Meny

Gunhild Stordalen: – Selv på de mørkeste dagene er det håp

<p>– Du må tro det umulige er mulig! Den sikreste måten at alt går til helvete på, er om du gir opp, sier Gunhild Stordalen. Her under åpningen av EAT Stockholm Food Forum 2018.</p>
– Du må tro det umulige er mulig! Den sikreste måten at alt går til helvete på, er om du gir opp, sier Gunhild Stordalen. Her under åpningen av EAT Stockholm Food Forum 2018. Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix

– Jeg følte meg mer naken da boken utkom enn da jeg stilte på «Skavlan» uten hår, sier Gunhild Stordalen.

Og boken – det er selvbiografien «Det store bildet», som erobret førstesidene til både VG og Dagbladet på utgivelsesdagen i forrige uke, fikk store oppslag også i svenske riksaviser, og førte Gunhild Stordalen tilbake til «Skavlan» igjen, denne gangen med kort, sølvskimrende frisyre.

Mellom permene på boken, som nå nærmer seg 70.000 i opplag, forteller Gunhild Stordalen åpent og medrivende om livet sitt hittil. Fra den lykkelige barndommen til legestudier til møtet med Petter Stordalen – og altså om sykdommen som nær kostet henne livet to ganger. Hun vil ikke tåle en tredje behandling, noe som gjør at hun ikke vet hvordan morgendagen blir.

– Det vet ingen andre heller, sier hun til NTB – like rett på som hun i boken diskuterer assistert selvmord med sin kjære om sykdommen skulle bli så ille.

– Som medisinstudent så jeg hvordan de pasientene er på slutten, sier hun klart. Så langt ønsker hun ikke selv å gå. Og som hun skriver: «Petter skulle aldri være i tvil om hva mitt ønske var».

Les også: «Jeg har grått meg i søvn så mange netter»

Måtte by på seg selv

Svært mange har nå lest om hennes svært tøffe kamp mot sykdommen, som var navnløs og udiagnostisert i 12 år, og tanker rundt døden da hun fikk vite diagnosen. Men med på lasset får de også den andre historien – om hjertebarnet EAT, som hun vil redde verden med. Det er denne historien som Gunhild Stordalen ville foretrukket å fortelle fremfor sin egen.

Det førte til litt av en dragkamp med forfatteren hun fortalte livshistorien sin til, Jonas Forsang.

– Jonas er en historieforteller, han ville ha sykdom og kjærlighet. Da mente han at leserne også ville høre på det jeg sa om EAT, sier Gunhild Stordalen, og sier hun i løpet av sin reise har «lært noe vesentlig» om hvordan få folk med seg.

– Jeg, som har brukt så mange år på å pushe statistikk, begynte å innse at folk følger dem de tror på. Det var ikke noe annet valg enn å være ærlig, om alt, og ikke bare snakke EAT og fakta. Det var vanskelig, jeg hadde ikke noe behov for å brette ut alt dette, medgir hun.

Er verdt det

Stordalen og Forsang møttes på midten, etter sånn omtrent 34 manusutkast. Resultatet utkom til god mottakelse fra anmelderne med sin blanding av oppveksthistorie, millionærliv, kamp mot livstruende sykdom og hovedpersonens tilsynelatende naive, men banebrytende, tanker om hvordan verden kan reddes gjennom mat – bare vi alle jobber sammen.

Bokbransjen spår «Det store bildet» som en av høstens storselgere.

Selv smiler Stordalen fornøyd når hun hører at historien også spres viralt i sosiale medier. At hennes sterke historie er med på å lokke folk til å lese både om hvorfor maten vi spiser er viktig – og hvordan det er på tide å ta et verdensomspennende krafttak for å endre hele matindustrien. Da har hun oppnådd det hun håpet med å åpne seg.

– Kan boken og alt rundt føre til at noen som normalt ikke ville tenkt på dette, gjør det, så er det verdt det. Alt er verdt det om det forandrer verden, sier Gunhild Stordalen uten å blunke.

– Folket som bestemmer

Som barn satt hun på morens fang og fikk høre at «om man bestemte seg, var det mulig for ett menneske å gjøre noe virkelig betydningsfullt». I dag medgir hun at EAT startet topptungt, der hun uten autoritetsangst samlet forskere, politikere og eksperter på tvers av fagfelt og fra hele verden for at de skulle begynne å samarbeide om det som trengs for å redde kloden – og oss.

– Men det er folk flest som må stemme – med kniv og gaffel – og vise at de vil ha skikkelig mat.

I boken gir hun en sterk skildring av mage- og tarmkreftpasientene som er innlagt på samme sykehus som hun lå på i Nederland, og hvordan deres sørgende pårørende gikk for å spise «og ble servert samme maten som var i ferd med å ta livet av den de var der for å besøke».

