Meny

– Joiken er et trumfkort ingen andre har

– Jeg har lyst til å løfte fram mitt folk, sier Ella Marie Hætta Isaksen.
– Jeg har lyst til å løfte fram mitt folk, sier Ella Marie Hætta Isaksen. Foto: Mode Steinkjer

Hun blir spådd en lysende internasjonal karriere med bandet ISÁK. Men først skal hun synge semifinale i «Stjernekamp» og opptre på Oslo World. Selv har Ella Marie Hætta Isaksen en baktanke med det hele.

– Jeg har lyst til å løfte fram mitt folk, sier artisten som ikke nøler med å kalle seg selv en aktivist som står midt i det samiske musikkmiljøet.

– For meg ble «Stjernekamp» en mulighet til å sette samiske artister på kartet, og det er drivkraften i alt jeg gjør. «Stjernekamp» er dessuten god lørdagsunderholdning som jeg selv fulgte da jeg bodde i Finnmark, så jeg vet at jeg vil gjøre mange stolte. Det har vært en veldig positiv reise, sier Ella Marie Hætta Isaksen til Dagsavisen.

Hun smeltet «halve» Norge sist uke da sjangeren var joik. Lørdag er hun klar for semifinale. Dagsavisen møter henne en høstdag mellom «Stjernekamp»-prøver, filming, koreografi og SoMe-møter, en tilværelse som har satt alt annet på vent. Men ikke før er årets «Stjernekamp»-sesong over, så står hun på scenen under Oslo World-festivalen med sitt eget band ISÁK, og hun lover at da er det mye fortrengt spilleglede som skal få utløp.

Les også intervju med Amanda Delara: Vil inspirere folk til å tenke

Talerør

– ISÁK er definitivt mitt fremste talerør, det er der jeg føler meg mest komfortabel og kan skrive musikk. Jeg håper at folk oppdager ISÀK gjennom «Stjernekamp. Bandet ble jo startet for å styrke det samiske i Norge, og jeg synes jeg gjør en god jobb gjennom å vise at det finnes et alternativ til stereotypene om samer, sier Isaksen om trioen som ellers består av elektronicaprodusenten Daniel Eriksen og Aleksander Kostopolous, trommeslageren som har spilt med Mari Boine, Adjagas og Pil & Bue, for å nevne noen.

Hun kommer opprinnelig fra Tana, men flyttet til Alta for å gå på videregående. Det var da problemene begynte for alvor. Isaksen har vært åpen om en tung ungdomstid som kulminerte i at hun slet med ensomhet, depresjon og angst før hun skrev musikken som ga henne frihetsfølelsen tilbake. Hun vant samisk Grand Prix, møtte Eriksen og Kostopolous og resten er historie: en samisk elektropoptrio som er blitt kalt «det heteste navnet i Sápmi». Det var før Ella Maria ble landskjent i beste NRK-sendetid.

Les også: – Nå er det vår tur til å skinne

Kulturarven

– Jeg vil vise at samer er som alle andre samtidig som vi har en kulturarv vi må verne om. Jeg har valgt mange av låtene i «Stjernekamp» til å fortelle om tunge opplevelser jeg har hatt gjennom å være samisk aktivist eller same i det hele tatt. Og jeg gir blaffen i anmeldelsene når noen skriver til meg og sier at på grunn av meg vil de melde seg på et samisk kurs og ta tilbake det familien har mistet. Det gir meg inspirasjon til å fortsette, sier hun.

Ella Marie har hele tida vært bevisst på at hun ville gå en annen vei enn de fleste samiske artister.

– Jeg tror mange ble lettet over at jeg ikke valgte å gå på scenen i kofta og joike til elektronisk musikk, slik man gjerne ser for seg at samisk musikk i dag skal være. Vi blir altfor ofte satt i bås. Etter at jeg vant samisk Grand Prix som 16-åring hadde jeg så god magefølelse at jeg visste hva jeg skulle, og jeg takket nei til platekontrakt og flere samiske samarbeidspartnere. Jeg ville lage en moderne vri på det hele, sier hun.

Ella Maria. Foto: Mode Steinkjer
Ella Maria. Foto: Mode Steinkjer

Ikke samisk nok

– Det er en kampsak for meg er at jeg ikke nødvendigvis blir mindre samisk hvis det ikke er åpenbart for andre at jeg er samisk. Jeg fikk masse kommentarer på videregående på at «du kan jo ikke være samisk du som er så høy» og «du som ikke snakker gebrokkent». Jeg har vært gjennom alt det der, og det ga meg i hvert fall ikke mindre lyst til å gå i høye sko. Jeg bygger hele karrieren på en tydelig tanke om at du ikke trenger å se på meg at jeg er samisk fordi jeg vet selv at jeg er det.

Det er en viktig politisk ting å kommunisere ut, mener Isaksen, som opplever at hva som er samisk identitet er noe det er vanskelig å snakke om innenfor de samiske miljøene.

– Vi begynner i feil ende når vi slåss med hverandre om hva det vil si å være same. Vi trenger en større aksept for at samer er forskjellige mennesker, vi som alle andre. Vi må ikke gå i kofte hver dag for å være ekte, sier hun.

Les også: Men stemmen lever

Mari Boine

Hun kommer fra det hun kaller en veldig tradisjonell familie og gikk på Tana sameskole, den ene av to samiske grunnskoler i landet. Det ble ille først da hun flyttet til Alta for å begynne på videregående. Hun fikk høre hun var hårsår når hun sa fra om at hun ikke hadde det bra.

