Fikk massasje: – Plutselig begynte han å massere hele brystet, puppene

UBEHAGELIG: Hilde Marstrander har vært mye på Vestkantbadet, helt siden oppveksten. I voksen alder har ikke alle opplevelsene på det nå nedlagte spaet vært like behagelige.
UBEHAGELIG: Hilde Marstrander har vært mye på Vestkantbadet, helt siden oppveksten. I voksen alder har ikke alle opplevelsene på det nå nedlagte spaet vært like behagelige. Foto: Dagsavisen

Tre ganger har Hilde Marstrander (49) opplevd det hun selv beskriver som overgrep på massasjebenken. – Ingen faglig grunn til å bevege seg ned mot brystvorten eller den myke delen av brystene, fastslår Norsk Massasjeforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under oppveksten på Frogner var spaet på Solli Plass en sikker familiefavoritt. Her ble det tilbydd luksuriøse behandlinger som både hun og moren unnet hverandre i både jule- og bursdagspresanger. Et sted de kunne komme for å glemme alt som var stress der ute i den virkelige verden.

– Det var liksom dit vi gikk i mange, mange år, mimrer Hilde Marstrander.

Ble usikker

En dag for seks år siden ble barndommens idyll knust. Marstrander følte seg sliten og stressa å bestilte derfor en massasjetime hos Vestkantbadet som så mange ganger før. Hun kom inn på det lille rommet og la seg godt til rette på massasjebenken. Den mannlige massøren kom inn i rommet. Endelig kunne hun bare slappe av og nyte tre kvarter i velbehag under hans kyndige massasjehender.

– Plutselig begynte han å massere hele brystet, puppene. Jeg ble så satt ut at jeg liksom ikke klarte å si ifra at dette ikke var greit, forteller hun.

Marstrander beskriver opplevelsen som svært ubehagelig, men hun sa ingenting. For kanskje var det bare fordi hun hadde trent så mye den siste tiden, kanskje trengte hun faktisk å masseres akkurat her?

– Jeg prøvde bare å bite tennene sammen. Jeg ble helt forvirret, jeg visste jo ikke om det var normalt å få brystmassasje eller ikke, forteller hun.

Fett og kjertler

Kjetil Prestesæter er daglig leder i Norsk Massasjeforening. Han forteller at det ikke er lovregulert hvordan en massør skal jobbe med kundene, men at det i massasjeforeningenes eget regelverk står eksplisitt at ingen medlemmer skal berøre områder som ikke har noe med massasjeterapi å gjøre. Han sier at brystmuskulaturen strekker seg et stykke nedover brystkassen, bak brystene. Derfor må man regne med berøring av øvre del av puppene dersom man skal få brystmassasje. Prestesæter mener likevel at opplevelsen til Marstrander ikke kan forsvares faglig.

– Alt som spretter når du hopper opp og ned skal ikke masseres. Der er det bare fett og kjertler så det er over hodet ingen faglig grunn til å bevege seg ned mot brystvorten eller den myke delen av brystene, presiserer han.

Les også: Transperson nominert til Demokratenes guvernørkandidat i Vermont

Hallik-assosiasjoner

Marstrander forteller om usikkerheten hun følte mens hun lå på massasjebenken den gangen for seks år siden. Hun sammenligner opplevelsen med overgrep fra idrettstrenere som tar seg til rette på utøvernes kropp, hvor utøveren kan føle at det nettopp er treneren som sitter med kunnskapen om kropp og muskler. En maktuballanse som kan gjøre det ekstra vanskelig å si ifra, fordi man ikke selv kan faget. Da massasjen endelig var over fikk Marstrander enda en overraskelse. Da hun skulle gå rakte han henne nemlig et hjemmelaget visittkort og sa «I do home visiting».

– Jeg fikk litt hallik-assosiasjoner, eskorteservice eller hva jeg skal kalle det. Det var veldig ubehagelig og det tok lang tid før jeg gikk dit igjen, forteller hun.

