Meny

Kan folk forandre seg?

Hjernen endres gjennom livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Hjernen endres gjennom livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Kan vi endre vår «psykiske arkitektur»?

Gi en person de riktige ressursene og i løpet av en time har de endret sitt fysiske utseende dramatisk. De kan fargelegge håret eller barbere bort alt sammen. De kan endre farge på øynene. Bruke en falsk nese, falske tenner eller syv tommer høye hæler. Listen over mulige ytre transformasjoner er uendelig.

Men hva hvis vi går under huden og inn i vår psykiske arkitektur? Er det mulig å skifte ut kledningen, bærekonstruksjonene eller selve fundamentet som danner den vi er? Hva vi tror på, ​​verdsetter og streber etter? Måten vi oppfører oss, og tankemønstrene våre? Hvordan og hvorfor vi får våre hjerter knust?

På mange nivåer er det enkelt å bare svare ja på dette spørsmålet. Stadiene av kognitiv utvikling et barn går gjennom før det er 11 år gammelt føles som et aldri så lite liv i seg selv. Hele vårt følelsesmessige landskap endrer seg når alle våre hormoner slår inn og vi kommer i puberteten. For kvinner som menstruerer eller som nærmer seg overgangsalderen, kan hormonelle svingninger føre til endringer i humør og utholdenhet gjennom syklusen. Verdenssynet til en førstegangsforelder kan endre seg etter at barnet er født. Seksuelle preferanser kan endre seg over tid. Til og med hvordan man identifiserer seg kjønnsmessig kan endre seg.

Skeptisk? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Skeptisk? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Vi vet at psykologiske traumer kan gi dype, varige effekter – ikke bare på vår sinnstilstand, men også på hvordan cellene våre oppfører seg. Vi vet også at hjernen er tilpasningsdyktig , og forandrer seg gjennom livene våre. Flere studier forteller at regelmessig mindfulness-meditasjon kan føre til målbare endringer i forskjellige deler av hjernen som forbindes med positive effekter, som nedsatt angst. Når vi opplever utfordringer og ber om hjelp, vet vi at psykologisk terapi og medisinering kan endre hvordan vi håndterer livets opp- og nedturer.

Når en bølge av depresjon ebber ut kan vi igjen komme i kontakt med den vi vet at vi skal være. Ingen mental tilstand er uforanderlig. Sinnet er alltid i bevegelse. Psykologisk terapeutisk behandling ville ikke eksistert hadde det ikke vært for at man i flere århundrer har utviklet troen på at vi har en grunnleggende evne til å analysere tanker, følelser og atferd for å utvikle oss. Tilpasse oss. Lære hva som er årsaken til vår smerte og frykt, og - forhåpentligvis - lide mindre og leve livet enda mer fullt og helt enn tidligere.

Les også: Syv måter å forbedre hukommelsen

«Tappende mennesker»

I dag kan du lese mye stoff om å begrense samvær med tappende mennesker som aldri forandrer seg for å gi deg selv mer fred i livet. Hvis vi bruker denne tankegangen i relasjoner hvor vold eller misbruk forekommer, kan et slikt brudd i enkelte tilfeller være et spørsmål om liv og død. I et slikt tilfelle, hvor en person fortsetter å utøve vold eller misbruk, blir det forhåpentligvis et strafferettslig spørsmål. Her er rehabilitering en mulighet, hvor ytterligere traumer kan unngås. I slike sammenhenger ber vi en stille bønn om at folk kan forandre seg.

Kan jeg forandre meg? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Kan jeg forandre meg? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Vi vet at den elektriske, kjemiske hjernen ikke lar seg skille fra det subjektive sinnet. Grå og hvit substans behandler kontinuerlig informasjon og tar beslutninger på bakgrunn av emosjonell påvirkning. Det er her begrepet personlighet kommer inn. Våre individuelle forskjeller i følelsesmønster, tenkning og oppførsel er viktige, nettopp fordi det er personlighet vi ofte snakker om når vi tror at noen har endret seg.

Til tross for at de er innkapslet i bein, er de intrikate strukturene vi bærer rundt inne i hodene våre ganske skjøre. Å skade hjernen, enten skaden er medfødt eller et resultat av et traume, kan skape betydelige endringer i våre følelsesmessige reaksjoner. Dette kan oppfattes av dem rundt den skadde som en personlighetsendring – noe jeg personlig har tenkt mye på etter jeg begynte å jobbe i Headway, den britiske foreningen for hjerneskader.

Les også: Du vet neppe hva «introvert» og «ekstrovert» betyr

«Essensen av en person?»

