Alf Ronnys blålange slår både norges- og verdensrekorden

Alf Ronny Kårbø med den enorme blålangen han dro opp utenfor Bømlo onsdag. Foto: Privat
Alf Ronny Kårbø med den enorme blålangen han dro opp utenfor Bømlo onsdag. Foto: Privat

Blålangen er fredet for målrettet fiske, men det enorme eksemplaret Alf Ronny Kårbø dro opp utenfor Bømlo onsdag blir likevel godkjent som ny norgesrekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det skal selvsagt ikke fiskes målrettet etter fredede arter, men de offisielle norgesrekordlistene er en oversikt over de største fiskene tatt på stang i Norge, og på ingen måte noen konkurranse. Derfor vil utilsiktede bifangster av fredede arter som er over gjeldende norgesrekord bli godkjent dersom dokumentasjonen er god nok, sier Andreas Næristorp i norgesrekordjuryen til Hooked.

Gjeldende norgesrekord på blålange er 17,47 kilo, og ble tatt i Trondheimsfjorden av Torben Ekseth i april 2016. Denne fangsten skjedde før arten ble totalfredet i Norge, og i et gammelt og uklart norgesrekordregelverk har det ikke vært enkelt å bli klok på hva som faktisk skjer dersom et større eksemplar skulle bli registrert.

Les også: Blålanger fra hav og fjord er ikke i slekt – nå trenger HI testfiskere

Tåler ikke å bli dratt opp

Nå er altså reglene oppdatert, og fremstår rimelig krystallklare.

– Vi forholder oss enkelt og greit til det norske lovverket, og dersom vi vet eller mistenker at det er fisket målrettet etter fredede arter, kommer ikke eventuelle rekordinnmeldinger til å bli godkjent. Vi vet likevel godt at flere av de fredede artene i Norge jevnlig dukker opp som uungåelige bifangster når det fiskes etter andre arter, og disse bifangstene kan det sendes rekordkrav på dersom fiskene er store nok, sier Næristorp til Hooked.

Han understreker at arter som ål og pigghå, som tåler fang og slipp godt, selvsagt skal behandles skånsomt og settes tilbake igjen så langt det lar seg gjøre, slik også lovverket sier.

– Med arter som blålange blir det annerledes, da disse ikke tåler påkjenningen av å bli dradd opp fra dypet. Ifølge regelverket til Fiskeridirektoratet skal fangsten likevel bringes i land dersom en får blålange. Direktoratet tillater også ti prosent bifangst av arten. Dette lovverket omhandler alle typer fritidsfiske, inkludert stangfiske, og da forholder vi oss til det, sier han til Hooked.

Les også: Nå er blålangen totalfredet, og målrettet fiske etter arten er forbudt

Kjente at det var fisk

Det var lange og brosme Alf Ronny Kårbø var på jakt etter da han fisket på dypet utenfor hjemstedet Langevåg på Bømlo onsdag. Takkelet sitt egnet han med laks, og fisket foregikk på mellom 300 og 330 meters dyp. I området har han fått lange på 14,5 kilo tidligere, så troen på skikkelig fisk var absolutt til stedet.

Allerede på første nedslipp var det aktivitet, men at det var noe skikkelig som hadde fattet interesse for agnet hans skjønte han først da han begynte å sveive.

– Jeg tenkte et lite sekund at jeg satt fast i bunn, men så kjente jeg at det var fisk. Jeg var heldigvis forberedt med havfiskebelte og en god havfiskesnelle, så oppsveivingen gikk fint. Men jeg kjente jo at dette antagelig måtte være den tyngste fisken jeg noen gang har fått. Den gjorde noen kraftige rykk på vei oppover, men da den ble tatt av trykket ble jo ting lettere, sier Kårbø til Hooked.

Pulsen til fiskeren steg nok noen hakk da storfisken kom sigende mot båten, for det var hverken lange eller brosme som hadde tatt laksefileten han fisket med. Derimot gapte en diger blålange mot 32-åringen.

