Kan folk forandre seg?

Hjernen endres gjennom livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Hjernen endres gjennom livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Kan vi endre vår «psykiske arkitektur»?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gi en person de riktige ressursene og i løpet av en time har de endret sitt fysiske utseende dramatisk. De kan fargelegge håret eller barbere bort alt sammen. De kan endre farge på øynene. Bruke en falsk nese, falske tenner eller syv tommer høye hæler. Listen over mulige ytre transformasjoner er uendelig.

Men hva hvis vi går under huden og inn i vår psykiske arkitektur? Er det mulig å skifte ut kledningen, bærekonstruksjonene eller selve fundamentet som danner den vi er? Hva vi tror på, ​​verdsetter og streber etter? Måten vi oppfører oss, og tankemønstrene våre? Hvordan og hvorfor vi får våre hjerter knust?

På mange nivåer er det enkelt å bare svare ja på dette spørsmålet. Stadiene av kognitiv utvikling et barn går gjennom før det er 11 år gammelt føles som et aldri så lite liv i seg selv. Hele vårt følelsesmessige landskap endrer seg når alle våre hormoner slår inn og vi kommer i puberteten. For kvinner som menstruerer eller som nærmer seg overgangsalderen, kan hormonelle svingninger føre til endringer i humør og utholdenhet gjennom syklusen. Verdenssynet til en førstegangsforelder kan endre seg etter at barnet er født. Seksuelle preferanser kan endre seg over tid. Til og med hvordan man identifiserer seg kjønnsmessig kan endre seg.

Skeptisk? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Skeptisk? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Vi vet at psykologiske traumer kan gi dype, varige effekter – ikke bare på vår sinnstilstand, men også på hvordan cellene våre oppfører seg. Vi vet også at hjernen er tilpasningsdyktig , og forandrer seg gjennom livene våre. Flere studier forteller at regelmessig mindfulness-meditasjon kan føre til målbare endringer i forskjellige deler av hjernen som forbindes med positive effekter, som nedsatt angst. Når vi opplever utfordringer og ber om hjelp, vet vi at psykologisk terapi og medisinering kan endre hvordan vi håndterer livets opp- og nedturer.

Når en bølge av depresjon ebber ut kan vi igjen komme i kontakt med den vi vet at vi skal være. Ingen mental tilstand er uforanderlig. Sinnet er alltid i bevegelse. Psykologisk terapeutisk behandling ville ikke eksistert hadde det ikke vært for at man i flere århundrer har utviklet troen på at vi har en grunnleggende evne til å analysere tanker, følelser og atferd for å utvikle oss. Tilpasse oss. Lære hva som er årsaken til vår smerte og frykt, og - forhåpentligvis - lide mindre og leve livet enda mer fullt og helt enn tidligere.

Les også: Syv måter å forbedre hukommelsen

«Tappende mennesker»

I dag kan du lese mye stoff om å begrense samvær med tappende mennesker som aldri forandrer seg for å gi deg selv mer fred i livet. Hvis vi bruker denne tankegangen i relasjoner hvor vold eller misbruk forekommer, kan et slikt brudd i enkelte tilfeller være et spørsmål om liv og død. I et slikt tilfelle, hvor en person fortsetter å utøve vold eller misbruk, blir det forhåpentligvis et strafferettslig spørsmål. Her er rehabilitering en mulighet, hvor ytterligere traumer kan unngås. I slike sammenhenger ber vi en stille bønn om at folk kan forandre seg.

Kan jeg forandre meg? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Kan jeg forandre meg? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Vi vet at den elektriske, kjemiske hjernen ikke lar seg skille fra det subjektive sinnet. Grå og hvit substans behandler kontinuerlig informasjon og tar beslutninger på bakgrunn av emosjonell påvirkning. Det er her begrepet personlighet kommer inn. Våre individuelle forskjeller i følelsesmønster, tenkning og oppførsel er viktige, nettopp fordi det er personlighet vi ofte snakker om når vi tror at noen har endret seg.

Til tross for at de er innkapslet i bein, er de intrikate strukturene vi bærer rundt inne i hodene våre ganske skjøre. Å skade hjernen, enten skaden er medfødt eller et resultat av et traume, kan skape betydelige endringer i våre følelsesmessige reaksjoner. Dette kan oppfattes av dem rundt den skadde som en personlighetsendring – noe jeg personlig har tenkt mye på etter jeg begynte å jobbe i Headway, den britiske foreningen for hjerneskader.

Les også: Du vet neppe hva «introvert» og «ekstrovert» betyr

«Essensen av en person?»

