Økonomiprofessor:

– Utdanning er viktig fordi det viser at du er intelligent og kan tilpasse deg

Vi betaler milliarder av kroner for høyere utdanning som brukes til lite annet enn å signalisere individets status i samfunnet, mener professor Bryan Caplan. (Foto: Bård Amundsen/forskning.no)
Vi betaler milliarder av kroner for høyere utdanning som brukes til lite annet enn å signalisere individets status i samfunnet, mener professor Bryan Caplan. (Foto: Bård Amundsen/forskning.no)

Amerikanske Bryan Caplan sier at det meste av høyere utdannelse er lite lønnsomt. – Ga deg lite kunnskap du har hatt bruk for som ansatt på en arbeidsplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 300.000 personer tar høyere utdanning i Norge. Hele 43 prosent av alle kvinner og 28 prosent av alle menn mellom 18 og 24 år studerer akkurat nå et eller annet.

Bryan Caplan er økonomiprofessor ved George Mason University i USA. Han provoserer mange gjennom å kalle det meste av all denne studeringen bortkastet. Mandag holdt han foredrag i Oslo i regi av den liberale tankesmien Civita og Universitetet i Oslo.

Har du fått bruk for matte?

Samfunnet bør slutte å kaste bort så mye tid og penger på høyere utdanning, foreslår økonomiprofessor Bryan Caplan i en brannfakkel av en bok som kom i vår.
Samfunnet bør slutte å kaste bort så mye tid og penger på høyere utdanning, foreslår økonomiprofessor Bryan Caplan i en brannfakkel av en bok som kom i vår.

– Lenge har det vært bred enighet om at høyere utdanning er lønnsomt. Forklaringen har vært at vi får så mye human kapital i retur i form av utdannede studenter, innledet Caplan.

– Men prøv å huske tilbake til da du selv var student. Det meste av det du holdt på med da, har du neppe hatt behov for i arbeidslivet.

– Lærerne ga deg kunnskap du kanskje kunne ha bruk for om du ville studere enda mer. Men lite du har hatt bruk for som ansatt på en arbeidsplass.

– Verken den kompliserte trigonometrien du lærte i matematikktimen eller timene du hadde om Shakespeare har du brukt til noe.

– Fremmedspråkene du lærte, bortsett fra engelsk, har du antakelig heller ikke hatt mye nytte av.

Du må kunne lese og skrive, og du behøver å kunne litt enkel matematikk. Men det er ikke mye annet av det du lærte da du tok studieforberedende videregående utdanning og deretter høyere utdanning du virkelig behøver i arbeidslivet, mener Caplan.

Les også:

Utdanninger har signaleffekt

Hvorfor belønner arbeidsgivere da i så stor grad folk for at de har kunnskap de ikke behøver?

Det er jo de med høyest utdannelse som får de beste jobbene.

I boka «The Case Against Education» som kom for noen måneder siden, lanserte professor Bryan Caplan teorien om utdanningers signaleffekt.

– Utdanning er viktig i arbeidslivet fordi det signaliserer at du er en intelligent person.

– Utdanning viser dessuten fram for potensielle arbeidsgivere at du er en konform person, en som kan tilpasse seg. Du er en som gjør det du får beskjed om.

Arbeidsmarkedet belønner deg for dette.

Ikke for evnene dine eller kunnskapen din.

Les også: Andelen med høyere utdanning økte mest i Oslo og Troms

Signaleffekten er det viktigste

Hadde det vært slik at utdannelsen i seg selv var det viktige med på studere, ville vi antakelig ha verdsatt utdannelse annerledes, mener Bryan Caplan.

La oss si at du for eksempel avslutter en fireårig utdannelse etter ha studert i tre år. Da er du nesten ferdigstudert. Likevel får du neppe noe igjen for de tre årene. Det er nemlig det siste året – året da du fullfører – som gjør utdannelsen din verdifull.

– Men hvorfor er det så fryktelig viktig å fullføre en utdannelse? spør Caplan og svarer selv:

– Jo fordi du kan sette en merkelapp i panna der det står: «Jeg har fullført fire års høyere utdanning».

