– Vil vise at kvinner over 60 kan være både tullete og sexy

Lørdag 25. august inntar den spreke, amerikanske 62-åringen Lillian DuJour scenen under Oslo Burlesque Festival. Foto: LillianDuJour.com/StudioNoirPhoto
Lørdag 25. august inntar den spreke, amerikanske 62-åringen Lillian DuJour scenen under Oslo Burlesque Festival. Foto: LillianDuJour.com/StudioNoirPhoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

For halvannet år siden bestemte Lillian DuJour (62) seg for å begynne med burlesk. – Jeg oppfordrer kvinner til å være sexy i alle aldre, sier hun til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 22. og 26. august blir Elsker og Cosmopolite Scene i Oslo åsted for Oslo Burlesque Festival , der Lillian DuJour er blant artistene som skal gi publikum en visuell fest de sent vil glemme.

– Jeg gir meg selv en anledning til å gjøre det jeg alltid har elsket å gjøre – nemlig å underholde et publikum. Burlesk gir meg mulighet til å vokse og bruke hjernen min til å komme opp med nye ideer, noe jeg ser på som stadig viktigere etter hvert som jeg blir eldre, forteller Lillian DuJour til ABC Nyheter.

Fant sexy undertøy i tantens leilighet

Lillian DuJour (62) foretrekker å bruke sitt kunstnernavn når hun snakker med ABC Nyheter. Hun omtaler seg som en ekte California-jente og har en lang karriere bak seg som kunstløper i eliteklassen, med flere gullmedaljer på veggen. Hun har prydet plakaten på tallrike isshow i USA, og har senere utmerket seg som både trener og koreograf.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hun ble 61, tok hun sine første steg ut på burleskscenen. Burlesknavnet Lillian DuJour har hun delvis basert på hennes egen tante.

– Etter hun gikk bort, fant min mor og søstrene hennes store mengder sexy dameundertøy i min kjære tantes leilighet. Tanten min var ung i de glade 20-årene og under forbudstiden, dermed var det perfekt å hedre henne med mitt burlesknavn. Etternavnet DuJour spiller på «Jeg er det jeg vil være for i dag».

Les også: Forskning: Menn og kvinner har oftest sexpartnere på sin egen alder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

– Glem hva samfunnet sier

Når Lillian står på scenen, forener hun den grasiøse isprinsessen med sexy burlesk. Resultatet er en lekende tilstedeværelse, og hun har aldri problemer med å få kontakt med sitt publikum.

Lillian forteller til ABC Nyheter at hun startet sin burleskkarriere i en alder av 61 for både dele sin lidenskap og for å inspirere kvinner til å være sexy i alle aldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når jeg opptrer på festivaler eller shows, har jeg samtidig muligheten til å engasjere, motivere og oppmuntre andre til å tenke at alder ikke skal være noen hindring for å være leken og føle seg sexy, uansett hva samfunnet måtte si. Jeg liker å dele min alder med publikum, så forhåpentligvis kan jeg være en inspirasjon for andre.

(Saken fortsetter under)

Burlesque kommer i mange ulike former og stilarter. Selv er Lillian DuJour stor fan av klassisk burlesk.

– Samtidig liker jeg å sette mitt eget preg på det. Generelt pleier jeg ikke å være politisk eller humoristisk med mine opptredener. Jeg vil heller vise at kvinner over 60 kan ha det gøy og være litt tullete og sexy samtidig!

Les også: – Vi kvinner må ta ansvar for å endre det som skjer

Visuell kunstform versus stimulering

– Mange sliter med å se forskjellen mellom burlesk og stripping. Hvordan vil du forklare forskjellen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lillian DuJour er klar på at det finnes ingen øvre aldersgrense for å være både tullete og sexy. Foto: Privat
Lillian DuJour er klar på at det finnes ingen øvre aldersgrense for å være både tullete og sexy. Foto: Privat

– Jeg føler personlig at burlesk er en visuell kunstform, mens stripping handler mer om visuell stimulering. Burlesk-utøvere er strippere som vanligvis legger mye tid og penger inn i sitt håndverk, ved å lage en historie som skal fange oppmerksomheten, designe kostymer, sette sammen riktig musikk og trene på øyeblikkene der man kaster klærne.

– Og hva kan publikum forvente seg når du inntar scenen i Oslo denne uken?

– Jeg er her for å dele med publikum at du kan være morsom, smile og at det er mulig å være sexy etter fylte 60 – og at det ikke er noe å skamme seg over. Dessuten vil jeg vise at det er mulig å ha nye drømmer og oppnå det som de fleste tenker ville være umulig på et sent stadium i livet.

Fakta om burlesk

  • Burlesk eller burlesque er navnet på en seksuelt utfordrende revysjanger. Slike burlesker oppstod i USA rundt 1850-årene som et grovere motstykke til de tradisjonelle vaudeville- og varietéshowene.
  • Selve ordet burlesk kommer via det franske burlesque og italienske burlesco fra det italienske ordet burla som betyr «spøk».
  • Burleskene fortsatte inn på 1900-tallet og slo igjennom tidlig på dette århundret. Det hadde stjerner som Josephine Baker og Mae West.
  • Burlesken har seinere utviklet seg til blant annet striptease og grovere stand-up-komikk. Til forskjell fra striptease blir burleskdans preget av mye moro og referanser til gammel vaudeville.
  • Burleskdansere er ikke fullstendig nakne, men tildekker brystvorter samt underliv. Sjangeren er sterkt seksualisert og opplevd en oppblomstring fra midten av 1990-årene.
  • I sin moderne form er burlesk en kombinasjon av show, dans og striptease. Betegnelsen er da ofte Neo-Burlesque («nyburlesk»).
  • Den mest kjente moderne burleskdanseren er Dita von Teese, som har vært ansvarlig for påkostede forestillinger, hvor hun for eksempel danser i et stort martiniglass.

Kilde: Wikipedia