Meny

Spør en forsker: Når begynte vi å gi hverandre navn?

– Vi har gitt hverandre navn så langt tilbake som vi vet at mennesker har kunnet skrive. Men vi har sikkert også gjort det før det, sier språkforsker.
– Vi har gitt hverandre navn så langt tilbake som vi vet at mennesker har kunnet skrive. Men vi har sikkert også gjort det før det, sier språkforsker.

Svaret antagelig gjemmer seg i en tid da det ikke fantes skriftspråk.

Språkfamilier

De indoeuropeiske språkene er en av verdens viktigste språkfamilier og har dannet grunnlag for de fleste europeiske språk, blant annet dansk, svensk og norsk, og mange språk i Sentral-, Vest- og Sør-Asia.

Indoeuropeerne stammer antagelig fra et sted omkring steppene nord for Svartehavet og Det kaspiske hav.

De germanske språkene er en del av den indoeuropeiske språkfamilien og omfatter blant annet dansk, svensk, norsk, færøysk og islandsk.

Kilde: Birgit Anette Rasmussen

Altan. Nitte. Aloha. Cello. Gul. Sirkel. Panda. Ok. Bvadr.

I dag kan mennesker hete de merkeligste ting. Ifølge Ankestyrelsen, som avgjør dette i Danmark, er alle disse navn godkjent og klare til bruk, hvis du drømmer om å gi din nyfødte en mer unik start på livet.

Men når startet denne trenden med å gi hverandre navn? Har vi mennesker alltid gjort det? Det har Humayun, en av våre lesere, undret seg over.

Humayun skriver: «Jeg er nysgjerrig på om alle mennesker i verden har et navn? Når og hvorfor begynte mennesker å gi hverandre navn?»

Les også: Nå er to av tre norske etternavn et gårdsnavn

De tidligste runene er faktisk navn

I vår egen del av verden er det ikke før i jernalderen vi har konkrete beviser på at mennesker ga hverandre navn.

Det er runene som forteller om de første navngivingstradisjonene, forklarer runolog Lisbeth Imer.

– De første runeinnskriftene vi har, er faktisk navn, sier Imer, som er vitenskapelig leder ved Nationalmuseet.

Den eldste danske runeinnskriftene, er funnet i Vimose på Fyn. På en kam som er datert til 150 e.Kr., har noen risset ordet «Harja». Forskerne er ikke helt sikre på om Harja er et navn – kanskje kammens eier – eller om det bare betyr kam, forteller Imer.

– Men like etter dukker det opp en hel haug innskrifter fra våpenofringer fra omkring 200-tallet. Og der finner vi massevis av navn. Heldigvis for oss ofret folk våpen i myrer etter en krig, og det innebærer at det er veldig godt bevart, sier runologen.

Et av de første navnene som arkeologene har funnet, er «Wagnijo». Det kan du lese mer om i boksen under artikkelen.

Les også: Her er navnene som er på vei ut - og som kommer tilbake

Jernalderen gjemmer seg i bynavn

Jernalderen har imidlertid ikke bare etterlatt seg navn i form av runesteiner. I danske stedsnavn finner vi også personnavn som stammer helt tilbake fra år 300–600 evt., forteller navneforsker Birgit Eggert.

– Det gjelder særlig stedsnavn som slutter på -lev. For eksempel er Hader i Haderslev et guttenavn, og Siger, eller Sighar på gammelt dansk, i Sigerslev svarer i det moderne Sejer, sier Eggert, som er forsker ved Københavns Universitet.

Endelsen «lev» betyr for øvrig arvegods. Et navn på -lev antydet altså igjen en form for slektskap og arverett gjennom familierelasjoner.

Det er vanskelig å vite akkurat når et stedsnavn stammer fra, men forskerne bruker blant annet skriftlige kilder fra områder i England til å fastslå om et navn har oppstått før eller etter vikingtiden.

– Det bruker vi ofte til datering, for hvis de ble brukt der, var de i hvert fall aktive i vikingtiden. Men det var ikke lev-navnene, så derfor antar vi at de må være eldre, forklarer Eggert.

Les også: Professoren bak de norske barnenavnene

Gylne, høye og hvite hester

Vi må imidlertid ut av Norden hvis vi vil lenger tilbake, mener Eggert.

Både stedsnavnene og navnene på de eldste runeinnskriftene er nemlig i bygget opp av to ledd – som Haderslev – og vi vet at det oppsto før folk kom opp til vårt kalde nord. Systemet er indoeuropeisk, forteller hun.

Professor Birgit Anette Rasmussen, som arbeider ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet, forteller mer:

– Vi kan se i noen av de tidligste tekstene at folk hadde navn, men også at noen av navnene var sammensatt på en litt spesiell måte. Det var noen elementer man likte å kalle folk, og som gikk igjen og ble satt sammen på kryss og tvers, sier hun og nevner ordet «hest» som eksempel.

– Hester var flotte dyr, syntes man, og derfor var det populært som navn på gammelindisk og gresk. Filosofen Sokrates’ kone het for eksempel Xanthippe, som betyr Gyllen hest, og andre het Høy hest eller Hvit hest. Det var også ettertraktet å hete noe med ry, fordi de gikk mer opp i evig ry og ettermæle.

Det var populært å hete noe med hest, viser noen av de tidligste indoeuropeiske kildene. Høy hest, hvit hest og gyllen hest for eksempel. (Foto: Callipso / Shutterstock / NTB scanpix)
Det var populært å hete noe med hest, viser noen av de tidligste indoeuropeiske kildene. Høy hest, hvit hest og gyllen hest for eksempel. (Foto: Callipso / Shutterstock / NTB scanpix)

Germanske navn var «machoaktige»

Den indoeuropeiske trenden med sammensatte navn ble adoptert i de germanske språkene, som sprang ut fra indoeuropeisk omkring år 500–400 f.Kr. «Germanere» var romernes fellesbetegnelse for folkeslagene i blant annet Skandinavia.

De germanske navnene fikk imidlertid raskt et mer «machoaktig» preg, forteller Rasmussen:

– Et navn som Harald er for eksempel et gammelt germansk navn, og det betyr «Den som har makt over hæren». Et annet germansk navn er Gunhild, som nærmest betyr krig to ganger. Begge navn er sammensatte, akkurat som for eksempel Thorbjørn, som også var et vanlig navn.

De aller første navnekildene Rasmussen kjenner til, stammer imidlertid ikke fra indoeuropeisk, men fra sumererne – fra det som i dag heter Irak.

Det sørlige Mesopotamia kalles ofte for «sivilisasjonens vugge», men ingen vet hvilken språkstamme sumerisk stammer fra.

Gud passer på Daniel og Elisabeth

En av de viktigste kildene til denne sivilisasjonen er den sumeriske kongelisten, som forteller oss at den første sumeriske kongen het Enmebaragesi. Han regjerte omkring år 2700 f.Kr.

– Listen viser at kongene ofte het noe med gudenavn, og det er en trend som fortsetter. Den trenden kan vi faktisk følge gjennom flere senere historiske kilder, forteller Rasmussen.

Hebraiske navn, som oppstår omkring år 900 f.Kr., har for eksempel ofte et element med «gud», forklarer hun. Hebraisk stammer fra semittisk, en språkfamilie som har oppstått i Midtøsten samt Nord- og Øst-Afrika.

– Leddet «-el» betyr for eksempel «gud». Navnet Daniel betyr altså «Gud er min dommer», og Elisabeth betyr «Guds løfte» eller «Gud har sverget». Begge er hebraiske navn. Det viser jo at man vil for det barnet at det skal relatere til gud på en god måte, sier hun.

Rasmussen påpeker imidlertid at selv ikke de eldste skriftlige kildene kan gi noe svar på når navn første gang oppsto.

Les også: Sofie og Jakob ble mest brukte babynavn i 2017

Selv folk uten skriftspråk har navn

Problemet er at svaret antagelig gjemmer seg i en tid da det ikke fantes skriftspråk, påpeker Rasmussen. Og da kan ikke vite med hva folk kalte hverandre.

– Vi har gitt hverandre navn så langt tilbake som vi vet at mennesker har kunnet skrive. Men vi har sikkert også gjort det før det, men det kan vi ikke vite noe om, sier språkforskeren.

Hun påpeker at selv skriftløse folk på Ny-Guinea gir hverandre navn. Birgit Eggert er enig.

– Meg bekjent har man aldri funnet et folkeferd som ikke har navn, sier Eggert, som påpeker at det er en praktisk nødvendighet.

– Derfor må det å bruke navn være ganske fundamentalt. Jeg tror det er like gammelt som språket selv, sier hun.

Språk blir ikke til fossiler

Da er spørsmålet når språket oppsto. Men her får vi igjen problemer, forklarer førsteamanuensis Kristian Tylén, som arbeider ved Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet.

Noen mener det var for 70.000 år siden – andre tror det skjedde allerede for 100.000 år siden, og det er ekstremt vanskelig å si hvem som har rett, mener Tylén.

– Problemet er at vi må å gjette på bakgrunn av arkeologiske funn og kunnskapen om menneskelig fysiologi. Språk blir jo ikke til fossiler, sier han.

Kristian Tylén arbeider med funn fra blant annet huler i Sør-Afrika – for eksempel streker på eggeskall – som tyder på en symbolsk atferd hos de som bodde der. Hvis de uttrykte seg i symboler, kan det være en indikasjon på at de også hadde et verbalt språk, forklarer han.

Det første språket var kanskje mimikk

Utfordringen er å bevise at det er om symboler og ikke «bare» utsmykking, forklarer Tylén.

– Tanken er at hvis man uttrykker seg i symboler, kunne det indikere et verbalt språk. Men det er veldig usikkert og vanskelig å vise, legger han til.

Hvis man likevel vil prøve å forestille seg de første språkene, kan man se på sjimpansene.

– De kan ikke produsere så fine lyddistinksjoner, som vi kan, men i gestikulasjonen kan man observere mange fenomener som minner om vår kommunikasjon. Kanskje har vi også hatt en fase da vi har fektet med armer og bein for å uttrykke oss, sier Tylén.

Senere har menneskets fysiologi kanskje utviklet seg, slik at det ble lettere å frambringe nyanserte, ulike lyder. Det er i hvert fall én teori.

Og hvis den er riktig, kan de aller første navnene kanskje har vært en form for tegn ...

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Språk og symboler

For å finne ut når menneskets språk oppsto, studerer forskerne noen av de tidligste tegnene man har funnet på symbolsk aktivitet fra mennesker.

I 2010 daterte forskere for eksempel streker på strutseegg som ble funnet i Diepkloof Rock Shelter i Western Cape, Sør-Afrika til å være skapt for omkring 60 000 år gamle.

Blant de første eksemplene på abstrakt tenkning er skallsmykker som ble oppdaget i Skhul Cave i Israel og i Oued Djebbana i Algerie. Disse smykkene er 90 000 – 100 000 år gamle, men forskerne er ikke sikre på om det er snakk om symboler eller «bare» utsmykking.

Kilde: Kristian Tylén

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen
Siste nytt
09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen
Populært