Test av anti-aldringsmedisiner som forynger immunsystemet hylles som suksess

Eksperimentell medisin ser ut til å kunne forbedre immunforsvaret hos eldre kraftig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Eksperimentell medisin ser ut til å kunne forbedre immunforsvaret hos eldre kraftig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere mener en kort behandling kan revitalisere immunsystemet og organene som taper seg med alderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kliniske tester viser at ny, eksperimentell medisin kan beskytte eldre mot potensielt dødelige luftveisinfeksjoner, ved å revitalisere immunforsvaret. Dette får forskerne til å juble.

Medisinen har blitt testet ut på personer fra 65 år og oppover, og de som ble gitt en kombinasjon av to kjemiske forbindelser som skal motvirke aldring, fikk halvparten så mange luftveisinfeksjoner i året som fulgte, sammenlignet med kontrollgruppen som fikk placebopiller.

De eksperimentelle legemidlene, kjent som navnet mTOR- hemmere, så også ut til å ha en positiv effekt i forhold til hvordan forsøkspersonene reagerte på influensavaksine: De hadde 20 prosent høyere nivå av influensa-bekjempende antistoff i blodet, en måned etter at vaksinen ble gitt.

Milepæl

Disse funnene er en milepæl for forskerne, som tror den beste måten å bekjempe sykdom i alderdommen, er å finne fram til nye legemidler som motvirker selve aldringsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Immunforsvaret er bare en av tingene som viste forbedring, sier Joan Mannick, som jobbet med testene hos Novartis Institutes for Biomedical Research i Massachusetts, USA. Forskerne har nå planer om teste medisinen på andre sykdommer relatert til aldring, slik som nevrodegenerative sykdommer.

– Denne studien er ekstremt viktig og spennende, uttalte Matt Kaeberlein, direktør for Healthy Aging and Longevity Research Institute hos University of Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaeberlein har ikke selv vært involvert i studien. Han legger til at mTOR-hemmerne ser ut til å revitalisere immunfunksjonen hos friske, eldre mennesker.

– Etter min mening viser denne studien at det absolutt er mulig at de fleste middelaldrende mennesker kan ha nytte av korttidsbehandling med mTOR-hemmere.

Medisinene blokkerer en rekke hendelser i kroppen, som starter med såkalt mechanistic target of rapamycin, eller mTOR. Dette er en del av en gruppe proteiner som er involvert i aldringsprosessen. Tester på mus har vist at eksperimentelle mTOR-hemmere kan forlenge levetiden og revitalisere immunsystemet og organer som svekkes med alderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nei til ny ALS-medisin

Eldre har svekket immunforsvar

Den seks uker lange undersøkelsen så nærmere på effekten av to forskjellige mTOR-hemmere. De 264 frivillige som deltok i undersøkelsen mottok en eller begge av legemidlene, eller var en del av kontrollgruppen som kun fikk placebomedisin. Deretter ble alle deltakerne fulgt i ett år, for å se hvordan immunforsvaret reagerte, og hvor mange infeksjoner de fikk. De som fikk lave doser av begge legemidlene hadde et gjennomsnitt på 1,49 infeksjoner per år, sammenlignet med et snitt på 2,41 i placebogruppen.

Immunforsvaret svekkes etter hvert som vi blir eldre. Dermed blir vi stadig mer mottakelige for infeksjoner, og har dårligere evne til å skape den sterke reaksjonen vaksinasjoner trenger for å fungere godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom man lykkes med å lage legemidler som forsterker immunsystemet hos eldre mennesker, kan dette bidra til å beskytte hele befolkningen mot infeksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Du kan løpe deg 20 år yngre

Flere eldre i fremtiden

– I fremtiden vil en større prosentandel av befolkningen nå en høy alder, sier Deborah Dunn-Walters, professor i immunologi hos universitetet i Surrey i England. Hun var ikke involvert i studien. – Dersom eldre mennesker ikke responderer tilfredsstillende på vaksinasjoner, vil det bli flere og flere som ikke er beskyttet, og som kan overføre infeksjoner til andre i befolkningen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

– Det er lovende at man faktisk kan gi disse legemidlene i veldig små doser, men likevel tilsynelatende få en vesentlig effekt når det gjelder å beskytte eldre mennesker, legger hun til. Luftveisinfeksjoner er en av de fremste dødsårsakene hos eldre mennesker, og hovedgrunnen til det ekstreme presset som legges på NHS (det britiske helsevesenet) i vintermånedene.

Mannick, som nå er helsesjef hos et Boston-basert selskap ved navn resTORbio, oppdaget at legemidlene økte responser i immunsystemet som gikk spesifikt etter virus. En detaljert gjennomgang av forsøkene ble publisert i Science Translational Medicine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det neste stadiet av testingen vil man undersøke om legemidlene har bedre effekt på enkelte grupper av eldre mennesker enn andre, for eksempel de over 85 år, eller eldre som har hjertesykdommer, diabetes eller astma.

– Håpet er at vi kan sørge for at alle er sunnere og har bedre livskvalitet etter hvert som de blir eldre, sier Manick.

Les også: Kraftig økning i bruk av ADHD-medisin blant voksne


Oversatt av Henning Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited