinneren til nyhetsbyrået Reuters etter seieren.

Konkurransen avholdes årlig i den israelske byen Haifa, og har som mål å hedre kvinner som overlevde holocaust. Tolv damer konkurrerte om tittelen, hvor den yngste deltakeren var en 74-årig lærerinne - som fortsatt er i arbeid.

Ringer jobbet tidligere som gullsmed, og har mistet hele familien sin, ifølge Reuters. Nå har hun bare sine egne barn, barnebarn og oldebarn igjen.

Assistanse på catwalken

Deltakerne viste seg frem på catwalken - noen med assistanse - med lagt hår, make-up, pene kjoler og bånd med navn over skuldrene, ifølge avisen Times of Israel. Damene ble møtt med stor jubel fra salen, hvor det blant annet var ministre, medlemmer av den israelske nasjonalforsamlingen og medoverlevende fra konsentrasjonsleirer, skriver avisen.

Tova Ringer ble tydelig overrasket over å vinne missekåringen. Foto: Abir Sultan / EPA

I tillegg til missekonkurransen var det sangunderholdning med et kor bestående av overlevende fra holocaust. Gjennomsnittsalderen til koret var 90 år, og de sang om å overleve de europeiske ghettoene under andre verdenskrig.

Konkurransen blir arrangert av organisasjonen Yad Ezer L’Haver, eller Helping Hand, som jobber med å hjelpe overlevende av nazistenes folkemord.

– Jeg har ikke ord for de som jobber her. De har gitt så mye kjærlighet til oss, sa Ringer til Reuters om arrangørene av konkurransen.

93 år gamle Tova Ringe vant Miss Holocaust Survivor 14.oktober 2018. Foto: Abir Sultan / EPA

Les også : 88 år gammel «nazi-bestemor» dømt til fengsel i Tyskland

Kritikk

Ifølge Reuters har enkelte kommentatorer og overlevende stilt seg kritiske til konkurransen. De mener den tar for lett på det grusomme bakteppet for kåringen, de seks millionene jøder som ble drept under andre verdenskrig.

I 2012 uttalte Colette Avital, styrelederen av Center of Organizations of Holocaust Survivor, at konkurransen var «totalt makaber».

– Jeg har ikke noe imot å berike liv, men en engangskonkurranse som går ut på å kle opp holocaustoverlevende i fine klær er ikke det som trengs for å gjøre livet mer meningsfylt, fortalte hun til den israelske avisen Haaretz.

Les også : Polen omgjør omstridt holocaust-lov

Helse og livsstil
Populært