– Maten er viktig for både deg selv, og for verden. Og når mat er problemet i dag, er mat også løsningen. Det aller vanskeligste av FNs bærekraftmål, vet du hvilket det er? Nummer 17, at alle må samarbeide for å nå målene.

Les også: Gunhild Stordalen: – Jeg har alltid visst at jeg var syk

Petter Stordalen: – Jeg har nesten ingen venner

– Det er håp fremdeles

Ifølge Gunhild Stordalen har kampen for kloden og mot sykdommen systemisk sklerodermi én ting til felles:

– Du må tro det umulige er mulig! Den sikreste måten at alt går til helvete på, er om du gir opp. Jeg håper boken vil inspirere folk og gi dem tro på at selv på de mørkeste dagene er det håp. Forskningen sier det er håp fremdeles, sier hun og snakker ikke om seg selv:

– Vi kan klare det om vi endrer hva vi produserer og spiser. Se på plast, hvor raskt folk endret forbruksvanene sine på to år. Det samme kommer til å skje med mat, tror hun.

– Som lege vet jeg at vi ikke kan forvente at folk vil endre spisevanene sine fordi det er sunt og viktig: Maten må også smake godt og være rimelig nok til at alle har råd til å kjøpe den og må være lettvint siden vi fortsatt vil være i tidsklemma. Vi kan heller ikke snakke om folks individuelle ansvar for å spise sunt, når samfunnet gjør det så vanskelig å ta det rette valget, sier hun – og stopper et øyeblikk på utpust, før hun legger til:

– Jeg er optimist.

skavlan

– River deg ned

Det yrer i EAT-kontoret utenfor. De er nesten 40 ansatte nå, av 15 nasjonaliteter. Mange i Oslo, andre rundt om i verden. Gunhild Stordalen er arbeidende styreformann, som engasjerer seg i strategi og å føre sterke krefter sammen. Hun snappet en ny, daglig leder fra WHO. Barnet hennes, det eneste hun ønsket å få, står på egne bein. Nå må hun passe bedre på seg selv.

For uredde, uforferdede Gunhild Stordalen opplevde i fjor overraskende nok å få prestasjonsangst.

– Mulighetene var så store, presset så høyt. Jeg har alltid vært perfeksjonist og slitt med flink pike-syndromet. Så jeg gikk til psykolog, som sa jeg var kronisk stresset. Jeg har jobbet med stressmestring, med mindfulness, og i sommer tok jeg meditasjonskurs – noe jeg ville ledd meg skakk av før. Da kjente jeg hvor sliten jeg var. De samme kreftene som gjør at du får til ting, er også dem som river deg ned, sier hun og snakker om hvordan hun «har vært blind for mange ting».

– Jeg har hatt de store visjonene, men ikke sett meg selv. Jeg har alltid spist riktig og trent mye, men samtidig sovet for lite. Fordi jeg lever på lånt tid, har jeg følt sterkt på alt jeg skulle rekke. Jeg gønnet på, men jeg ville mer enn jeg er i stand til, sier hun og legger til med samme nådeløse, men hjerteskjærende åpenhet:

