«Indianerkvinner» forsvinner i hopetall: – En epidemi

Se video: Flere urfolkskvinner har forsvunnet de siste årene, ingen vet hvor mange.

Ashley HeavyRunner Loring (20) er blitt en del av en stadig styggere statistikk over drepte og savnede kvinner fra den amerikanske urbefolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 mil nordvest for Browning i Montana, USA står Lissa Loring med armene i siden og ser utover det mektige landskapet som brer seg ut foran henne. Sola steker fra skyfri himmel og stillheten ruver når hun plutselig begynner å rope.

– Ash-ley! Ash-ley! Ash-ley! Ash-ley!

Lissa Loring er svartfotindianer. Kvinnen hun roper navnet til, er hennes kusine, Ashley HeavyRunner Loring (20). Ingen har sett tegn til henne etter hun forsvant 8. juni 2017. Siden da har storesøsteren Kimberly, Lissa og øvrige familiemedlemmer søkt iherdig etter henne.

– I vår kultur tilkaller du noens ånd ved å rope navnet dens fire ganger, forklarer Lorring til nyhetsbyrået AP.

Så snur hun seg i en annen retning. Igjen roper hun kusinens navn fire ganger.

Hun får ingen svar tilbake.

Se den sterke historien i videoen øverst.

– De kjente henne ikke

Lissa forteller AP at familien er svært misfornøyd med det de mener er mangelfull innsats fra politiet til å finne ut hva som er skjedd med den forsvunnen kusinen. Hun mener de ser på Ashley som en jente som har stukket av hjemmefra.

– De har sagt til oss at hun er over 18 år og gammel nok til å gjøre hva hun selv ville. De ser på henne som en ungjente som bare ville reise avgårde. Men de kjente henne ikke.

(Saken fortsetter under)

Kimberly var åtte og Ashley var fem da hun gav søsteren et løfte mens de begge var midlertidig plassert i fosterhjem: – Jeg fortalte henne at jeg aldri ville forlate henne. Og hvis hun skulle komme til å dra noe sted, så ville jeg finne henne. Foto: AP Photo/David Goldman
Kimberly var åtte og Ashley var fem da hun gav søsteren et løfte mens de begge var midlertidig plassert i fosterhjem: – Jeg fortalte henne at jeg aldri ville forlate henne. Og hvis hun skulle komme til å dra noe sted, så ville jeg finne henne. Foto: AP Photo/David Goldman

Denne dagen er Lissa, Ashleys storesøster Kimberly og fire andre ute og gjør søk. En venn av familien som er med i letingen, har utstyrt seg med en rifle og pistol. De gjennomsøker en forlatt campingvogn der et «Ingen adgang»-skilt henger på inngangsdøra og et ødelagt teleskop kikker ut av vinduet.

Dette skal ha vært et av de siste stedene Ashley ble observert før hun forsvant. Kanskje den inneholder skjulte spor som kan sende de videre i riktig retning.

– Vi følger opp hvert eneste rykte, uansett hvor idiotisk det høres ut, sier Lissa Loring.

Les også: Mysteriet på Gyland: Skrek i timevis, men ingen kom

– Koker ned til rasisme

– Jeg kan ikke komme på en eneste person jeg kjenner som ikke har opplevd dette, sier dokumentarfilmskaperen Ivan MacDonald, som selv er svartfotindianer, til AP.

– Disse kvinnene er ikke bare statistikk. Dette er bestemødre, mødre. Dette er en tante, dette er en datter. Dette er noen som var elsket og de har ikke fått den rettferdigheten de så desperat trengte, fortsetter MacDonald.

(Saken fortsetter under)

Ashleys tante, Jenna Loring (venstre) gråter sammen med Lissa under en markering i forbindelse med North American Indian Days i svartfotstammens reservatet i Browning, Montana. I bakgrunnen ser vi plakat med bilde av Ashley. Foto: AP/David Goldman
Ashleys tante, Jenna Loring (venstre) gråter sammen med Lissa under en markering i forbindelse med North American Indian Days i svartfotstammens reservatet i Browning, Montana. I bakgrunnen ser vi plakat med bilde av Ashley. Foto: AP/David Goldman

Sammen med søsteren Ivy jobber han på en dokumentarfilm om urfolkskvinner som har forsvunnet eller blitt drept i Montana. Søskenparet har selv opplevd å miste noen i familien: I 1979 forsvant deres syv år gamle kusine fra en reservatskole. Pikebarnets frosne lik ble funnet på et fjell, 20 mil unna.

– Til syvende og sist koker det ned til rasisme. Du kunne knyttet det til fattigdom eller narkotikabruk eller liknende faktorer. Men når alt kommer til bryr ikke den føderale regjeringen seg overhodet om det som skjer, sier dokumentarfilmskaperen.

