Naturens superkrefter:

5 utrolige tilpasninger hos pattedyr

Elefantselen dykker med glede i to timer – på to kilometers dyp.
Elefantselen dykker med glede i to timer – på to kilometers dyp. Foto: JeremyRichards / Shutterstock / NTB scanpix

Prøv å holde pusten i to timer. Noen pattedyr har noe som minner om superkrefter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi pattedyr føder levende unger. Deretter tar vi vare på dem etter beste evne – i første omgang ved hjelp av melk.

Det har vi til felles, men noen pattedyr har helt spesielle evner.

Det var temaet for en konferanse som nylig ble avholdt ved Aarhus Universitet.

Nettopp fordi grunnprinsippene i kroppene våre er de samme, håper forskerne at et innblikk i pattedyrenes superkrefter en dag kan brukes til å utvikle teknologi og medisiner til behandling av mennesker.

For eksempel kan noen dyr kjøle ned hjernene sine.

– Vi kaller det selektiv hjernenedkjøling, og hvis dyret sulter og tørster, kan du se det på hjernetemperaturen, forklarer Andrea Fuller, professor i fysiologi ved Witwatersrand University i Sør-Afrika.

Fuller arbeider med tilpasninger til Kalahari-ørkenen i det sørlige Afrika. Her er vann en mangelvare.

Men mange dyr takler det. I denne artikkelen ser vi på de forunderlige tilpasningene fem dyr har utviklet.

1. Jordsvinet holder hjernen kald

I mange år har forskerne trodd at dyr som jordsvinet overlever den ekstreme varmen og tørken ved å kjøle ned hjernen sin.

Det fungerer slik i flere større pattedyr (primater og hester unntatt):

  • I nesen kan de kjøle ned det blodet som har avlevert oksygenet.
  • En struktur i hodet fungerer som et slags lager med nedkjølt blod.
  • Det varme blodet har mottatt oksygen i lungene, passerer i et nettverk gjennom dette lageret, slik at det blir avkjølt før det når hjernen.

– På den måten unngår ørkendyr at den følsomme hjernen overopphetet, har teorien vært, forklarer Andrea Fuller, som forsker på pattedyrs tilpasninger til ørkenlivet.

Jordsvinet i Kalahari får all væske gjennom maten, som består av termitter og maur. Men når regntiden lar vente på seg, blir det mye færre termitter, og livet blir tøft i varmen. Foto: Thomas Retterath / Shutterstock / NTB scanpix
Jordsvinet i Kalahari får all væske gjennom maten, som består av termitter og maur. Men når regntiden lar vente på seg, blir det mye færre termitter, og livet blir tøft i varmen. Foto: Thomas Retterath / Shutterstock / NTB scanpix

Ørkendyr kan ikke svette

– Men det systemet i kroppen som faktisk er mest følsomt for overoppheting, er tarmen, forteller Fuller.

Forskningen hennes viser at dyrene kjøler ned hjernen for å stanse svetteresponsen. Det er nødvendig i et miljø med veldig lite vann.

Du kan lese mer i en oversiktsartikkel fra 2014, publisert i tidsskriftet Physiology.

Les også: Dette krepsdyret kidnapper for å overleve

2. Pinnsvinet og de andre som går i dvale

Om vinteren går pinnsvinene i dvale mellom grener og visne blader og skrur kroppens forbruk av energi ned til rundt 4 prosent av normalen.

Til sammenligning er vårt absolutte minimum 65 prosent av normalen, og det er når vi sover.

Pinnsvinet får med andre ord maten sin til å vare veldig lenge. Alt går veldig langsomt i kroppen under dvalen.

En lignende tilstand kunne være veldig nyttig for mennesker, for eksempel ved store operasjoner. For ikke å snakke om under lange romreiser.

Det er ikke bare om sommeren det er liv i hagen. Foto: Coatesy / Shutterstock / NTB scanpix
Det er ikke bare om sommeren det er liv i hagen. Foto: Coatesy / Shutterstock / NTB scanpix

Hva kan dvale gjøre for mennesker?

Bjørner og mange små gnagere sover også godt om vinteren, og det er også kjent hos enkelte fuglearter.

Mennesker kan lære av ekspertene.

Ny forskning, publisert i tidsskriftet ACS Chemical Neuroscience, viser at det å kunne senke kroppstemperaturen kan hjelpe mennesker etter hjertestans.

Ny forskning tyder på at behandlinger kopiert fra dvale og vintersøvn ikke er så langt unna – noe du kan lese mer om i videnskab.dk-saken Vintersøvnens startknap kan måske snart nedkøle mennesker.

Les også: Vil gi pinnsvinpigger nye oppgaver

3. Elefantselen lever livet under (mye) vann

Elefantseler (også kalt sjøelefanter) kan gjøre 50 dype dykk om dagen, ned til over 2000 meters dybde, og kan holde seg under overflaten i over to timer.

Det finnes filippinske havnomader, som du kan lese mer om i denne videnskab.dk-saken, som også kan dykke mye lenger enn andre mennesker. Men selv de kan «bare» holde pusten i fem minutter.

– En av elefantselene våre tok akkurat 15 minutter på bunnen, 2000 meter nede, etter å ha vært tre minutter ved overflaten for å puste. De bruker 90 prosent av tiden under vann. Disse dyrene er ikke «dykkere», de lever i dyphavet, konkluderer Mike Fedak, professor emeritus ved University of St. Andrews i Skottland, som har arbeidet med elefantseler i mange år.

