Kan folk forandre seg?

Hjernen endres gjennom livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Hjernen endres gjennom livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Kan vi endre vår «psykiske arkitektur»?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gi en person de riktige ressursene og i løpet av en time har de endret sitt fysiske utseende dramatisk. De kan fargelegge håret eller barbere bort alt sammen. De kan endre farge på øynene. Bruke en falsk nese, falske tenner eller syv tommer høye hæler. Listen over mulige ytre transformasjoner er uendelig.

Men hva hvis vi går under huden og inn i vår psykiske arkitektur? Er det mulig å skifte ut kledningen, bærekonstruksjonene eller selve fundamentet som danner den vi er? Hva vi tror på, ​​verdsetter og streber etter? Måten vi oppfører oss, og tankemønstrene våre? Hvordan og hvorfor vi får våre hjerter knust?

På mange nivåer er det enkelt å bare svare ja på dette spørsmålet. Stadiene av kognitiv utvikling et barn går gjennom før det er 11 år gammelt føles som et aldri så lite liv i seg selv. Hele vårt følelsesmessige landskap endrer seg når alle våre hormoner slår inn og vi kommer i puberteten. For kvinner som menstruerer eller som nærmer seg overgangsalderen, kan hormonelle svingninger føre til endringer i humør og utholdenhet gjennom syklusen. Verdenssynet til en førstegangsforelder kan endre seg etter at barnet er født. Seksuelle preferanser kan endre seg over tid. Til og med hvordan man identifiserer seg kjønnsmessig kan endre seg.

Skeptisk? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Skeptisk? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Vi vet at psykologiske traumer kan gi dype, varige effekter – ikke bare på vår sinnstilstand, men også på hvordan cellene våre oppfører seg. Vi vet også at hjernen er tilpasningsdyktig , og forandrer seg gjennom livene våre. Flere studier forteller at regelmessig mindfulness-meditasjon kan føre til målbare endringer i forskjellige deler av hjernen som forbindes med positive effekter, som nedsatt angst. Når vi opplever utfordringer og ber om hjelp, vet vi at psykologisk terapi og medisinering kan endre hvordan vi håndterer livets opp- og nedturer.

Når en bølge av depresjon ebber ut kan vi igjen komme i kontakt med den vi vet at vi skal være. Ingen mental tilstand er uforanderlig. Sinnet er alltid i bevegelse. Psykologisk terapeutisk behandling ville ikke eksistert hadde det ikke vært for at man i flere århundrer har utviklet troen på at vi har en grunnleggende evne til å analysere tanker, følelser og atferd for å utvikle oss. Tilpasse oss. Lære hva som er årsaken til vår smerte og frykt, og - forhåpentligvis - lide mindre og leve livet enda mer fullt og helt enn tidligere.

Les også: Syv måter å forbedre hukommelsen

«Tappende mennesker»

I dag kan du lese mye stoff om å begrense samvær med tappende mennesker som aldri forandrer seg for å gi deg selv mer fred i livet. Hvis vi bruker denne tankegangen i relasjoner hvor vold eller misbruk forekommer, kan et slikt brudd i enkelte tilfeller være et spørsmål om liv og død. I et slikt tilfelle, hvor en person fortsetter å utøve vold eller misbruk, blir det forhåpentligvis et strafferettslig spørsmål. Her er rehabilitering en mulighet, hvor ytterligere traumer kan unngås. I slike sammenhenger ber vi en stille bønn om at folk kan forandre seg.

Kan jeg forandre meg? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Kan jeg forandre meg? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Vi vet at den elektriske, kjemiske hjernen ikke lar seg skille fra det subjektive sinnet. Grå og hvit substans behandler kontinuerlig informasjon og tar beslutninger på bakgrunn av emosjonell påvirkning. Det er her begrepet personlighet kommer inn. Våre individuelle forskjeller i følelsesmønster, tenkning og oppførsel er viktige, nettopp fordi det er personlighet vi ofte snakker om når vi tror at noen har endret seg.

Til tross for at de er innkapslet i bein, er de intrikate strukturene vi bærer rundt inne i hodene våre ganske skjøre. Å skade hjernen, enten skaden er medfødt eller et resultat av et traume, kan skape betydelige endringer i våre følelsesmessige reaksjoner. Dette kan oppfattes av dem rundt den skadde som en personlighetsendring – noe jeg personlig har tenkt mye på etter jeg begynte å jobbe i Headway, den britiske foreningen for hjerneskader.

Les også: Du vet neppe hva «introvert» og «ekstrovert» betyr

«Essensen av en person?»

På Headway har jeg snakket med medlemmer som snakker om å føle seg som en annen person sammenliknet med hvem de var før skaden – en observasjon i stor grad konstruert av det andre forteller om deres egen personlighet. For meg viser disse observasjonene hvor viktig sammenlikningsgrunnlag er for generelle oppfatninger rundt menneskelig atferd – på samme måte som så mye annet i livet. Som Iris Murdoch sier i hennes roman The Sovereignty of Good: «Menneskets utvikling av bevissthet er for alltid forbundet med bruken av metaforer.»