På Headway har jeg snakket med medlemmer som snakker om å føle seg som en annen person sammenliknet med hvem de var før skaden – en observasjon i stor grad konstruert av det andre forteller om deres egen personlighet. For meg viser disse observasjonene hvor viktig sammenlikningsgrunnlag er for generelle oppfatninger rundt menneskelig atferd – på samme måte som så mye annet i livet. Som Iris Murdoch sier i hennes roman The Sovereignty of Good: «Menneskets utvikling av bevissthet er for alltid forbundet med bruken av metaforer.»

Hvis essensen av en person er deres personlighet, kan mennesket da virkelig forstås i et før og etter-perspektiv? Kan den i noen tilfeller bli dysfunksjonell eller patologisk? Og hvis svaret er ja, hvem får da bestemme at den er det?

Nettopp disse spørsmålene står sentralt i kontroversene rundt DSM-5 -diagnosen borderline personlighetsforstyrrelse. Dette er en diagnose som av mange psykologer blir sett på som devaluerende og undertrykkende, særlig på kvinner som har opplevd traumer. Selv om denne såkalte «diagnosen» kan føles som et nyttig perspektiv for å forstå andres oppførsel om de har skadet oss på en eller annen måte, er diagnosen er basert på svært lite bevis og «kriteriene» må ikke tas for god fisk uten videre.

Om vår personlighet kan forandre seg er generelt sett et spørsmål som går til selve kjernen av menneskets natur. Forandrer vi oss seg gjennom hele livet, eller er selvet vårt skrevet i stein? Som med de fleste spørsmål innen psykologi, kommer heller ikke dette med et svar det er mulig å sette to streker under. Dette er fortsatt spørsmål det forskes mye på.

Les også: Babyens utvikling - disse åtte tingene former personligheten

Foranderlig personlighet?

Personlighet er ingen idiotsikker indikator for atferd, men den kan likevel gi oss en generell pekepinn på hvordan en person sannsynligvis vil tenke eller handle. En betydelig metastudie publisert i år ga ytterligere bevis på at personlighet faktisk kan endres gjennom behandling. Forskningen viste at fire av de fem store personlighetstrekkene viste statistisk signifikant forandring gjennom livet. Dette er funn som strider med William James sin berømte hypotese om at etter fylte 30 år er personligheten ferdig støpt. At deltakere rapporterte «personlighetsendring» etter behandling kan likevel kanskje forklares ved at de returnerte til slik de var i utgangspunktet, før problemene de søkte hjelp til ble for uhåndterlig. Studier som dette stiller også spørsmål rundt hvordan - og hvorfor - vi ønsker å måle hvem folk er i utgangspunktet.

Jeg har mistanke om at hvis jeg skriver dette spørsmålet inn i en søkemotor, søker jeg mest sannsynlig etter en form for klarhet i, eller forklaring på, atferd som har forårsaket meg smerte. Selvfølgelig er det ingen absolutte svar å finne. Visse ordtak eller klisjeer som «Gammel vane er vond å vende» eller «En gang utro, alltid utro» kan kanskje holde en stund.

Men hvis vi bestemmer oss for at noen aldri vil forandre seg – gjør vi ikke det for å skape en barriere mellom deres oppførsel og vår egen smerte, som en slags beskyttelse mot mer smerte? Hvis vi bestemmer oss for at vår egen oppførsel er uforanderlig, er ikke det fordi det er lettere å si «det er bare sånn jeg er» enn å utfordre oss selv med harde spørsmål? Og ta ansvar?

Les også: Sexlysten avhenger av hvordan du og partner hadde det dagen før

Noen ganger fungerer det bare ikke

Alle har evnen til å oppføre seg egoistisk, ufølsomt og omsorgsløst. Vi tabber oss ut og påfører de som er glad i oss stor smerte. Selv om det kan være merkelig beroligende å noen ganger bare bestemme seg for at enkelte bare er slemme; jo mer man tror på forestillingen om at en persons adferd kan smitte eller bli smittet av sine omgivelser, jo lengre beveger vi oss bort fra den utrolig komplekse dynamikken i menneskelig adferd og menneskelige relasjoner. Alle bringer vi våre egne erfaringer til bordet, og noen ganger fungerer bare ikke mellommenneskelige forhold. Det er sjelden noen ensartet grunn til det. Plagget slutter å passe, helt enkelt. Om vi ønsker en forandring i hvordan vi relaterer oss til til andre mennesker i verden, er nok det virkelige spørsmålet irriterende nok hvor mye selvransakelse vi er beredt til å gjøre.

• Eleanor Morgan er forfatter av Anxiety for Beginners: A Personal Investigation, og er i ferd med å utdanne seg til psykolog.

Oversatt av Inge Kvivik /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen
Siste nytt
20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen
Populært