På Headway har jeg snakket med medlemmer som snakker om å føle seg som en annen person sammenliknet med hvem de var før skaden – en observasjon i stor grad konstruert av det andre forteller om deres egen personlighet. For meg viser disse observasjonene hvor viktig sammenlikningsgrunnlag er for generelle oppfatninger rundt menneskelig atferd – på samme måte som så mye annet i livet. Som Iris Murdoch sier i hennes roman The Sovereignty of Good: «Menneskets utvikling av bevissthet er for alltid forbundet med bruken av metaforer.»

Hvis essensen av en person er deres personlighet, kan mennesket da virkelig forstås i et før og etter-perspektiv? Kan den i noen tilfeller bli dysfunksjonell eller patologisk? Og hvis svaret er ja, hvem får da bestemme at den er det?

Nettopp disse spørsmålene står sentralt i kontroversene rundt DSM-5 -diagnosen borderline personlighetsforstyrrelse. Dette er en diagnose som av mange psykologer blir sett på som devaluerende og undertrykkende, særlig på kvinner som har opplevd traumer. Selv om denne såkalte «diagnosen» kan føles som et nyttig perspektiv for å forstå andres oppførsel om de har skadet oss på en eller annen måte, er diagnosen er basert på svært lite bevis og «kriteriene» må ikke tas for god fisk uten videre.

Om vår personlighet kan forandre seg er generelt sett et spørsmål som går til selve kjernen av menneskets natur. Forandrer vi oss seg gjennom hele livet, eller er selvet vårt skrevet i stein? Som med de fleste spørsmål innen psykologi, kommer heller ikke dette med et svar det er mulig å sette to streker under. Dette er fortsatt spørsmål det forskes mye på.

Les også: Babyens utvikling - disse åtte tingene former personligheten

Foranderlig personlighet?

Personlighet er ingen idiotsikker indikator for atferd, men den kan likevel gi oss en generell pekepinn på hvordan en person sannsynligvis vil tenke eller handle. En betydelig metastudie publisert i år ga ytterligere bevis på at personlighet faktisk kan endres gjennom behandling. Forskningen viste at fire av de fem store personlighetstrekkene viste statistisk signifikant forandring gjennom livet. Dette er funn som strider med William James sin berømte hypotese om at etter fylte 30 år er personligheten ferdig støpt. At deltakere rapporterte «personlighetsendring» etter behandling kan likevel kanskje forklares ved at de returnerte til slik de var i utgangspunktet, før problemene de søkte hjelp til ble for uhåndterlig. Studier som dette stiller også spørsmål rundt hvordan - og hvorfor - vi ønsker å måle hvem folk er i utgangspunktet.

Jeg har mistanke om at hvis jeg skriver dette spørsmålet inn i en søkemotor, søker jeg mest sannsynlig etter en form for klarhet i, eller forklaring på, atferd som har forårsaket meg smerte. Selvfølgelig er det ingen absolutte svar å finne. Visse ordtak eller klisjeer som «Gammel vane er vond å vende» eller «En gang utro, alltid utro» kan kanskje holde en stund.

Men hvis vi bestemmer oss for at noen aldri vil forandre seg – gjør vi ikke det for å skape en barriere mellom deres oppførsel og vår egen smerte, som en slags beskyttelse mot mer smerte? Hvis vi bestemmer oss for at vår egen oppførsel er uforanderlig, er ikke det fordi det er lettere å si «det er bare sånn jeg er» enn å utfordre oss selv med harde spørsmål? Og ta ansvar?

Les også: Sexlysten avhenger av hvordan du og partner hadde det dagen før

Noen ganger fungerer det bare ikke

Alle har evnen til å oppføre seg egoistisk, ufølsomt og omsorgsløst. Vi tabber oss ut og påfører de som er glad i oss stor smerte. Selv om det kan være merkelig beroligende å noen ganger bare bestemme seg for at enkelte bare er slemme; jo mer man tror på forestillingen om at en persons adferd kan smitte eller bli smittet av sine omgivelser, jo lengre beveger vi oss bort fra den utrolig komplekse dynamikken i menneskelig adferd og menneskelige relasjoner. Alle bringer vi våre egne erfaringer til bordet, og noen ganger fungerer bare ikke mellommenneskelige forhold. Det er sjelden noen ensartet grunn til det. Plagget slutter å passe, helt enkelt. Om vi ønsker en forandring i hvordan vi relaterer oss til til andre mennesker i verden, er nok det virkelige spørsmålet irriterende nok hvor mye selvransakelse vi er beredt til å gjøre.