Høyfrekvent toneleie

Etter at fangsten var sikret, fikk Kårbø filmet en liten snutt som ha la ut på Facebook-gruppen Norske artsfiskere, og i filmen opereres det med et toneleie som er såpass høyfrekvent at selv folk som aldri har sett en blålange før skjønner at her er det alvor.

– Ute i båten pendlet vekten mye, og jeg så 20-tallet flere ganger. Jeg skjønte derfor at fisken måtte være større enn norgesrekorden. Veid i land stoppet vekten på 18,5, men i og med at den så ut til å være en rekordfisk, ville jeg få den veid på godkjent vekt, sier fiskeren til Hooked.

– Dette fikk jeg til først seks timer etter fangst, og da var den nede i 17,76 kilo. At den taper seg såpass i løpet av så mange timer er nok normalt, men fisken er fremdeles større enn norgesrekorden, så det er vel egentlig bare å få fylt ut papirene.

Les også: De norske rekordfiskene: Fikk drømmefisken fra kajakk

Problemet med fredete arter

Alf Ronny Kårbø med den enorme blålangen han dro opp utenfor Bømlo onsdag. Foto: Privat
Alf Ronny Kårbø med den enorme blålangen han dro opp utenfor Bømlo onsdag. Foto: Privat

Som skrevet innledningsvis har det tidligere vært problematisk å registrere norgesrekorder på fredede arter, men nå har det altså kommet presiseringer i regelverket som åpner for unntak når det er snakk om utilsiktede bifangster. Fisken til Kårbø omfattes av disse endringene, og har derfor alle forutsetninger for å kunne godkjennes. Det synes fiskeren selv er moro.

– Det er jo litt tøft å ha en norgesrekord, og da spesielt på en dypvannsfisk med litt størrelse. Jeg hadde norgesrekorden på vanlig fløyfisk en liten periode tidligere, men det er kjekkere å ha en rekord med kilo bak i stedet for gram, gliser han.

Blålangen til Kårbø var for øvrig 149 centimeter lang og hadde et rundmål på hele 71 centimeter, noe som er meget solid til arten å være. Dette er også den største fisken 32-åringen har fått her hjemme, og en virkelig drømmefisk for alle som har hjerte for artsfiske. Blålange blir nemlig ikke i nærheten av like stor som sin slektning lange, og fisk på åtte-ti kilo er regnet som stort.

– I Norge er det dypvannsfiske jeg helst holder på med, men det blir også litt meite nærmere land når været ikke tillater annet. De siste årene har jeg også begynt å se etter fiskemuligheter når jeg skal på ferie, og så langt er høydepunktene alligator gar i Thailand, tigerfish i Sør-Afrika og yellowtail i Mexico. Men norgesrekord på blålange er tøffere, sier han til Hooked.

Les også: Gjeddepurke og abborplanke – en fiskehelg utenom det vanlige

Tungrodd system

For ordens skyld er blålangen til Kårbø også større enn gjeldende IGFA-rekord, som da altså er sportsfiskets verdensrekordregister. Dessverre er det så tungrodd og kostbart å registrere fisk hos IGFA at rekordene på mange arter er håpløst lave.

De færreste gidder nemlig å betale 80 dollar for å måtte sende inn 15 meter av snøret sitt, takkelet og vekten fisken er veid på, i tillegg til all annen dokumentasjon, bare for å få navnet sitt på en ytterst mangelfull liste.

Akkurat på blålange er det likevel et meget solid eksemplar som innehar verdensrekorden, nemlig Øyvind Braa sin legendariske fisk på 16,05 kilo, tatt i Trondheimsfjorden i november 1993. Dersom Kårbø orker å jobbe seg gjennom papirmøllen til IGFA, vipper han altså den 25 år gamle verdensrekorden ned fra tronen.

Les også: Mikael fikk hai på over ett tonn – en av verdens største stangfangster

Saken er opprinnelig publisert på Hooked.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag
Siste nytt
20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag
Populært