Morten Jentoft: Fra Moskva til hagebyen

Morten Jentoft er glad for å være hjemme i sin norske hage igjen. Men historiene fra Russland blir med ham videre.
Morten Jentoft er glad for å være hjemme i sin norske hage igjen. Men historiene fra Russland blir med ham videre.

NRK-korrespondent Morten Jentoft innrømmer at det iblant har vært slitsomt å rapportere fra et land som blir så demonisert i Vesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Alt har sin tid, det er en tid for alt som skjer under himmelen», heter det i Bibelen. Det er en tid for å fødes og en tid for å dø, det er en tid for å være NRKs korrespondent i Moskva, og en tid for å vende hjem igjen til sine frukttrær i Ullevål Hageby. Nå har journalist og forfatter Morten Jentoft (62) nettopp avsluttet sin siste fire år i den russiske hovedstaden, og står på trappa si hjemme og tar imot oss – for sikkerhets skyld på krykker.

– Det har vært en slags ulykkessommer for meg, dette, smiler han skjevt. Først brakk han håndleddet og så røk akillesen. Men dette er ikke skader han har pådratt seg ute i felten, selv om han har brukt en god del tid de siste fire årene på å dekke den brutale krigen i Øst-Ukraina.

– Det virker som om folk glemmer at det faktisk pågår en krig i Europa akkurat nå. Det er nesten ingen vestlige journalister som reiser den veien lenger. Jeg har forsøkt å reise dit regelmessig, men det har jeg vært ganske alene om, sier Jentoft når vi er vel plassert ved kjøkkenbordet hans. Da har vi fått kaffe i finske mummitroll-kopper, utsikt til en prektig, finsk-russisk bakerovn, og fått vite at korrespondentens skader oppsto under ellers fredelige ferieopphold på torpet han har i Sør-Finland sammen med sin finske kone. Hånden brakk da han skulle rygge med en trillebår, mens akillesen røk på en ellers idyllisk blåbærtur i de store finske skoger. Men også årene i Russland har satt sine merker på Morten Jentoft.

– Russland blir møtt med mye negativitet

For det er så sin sak å rapportere fra et land der virkeligheten ser ganske annerledes ut enn i Vesten, anført av Vladimir Putin, en statsleder som i Vesten blir betraktet som autoritær og uforutsigbar skikkelse. Det negative bildet av Russland har bare blitt forsterket i Vesten i løpet av Jentofts siste fireårsperiode, som startet med annekteringen av Krim-halvøya og krigen i Øst-Ukraina.

– Russland blir møtt med mye negativitet i Vesten. Min jobb som korrespondent har vært å vise at verden ser annerledes sett fra Moskva. Ved å leve og bo i landet kommer man tett på, og da kan man forsøke å forklare hvordan russerne tenker. Jeg frikjenner ikke Putin for det negative han har stått for, for hvordan han har oppført seg i Øst-Ukraina og på Krim, eller hvordan han har strammet inn på ytringsfriheten. Men det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig, mener Jentoft, som merket seg en ekstra «ekkel, klam og aggressiv stemning» i landet da han kom i 2014, like etter annekteringen av Krim.

Vladimir Putin skal være god til å turnere spørsmål fra pressen, ifølge Jentoft. Foto: NTB scanpix
Vladimir Putin skal være god til å turnere spørsmål fra pressen, ifølge Jentoft. Foto: NTB scanpix

– Tonen var ekstremt negativ overfor Ukraina. Jeg har brukt mye tid på konflikten der, den er svært komplisert og sammensatt, og det er sider ved det ukrainske samfunnet som slett ikke er bra. Jeg har også forsøkt å fortelle at det finnes et annet syn på konflikten i Syria, om man ser det fra Russland. Men det fiendebildet man i Vesten har dannet seg av Russland, gir opphav til mange myter og halvsannheter. Men det stemmer også at krefter i Russland sprer myter og halvsannheter om Vesten, sier Jentoft, som selv har sett en av de russiske «trollfabrikkene». Den lå like utenfor St. Petersburg.

– Det er gjerne unge folk som jobber der, og som sprer løgner for penger, sier han.

Jentoft kom til Boris Jeltsins Russland som korrespondent i 1996, og fikk følge Vladimir Putins vei til makten. Han så på nært hold sett all den usikkerhet og det økonomiske kaos som hadde oppstått etter Sovjetunionens fall i 1991. Han fikk også orkesterplass til den samme Putins omstridte maktutøvelse i sin andre korrespondentperiode, fra 2014 og fram til nå i sommer.

Les også: Den beskjedne oljepionéren (DA+)

– Jeg syns det er vemodig å forlate Moskva, selv om det skal bli godt å få være hjemme igjen. Å være korrespondent er ikke for alle. Det er et fritt liv, men det er mye jobb og reising, sier Jentoft, som også hadde med seg familien sin under oppholdene i Russland. I siste periode var de bare med et år. Datteren hans har gått på både ridekurs og musikkskole i den russiske hovedstaden.

