Meny

– Først og fremst er han bror min

Torstein og Ellen Ugelstad er søsken og har stått kvarandre veldig nære heilt sidan dei var små.
Torstein og Ellen Ugelstad er søsken og har stått kvarandre veldig nære heilt sidan dei var små. Foto: Privat

Da Ellen Ugelstad var 19 år, vart bror hennar psykisk sjuk. Det vart starten på mange år som pårørande i psykiatrien.

Ellen Ugelstad hadde ikkje høyrt om psykose før ho var 19 år. Da vart Torstein, bror hennar, psykotisk, og fekk diagnosen schizofreni.

Han hadde alltid vore opptatt av indianarar, rettane til indianarane, og å leve i pakt med naturen. Men no da han vart sjuk, vart indianarverda mykje sterkare for han. Og det som vart verkeleg for han var ikkje det som var verkeleg for dei rundt han. Han var 17 år.

– Vi var kjempenære, fortel Ugelstad til Framtida.no.

I kontakt med ei anna verkelegheit

I starten var Ugelstad og besøkte han kvar dag på sjukehuset.

Torstein, bror til Ellen Ugelstad, er opptatt av indianarkulturen og går meir inn i den verda når han blir psykotisk. Foto: Corey Arnold
Torstein, bror til Ellen Ugelstad, er opptatt av indianarkulturen og går meir inn i den verda når han blir psykotisk. Foto: Corey Arnold

– Det var veldig rart å oppleve han sånn, at han var i kontakt med ei anna verkelegheit.

– Eg syntest det var vondt at han var på sjukehuset og ikkje hadde nokon kjente rundt seg, så eg prøvde å besøke han så mykje som mogleg, så mykje som han orka, seier ho.

Det var alltid strenge besøkstider på sjukehuset. Men den gongen kunne ho vere på besøk på rommet hans.

Det er over tjue år sidan han vart innlagt første gongen. Ugelstad fortel at ho no i dag ikkje får besøke broren på rommet hans.

– Det er så lenge sidan. Han har alltid vore bror min med oppturar og nedturar. Eg har aldri tenkt på han med ein diagnose.

Les også: Stjernekamp-Ella: Å skrive musikk vart hjelp mot depresjonen

Opplever mykje avmakt

Ugelstad fortel at ein opplever mykje avmakt fordi ein ikkje alltid veit kva den som er sjuk treng, og fordi ein må forhalde seg til behandlingssystemet.

Ellen Ugelstad hadde ikkje høyrt om psykose før ho var 19. Da vart bror hennar sjuk. Foto: Privat
Ellen Ugelstad hadde ikkje høyrt om psykose før ho var 19. Da vart bror hennar sjuk. Foto: Privat

– Ein får veldig vondt av personen. Det blir ei kronisk sorg når han ikkje får den hjelpa han treng og ikkje blir sett for den personen han er. Det påverkar veldig mykje eins eige liv.

Samtidig som broren vart sjuk, fekk faren deira kreft. I starten fall Ugelstad ut av studia.

– Det gjekk ut over arbeidskapasiteten min. Eg vart veldig involvert fordi eg var glad i han. Og så blir ikkje pårørande alltid så inkluderte i helsevesenet, seier ho.

Etterkvart fekk ho tilbod om pårørandegruppe.

– Det var ganske bra, fordi ein møter andre som har liknande opplevingar. Ein forstår kvarandre på ein intuitiv måte. Men det er òg tungt, fordi ein tar inn veldig mange andre skjebnar.

Les også: – Eg sa høgt og tydeleg at pappa sat i fengsel

Kommunikasjon er ofte eit tema

I Landsforeininga for pårørande innan pyskisk helse jobbar dei for at pårørande skal bli høyrde, også i kontakt med helsevesenet. Den landsdekkande pårørandetelefonen er støtta av Helsedirektoratet og har vore eit tilbod sidan 2013. Dei har hatt ei jamn auke kvart år.

I fjor tok litt over tusen menneske kontakt med telefonen, dei fleste vaksne. I mars i år opna dei og ein pårørande-chat. Der ligg snittalderen på 16-19 år, og sidan chatten opna, har 150 unge tatt kontakt.