– Vi har jo alle hørt historien til Mari Boine, men at det fortsatt var så ille ante jeg ikke. Veldig mange har trodd at alt var mye verre før, men vi har fortsatt har et godt stykke å gå. Jeg tror vi er blitt veldig redde for å ta denne debatten fordi det så ligger så mye smerte i det som har vært.

Mari Boine er den samiske artisten som tydeligst har banet veien for den kampen Ella Marie Hætta Isaksen nå har kastet seg ut i. Boine vokste opp i en svært religiøs familie der joik ble sett på som djevelens musikk, men for henne ble musikken og joiken det fremste verktøyet i kampen for den samiske kulturen etter at hun innså hvordan fornorskningspolitikken og det norske samfunnet hadde begått regelrett overgrep mot samene.

– Mari Boine er forbildet?

– Jeg er jo generelt veldig glad i forbilder, men Mari Boine har vært mitt største forbilde lenge. Jeg har henne i ryggen. Hun skriver til meg hver uke nå under «Stjernekamp», og er veldig glad for at noen tar opp kampen igjen.

Heller ikke fra scenen har Isaksen lagt skjul på Boines betydning, og fast repertoar på konsertene er låten Boine skrev til «Kautokeinoopprøret». ISÁK framførte den til Boine da hun ble tildelt Spellemannprisens hederspris.

Boine fikk hedersprisen: Det skulle bare mangle!

– «Elle» er jo blitt vår mest kjente låt, og jeg er veldig glad i å gjøre den for å hedre Mari. Jeg hadde ikke turt å stå på scenen og synge på samisk hvis ikke Mari Boine hadde gjort det før meg. Den største tilbakemeldingen jeg kan få, er å få lov til å bruke henne som støttespiller, sier Isaksen, som også nevner andre forbilder som «mamma, joikere som Sara Marielle Gaup og vokalister som Susanne Sundfør».

– I ISÁK er vi veldig glad i Robin og Röyksopp, og Norge skjer det jo så mye. Dagny og Sigrid, vi prøver å ta litt inspirasjon derfra også.

– Hva er det viktigste du tar med inn i ISÁK fra din egen bakgrunn?

– Jeg tar med joiken, som er det absolutt vakreste jeg vet om i hele verden. Det er et slags sjelespråk, og jeg opplever at det bare er å åpne munnen så kommer det. Det har vært spennende å ta dette inn i popmusikken og leke med det. Joiken er et trumfkort ingen andre har.

Ella Marie Hætta Isaksen på scenen med ISÁK, her fra OverOslo. Foto: Mode Steinkjer
Ella Marie Hætta Isaksen på scenen med ISÁK, her fra OverOslo. Foto: Mode Steinkjer

Scenen fristed

Den som opplever ISÁK live vil se hvordan Ella Marie nærmest eksploderer med en tilstedeværelse som ikke levner tvil om hvor hun liker seg aller best.

– Scenen ble mitt sted. Et fristed i en hverdag som var veldig trang, slik jeg opplevde at den var i Alta for eksempel hvor jeg ikke kunne oppføre meg som jeg ville uten å være nervøs. På scenen oppheves de reglene. Jo mer jeg roper, gråter og smiler jo bedre er det. Jeg tror også folk savner å se det som er rått og ekte, sier hun.

Det var i løpet av årene på videregående, nettopp i den trange hverdagen i Alta, at hun begynte å skrive musikk og se sammenhengene rundt sin egen depresjon.

– Jeg hadde det ikke bra fordi jeg begynte å tvile på min egen tilhørighet og på min kultur. Jeg undertrykket meg selv fordi det ble påstått at jeg ikke var samisk nok. Den gang hadde jeg ikke ryggrad til å si fra. Det handlet om å få et perspektiv og bli voksen. Nå er jeg ikke så gammel ennå, men jeg flyttet fra Alta til Tromsø fordi jeg hadde det så kjipt, jeg måtte lappe alle sårene, kroppen mobiliserte og da begynte jeg å si ifra, sier Ella Marie, og mener at det hun nå sier høyt velger mange å tie med.

– Jeg forsøker å fortelle en historie som tilhører mine venner og mine omgivelser. Mange kommer til meg og forteller sine historier som jeg så tar videre gjennom musikken og intervjuer. Den aller første låten skrev jeg ut fra den situasjonen jeg var i og skrek etter å finne min plass igjen. Nå er jo den blitt nærmest pensum i skoleklasser i videregående som har teksten som oppgaveanalyse. Det er spesielt.

– Hvordan forholder du deg til at andre ser opp til deg?

– Jeg er veldig bevisst på forbildeaspektet ved det hele. Det ville blitt dumt hvis jeg som et offentlig menneske ikke tok stilling til denne problematikken og ikke valgte å fortelle om den. Jeg tar jobben på alvor og mener at jeg motiverer på en positiv måte. Jeg har aldri vært redd for å være kommersiell. Jeg står i meg selv, jeg trenger ikke å være redd for at jeg ikke er meg selv lenger når «Stjernekamp» er ferdig. Jeg synes jeg har klart å fortelle akkurat den historien jeg ønsket å fortelle.

ISÁK spiller under Oslo World, stedet er Blå lørdag 3. november.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:36 Jakob Ingebrigtsen med 13.02,03 og norsk rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Löfven avviser å gripe inn i A$AP Rockys sak14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 10.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island13:10 Newcastle banket West Ham i Kina12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Boeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike
Siste nytt
15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:36SportJakob Ingebrigtsen med 13.02,03 og norsk rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11VerdenLöfven avviser å gripe inn i A$AP Rockys sak14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 10.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island13:10SportNewcastle banket West Ham i Kina12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerBoeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike
Populært