Det er altså signaleffekten som er det viktige.

Ikke utdannelsen i seg selv.

Les også: 66 prosent fullfører høyere utdanning

Alle lurer alle

Hvorfor fortsetter dette systemet bare å rulle videre år for år?

– Det er fordi høyere utdanning gir hver enkelt av oss fordeler framfor andre, svarer Caplan.

– Problemet er bare at når alle skaffer seg disse fordelene, da er det ingen i det lange løp som tjener på dem.

Arbeidsgivernes svar på dilemmaet, mener Caplan, er hele tiden å øke kravene til dem som ansettes.

Nå må du ha bachelorgrad for en jobb hvor du tidligere bare behøvde ett eller to års utdannelse. Du må ha en mastergrad for en jobb som inntil nylig krevde bachelor.

Stadig flere arbeidsgivere krever doktorgrad.

Les også: Frp: For mange tar utdanning det ikke er behov for

Forakt for rørleggere

Bryan Caplan mener vi har skapt et akademisert samfunn som viser forakt for dem som ikke finner seg til rette i dette systemet. De som godt kunne ha blitt gode rørleggere, men som ikke mestrer de teoretiske kravene vi stiller til dem for at de skal få lov til å bli det.

Forslagene til løsninger som Caplan selv kommer med kan for oss i Norge virke veldig amerikanske.

Caplan foreslår ganske enkelt å kutte kraftig i offentlige bevilgninger til høyere utdanning. Han vil at skattebetalerne skal slippe å måtte betale for kunnskap som samfunnet deres ikke får noe igjen for.

Men framfor alt mener han at vi bør bli mer bevisste på hva høyere utdanning egentlig gjør med samfunnet vårt.

Les også: Fagskole blir «høyere yrkesfaglig utdanning»

Sorteringssamfunnet

Edwin Leuven, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, var under Civita-arrangementet bedt om å kommentere Bryan Caplans innlegg.

Leuven mener det er vanskelig å si noe sikkert om hvor stor effekt høyere utdanning har på hvor godt en person gjør det i arbeidslivet.

Men i dag er vi rimelig sikre på at hvor godt folk klarer seg i arbeidslivet, ofte har mindre med utdanning å gjøre enn med andre ting.

Edwin Leuven oppfordrer til økt bevissthet om hvordan vi i Norge veldig ofte bruker grader fra universiteter og høyskoler til å sortere jobbsøkere. At vi har et system som kanskje overvurderer høyere utdanning.

– I Norge er høyere utdanning gratis. Vi vet at når noe er gratis, så overkonsumerer folk. Dette systemet kan vi gjøre mer effektivt om vi blir flinkere til å vise fram kostnadene ved høyere utdanning, foreslår Leuven.

– Nesten sjokkerende

Curt Rice er rektor ved universitetet OsloMet. (Foto: OsloMet)
Curt Rice er rektor ved universitetet OsloMet. (Foto: OsloMet)

Civitas arrangement med Bryan Caplan mandag samlet mange interesserte – deriblant rektorer fra begge de to universitetene i Oslo.

Curt Rice, rektor ved OsloMet, synes hele tilnærmingen til økonomiprofessor Bryan Caplan bærer sterkt preg av å tenke nytteeffekt.

– Den eneste utdanningen han ser på som nyttig, er den som gir deg ferdigheter i arbeidslivet.

– Men utdanning har også en egenverdi. Utdannelse kan sette deg i stand til å delta i demokrati og beslutningsprosesser. Den kan sette deg i stand til å vurdere sannheten i noe du hører. Den kan også påvirke livsstilen din og kostholdet ditt. Det er en rekke fordeler ved utdanning som Caplan ser bort fra.

– Når han foreslår å kutte dramatisk i bruk av offentlige midler på utdanning, synes jeg nesten det er sjokkerende, sier Curt Rice.

Les også: Flere unge med innvandrerbakgrunn fullfører videregående utdanning

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund
Siste nytt
23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund
Populært