Nova (26): – Skjegget mitt har vært en velsignelse

Se videointervju med Nova her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

26-åringen lider av sykdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og har skjult den unormale hårveksten i 14 år. – Nå er jeg endelig fri!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle mennesker er behåret, også i ansiktet. Men noen kvinner opplever behåring langt utenfor det vi oppfatter som normal behåring. Å få mannlig behåring påvirker livet til de fleste, og for dem som utvikler skjegg og bart er det en vond situasjon.

26 år gamle Nova fra Virginia Beach på sørøstkysten av USA var tolv år gammel da ansiktshåret hennes begynte å gro.

– Jeg følte meg helt elendig da håret først begynte å gro. Jeg følte meg utstøtt. Jeg følte meg motbydelig. Jenter skal liksom ikke ha ansiktshår, så hvorfor fikk jeg det? Jeg følte meg bare helt forferdelig på grunn av det, sier hun til Barcroft TV.

I dag står selvtilliten til den skjeggete skjønnheten i skarp kontrast til da hun vokste opp.

– Nå som jeg endelig har gitt slipp på alt det hatet, har selvtilliten min skutt i været.

Ble mobbet

Novas sykdom heter polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Ifølge Norsk Helseinformatikk er PCOS preget av tre funksjoner – uregelmessig eller ingen menstruasjon, overskytende androgen, som kan forårsake overdreven hårvekst, og flere cyster på eggstokkene. Sykdommen kan føre til barnløshet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv har ikke Nova hatt menstruasjon de siste ti årene.

– Jeg har unormal hårvekst i ansiktet og på kroppen. Sykdommen varierer fra person til person og mengden hormonforstyrrelser, men dette er hva den gjør med meg, forklarer hun i videoen du kan se øverst i saken.

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble mobbet litt da dette skjedde meg som ung tenåring. En gutt kommenterte at jeg kom til å få mer ansiktshår enn ham, og det var jenter som gjorde narr av kroppshåret mitt. Jeg turte ikke å sove over hos venninner. Jeg var redd folk skulle ta meg i ansiktet og at de skulle finne ut at jeg hadde dette problemet i det hele tatt.

Les også: Transpersoner er ikke psykisk syke

Barberte seg daglig

Fra hun var 12 til hun var 26 år, var barbering en stor del av Novas daglige rutine.

– Da jeg ble eldre, fikk jeg venner jeg visste aksepterer mennesker for hvem de er, og jeg hadde vært sammen med kjæresten min en stund. Men jeg fortsatte likevel å gjemme hår i ansikt og på kropp, bare fordi jeg ble uvel av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Nova lot ingen ta henne i ansiktet, eller noen annen del av kroppen sin. Inkludert kjæresten Ash. Hun tenkte folk ville synes hun var motbydelig. Men Ash var imidlertid av en annen oppfatning.

– Jeg tenkte ikke noe vondt om det, man kan ikke noe for sykdommen. Man kan få behandling, men sykdommen er ikke skadelig eller vond. Bortsett fra cystene, forteller hun til Barcroft.

Les også: Lavkarbo virket best mot diabetes

Kan være arvelig

Vi vet ikke hvorfor noen kvinner får PCOS, men ifølge Helsenorge.no kan det være arvelig. Diagnosen blir stilt på bakgrunn av sykehistorien og den kliniske undersøkelsen, og ofte blir det tatt blodprøver for å sjekke hormonnivået og for å utelukke andre årsaker til symptomene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veilederen i Gynekologi påpeker at man bør være forsiktig med å sette PCOS-diagnose på kvinner yngre enn 19 år. Uregelmessig menstruasjon, cyster på eggstokker og forbigående hyperandrogenisme er vanlig i tenårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

– Hun er fortsatt den samme Nova, hun er fortsatt kjæresten min, forteller Ash om sin skjeggete kjæreste. Foto: Skjermdump Barcode TV
– Hun er fortsatt den samme Nova, hun er fortsatt kjæresten min, forteller Ash om sin skjeggete kjæreste. Foto: Skjermdump Barcode TV

Halvparten av kvinnene med PCOS er overvektige, og overvektige kvinner vil derfor lettere få regelmessige eggløsninger dersom de går ned i vekt. Samtidig bør jo-jo-slanking unngås, skriver Lommelegen.

Ved skjemmende hårvekst kan man selv fjerne hår med barbering, kremer og voksbehandling. Permanent hårfjerning kan gjøres elektrolysebehandling. Det skal også foreligge en reseptbelagt krem for å fjerne hår i ansiktet man kan spørre legen om.

Les også: Testosteronet ditt kan ha blitt påvirket av hvor du vokste opp

– Jeg var livredd

Movember er en årlig kampanje som finner sted gjennom hele november måned for å øke bevisstheten om menns helse og rette fokus på prostatakreft. I november 2017 bestemte Nova seg for selv å delta, og da håret først begynte å gro, følte hun seg som en rebell.

– Jeg var livredd. Men samtidig følte jeg meg friere enn noen gang. Jeg hadde torturert meg selv så lenge og nå kunne jeg endelig gi slipp på det, så det føltes skummelt, men fantastisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hun begynte med Movember-eksperimentet, syntes kjæresten det var interessant å se hvor raskt og tett Novas skjegg grodde.

– Men det aller beste var å se hvordan selvtilliten hennes vokste gjennom måneden. For å være ærlig liker jeg henne uansett. Hun er fortsatt den samme Nova, hun er fortsatt kjæresten min.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stonewall Inn – opprøret som startet homokampen

– Lær å elske deg selv

Nova delte bilder av movember-prosjektet på Instagram og hun forteller til Barcroft TV at hun har fått overveldende reaksjoner og støtte fra mennesker over hele verden som takker henne for å gå foran.

– Jeg forventet aldri at hundrevis av mennesker skulle sende meg meldinger og takke for det jeg gjør. Mennesker som trenger å se noen med samme problem som dem. Det har vært en veldig givende opplevelse.

(Saken fortsetter under)

I dag ser den skjeggete skjønnheten på skjegget som en velsignelse. Hun forteller at hun elsker hvordan det ser ut og at det skaper interesse. Samtidig har Nova et budskap til andre kvinner som er i samme situasjon som henne selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du er ikke alene og du er vakker med kroppen du har, du trenger ikke skjule det. Jeg kjenner smerten du går gjennom og at du har det vondt. Jeg forstår at du er sint og hater deg selv. Men du trenger ikke ha det slik. Du kan slippe taket og lære å elske deg selv.

VIDEO: I filmmusikalen «The Greatest Showman» (2017) fremfører en for anledningen skjeggkledd Keala Settle kraftfulle «This Is Me» som handler om nettopp å ikke la seg knekke eller unnskylde seg for at man er nettopp den man er: