Meny

Pene piker haiker ikke

td41448c Foto: Joshua Roberts / Reuters
Stemmer: Carina Elisabeth Carlsen
Kroppspositivist, blogger og spaltist

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det går et kollektivt kvinnehat gjennom verden, og sosiale medier er holdningenes utslagsvask.

«Jeg mener ikke å forsvare ham, men…», «Sånn går det når likestillingen går for langt», «Det gjelder å finne seg en lydig kone fra Thailand» og «Hun vil bare ha oppmerksomhet», er utsagn jeg har sett i stadig økende grad i sosiale medier i det siste, i likhet med diverse graderinger av at kvinner ødelegger verden og livene til menn, fordi de ikke finner seg i de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene fra 1950-tallet. Kommentarfeltene er fulle av forsmådde menn som ytrer sitt kvinnehat med stolthet og fordommer, og som vil ha menn tilbake i førersetet – nå!

Stolthet og fordom

Jeg velger å omtale dette som kvinnehat, fordi det i stor grad rammer kvinner, og der vi burde ha kommet lengre, starter vi 2018 med å brette opp ermene med å begynne på nytt. Igjen.

Da Aftenposten trykket saken om at stadig flere menn ender opp ensomme, uten barn og familie, dukket det opp en rekke stygge holdninger fra menn, som man kanskje skal være glad ikke får spredd idelogiene sine til avkommene. Spesielt feministene får skylden for at menn ikke lengre kommer unna med å gjøre som de vil. Og når du først har forvillet deg inn i det minefeltet sosiale medier og ser hvor hatske privatpersonens holdninger kan være, er det ingen vei tilbake. Du har åpnet Pandoras eske.

Bare så det er sagt – likestilling er ingen hevnaksjon.

Likestilling handler blant annet om likhet mellom kjønnene, men også etnisitet, funksjonsevne og religion, hvilket der igjen vil kunne gi et større rom for ulikheter og individualitet. De kjønnsboksene vi plasserer hverandre i, hvor menn skal være mannemenn og damer skal holde kjeft å se pene ut, er trange, og gjenspeiler heller ikke befolkningen.

#MeToo satte mange sinner i kok, og der noen satte spørsmålstegn ved hvor grensen skal gå, bekymret andre seg for at de gikk en kjip julebordsesong i møte. Menns følelser overskygget i stor grad opplevelsene og hendelsene, og ofrene ble uglesett til fordel for såre menn som ikke forsto oppstyret. Emneknaggen #NotAllMen har vel aldri blitt brukt så heftig som nå, og bagatelliserer hele budskapet til at det først er et problem når alle menn voldtar.

Forståelse uteble også da Nora Mørch som fikk spredd nakenbilder av seg selv for alle vinder. Victim blaming fikk et nytt ansikt, idet folk flest hang seg opp i at hun faktisk hadde nakenbilder av seg selv, og vektla i mindre grad at folk spredde de uten hennes samtykke.

Da Andrea Voldum anmeldte i Hemsedalsaken, var det en på mange måter åpenbar sak, men hvor overgriperne likevel gikk fri. Mennene mottok mye støtte i ymse kommentarfelt, med bakgrunn i at Voldum var nok en kvinne som bare hadde lyst på oppmerksomhet. Hvorfor er det så vanskelig å tro offeret i slike saker?

Hvis man vil bli kjendis finnes det langt lettere måter å oppnå det på.

Offerets opplevelse bagatelliseres

Det er aldri den som krenker som får definere hvor grensen går. Personlig har jeg opplevd alt fra overgrep til slibrige kommentarer, og selv om alvorlighetsgraden har variert, har det fortsatt vært vondt. Det er noe med det å ikke tørre gå med utringing på jobb lengre, fordi noen kommenterer hvor flotte pupper du har, eller slutter å gå med skjørt fordi noen synes det er greit å kommentere dette seksuelt. Å bli holdt fast i et busskur med en mann hvesende i øret, eller våkne av at noen har seksuell omgang med en er helt klart verre, men det er likevel svært ubehagelig og hemmer meg i min hverdag. At jeg smiler og har en imøtekommende tone, som av noen kan oppfattes som flørtende, er ikke mitt ansvar. Det gir deg ingen rett til å hverken ta på meg eller kommentere.