– Moskva er en fantastisk matby, og en fantastisk kulturby, med mye musikk, kunst og litteratur. Flere i Vesten burde oppdage dette, reklamerer Jentoft, som selv er en habil bratsj-spiller.

– Min vei til Russland, den gikk via Nord-Norge

I Russland har Jentoft dessuten møtt mennesker og kilder han aldri vil glemme, og funnet fram til historier journalisten i ham ikke har greid å slippe. Slike historier blir det gjerne bøker av noen år seinere. I 2001 kom for eksempel «De som dro østover», som handler om nordmennene som dro fra Øst-Finnmark til Kolahalvøya i Nord-Russland seint på 1800-tallet, og som ble isolert der etter revolusjonen i 1917. Jentoft kom borti denne historien allerede da han jobbet i NRK Finnmark i Vadsø på 80-tallet, i grenselandet mot Finland og Russland.

– Min vei til Russland, den gikk via Nord-Norge, sier Jentoft, som forteller om sin aller første tur dit. Det var ved påsketider i 1982:

– Vi var en gjeng fra NRK som tok en tur til Sovjetunionen med Kirkenes reisebyrå. Vi kjørte over grensa til Nikel, tok derfra til Murmansk, fly fra Murmansk til Leningrad, og så videre til sovjetimperiets hjerte: Moskva.

For første gang sto Morten Jentoft midt i Moskva, en by han skulle bli så knyttet til mange år senere, i et land som fortsatt ble styrt av kommunisten Leonid Bresjnev.

– Jeg fikk se Sovjet slik det var. Jeg så skyggesidene, et stagnert samfunn med svartebørshandel og prostitusjon, i et land som utad fortsatt framsto som en urokkelig supermakt, forteller Jentoft, som fikk se et helt annet, postsovjetisk samfunn da han etablerte seg som korrespondent på 90-tallet.

– Jeg er veldig glad for at jeg fikk oppleve Russland på på 90-tallet. Det gjør at jeg forstår mer av det som skjer der i dag, Jeg forstår at folk stemmer på Putin, sier Jentoft.

Les også: Kommunisten som endret Norge og forsvant (DA+)

– På 90-tallet opplevde folk kaos og usikkerhet i det postsovjetiske samfunnet, og mange savnet en fast hånd på rattet. Russland under Putin har hatt den sterkeste økonomiske utviklingen siden Peter den Stores tid. Riktignok er velstanden ujevnt fordelt, men alle som kommer til Russland nå merker at det har skjedd noe.

– Hva er det som gjør Russland så annerledes enn oss?

– Norge er et lite land i verden, mens Russland er en stormakt og verdens største land. Det er deres styrke og deres svakhet. Russland har nok ennå ikke akseptert at Ukraina er et selvstendig land. Samtidig vil Russland gjerne bli forstått og respektert. Men Russland gjør det ikke lett for seg.

– Hvordan ser folk i Russland på den såkalte «russlandsetterforskningen», som stadig pågår i USA?

– Det spørs hvem du spør, men de politiske kommentatorene ser nok på det som en slags galskap, at dette er en sak som har vokst ut av alle dimensjoner, sier Jentoft.

– Mange skjønner at russerne har drevet på med noe her, men er det noen som gjennom tidene har blandet seg inn i andre lands valg og politikk, så er det da USA? Jeg tror mange russere mener dette er dobbeltmoralsk, og at dette handler om at de amerikanske demokratene vil hevne seg på Donald Trump etter valget. USA kan være veldig navlebeskuende, sett fra Russland, og de norske mediene er sterkt påvirket av de engelsk-amerikanske mediene, mener Jentoft.

– Dette ble særlig tydelig da jeg dekket toppmøtet mellom de to i Helsinki i sommer. Det var nok av viktige saker å ta tak i, Syria, Iran og Ukraina, men alt druknet i russlandsetterforskningen i USA, som om det skulle være verdens viktigste sak. Fem prosent av verdens befolkning bor i USA. Resten bor andre steder, påpeker Jentoft, som nok ikke kommer til å slippe Russland heller, nå som han skal hjem til vaktplaner og turnusordninger på Marienlyst. Han har dessuten en russer med seg hjem. Kattungen Simba ble funnet i en pappeske på trappa til NRK-fotografen Jurijs mor, og er blitt adoptert av Jentoft-familien. Nå er katten i ferd med å bli integrert i hagebyens idylliske nabolag.

– Ja, her har vi en russisk katt i «arbeiderbydelen» Ullevål Hageby! smiler Jentoft idet vi går.

Les også: – Rasismen er blitt mainstream (DA+)

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:35 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge
Siste nytt
01:35VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge
Populært