Lan Marie Berg (MDG): – Noen ganger er det nødvendig å bli sint

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Oslo-Byråd Lan Marie Nguyen Berg har sett ødeleggelsene som en tyfon kan føre med seg, og levd på under 20 liter vann om dagen. Det fikk henne til å forstå hvor hardt klimaendringer kan ramme verdenssamfunnets svakeste.

– Det var folk som mistet hele levebrødet sitt. Restauranter ble knust langs elvebredden, hus ble jevnet med jorden, folk mistet alt de eide. I dagene etterpå var det oversvømmelse. Vi kom oss rundt ved å padle kano. Det var mange mennesker som trengte hjelp til å stable livene sine på beina igjen.

Byråden for miljø og samferdsel i Oslo sitter på det romslige kontoret sitt på rådhuset og husker tilbake til det halvåret hun bodde i Hoi An i Vietnam i 2006. Lan Marie Nguyen Berg var 19 år og nettopp ferdig med videregående. Hun reiste til farens hjemland for å ta et semester med utviklingsstudier.

Da hun bodde i Hoi An ble byen truffet av en tyfon. Berg satt trygt inne i en solid bygning mens stormen raste utenfor. Hotellet slapp unna med små skrammer, men mindre solide bygninger ble knust til pinneved. Den dramatiske opplevelsen satte spor.

– Det fikk meg til å innse hvem klimaendringene rammer hardest.

– Det er land fra sør, land som har bidratt minst til klimaendringer. Det er de menneskene som har minst fra før, i ethvert samfunn. Mange som lever i fattigdom mangler ressurser til å beskytte seg selv, de har mindre muligheter til å komme seg unna. Nettopp derfor mener jeg at klimasaken er vår tids største solidaritetssak, både på tvers av landegrenser og innad i land, sier Berg alvorlig til ABC Nyheter.

Skitten tørke

Opplevelsen med tyfonen i Vietnam fikk Berg til å forstå en viktig sammenheng. Hva betyr bistand hvis klimaendringer og global oppvarming setter samfunn flere tiår tilbake? Hvis bygninger, strømnettverk og infrastruktur stadig vekk blir ødelagt av ekstremvær? Hvis jorden blir så tørr at den blir umulig å dyrke og det ikke finnes vann noe sted?

Berg fikk igjen kjenne klimaendringer på kroppen da hun bodde på øystaten Tuvalu i Stillehavet, nettopp for å blogge om konsekvensene av klimaendringer i 2011. I løpet av de fem månedene hun bodde der, opplevde landet sin nest verste tørke siden 30-tallet.

– Jeg gikk mange uker uten å kunne ta meg en ordentlig dusj, uten å kunne vaske klærne mine ordentlig. Jeg var skitten.

– Jeg gikk mange uker uten å kunne ta meg en ordentlig dusj, uten å kunne vaske klærne mine. Jeg var skitten. Når du har mindre enn 20 liter vann å leve av per dag, så kan du ikke trekke ned i do. Det er svært problematisk når det er 30 varmegrader ute og mer inne. På Tuvalu var det store problemer med sykdommer knyttet til mangelen på rent vann. Mage- og tarmsykdommer og hudsykdommer er utbredt, forteller Berg.

Oppholdet Lan Marie Nguyen Berg hadde på Tuvalu var varmt, tørt og skittent. Innbyggerne måtte klare seg på under 20 liter vann om dagen. – Det er en virkelighet mange lever i den dag i dag. Foto: Privat
Oppholdet Lan Marie Nguyen Berg hadde på Tuvalu var varmt, tørt og skittent. Innbyggerne måtte klare seg på under 20 liter vann om dagen. – Det er en virkelighet mange lever i den dag i dag. Foto: Privat

– Klimaendringene skremmer meg

I tillegg til stillehavsstater og landene rundt ekvator, er det flere store byer i verden som står i fare for å bli rammet av akutt mangel på ferskvann. Cape Town i Sør-Afrika, en by med rundt fire millioner innbyggere, var nær en alvorlig vannkrise i vinter. Kraftig rasjonering berget vannreservene.