• Eleanor Morgan er forfatter av Anxiety for Beginners: A Personal Investigation, og er i ferd med å utdanne seg til psykolog.

Oversatt av Inge Kvivik /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:28 Herlovsen fikk gaven hun ønsket seg10:21 Regjeringens presidentkandidat erklærer seier i Mauritania10:00 Klart for prosedyrer – Ludvigsen risikerer tolv års fengsel10:00 IS bygger nytt kalifat i Afghanistan09:59 Etiopias statsminister: Kuppforsøk er avverget09:58 Mann hentet ut med helikopter etter fallulykke i Asker09:29 USA fikk revansj for sjokktapet som nektet laget VM-deltakelse09:16 Hjelmseth byttet sko og sendte Australia ut08:45 Omvalget i gang i Istanbul08:01 Leteaksjon etter ung kvinne i Møre og Romsdal07:00 – Et mirakel har skjedd her med disse barna06:55 17 funnet døde etter bygningskollaps i Kambodsja06:49 Høie vil ikke lage instruks mot nattransport av syke eldre fra sykehus05:54 Avviser samarbeid: – Døren er låst og nøkkelen kastet05:53 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:58 Kim Jong-un fikk brev fra Trump04:55 Regjeringen besøker småbedrifter03:56 Politiet jakter tre gjerningsmenn etter slagsmål i Oslo03:36 Politiet etterforsker dødsfall i Troms – trolig i ATV-ulykke02:49 Klimademonstranter stormet kullgruve i Tyskland02:18 Metodistkirken vil inkludere homofile01:16 Oslo-sommeren tolv dager lenger01:15 Regimekritiker reiste fra Benin00:37 Kushner legger fram de økonomiske rammene i sin fredsplan for Midtøsten00:36 Politiaksjon etter at væpnet mann ble observert i Porsgrunn00:35 Tre menn til sykehus etter flystyrt utenfor Mandal00:26 Elleve personer omkom i flystyrt på Hawaii23:56 Tre skadd i bilulykke i Oppland22:05 Voldtektsdømt frikjent i lagmannsretten22:01 Mann tilkjent millionerstatning etter å ha mistet øyet i arbeidsulykke21:56 Dung-saken er sendt til Cold case-gruppen i Kripos21:34 Trump utsetter deportering av migranter med to uker21:00 Varsler gjennomgang av hele Askøys vannsystem20:19 Opposisjonen frykter valgfusk i Mauritania20:16 To til sykehus etter bensintankeksplosjon i Oppland20:01 Arild Berg er død19:18 Merkel maner til hardere kamp mot nynazister etter drap på politiker19:00 En mann omkom i drukningsulykke i Kopervik18:31 Russland innfører flystopp for georgiske flyselskap18:28 UNESCO-markering for Norges eldste stavkirke18:14 Kontroll på brann hos dykkerfirma i Bergen17:44 Norsk statsborger pågrepet i Tyrkia for påstått PKK-tilknytning17:23 Trump vil ilegge Iran nye sanksjoner17:07 Dette er historien om en korrupt og maktgal president16:48 Pride-paraden av stabelen i Oslo: – Det er kjærlighet som feires16:39 Motorsykkel med Høyre-flagg tok fyr under Pride-paraden16:32 Iran henretter tidligere departementsansatt for CIA-spionasje16:19 Klimademonstranter marsjerer mot tysk kullgruve16:06 Mann klemt fast under bil – fraktet til sykehus i luftambulanse15:34 Sju døde bygningskollaps i Kambodsja14:54 Mann i 70-årene omkom i kollisjon med ambulanse i Drammen14:43 Trump vil ha Mark Esper som ny forsvarsminister14:28 Båtbrann på Aker Brygge slokket14:21 Brann-spiller tilbake i troppen etter trenerkritikk14:04 Roing: Borch til finale i Polen13:38 Person til sykehus etter rekkehusbrann i Bergen13:34 Skarpnord og Daffinrud jager pallplass i Thailand13:17 Fire til sykehus etter to ulykker i sykkelritt13:05 Trump truer med utslettelse og lokker med forhandlinger12:39 Skikkelig sommervær på vei i Sør-Norge12:24 Sky Italia: Ajax-stjerne valgte Juventus12:08 Listeriarapport: Ferdigkjøpt sushi tryggere for gravide enn hjemmelaget12:03 Landslaget håndterer VM-nervene sammen12:02 Tilstanden stabil for nigeriansk fotballprofil etter kollaps11:26 Iransk general truer USA og USAs allierte11:10 United-stjerne ble matchvinner tross skade11:08 