Håndhilser ikke på kvinner – mistet jobben

<p>«Josef» ønsket å fortsette å jobbe på Ekeberg barneskole, men rektor mente det ikke kunne forvares å ha en ansatt som nekter å håndhilse på kvinner.</p>
«Josef» ønsket å fortsette å jobbe på Ekeberg barneskole, men rektor mente det ikke kunne forvares å ha en ansatt som nekter å håndhilse på kvinner. Foto: Frøydis Falch Urbye

Småbarnsfaren mistet vikarjobben på Ekeberg barneskole. – Kvinnelige lærere opplevde at han avviste hånden deres, forteller tidligere rektor Bente Alfheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La oss kalle han «Josef». Josef kikker opp, fører den høyre hånda over brystet og gjør et raskt nikk med hodet. Han har et par grå hår i skjegget, rutete skjorte og kortklipt hår. Mannen, som er i 40-årene, siterer Arnulf Øverland på prikkfritt norsk, men rekker ikke fram hånda når han hilser.

– Folk tror det er fordi jeg ser ned på kvinner, men jeg prøver ikke å være kjip med noen i det hele tatt. Tanken er å skape færre fristelser. Min forståelse av islam er at dette er et forbud fra Profeten – fred være med ham – og da følger jeg det, forklarer han.

Les også: «Politi-imamen» gir seg ikke

Svært sjelden

Ved siden av Josef sitter daglig leder i Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD), Akhenaton Oddvar de Leon.

– Det er ytterst få muslimer i Norge som ikke håndhilser. Likevel kan vi bruke denne saken til å heve mangfoldskompetansen blant institusjonene i landet. Uansett hva vi mener er det ikke samfunnsnyttig å ha en person gående på Nav fordi vedkommende ikke håndhilser, sier han.

Han forteller at organisasjonen også tidligere har vært borti saker der håndhilsing har vært problematisk for arbeidsgiver.

Ærlig fra starten

Vi skal et par år tilbake i tid. Josef går på kvalifiseringsprogrammet til Nav hos jobb- og karrieresenteret Podium, etter at han i flere år har brukt all sin tid på å pleie et alvorlig sykt familiemedlem. Han bestemmer seg for at han vil bruke sin språkkompetanse til å jobbe med minoritetsbarn, og tar kontakt med flere skoler for å presentere seg selv. Josef forteller at han under hele prosessen var ærlig om sin religiøse praksis.

– For å unngå misforståelser forklarte jeg allerede før jeg kom på jobbintervju at jeg av religiøse årsaker ikke håndhilser på kvinner. Jeg har vært konsekvent i min tydelighet sånn at det ikke kunne oppstå noen misforståelser, presiserer han.

Ønsket å inkludere

I april i fjor kom Josef i dialog med Ekeberg barneskole hvor han ble tilbudt praksisplass. Han forteller at håndhilsning ikke var et tema på jobbintervjuet, men at også denne skolen var informert om hans ståsted. Ekeberg skole bekrefter at de var klar over at mannen ikke håndhilser på kvinner, men ønsket han likevel velkommen som praktikant slik at han kunne få den arbeidserfaringen han trengte.

Bente Alfheim var rektor på Ekeberg skole i den tiden Josef jobbet her. Hun husker saken godt, og mener at håndhilsningsproblematikken var oppe til diskusjon flere ganger.

– Vi sa hele tiden at det var et problem, vi sa aldri at vi aksepterte det. Vi var likevel åpne for inkludering, og ville gi ham en mulighet, forklarer hun.

Nav innvender i et brev til Diskrimineringsnemnda at «det er helt ufravikelig for han at han ikke ønsker å bære et fat med leverpostei på, fra kjøkkenet og ut til barna på SFO».

Dette fant imidlertid Josef og skolen en løsning på.

Josef ble også tilbudt en 90 prosent stilling slik at han kunne få tid å dra til moskeen sin hver fredag.

Les også: Tørken skaper krise i Oslo – besøksdyr må slaktes

Terrorrop og nazihilsen

Josef arbeidet både en-til-en med én elev som trengte ekstra oppfølging, og som assistent på aktivitetsskolen (AKS). Han hadde en jobb å gå til, men hverdagen på skolen ble vanskeligere enn han hadde forventet.

– Hverdagen ble tøff og jeg opplevde fysisk vold og rasistiske uttalelser. Jeg holdt ut fordi jeg ønsket å gjøre et så godt inntrykk som mulig, sånn at jeg kunne få tilbud om fast jobb når praksisperioden var over, forteller han.

Standhaftigheten ga resultater, og i juni i fjor fikk han tilbud om et vikariat ut året. Likevel fortsatte utfordringene, og etter at han ble nødt til å skrive ut et skadeskjema på grunn av slag fra et barn fikk han nye arbeidsoppgaver som ekstralærer i en annen klasse. Men også der fikk Josef problemer.

– Elever gjorde nazihilsen og sa «Allahu Akbar!» til meg. Mens jeg fokuserte på å holde ut i det lengste, reagerte en av lærerne på hvordan jeg ble behandlet og skrev en klage til ledelsen på mine vegne, sier han.