– Klimaendringer handler på mange måter om for mye eller for lite vann, mener byråden i Oslo.

Fra hjørnekontoret sitt i 12. etasje i rådhusets høyre tårn, har byråden for miljø og samferdsel utsikt over Oslofjorden som glitrer i sola, Aker Brygge full av yrende liv og ærverdige Akershus festning. Der vaier trærne høye og grønne i brisen selv om kalenderen viser september. Gresset har gjenvunnet den samme, lysende fargen etter sommerens tørke. Det er ingen tvil om at det er vann nok i massevis i Oslo. I alle fall akkurat nå.

– Den sommeren vi har hatt har virkelig vist for mange at det er naturkrefter i sving som vi ikke har kontroll over. Det skremmer meg. Og jeg tror det skremmer mange andre også.

«Vanlig person» ble politiker

Fra barnsben av engasjerte kvinnen fra Kolbotn seg for å gjøre verden til et bedre sted.

I tillegg til å ha drevet to ulike klima-blogger, jobbet hun som journalist i tenårene. Hun skrev leserinnlegg om rasehat i Sør-Afrika, gjennomførte utviklingsstudier og feltarbeid, har jobbet for CICERO og engasjert seg i ungdomsorganisasjonen Spire.

Men Berg drømte aldri om å bli politiker.

– Jeg synes fortsatt etter tre år som byråd at det er rart å omtale meg selv som politiker.

– Jeg synes fortsatt etter tre år som byråd at det er rart å omtale meg selv som politiker. Det å være en offentlig person er aldri noe jeg har tenkt at jeg skulle bli. Samtidig mener jeg at det er sånn politikken bør være. At en vanlig person kan få folkets tillit og gå inn i politikken for faktisk å gjennomføre noe man tror på på vegne av partiet og alle som har stemt på deg.

Livet som politiker er hektisk, men variert. Lan har fått møte både Arnold Schwarzenegger og Al Gore gjennom arbeidet med klimautfordringer. Foto: Privat
Livet som politiker er hektisk, men variert. Lan har fått møte både Arnold Schwarzenegger og Al Gore gjennom arbeidet med klimautfordringer. Foto: Privat

– En viktig støtte

Jobben som politiker har ikke bare vært enkel. Den kom med hektisk møteaktivitet, lange dager og mange sinte motstemmer.

Ekteparet Berg og Trædal tilbake på bryllupsreise i Ravello i Italia. På nøyaktig samme sted ble de to forlovet året i forveien. Trædal er en viktig støttespiller for byråden i hverdagen. Foto: Privat
Ekteparet Berg og Trædal tilbake på bryllupsreise i Ravello i Italia. På nøyaktig samme sted ble de to forlovet året i forveien. Trædal er en viktig støttespiller for byråden i hverdagen. Foto: Privat

Når stormen har stått på som verst, har de nærmeste stilt opp. Venner. Familie. Ektemannen. I sommer giftet Berg seg med en annen MDG-politiker, Eivind Trædal. Sammen har ekteparet vært en hyppig brukt verbal skyteskive i Facebook-gruppen «Ja til bilen i Oslo».

– Det har vært en viktig støtte å ha en samboer og nå en ektemann som også kan forstå hva det betyr å stå i offentligheten.

Les også: MDG-Lan hardt ut mot Frp

«Dags att åka hem...»

Flyeren fra Alternativ for Sverige gjorde Berg rasende. – Kampen for et anstendig Sverige og mot høyreradikale stemmer preget valgkampen i nabolandet vårt. Foto: Privat
Flyeren fra Alternativ for Sverige gjorde Berg rasende. – Kampen for et anstendig Sverige og mot høyreradikale stemmer preget valgkampen i nabolandet vårt. Foto: Privat

– Når ble du sist sint?