Det er individuelt kvifor folk tek kontakt, og i kvar sak er det mykje. Ting kan òg endre seg, fortel Ellen Marie Richter Eriksen, nestleiar i Pårørandeforeininga i Oslo.

– Men det vi ofte noterer oss er bekymring for den andre sin helsetilstand. Og tema som kommunikasjon innad i familien og med hjelpeapparatet er òg ofte noko det blir spurt om ofte.

At pårørande har store omsorgsoppgaver og gjer mykje praktisk, som gjer at ein blir veldig stressa, er òg gjentakande. Og at det gjer det verre å følge opp livet generelt.

Hjalp å sjølv gå til psykolog

Ellen Ugelstad har òg gått til psykolog åleine for å få lufta ut opplevingane.

– Det har hjelpt mykje. Det er fint å dele erfaringane med nokre andre enn familien, og å snakke med nokre profesjonelle som kan litt om det.

Ho forklarer at det er ei kronisk sorg at broren er sjuk.

– Det går ikkje over. Han er ikkje sjuk av kreft og døyr. Han har ikkje hjarteproblem og kan ta ein hjarteoperasjon. Det er uforutsigbart.

Les også: Ta opp ditt drøyaste skrik!

Vere støttande og lytte

– Kva gjer du når bror din er psykotisk?

– Det er forskjellig gjennom dei forskjellige fasane. Den gongen da, så var det ofte at han vart innlagt når han var psykotisk. Det var berre å prøve å vere støttande og lytte. Eg kunne forstå logikken litt òg. Han var veldig opptatt av indianarar, å leve som dei, opptatt av å dyrke sin eigen mat. Noko som var forståeleg, seier ho.

Ellen Ugelstad laga dokumentarfilm om bror sin. Der fortel han om ein gong han var sjuk: «Eg kunne føle ein spesiell kontakt med naturen, men samtidig ein konflikt mellom det frie og ufrie inni meg». (c) Indian Summer
Ellen Ugelstad laga dokumentarfilm om bror sin. Der fortel han om ein gong han var sjuk: «Eg kunne føle ein spesiell kontakt med naturen, men samtidig ein konflikt mellom det frie og ufrie inni meg». (c) Indian Summer

Men mange gongar kan det vere vanskeleg å forstå for utanforståande. Ugelstad fortel at mange som har opplevd å vere i psykose eller mani har fortalt at det kan vere ganske einsamt. Personen vil jo berre bli forstått.

– Når ein familiemedlem lir, så lir heile familien.

Les også: – Menn må våge å grine framfor andre

Hadde mykje dårleg samvit

Nokre år etter at broren vart sjuk, så døydde far deira. Da var det Ellen Ugelstad og mora igjen. Dei takla sjukdommen ganske forskjellig. Ugelstad forklarer at korleis ein taklar å vere pårørande er noko som forandrar seg ettersom åra går.

– Eg har klart å jobbe meg rundt det no. Men eg hadde mykje dårleg samvit da eg var yngre. I starten så kjente eg veldig sterkt på at eg ville hjelpe. Da fekk eg nesten dårleg samvit om eg sjølv hadde det bra.

Rår andre pårørande til å vurdere hjelp

– Korleis er det no i forhold til da du var 19?

– Gjennom å gå til pårørandegruppe og til psykolog har eg fått ein del verktøy til å handtere situasjonane og eigne reaksjonar. Det hadde eg ikkje da eg var yngre. Eg har og fått meir livserfaring. Da får ein kanskje meir empati og andre perspektiv rundt kva som er normalt og ikkje.

Ellen Ugelstad rår andre som er pårørande til å vurdere om dei sjølve skal søke hjelp.

– Det påverkar ein i ganske stor grad, så det kan vere lurt å få hjelp til å handtere det så ein både kan ha eit eige liv og følge opp den ein er glad i, seier ho.

Les også: Råd til pårørande innan psykisk helse

Saka var først publisert i Framtida.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue
Siste nytt
21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkÅpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue
Populært