Elefantseler tar seg for eksempel gjerne en rask lur på 400 meters dybde.

Elefantselen dykker med glede i to timer – på to kilometers dyp. Foto: JeremyRichards / Shutterstock / NTB scanpix
Elefantselen dykker med glede i to timer – på to kilometers dyp. Foto: JeremyRichards / Shutterstock / NTB scanpix

Elefantseler kan styre hjertet

I et eksperiment med en tank som kunne lukkes, observerte Mike Fedak at selen bevisst satte hjertet sitt nærmest på pause når de så at forskeren skulle stenge luken.

At sjøpattedyr helt bevisst styrer hjerterytmen, er en ny oppdagelse.

Det kan du lese mer om i videnskab.dk-artikkelen Vildt! Hvaler styrer pulsen ved tankens kraft.

De dykkende pattedyrene styrer også blodomløpet, slik at oksygen kan gå til de organene som trenger det mest. Det er for eksempel hjernen og hjertet, mens de fleste musklene må nøye seg med sine egne lagre.

De er altså eksperter på å styre blodomløpet – og det er tydelig i forskernes eksperimenter.

Det spennende er hvordan og når elefantselene gjør det i naturen, og om det er derfor de kan dykke så lenge.

Les også: Delfiner sanser elektrisk

Fruktbart samarbeid i dypet

Mike Fedak og havforskerne som skal forstå hvordan havene oppfører seg og hvordan de vil bli påvirket av de kommende klimaendringene, har inngått et ganske unikt samarbeid.

Ved å feste små apparater med blant annet salt- og temperaturmåler, samt GPS-sender, på dykkende sjøelefanter, hjelper dyrene med på å kartlegge dyphavet for oseanografene, samtidig med at Mike Fedak får verdifull kunnskap om dyrenes atferd på dypt vann.

Les mer om samarbeidet der levende seler avløser et helt skip med en stor besetning på hjemmesiden for MEOP: Marine Mammals Exploring the Oceans Pole to Pole.

4. Sjiraffens blodtrykk burde ta livet av den

Den store avstanden fra hjerte til hjerne hos sjiraffen gjør det nødvendig med helt spesielle tilpasninger.

Tobias Wang og Kristian Aalkjær fra Aarhus Universitet har forsket på dette gjennom en årrekke.

Sjiraffen må ha et hjerte på opp mot 20 kilo, ifølge mytene. Det stemmer ikke, men det er riktig at sjiraffen har et imponerende høyt blodtrykk.

Sjiraffens lange hals stiller store krav til blodtrykksreguleringen, særlig når den skal bøye seg for å drikke. Foto: Yuval Navot / Shutterstock / NTB scanpix
Sjiraffens lange hals stiller store krav til blodtrykksreguleringen, særlig når den skal bøye seg for å drikke. Foto: Yuval Navot / Shutterstock / NTB scanpix

Sjiraffens hjerte er tykt

Men hjertet i en sjiraff utgjør bare en halv prosent av kroppsvekten. Akkurat som for mennesker.

Sjiraffhjerter har tykke vegger for å sørge for blodtrykket, viser de nyeste resultatene på konferansen.

Les mer om sjiraffene, som i teorien burde dø av å drikke og lever godt med høyt blodtrykk, i videnskab.dk-artikkelen « Derfor kan giraffen tåle sit tårnhøje blodtryk».

Les også: Tøffe dyr inspirerer til supersterk støtfanger

5. Alpakkaen er halvt baby livet igjennom

I mors liv hadde du det også: Supervarianten av proteinet hemoglobin, som binder og transporterer oksygen i blodet.

Hemoglobinet til fostre hos alle pattedyr er veldig kraftig for å kunne overta oksygen fra morens blod.

Det har alpakkaen utnyttet. Den lever i den tynne lufta høyt til fjells.

Men i motsetning til oss andre beholder alpakkaen babyhemoglobinet.

Alpakkaer og lamaer i fjellområder i Peru. Foto: juni.samos / Shutterstock / NTB scanpix
Alpakkaer og lamaer i fjellområder i Peru. Foto: juni.samos / Shutterstock / NTB scanpix

Mange dyr lever livet i høyden

Det finnes mange eksempler på snedige løsninger til livet i fjellene. Jakokser, mus, sauer og fugler har ulike måter å tåle høyden på.

– Mange klarer seg med små justeringer, for eksempel av hemoglobinet, forteller Roy Weber, professor emeritus ved Aarhus Universitet Bioscience, som også har skrevet en oversiktsartikkel om dette i tidsskriftet Respiratory Physiology & Neurobiology.

Referanser:

C. Monge og F. Leon-Velarde: «Physiological Adaptation to High-Altitude – Oxygen-Transport in Mammals and Birds», Physiological Review (1991), DOI: 10.1152/physrev. 1991.71.4.1135 Sammendrag

T.rR. Jinka mfl: « Translating drug-induced hibernation to therapeutic hypothermia», ACS Chemical Neuroscience (2015), doi: 10.1021/acschemneuro. 5b00056

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:30 Melding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år
Siste nytt
02:30NorgeMelding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år
Populært