– Jeg skal lage et helvete

Mia Landsem tar kampen mot netthets. Foto: PRIVAT
Mia Landsem tar kampen mot netthets. Foto: PRIVAT
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mia Landsem tar kampen for dem som blir utsatt for trakassering på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem: Mia Landsem (21)

Hva: Digital detektiv. Har satt studiene på vent for å hjelpe dem som blir utsatt for trakassering på nett.

– Vi hører mye om menn som deler nakenbilder av kvinner på nett. Deler kvinner bilder ulovlig også?

– Jada, det finnes kvinner som deler bilder ulovlig, men det er absolutt flest menn. Dessuten er 90 prosent av ofrene kvinner, og alle dem jeg har vært i kontakt med har fått bilder spredt av menn eller gutter.

– Hvorfor er det så stor forskjell på kjønnene?

– Jeg vet ikke. Hvorfor er det menn som dreper konene sine, og nesten aldri omvendt? Hvorfor har menn fortsatt høyere lønn enn kvinner? Hvorfor utøver menn vold mot kvinner i mye større grad enn kvinner utøver vold mot menn? Hvorfor fikk ikke kvinner stemmerett samtidig som menn? Jeg vet ikke jeg. Det er vel en ukultur, en guttekultur. Jeg tror det handler mye om dominans og makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mannen som videresender nakenbilder han får tilsendt, kan du tegne et bilde av ham? Er han sånn som jeg ser han for meg, går han i NAV-bukser og bor hjemme hos mora si?

– Han er en helt vanlig fyr. Eller en helt vanlig jente. Det er ikke taperen, sånn som noen kanskje ser for seg. Det er alle eller hvem som helst. Alt fra naboen din til lillebroren til venninna di. Det kan være hvem som helst.

– Hvordan forklarer de som sprer bilder seg, hvorfor gjør de det?

– Si det ... Jeg vet faktisk ikke, for ofte vet de det ikke selv heller. En spreder jeg snakket med en gang sa at det var bare noe han gjorde, og så ble han avhengig og derfor fortsatte han med det. Det er en kultur, man får internettcreds, blir avhengig av det og så fortsetter det bare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye meninger: «Om dere ønsker at vi føder flere barn, må dere ta bedre vare på kvinner som føder»

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor kommer bildene opprinnelig fra, er det hacka mobiler, sjalu ekser eller bilder man sender til en søt fyr man nettopp har møtt?

– I dag er det normalt å sende bilder, ikke bare til kjæresten din, men til de du liker, holder på med eller flørter med. Ofte er disse folka, eller kjæresten din, som sender bildene de har fått privat videre. Derfra blir det spredt videre rundt på nettet, og kan ende opp på utallige nettsider i hele verden.

– Det har vært stille fra deg de siste månedene. Er opplysningstiden forbi, og har de fæle folka skjønt alvoret?

– De har ikke gitt seg, det er bare media som ikke skriver så mye om problemet akkurat nå. Og så har jeg hatt det ganske tøft den siste tida på grunn av et samlivsbrudd, men nå er jeg tilbake for fullt og skal å lage et realt helvete for mennene som deler bilder ulovlig. Jeg holder ofte foredrag, men roper ikke ut til mediene hver gang jeg gjør noe nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor er vi om ti år, er mobilen å regne som en offentlig lyktestolpe eller er problemet løst?

– Akkurat som at sexlivet ditt der hjemme er privat, er innholdet på mobilen din privat. Folk kan ikke bare komme å ta bildene dine, verken nå eller i framtida. Problemet er at folk ikke skjønner at mobbing på nett kan være like ille eller verre en fysisk mobbing, og at når folk står fram med historien sin blir de bare enda mer trakassert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FIFA ønsker færre TV-bilder av attraktive kvinner

– Ser du noen holdningsendringer allerede nå?

– Jeg tror den største endringen er at folk skjønner at de kan bli tatt. Og jeg håper at foredragene jeg holder er med på å endre folks holdninger også. Jeg får alltid meldinger etter foredrag fra folk som sier de endelig har skjønt hvor alvorlig trakassering på nett er, og at de ikke visste hvor ekstremt det var før de fikk se det med egne øyne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Harry Potter! Jeg har lest alle bøkene både på norsk og på engelsk. Harry Potter is life! Jeg har pugget alle formlene på begge språk også.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Mat gjør meg lykkelig. Og søte dyr!

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg skal gjøre ALT på en gang. Rooolig nå Mia!

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot spredning av nakenbilder.

– Er det noe du angrer på?

– At jeg har latt dårlige mennesker komme inn i livet mitt.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg hadde villet stått fast med vennen min Ulrikke Falch. Hun er morsom og jeg tror tida hadde flydd raskt. Vi hadde helt sikkert kommet opp med en metode å få oss ut på også.

Nye meninger: «Hvorfor får de som lager så helvetes kjedelige bygninger lov til å gjøre byen så utrolig stygg?»

Denne saken ble først publisert hos Dagsavisen