Alopecia: – Plutseleg var eg eit veldig visuelt symbol

– Det er sjølvsagt dagar då eg skulle ynskje at eg skilte seg mindre ut, seier Maria Saxegaard, som fekk diagnosen alopecia som 19-åring.
– Det er sjølvsagt dagar då eg skulle ynskje at eg skilte seg mindre ut, seier Maria Saxegaard, som fekk diagnosen alopecia som 19-åring.

Då Maria Saxegård (23) fekk håravfallssjukdomen alopecia, fekk ho mykje meir sympati enn då ho hadde angst og depresjon. No nyttar ho utsjånaden til å snakka om kroppspress.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Eg synest me må snakka meir om det som er vakkert og me må søren meg utvide den definisjonen. Me har gjort det så innmari snevert for oss sjølve, seier Maria Saxegaard engasjert.

Den 23 år gamle kunststudenten frå Ås er endeleg ferdig med å fortelje den historia ho har fortalt så mange gonger før.

Om korleis venninna hennar oppdaga ei hårfri flekk i hovudbotnen då ho skulle flette det lange håret hennar.

Om korleis denne flekken eit halvt år seinare hadde vakse seg større, og fekk selskap av fleire. Om då ho som 19-åring ikkje visste korleis sjukdommen ville utarta seg og tydde til Google for svar. For kva er eigentleg alopecia?

– Akkurat den tida var veldig vanskeleg. Det var ekkelt. Det var liksom hår over alt. Eg hata å dusje, eg hata å greie håret, fordi då visste eg at det fall mykje av. Då eg vakna var det liksom: «Kor mykje hår er det i senga i dag?» type stemning. Det var veldig stressande og eg vart veldig obsessed.

Les også: Karoline (24) ufarleggjorde MS-en ved å lage dokumentarfilm

Alopecia

  • Alopecia areata er eit samleomgrep for ulike typar autoimmune hudsjukdommar (alopecia areata, alopecia totalis, alopecia universalis)
  • Alopecia fører til flekkvis eller fullstendig hårtap på hovudet eller heile kroppen
  • Kring 1 prosent av befolkninga får alopecia
  • Dei fleste får symptom før fylte 30 år
  • Alopecia fører til at kroppens immunsystem angriper hårsekkane, som går i dvale
  • Ofte vil håret kome tilbake etter 6mnd til 1 år, men mange opplever nye hårtap
  • Alopecia er vanlegare hjå personar som allereie har ein autoimmun sjukdom

Kjelde: Norsk Helseinformatikk, Alopeciaforeningen

Konstant ro

Den engasjerte 23-åringen skildrar det som ei «identitetskrise deluxe». For når ho ikkje lenger var ho med det lange fine håret, kven var ho då?

– Eg hugsar eg var veldig stressa for korleis folk skulle kjenne meg att eller hugse meg. Det er det tåpelegaste, for det hadde aldri vore lettare nokon gong, ler Maria.

– Eg trur ikkje eg heilt innsåg at dette skulle bli mi nye greie.

Ho var innforstått med at ho kom til å miste håret, men grua seg til korleis det kom til å bli. Men då ho endeleg barberte vekk alt håret, gjekk ho ikkje inn eit nytt stadium av fortviling.

– Då kom eg endeleg til noko konstant. Det kunne liksom ikkje bli verre. Det var liksom då det fall av at det var traumatiserande og etter det har det vore det det har vore, forklarar Saxegaard.

Då håret fall for godt hadde ho klar ein parykk som likna hennar naturlege hår. Ho var tidleg medviten om at ho ikkje ville verte avhengig av parykk, og bytta mellom ulike.

Saxegaard kjenner fleire som både søv og trener med parykk. Sjølv tykte ho hjelpemiddelet var så klaustrofobisk at ho har slutta heilt med det. I dag eig ho ikkje lenger ein einaste parykk.

Les også: Vigdis (21): – Eg er ansiktsblind

Til dagleg studerer Maria Saxegaard andre året på Kunsthøgskulen i Oslo, der ho fordjupar seg i visuell biletkunst. Heime ventar hunden Albus. Foto: Andrea Rygg Nøttveit
Til dagleg studerer Maria Saxegaard andre året på Kunsthøgskulen i Oslo, der ho fordjupar seg i visuell biletkunst. Heime ventar hunden Albus. Foto: Andrea Rygg Nøttveit

Ropt etter på gata

Den siste tida synast Maria Saxegaard å merka ei negativ endring i folk sin tone. Dei negative kommentarfelta klarar ho fint å styre unna, men ifølgje hennar eigen «personlege statistikk» har tonen vorte tøffare, også på gata.

– Folk har ropt til meg på gata. Eg får høyre at eg må dekkje meg til. At jenter skal ikkje sjå slik ut. Folk spør: «Er det lenge sidan du har fått pult», sånn som du ser ut.

Kommentarane kjem ifølgje Maria helst frå vaksne brisne menn, som har passert før ho rekk å summa seg til å koma med eit motsvar.

– Det går på meg som kvinne. Det er det som er så fascinerande, at nokon føler at eg trugar deira manndom. Eg prøver å forstå, men desse menneska som snakkar til meg stoppar ikkje opp og vil ha ein samtale. Så det er ei oppmoding til dei neste som har lyst å slengje dritt, at dei stoppar opp så eg kan spørje dei kva dei faktisk meiner med det dei seier.

Les innlegget: Den sinte mannen er død

Trange båsar

Heilt sidan tenåra har Saxegaard vore engasjert i psykisk helse og kroppspress. Ho har slite med angst og depresjon sidan vidaregåande, noko ho bevisst har vore open om.

På same måte fann ho ut at også det å miste håret kunne gjerast til noko større enn ho sjølv.

Plutseleg var ho sjølv eit veldig visuelt uttrykk og motsvar til normene.

– Me har konstruert nokre båsar som eg synest er både tronge og trongsynte. Det gjeld både kjønnsnormer og skjønnheitsideal. Der har me eit kjempeproblem, samstundes som eg føler at det skjer ting òg. Ein snakkar om det. Det er ein agenda for kroppspress og skjønnheitsideal. Det betyr ikkje at det er nytt, men at me får eit språk for det. Så er det mange som har byrja å stå på riktig side i debatten, seier Maria Saxegaard.

Ho viser til førebilete som «Skam»-profil Ulrikke Falch og Line Elvsåshagen, frå «Line fikser kroppen».

Les også: Ulrikke Falch-stunt får global merksemd

Drit i spørsmål du ikkje ville stilt andre

Saxegaard har ikkje noko oppskrift på korleis møte personar som ser annleis ut, men meiner det å late som ingenting ikkje nødvendigvis er det beste.

– Det er aldri noko vondt i å spørje. Eg synest det er mykje betre at folk spør meg: «Kvifor har du ikkje hår?» enn at eg ser at dei går og lurer. Difor likar eg ofte betre å vere saman med barn enn vaksne, fordi dei spør. Så er dei som regel nøgde med svaret om dei skjønar at eg er ærleg. Så lenge ein respekterer kvarandre, så kjem ein langt. Og drit i å stille spørsmål som du ikkje ville stilt andre.

Maria Saxegaard har lenge vore engasjert i kristent ungdomsarbeid og KFUK-KFUM.
Maria Saxegaard har lenge vore engasjert i kristent ungdomsarbeid og KFUK-KFUM.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby
Siste nytt
21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby
Populært