ExxonMobil vil ut av norsk sokkel10:52 Wozniacki spiller Wimbledon i klær av gjenvunnet plast10:22 Spansk avis: Ødegaard i samtaler med Real Sociedad10:04 14.000 togavganger innstilles på grunn av vedlikeholdsarbeid i sommer09:38 Viktor Hovland med sterk snuoperasjon09:22 Salah og Egypt vant åpningskampen i Afrikamesterskapet09:10 Staten tapte 198 millioner på investeringsselskapet Investinor i 201809:06 Røstbakken: Halvt norsk, helt australsk09:00 Omkamp om makten over Istanbul08:13 To til legevakt med knivskader i Tysfjord08:10 Nå gjør Odd sin fotballstadion om til et solkraftverk07:55 Mattilsynet fant avvik hos 150 svinebønder i Rogaland07:00 Hjelmseth om mulig straffedrama: – Samholdet gir trygghet06:24 Solberg: – Vi har ikke vært gode nok til å selge vår politikk06:15 Energisk Mick Jagger tilbake etter hjerteoperasjon05:58 Mann antatt omkommet etter å ha falt over bord fra passasjerferge05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:24 FN-topp ber Maduro løslate politiske motstandere05:07 Mann pågrepet for grov vold på Langøyene04:44 Regjeringen verner 29 skogområder04:17 Demonstranter i Hongkong avsluttet beleiringen av politistasjon03:51 Støre: – Vedum spiller på populistiske strenger02:46 Nettavis: USA gjennomførte cyberangrep mot Iran01:45 Venstre vil samarbeide med MDG i Oslo01:29 Huawei saksøker USA over beslaglagt teleutstyr00:27 Frp holdt utenfor da regjeringen jobbet med utenriksstrategi23:13 Kvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:56 Keepertabbe da England forsvant ut av U21-EM22:26 Kvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:14 Politiutrykning til Boris Johnsons hjem21:57 FNs høykommissær for menneskerettigheter etablerer kontor i Venezuela21:15 Livløs mann hentet opp av sjøen
Siste nytt
10:28SportHerlovsen fikk gaven hun ønsket seg10:21VerdenRegjeringens presidentkandidat erklærer seier i Mauritania10:00NorgeKlart for prosedyrer – Ludvigsen risikerer tolv års fengsel10:00VerdenIS bygger nytt kalifat i Afghanistan09:59VerdenEtiopias statsminister: Kuppforsøk er avverget09:58NorgeMann hentet ut med helikopter etter fallulykke i Asker09:29SportUSA fikk revansj for sjokktapet som nektet laget VM-deltakelse09:16NorgeHjelmseth byttet sko og sendte Australia ut08:45VerdenOmvalget i gang i Istanbul08:01NorgeLeteaksjon etter ung kvinne i Møre og Romsdal07:00Reise– Et mirakel har skjedd her med disse barna06:55Verden17 funnet døde etter bygningskollaps i Kambodsja06:49NorgeHøie vil ikke lage instruks mot nattransport av syke eldre fra sykehus05:54NorgeAvviser samarbeid: – Døren er låst og nøkkelen kastet05:53NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenKim Jong-un fikk brev fra Trump04:55NorgeRegjeringen besøker småbedrifter03:56NorgePolitiet jakter tre gjerningsmenn etter slagsmål i Oslo03:36NorgePolitiet etterforsker dødsfall i Troms – trolig i ATV-ulykke02:49VerdenKlimademonstranter stormet kullgruve i Tyskland02:18NorgeMetodistkirken vil inkludere homofile01:16NorgeOslo-sommeren tolv dager lenger01:15VerdenRegimekritiker reiste fra Benin00:37VerdenKushner legger fram de økonomiske rammene i sin fredsplan for Midtøsten00:36NorgePolitiaksjon etter at væpnet mann ble observert i Porsgrunn00:35NorgeTre menn til sykehus etter flystyrt utenfor Mandal00:26VerdenElleve personer omkom i flystyrt på Hawaii23:56NorgeTre skadd i bilulykke i Oppland22:05NorgeVoldtektsdømt frikjent i lagmannsretten22:01NorgeMann tilkjent millionerstatning etter å ha mistet øyet i arbeidsulykke21:56NorgeDung-saken er sendt til Cold case-gruppen i Kripos21:34VerdenTrump utsetter deportering av migranter med to uker21:00NorgeVarsler gjennomgang av hele Askøys vannsystem20:19VerdenOpposisjonen frykter valgfusk i Mauritania20:16NorgeTo til sykehus