– Kanskje sykdommen ville utviklet seg annerledes, ikke blitt så alvorlig, om jeg hadde tenkt på livsstilen før.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50 Askøy skal gå gjennom kokevarsler05:50 Dette skjer i dag04:52 Minst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34 Lysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26 Hovland med sterk start i US Open03:50 Nytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26 Bistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21 Iran avviser anklager om tankskipsangrep02:35 USA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27 Historisk abortinnstramming vedtatt02:24 Mann dømt for 30 overgrep mot jente01:32 Cuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46 Neymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43 Vannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25 Warholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15 Flere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05 Kritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28 Trumps pressetalskvinne går av22:08 Tilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49 Sopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36 Warholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20 Pompeo: Iran angrep tankskip21:00 Lørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40 Sterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29 Carlsen vant Norway Chess20:12 Amalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40 – Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16 SAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08 Motorsyklist alvorlig skadd i Skjåk19:05 Væpnet aksjon mot personbil på E39 i Rogaland18:55 Bislett Games åpnet med verdensrekord18:39 Full fart fram for MDG og bompengepartiet i Oslo18:09 Husstander i Hurum blir bedt om å koke vannet18:04 Ap-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!17:57 La oss ikke gi slike krefter lillefingeren. Vær så snill17:50 – Ser muligheter for fly fra Norge til Asia, Afrika og Sør-Amerika17:41 – Regjeringen lar tobakkstrategien gå opp i røyk16:52 Ludvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn16:14 Ny Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa15:31 Hett på Stortinget: – Hvor i hæ ... har'n det i fra!15:28 Norske og amerikanske F-35 skal trene sammen15:27 Froome operert i åtte timer etter skrekkvelt15:17 Boris Johnson vant første runde av ledervalget15:15 Politiet i Bodø har fått kontroll over brann i gassflaske13:25 Truer med å trekke støtte til sjakk-VM13:13 Gult farenivå for Veslemannen12:49 Haavi måtte hjelpes av banen etter smell12:48 Britisk minister godkjenner utlevering av Assange12:32 Hundrevis av hjem truet - nå krangler politikerne om skylden12:29 Kvinne (72) fra Askøy døde på sykehus12:10 Prosjektgruppen for rehabilitering av Nationaltheatret er klar11:32 Legionellasmittet person døde i Vesterålen11:20 – For Frp er denne saken en drittsak10:18 Solskjær møter Chelsea i sesongåpningen09:59 Ropstad får kvinnestøtte før abortdebatt09:49 Zlatan på lønnstoppen i USA09:32 Bruken av kontantstøtte rekordlav09:30 Mattilsynet advarer mot kjøp av planter fra utlandet09:29 Svein Ludvigsen innrømmer å ha løyet for politiet09:05 Kjerstin Braathen blir ny konsernsjef i DNB08:43 Eldre mann funnet død i leteaksjon08:09 Norskeid tankskip i brann etter eksplosjon utenfor Iran08:06 Japan forbyr droneflyging i fylla08:01 Ville «inn til den deilige dama» og «ligge med henne». Da fikk han juling07:59 Historisk dårlig måling for Ap07:50 Kontroversiell kullgruve godkjent i Australia07:47 Hundretusener evakuert før syklon treffer land i India07:37 Filip Ingebrigtsen: – Sikker på at resten av sesongen blir bra
Siste nytt
10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50NorgeAskøy skal gå gjennom kokevarsler05:50NorgeDette skjer i dag04:52VerdenMinst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34PengerLysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26SportHovland med sterk start i US Open03:50VerdenNytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26NorgeBistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21VerdenIran avviser anklager om tankskipsangrep02:35VerdenUSA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27NorgeHistorisk abortinnstramming vedtatt02:24NorgeMann dømt for 30 overgrep mot jente01:32KulturCuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46SportNeymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43NorgeVannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25SportWarholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15VerdenFlere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05NorgeKritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28VerdenTrumps pressetalskvinne går av22:08VerdenTilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49VerdenSopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36SportWarholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20VerdenPompeo: Iran angrep tankskip21:00NorgeLørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40SportSterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29SportCarlsen vant Norway Chess20:12SportAmalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40Norge– Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16VerdenSAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i Skjåk19:05NorgeVæpnet aksjon mot personbil på E39 i Rogaland18:55SportBislett Games åpnet med verdensrekord18:39PolitikkFull fart fram for MDG og bompengepartiet i Oslo18:09NorgeHusstander i Hurum blir bedt om å koke vannet18:04PolitikkAp-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!17:57HelseLa oss ikke gi slike krefter lillefingeren. Vær så snill17:50Reise– Ser muligheter for fly fra Norge til Asia, Afrika og Sør-Amerika17:41Helse og livsstil– Regjeringen lar tobakkstrategien gå opp i røyk16:52NorgeLudvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn16:14VerdenNy Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa15:31PolitikkHett på Stortinget: – Hvor i hæ ... har'n det i fra!15:28NorgeNorske og amerikanske F-35 skal trene sammen15:27SportFroome operert i åtte timer etter skrekkvelt15:17PolitikkBoris Johnson vant første runde av ledervalget15:15NorgePolitiet i Bodø har fått kontroll over brann i gassflaske13:25SportTruer med å trekke støtte til sjakk-VM13:13NorgeGult farenivå for Veslemannen12:49SportHaavi måtte hjelpes av banen etter smell12:48VerdenBritisk minister godkjenner utlevering av Assange12:32NorgeHundrevis av hjem truet - nå krangler politikerne om skylden12:29NorgeKvinne (72) fra Askøy døde på sykehus12:10KulturProsjektgruppen for rehabilitering av Nationaltheatret er klar11:32NorgeLegionellasmittet person døde i Vesterålen11:20Politikk– For Frp er denne saken en drittsak10:18SportSolskjær møter Chelsea i sesongåpningen09:59PolitikkRopstad får kvinnestøtte før abortdebatt09:49SportZlatan på lønnstoppen i USA09:32PengerBruken av kontantstøtte rekordlav09:30NorgeMattilsynet advarer mot kjøp av planter fra utlandet09:29NorgeSvein Ludvigsen innrømmer å ha løyet for politiet09:05PengerKjerstin Braathen blir ny konsernsjef i DNB08:43NorgeEldre mann funnet død i leteaksjon08:09VerdenNorskeid tankskip i brann etter eksplosjon utenfor Iran08:06VerdenJapan forbyr droneflyging i fylla08:01NyheterVille «inn til den deilige dama» og «ligge med henne». Da fikk han juling07:59PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap07:50VerdenKontroversiell kullgruve godkjent i Australia07:47VerdenHundretusener evakuert før syklon treffer land i India07:37SportFilip Ingebrigtsen: – Sikker på at resten av sesongen blir bra
Populært