Les også: «Den sorte Marilyn»: – Hadde jeg vært hvit, ville jeg erobret verden

Yndet mål for rovdyr

Ashleys forsvinning utgjør på tragisk vis kun et lite kapittel i en stadig mer foruroligende historie om savnede og drepte kvinner og jenter med indianerbakgrunn. Ingen vet nøyaktig hvor mange det er snakk om ettersom noen saker aldri blir rapportert. Andre saker er på sin side dårlig dokumentert. Dette er blitt knyttet opp mot utilstrekkelige ressurser, en forvirrende juridisk labyrint og i enkelte tilfeller; direkte likegyldighet.

(Saken fortsetter under)

Lissa Loring informerer reservatets egen politistyrker om campingvognen der hun tror det kan være spor etter kusinen. Mange familier har uttrykt misnøye mot politiet som de mener ikke tar de mange savnet-meldingene på alvor. Foto: AP Photo/David Goldman
Lissa Loring informerer reservatets egen politistyrker om campingvognen der hun tror det kan være spor etter kusinen. Mange familier har uttrykt misnøye mot politiet som de mener ikke tar de mange savnet-meldingene på alvor. Foto: AP Photo/David Goldman

Sarah Deer er professor ved Universitetet i Kansas og har skrevet bøker om seksuell vold i indianerreservater. Hun mener noe av forklaringen ligger i at urfolkskvinner over lang tid er blitt gjort usynlige og verdiløse i samfunnet, noe som i sin tur virker forlokkende på drapsmenn og overgripere.

– Det har gjort oss til et yndet mål, spesielt kvinner som sliter med avhengighetsproblemer. Du har en svært marginalisert gruppe, og lovverket ser i enkelte tilfeller ikke ut til å gjøre noe forsøk på å beskytte innfødte kvinner , sier Deer til News.com.

Deer mener denne typen holdninger gjennomsyrer reservater der stammepolitiet mangler både penger og nødvendig opplæring.

– Familier klager over betjenter som ikke tar meldinger om savnede kvinner seriøst. Dette er igjen med på å forsinke viktige søk i de første kritiske timene etter en forsvinning.

Les også: Nya Sverige - Drømmen om et svensk Amerika

Legger press på statsråden

I etterkant av den massive #MeToo-kampanjen, er det blitt rettet fornyet fokus på urbefolkningskvinner som er blant de samfunnsgruppene i USA som i sterkest grad utsettes for mord, seksuell mishandling og vold i hjemmet.

En savnet-plakat med bilder av Ashley HeavyRunner Loring henger på inngangsdøren til en dagligvarebutikk i Browning. I dag er det FBI som har etterforskningen. En talskvinne for byrået forteller at 55 personer er blitt intervjuet og det er gjort 38 søk etter den savnede kvinnen. Foto: AP Photo/David Goldman
En savnet-plakat med bilder av Ashley HeavyRunner Loring henger på inngangsdøren til en dagligvarebutikk i Browning. I dag er det FBI som har etterforskningen. En talskvinne for byrået forteller at 55 personer er blitt intervjuet og det er gjort 38 søk etter den savnede kvinnen. Foto: AP Photo/David Goldman

Nord-Dakota er blant delstatene der flere urfolkskvinner de siste årene enten er blitt funnet drept eller er forsvunnet. Den demokratiske senatoren Heidi Heitkamp har tidligere gått ut og omtalt det for en «epidemi».

Senatoren har nylig introdusert «Savanna’s Act» som skal gi urfolkstammene økt tilgang til databaser som inneholder kriminalitetsinformasjon.

Lovgivningen kommer ellers med krav til gjeldende statsråd om å igangsette utvikling av en protokoll for hvordan respondere på meldinger om savnede og drepte urfolkskvinner. I tillegg vil den føderale regjeringen bli pålagt å komme med en årlig rapport om tallene på savnede og drepte.

«Savanna’s Act» har fått sitt navn etter Savanna LaFontaine-Greywind (22) som i 2017 ble drept mens hun var åtte måneder på vei. Heldigvis overlevde barnet.

Les også: En av to samiske kvinner blir utsatt for vold

– Jeg er nødt til å gjøre dette

Med hjelp fra familie og venner har Kimberly og Lissa loggført mer enn 40 søk siden Ashley forsvant. De har vandret over fjell, tilbakelagt store strekninger over vidstrakte sletter og mektige skoger, de har til og med måttet løpe fra bjørner. Ennå gjenstår mye igjen av det enorme reservatet som med sine mer enn 6070 kvadratkilometer er større enn Oslo og Akershus.

(Saken fortsetter under)

Kimberly Loring holder godt rundt lillesøsteren Jonnilyn (17) og trykker pannen sin mot søsterens før hun og Lissa Loring skal ut på nok et søk etter Ashley. Foto: AP Photo/David Goldman

– Jeg er den eldre søsteren. Jeg er nødt til å gjøre dette, sier 24 år gamle Kimberly mens hun vifter bort fluer fra ansiktet. Svettedråpene pipler i panna og håret hennes er matt av varmen.

– Jeg har ingen ønsker om å gjøre dette til jeg er blitt 80. Men hvis jeg må, så vil jeg komme til å gjøre det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:11 Kina bekrefter flere virusdødsfall02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer
Siste nytt
02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:11VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer
Populært