etter bensintankeksplosjon i Oppland20:01SportArild Berg er død19:18VerdenMerkel maner til hardere kamp mot nynazister etter drap på politiker19:00NorgeEn mann omkom i drukningsulykke i Kopervik18:31VerdenRussland innfører flystopp for georgiske flyselskap18:28NorgeUNESCO-markering for Norges eldste stavkirke18:14NorgeKontroll på brann hos dykkerfirma i Bergen17:44VerdenNorsk statsborger pågrepet i Tyrkia for påstått PKK-tilknytning17:23VerdenTrump vil ilegge Iran nye sanksjoner17:07VerdenDette er historien om en korrupt og maktgal president16:48NorgePride-paraden av stabelen i Oslo: – Det er kjærlighet som feires16:39NorgeMotorsykkel med Høyre-flagg tok fyr under Pride-paraden16:32VerdenIran henretter tidligere departementsansatt for CIA-spionasje16:19VerdenKlimademonstranter marsjerer mot tysk kullgruve16:06NorgeMann klemt fast under bil – fraktet til sykehus i luftambulanse15:34VerdenSju døde bygningskollaps i Kambodsja14:54NorgeMann i 70-årene omkom i kollisjon med ambulanse i Drammen14:43VerdenTrump vil ha Mark Esper som ny forsvarsminister14:28NorgeBåtbrann på Aker Brygge slokket14:21SportBrann-spiller tilbake i troppen etter trenerkritikk14:04SportRoing: Borch til finale i Polen13:38NorgePerson til sykehus etter rekkehusbrann i Bergen13:34SportSkarpnord og Daffinrud jager pallplass i Thailand13:17NorgeFire til sykehus etter to ulykker i sykkelritt13:05VerdenTrump truer med utslettelse og lokker med forhandlinger12:39NorgeSkikkelig sommervær på vei i Sør-Norge12:24SportSky Italia: Ajax-stjerne valgte Juventus12:08NorgeListeriarapport: Ferdigkjøpt sushi tryggere for gravide enn hjemmelaget12:03SportLandslaget håndterer VM-nervene sammen12:02SportTilstanden stabil for nigeriansk fotballprofil etter kollaps11:26VerdenIransk general truer USA og USAs allierte11:10SportUnited-stjerne ble matchvinner tross skade11:08NorgeExxonMobil vil ut av norsk sokkel10:52SportWozniacki spiller Wimbledon i klær av gjenvunnet plast10:22SportSpansk avis: Ødegaard i samtaler med Real Sociedad10:04Norge14.000 togavganger innstilles på grunn av vedlikeholdsarbeid i sommer09:38SportViktor Hovland med sterk snuoperasjon09:22SportSalah og Egypt vant åpningskampen i Afrikamesterskapet09:10NorgeStaten tapte 198 millioner på investeringsselskapet Investinor i 201809:06SportRøstbakken: Halvt norsk, helt australsk09:00VerdenOmkamp om makten over Istanbul08:13NorgeTo til legevakt med knivskader i Tysfjord08:10PengerNå gjør Odd sin fotballstadion om til et solkraftverk07:55NorgeMattilsynet fant avvik hos 150 svinebønder i Rogaland07:00SportHjelmseth om mulig straffedrama: – Samholdet gir trygghet06:24NorgeSolberg: – Vi har ikke vært gode nok til å selge vår politikk06:15VerdenEnergisk Mick Jagger tilbake etter hjerteoperasjon05:58NorgeMann antatt omkommet etter å ha falt over bord fra passasjerferge05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenFN-topp ber Maduro løslate politiske motstandere05:07NorgeMann pågrepet for grov vold på Langøyene04:44NorgeRegjeringen verner 29 skogområder04:17VerdenDemonstranter i Hongkong avsluttet beleiringen av politistasjon03:51NorgeStøre: – Vedum spiller på populistiske strenger02:46VerdenNettavis: USA gjennomførte cyberangrep mot Iran01:45NorgeVenstre vil samarbeide med MDG i Oslo01:29VerdenHuawei saksøker USA over beslaglagt teleutstyr00:27NorgeFrp holdt utenfor da regjeringen jobbet med utenriksstrategi23:13NorgeKvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:56SportKeepertabbe da England forsvant ut av U21-EM22:26NorgeKvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:14PolitikkPolitiutrykning til Boris Johnsons hjem21:57VerdenFNs høykommissær for menneskerettigheter etablerer kontor i Venezuela21:15NorgeLivløs mann hentet opp av sjøen
Populært