Vi har en «ute av syne, ute av sinn»-holdning til seksuell trakassering og seksuelle overgrep. Et eksempel på dette er Olje og energi-minister, Terje Søviknes, som i 2001 ble tvunget til å gå av som nestformann i Frp, etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16 år gammel jente under et landsmøte i partiets ungdomsorganisasjon.

Hele hans politiske karriere burde vært over der og da, men i 2016 ble han altså utnevnt til minister.

Sist ble nå Brett Kavanaugh utnevnt til høyesterettsdommer, etter overgrepsanklager. Jeg har selv uttalt meg om dette, og fått så hatten passet av menn på min egen alder som kaller meg både det ene og det andre, og mener feminismen har gått for langt. Skal dyktige menn fratas viktige stillinger, på grunn av litt «uskyldig moro» i tenårene? Helt vanlig oppførsel fra 17-åringer, som Carl I. Hagen så fint twitret. I likhet med vår egen Giske-sak, er sosiale medier er fulle av hyllest til Kavanaugh, med støtteerklæringer og tilrop om at det både ligner en heksejakt, og at det har gått for langt. Flere har varslet om uønsket seksuell oppmerksomhet, både fra USAs nye høyesterettsdommer, men også flere mektige menn verden rundt – også her i landet – og det kommentarfeltene henger seg opp i, er tvilen rundt varslerne.

Vi lever altså i en verden der offeret fortsatt får skylda, og er fortsatt der at hva du har på deg og hvor full du var, har større betydning enn hva overgriperen gjorde.

Vi er der, at om du har uttrykt beundring for noen, er en eventuell voldtekt, tafsing eller slibrigheter noe du har bedt om. Vi er der at om noen utenforstående har hatt en annen oppfatning av situasjonen, tas ikke offerets opplevelse av det til følge.

Ikke for gøy

Denne holdningen om at man anmelder voldtekt fordi man angrer på sex, er for meg uforståelig. Det er ikke slik at man anmelder mellom en shoppingrunde og en matbit, bare sånn for gøy. Adrenalinrush kan oppnås på andre, langt mindre krevende og sjelevrengende måter. Forskning viser at man kan anta at mellom 2-10 prosent av voldtektsanklager er falske*, og med det er i hvert fall 90 prosent av anklagene reelle. Noen av disse såkalte «falske» anklagene vil etter all sannsynlighet også være gråsonesaker – som Giske-saken, der situasjonene er reelle, men alvorlighetsgraden diskuteres.

Det anslås at det utføres mellom 8.000 til 16.000 voldtektsforsøk i Norge hvert år**, og at kun 10 prosent av disse anmeldes. Det betyr at antall falske voldtektsanklager blir en ren bagatell, sett i det store bildet.

Vi snakker så varmt om at vi er et av verdens mest likestille land, men basert på holdningene vi har sett skumme til overflaten etter kommentarfeltenes inntog, har vi åpenbart en lang vei å gå. Kommentarfeltene består av deg og meg, og mennesker vi kjenner. Helt vanlige folk som lirer av seg hat og hets, gjemt bak et brukernavn og tastatur. Vi har teknologien ala 2018, men holdningene henger fortsatt igjen på 1960-tallet. For pene piker, de haiker ikke.

Kilder:

* David Lisak, Lori Gardinier, Sara C. Nicksa og Ashley M. Cote (desember 2010). «False Allegations of Sexual Assualt: An Analysis of Ten Years of Reported Cases». Violence Against Women vol. 16, No. 12/ Sage Journals.

** Tendenser i kriminaliteten : utfordringer i Norge i 2010-2012

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Venezuela bryter diplomatiske bånd med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime
Siste nytt
21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenVenezuela bryter diplomatiske bånd med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime
Populært