– Det var i forbindelse med valget i Sverige.

Berg var i Sverige og deltok på innspurten av valgkampen. Enkelte ting hun så, fikk det til å koke i kroppen hennes.

– Valgmaterialet noen av de mest ytterliggående og fremmedfiendtlige partiene hadde laget. Alternativ for Sverige hadde en oversikt over flyavganger i valgkampbodene sine. De ville sende en halv million mennesker «hjem». Det gjorde meg sint. Det har noe med hva slags menneskesyn man er med på å spre.

Berg mener at sinne er helt nødvendig noen ganger.

Les også: Oslos miljøbyråd mener Listhaug motvirker integrering

Dritt lei av klima kun i festtaler

Lan Marie Nguyen Berg var kun medlem i Miljøpartiet de Grønne i ett år før hun befant seg i en mektig, politisk posisjon. Hun var blitt byråd for miljø og samferdsel i Norges hovedstad. Partiet hennes var blitt det tredje største i Oslo.

– Noe av grunnen til at jeg ønsket å bli politiker, var fordi jeg var så drittlei av å føle at klima bare var noe politikere snakket om i festtaler. Men når hverdagen og kontoret ventet, gjorde de det stikk motsatte av det man hadde sagt.

Under forhandlingene av byrådsplattformen på Østmarkseteren fikk Lan og MDG gjennomslag for en grønnere politikk enn de og mange av tilhengerne våget å drømme om.

Den ferske byråden fikk en sjanse til å gjøre festtaler til realpolitikk.

– I Oslo har vi vist at det er mulig å gjennomføre ting. Det er ikke så politisk umulig å føre en anstendig klimapolitikk som noen hevder det er.

MDG, SV og AP lagde en grønnere byrådsplattform enn MDG hadde turt og håpe på, og byrådet har fått til forandringer raskere enn Berg hadde trodd i utgangspunktet. Det gir henne håp for fremtiden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MDG, SV og AP lagde en grønnere byrådsplattform enn MDG hadde turt og håpe på, og byrådet har fått til forandringer raskere enn Berg hadde trodd i utgangspunktet. Det gir henne håp for fremtiden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det store hatet

Oslo kommune har flere gode miljøresultater å vise til etter byrådsskiftet i 2015. I 2016 var det for første gang flere som reise kollektivt enn med bil i Oslo. I 2017 opplevde Ruter den største veksten i kollektivbruk i selskapets historie. Så langt i 2018 er 60 prosent av nybilsalget i Oslo elbil eller hybridbil.

Takknemlig og motivert er noen av ordene Berg bruker for å beskrive sin politiske karriere så langt. Sammen med store smil og livlig gestikulering. Men hun har møtt mye motstand som offentlig person.

Lan har blitt utsatt for en stor mengde grov hets, ofte med sexistiske og rasistiske underoner. Drapstruet. Voldektstruet. Hatet. I kommentarfelt på Facebook og i nettaviser. I brev hun har fått i posten.

– Jeg har lurt på hva som hadde skjedd hvis jeg var en helt vanlig middelaldrende hvit mann i dress og ført samme politikk. Hadde jeg fått de samme reaksjonene? Det tror jeg ikke. Ikke på samme måte.

– Tenker du at du har lyst til å vise dem? De som hetser deg og trekker deg ned?

– Jeg ønsker ikke å la dem få så stor definisjonsmakt over meg at jeg gjør mine valg basert på hva de gjør. Bakgrunnen for at jeg ønsker å fortsette fire nye år i Oslo, er fordi jeg selv er motivert til å gjøre det, uavhengig av dem. Jeg er sta. Når noen prøver å skremme meg vekk, så vil ikke det fungere.

– Hvordan klarer du å holde engasjementet og motivasjonen oppe når du må tåle så mye dritt?

– Jeg har lurt på hva som hadde skjedd hvis jeg var en helt vanlig middelaldrende hvit mann i dress og ført samme politikk.