Beklager nazirop

Den tidligere rektoren innrømmer at Josef har hatt mange negative opplevelser på skolen, men sier at det er snakk om enkelttilfeller.

– Han forteller om nazihilsener og terror-rop?

– Hvis han sier at det har skjedd så har det nok skjedd. Jeg vet at elever har oppført seg uakseptabelt mot ham, men det er enkelttilfeller som vi har fulgt opp, sier Alfheim og legger til at hendelsene er dypt beklagelige.

Alfheim forteller at hun mottok klager fra Josefs lærerkolleger som følte seg krenket av at han ikke ønsket å ta dem i hånden.

– Tilbakemeldingene kom fra kvinnelige lærere etter at de opplevde at han avviste håneden deres. Jeg kan ikke se hvordan vi kan forsvare verken overfor ansatte, foreldre eller elever at han ikke hilser, og at han da representerer det skolen står for, konkluderer hun.

For da vikariatet nærmet seg slutten kom den knusende beskjeden fra skolen. Ekeberg skole ønsket ikke at Josef skulle fortsette å jobbe hos dem, med mindre han endret sin praksis og begynte å håndhilse på begge kjønn. Josef ble skuffet og oppgitt fordi han hadde holdt ut med voldelige episoder og rasisme til ingen nytte. Han syns det er frustrerende at han har brukt så mye tid og krefter på et arbeidssted som kanskje aldri hadde planer om å ansette ham i en fast stilling.

Les også: Du kan bryte loven hvis du legger ut bilder av andre (Dagsavisen+)

Sammenlignes med Hodne

Tidligere rektor ved Ekeberg skole og Akhenaton Oddvar de Leon i OMOD er begge enige i at sakens utfall er svært viktig.

– Det er en veldig interessant sak, jeg har jo aldri vært borti noe tilsvarende. Utfallet vil jo skape presedens, sier Alfheim.

– Det å nekte noen varer og tjenester på bakgrunn av religion er en kriminell, straffbar handling. Hvis vi ser på Hodne-saken (frisøren som ble dømt for å nekte å klippe hijabkledde Malika Bayan, journ.anm) må vi spørre oss om dette er en liknende sak, men det er opp til andre å vurdere, sier de Leon.

Tror ikke på dem

Josef tror ikke på at Ekeberg skole ikke ville ansette han fordi han ikke håndhilser på kvinner. Han avviser at det har kommet klager på ham, og har en teori om at skolen bruker problemet med hilsning som et påskudd for å bli kvitt ham i stedet for å rydde opp i problemene med elever med rasistiske holdninger. Han kjenner seg ikke igjen i det Alfheim forteller og hevder at han i løpet av det halve året han jobbet på skolen aldri kom i noen situasjon der det ble forventet å ta noen dame i hånda.

– For det første har det ikke vært aktuelt med håndhilsning, det er jo kontaktlæreren foreldrene forholder seg til, ikke meg. På AKS har jeg aldri opplevd at noen har villet håndhilse. De fleste foreldrene er jo mest opptatt av å hente eller få levert barna sine, forklarer han.

Josef har klaget saken og skolen inn til Diskrimineringsnemnda. Skolen har svart i et brev til nemnda at et «krav om å kunne håndhilse på personer av begge kjønn er en forutsetning for alle som skal arbeide i det norske skolesystemet».

– Vi som skole og jeg som leder kan ikke si at vi aksepterer at det ikke hilses på kvinner, for det måtte jo jeg da akseptert. Det kan jeg ikke. Ved å ansette ham så sier jo jeg og skolen at det er greit. Hvordan skulle jeg forklart det overfor elever for eksempel, som vi har et oppdrageransvar for? spør Alfheim.

I dag er Josef sykemeldt på grunn av påkjenningen saken har hatt. Og selv om han har en familie å forsørge og ingen jobb, angrer han ikke på at han avslo tilbudet om å endre sin religiøse praksis.

– Jeg har opplevd mye tøft i livet, blant annet med alvorlig sykdom i familien. Det som har gjort at jeg har holdt hodet over vannet har vært min tro. Den troen kan jeg ikke bare skru av og på, den er en sentral del av meg og det som holder meg gående, forklarer han.

Kommentar: Charterfeber

Nei fra Nav

Problemene til Josef stoppet ikke med avslaget på videre arbeid ved Ekeberg barneskole. For da han søkte om sosialstønad fra Nav, fikk han avslag. Nav mener at Josef har «takket nei til videre arbeid», og at han og kona dermed «ikke har gjort det de kan for å skaffe familien inntekt». Til slutt fikk han likevel innvilget redusert livsoppholdssats fordi de har barn. Josef mener skolen ikke har gitt ham et reelt valg for å beholde jobben, og har derfor også klaget Nav inn til Diskrimineringsnemnda. Nemnda opplyser at de sannsynligvis vil behandle de to klagene i oktober, og at den endelige avgjørelsen vil være klar i november.

– Jeg skulle ønske at flere levde opp til Arnulf Øverland sitt dikt. «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv», avslutter Josef.

Les også: Granittgrenda Groruddalen

Denne saken ble først publisert hos Dagsavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:12 Tror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til
Siste nytt
21:12VerdenTror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til
Populært