Hvis essensen av en person er deres personlighet, kan mennesket da virkelig forstås i et før og etter-perspektiv? Kan den i noen tilfeller bli dysfunksjonell eller patologisk? Og hvis svaret er ja, hvem får da bestemme at den er det?

Nettopp disse spørsmålene står sentralt i kontroversene rundt DSM-5 -diagnosen borderline personlighetsforstyrrelse. Dette er en diagnose som av mange psykologer blir sett på som devaluerende og undertrykkende, særlig på kvinner som har opplevd traumer. Selv om denne såkalte «diagnosen» kan føles som et nyttig perspektiv for å forstå andres oppførsel om de har skadet oss på en eller annen måte, er diagnosen er basert på svært lite bevis og «kriteriene» må ikke tas for god fisk uten videre.

Om vår personlighet kan forandre seg er generelt sett et spørsmål som går til selve kjernen av menneskets natur. Forandrer vi oss seg gjennom hele livet, eller er selvet vårt skrevet i stein? Som med de fleste spørsmål innen psykologi, kommer heller ikke dette med et svar det er mulig å sette to streker under. Dette er fortsatt spørsmål det forskes mye på.

Les også: Babyens utvikling - disse åtte tingene former personligheten

Foranderlig personlighet?

Personlighet er ingen idiotsikker indikator for atferd, men den kan likevel gi oss en generell pekepinn på hvordan en person sannsynligvis vil tenke eller handle. En betydelig metastudie publisert i år ga ytterligere bevis på at personlighet faktisk kan endres gjennom behandling. Forskningen viste at fire av de fem store personlighetstrekkene viste statistisk signifikant forandring gjennom livet. Dette er funn som strider med William James sin berømte hypotese om at etter fylte 30 år er personligheten ferdig støpt. At deltakere rapporterte «personlighetsendring» etter behandling kan likevel kanskje forklares ved at de returnerte til slik de var i utgangspunktet, før problemene de søkte hjelp til ble for uhåndterlig. Studier som dette stiller også spørsmål rundt hvordan - og hvorfor - vi ønsker å måle hvem folk er i utgangspunktet.

Jeg har mistanke om at hvis jeg skriver dette spørsmålet inn i en søkemotor, søker jeg mest sannsynlig etter en form for klarhet i, eller forklaring på, atferd som har forårsaket meg smerte. Selvfølgelig er det ingen absolutte svar å finne. Visse ordtak eller klisjeer som «Gammel vane er vond å vende» eller «En gang utro, alltid utro» kan kanskje holde en stund.

Men hvis vi bestemmer oss for at noen aldri vil forandre seg – gjør vi ikke det for å skape en barriere mellom deres oppførsel og vår egen smerte, som en slags beskyttelse mot mer smerte? Hvis vi bestemmer oss for at vår egen oppførsel er uforanderlig, er ikke det fordi det er lettere å si «det er bare sånn jeg er» enn å utfordre oss selv med harde spørsmål? Og ta ansvar?

Les også: Sexlysten avhenger av hvordan du og partner hadde det dagen før

Noen ganger fungerer det bare ikke

Alle har evnen til å oppføre seg egoistisk, ufølsomt og omsorgsløst. Vi tabber oss ut og påfører de som er glad i oss stor smerte. Selv om det kan være merkelig beroligende å noen ganger bare bestemme seg for at enkelte bare er slemme; jo mer man tror på forestillingen om at en persons adferd kan smitte eller bli smittet av sine omgivelser, jo lengre beveger vi oss bort fra den utrolig komplekse dynamikken i menneskelig adferd og menneskelige relasjoner. Alle bringer vi våre egne erfaringer til bordet, og noen ganger fungerer bare ikke mellommenneskelige forhold. Det er sjelden noen ensartet grunn til det. Plagget slutter å passe, helt enkelt. Om vi ønsker en forandring i hvordan vi relaterer oss til til andre mennesker i verden, er nok det virkelige spørsmålet irriterende nok hvor mye selvransakelse vi er beredt til å gjøre.

• Eleanor Morgan er forfatter av Anxiety for Beginners: A Personal Investigation, og er i ferd med å utdanne seg til psykolog.

Oversatt av Inge Kvivik /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Kjennelse i sak mot svensk medieprofil09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer flere steder08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 NRK: Bergensbanen kan bli kjørt av tysk eller svensk selskap07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Sky News: Minst fem omkom i vulkanutbruddet på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke, fortsetter håndball-VM tross knockout mot Danmark05:27 Storbritannia: Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Ber om julehjelp på Finn.no: – Stor skam å spørre08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand
Siste nytt
09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturKjennelse i sak mot svensk medieprofil09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer flere steder08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseNRK: Bergensbanen kan bli kjørt av tysk eller svensk selskap07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenSky News: Minst fem omkom i vulkanutbruddet på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01VerdenNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke, fortsetter håndball-VM tross knockout mot Danmark05:27VerdenStorbritannia: Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35VerdenDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19VerdenNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerBer om julehjelp på Finn.no: – Stor skam å spørre08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand
Populært