Byråden ser tankefullt ut av vinduet, og bruker igjen lang tid på å svare på spørsmålet. Omsider sier hun:

– Det som motiverer meg er at det er mulig å gjennomføre ting så raskt som vi har klart å gjøre. Vi ser at politikken vår fungerer. Det gjør at jeg mener det er verdt det, selv om det at noen prøver å skremme enkelte stemmer til taushet gjør at jobben blir vanskeligere.

Les også: MDG-topp forsvarer bruk av pisk og gulrot

– Endring vil alltid skape motstand

Lan Marie Berg er byråd for miljø og samferdsel. Samferdselspolitikken byrådet har kjørt siden 2015 har møtt kritikk hos mange meningsmotstandere. Høyere priser i bomringen, færre offentlige parkeringsplasser og høyere priser for offentlig parkering er noen av tiltakene samferdselsbyråden har vært med på å bestemme.

Men også flere kilometer med sykkelvei, nye bussruter, hyppigere bussavganger og subsidiering av elsykler.

– Det å gjennomføre endring, det vil alltid skape motstand. Byen vår skal gjennom en endring som vil oppleves utfordrende for noen. Vi må prøve å gjøre det på en best mulig måte for folk.

Lan Marie Nguyen Berg ble nærmest kastet ut i jobben byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune. Hun forteller at hun har hatt en bratt læringskurve, men at hun er takknemlig for reisen hun har fått være med på. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lan Marie Nguyen Berg ble nærmest kastet ut i jobben byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune. Hun forteller at hun har hatt en bratt læringskurve, men at hun er takknemlig for reisen hun har fått være med på. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– De færreste kjører bil

I Oslo utgjør transportsektoren 65 prosent av klimagassutslippene. Berg mener det er viktig å kutte i transportsektoren om klimamålene til Oslo, Norge og verden skal nås.

Er det noe Lan elsker med Oslo, så er der nærheten til naturen. Havet og marka. De grønne parkene. Hun vil gjøre Oslo grønnere, og byrådet har erstattet flere parkeringsplasser med blomster og sitteområder. Som på Fridtjof Nansens plass foran rådhuset. Foto: Privat
Er det noe Lan elsker med Oslo, så er der nærheten til naturen. Havet og marka. De grønne parkene. Hun vil gjøre Oslo grønnere, og byrådet har erstattet flere parkeringsplasser med blomster og sitteområder. Som på Fridtjof Nansens plass foran rådhuset. Foto: Privat

– Samtidig tror jeg vi hadde ført den samme samferdselspolitikken uansett, uavhengig av klimagassutslipp. Veldig mye av den samferdselspolitikken handler om å skape mer plass. For at bussen skal slippe å stampe i kø, for at det skal være mer plass til fotgjengere og syklister. For å få en mer effektiv transport i Oslo. De aller fleste kjører kollektiv, går eller sykler. De færreste kjører bil. Vi må sikre at det er trygt å gå til skolen, at det er trygt å være syklist og bilist, sånn at alle har hver sin dedikerte plass i byen. Så politikken hadde sannsynligvis vært ganske lik, mener hun.

Unntakene er den politikken som handler om å bedre ladetilbud og ladeinfrastruktur i elbiler.

Avslutningsvis vil Berg oppklare en misforståelse.

– Jeg tror det er en vanlig misforståelse at Miljøpartiet de grønne vil føre akkurat den samme samferdselspolitikken som vi gjør i Oslo over hele landet, og sånn er det jo ikke. Det er stor forskjell på hva slags samferdselspolitikk vi bør føre i byer og i mindre tettbygde strøk. Jeg er Oslo-politker, og har ansvar for samferdsel i Oslo. I den posisjonen jeg har, kan jeg ikke snakke for resten av landet. Som lokalpolitikere fokuserer jeg selvfølgelig på poliitkk for min kommune, akkurat slik MDG-politikere i resten av landet gjør i sine kommuner.