Les også: Disney nekter å sensurere «homoøyeblikk» for Malaysia

Ble ledd av

Hun sa aldri ifra til Vestkantbadet, men fortalte om opplevelsen til flere venninner. Noen syns det var helt forferdelig, mens andre lo og syns det var litt gøy.

– Det føltes som et overgrep, jeg følte meg jo antastet. Men det er jo noen som er flinke til å si ifra om ting, mens andre er litt mer sjenerte. Jeg har vel kanskje ikke vært en person som har vært flinkest til å si ifra når ting har vært ugreit, erkjenner hun.

Marstrander forteller at hun nylig ble kontaktet av en annen kvinne, som hadde en lignende opplevelse som henne på badet.

Les også: Transmann til sak mot staten

– Svært ubehagelig

For Marstrander tok det flere år før hun oppsøkte sitt lokale bad igjen. Men fire år etter puppemassasjen tok hun likevel mot til seg. Hun passet på å bestille i god tid i forveien, og presiserte at hun ønsket en kvinnelig massør. Da hun ankom badet fikk hun beskjed om at det ikke var noen ledige kvinnelige massører, og fikk i stedet tildelt en mann.

– Han var veldig fokusert på rumpa. Han kom veldig nære de stedene du helst ikke vil ha fremmede menns hender, forteller hun.

Nok en gang satt Marstrander igjen med en ekkel følelse, sammen med den kjente følelsen av usikkerhet.

Jeg trente mye og vet jo at rumpemuskulaturen er den største på kroppen. Det var svært ubehagelig og jeg tenkte på det i lang tid etterpå, forteller hun.

Les også: En penis i damegarderoben

Ingen grunn til intimmassasje

Prestesæter forteller at med noen spesifikke unntak, som dansere eller idrettsutøvere med spesielle problemområder, er det normalt ingen grunn til å massere sete- eller lårmusklene veldig nære skrittet.

– Dette gjelder jo det rent faglige, men i et nytt kundeforhold skal massøren alltid holde seg på den sikre siden av kundens grenser og unngå misforståelser, sier han.

Les også: Avviste Mathilde – Vestkantbadet mener hun har «feil» kjønnsorgan

En siste massasje

I vinter oppsøkte Marstrander Vestkantbadet for aller siste gang. Igjen hadde hun forhåndsbestilt en kvinne, men det var den samme mannen som tok imot henne som sist.

– Jeg tenkte ah, ikke nå igjen. Og så ble det like ubehagelig. Det var veldig mye rumpe og han kom altfor nærme «de edle kroppsdelene», forteller hun.

Vestkantbadet svarer

Tidligere Vestkantbadet-sjef synes det er beklagelig hvis Hilde Marstrander har opplevd ubehag på badet.

Tidligere bademester på Vestkantbadet, Ole Magnus Kikut, var ikke sjef på badet for seks år siden, men var bademester da Marstrander hadde sine to siste ubehagelige opplevelser, og helt fram til badet stengte tidigere i år.
Kikut står oppført som største aksjonær i Kikut-Invest AS, og heleiet av Vestkantbadet AS.

Dagsavisen har vært i kontakt med Kikut, som ønsker å kommentere Hilde Marstranders opplevelser på badet slik:

«Dette er hendelser som jeg dessverre ikke ble gjort kjent med da de oppsto. Hadde kvinnen henvendt seg til meg med disse anklager om overtramp, ville jeg selvsagt tatt situasjonen på alvor og gjort alt jeg kunne for å komme til bunns i saken. Vi ville selvsagt hatt nulltoleranse for slike overtramp.»

Og:
«Jeg kan bare beklage på generelt grunnlag hvis kvinne har opplevd noe ubehagelig på Vestkantbadet spa.»

Lest denne?: Donald Trump til sine egne: – Demokratene er mentalt skadde og fullstendig uegnet til å regjere

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært